#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους η Ελλάδα»Τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα «χρηματοδοτικό κενό» επισημαίνει η Wall Street Journal, ενώ οι FT αναφέρουν ότι «το ΔΝΤ προειδοποιεί με αναστολή πληρωμών».

Η διαφωνία στην κυβερνητική συμμαχία έφερε «διπλό χτύπημα» το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει η Wall Street Journal,  λόγω της απειλής της συνοχής της συγκυβέρνησης, αλλά και της ανησυχίας σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. «Το αδιέξοδο στις συζητήσεις ''γέννησε'' μια απειλή από τον ''μικρό εταίρο'' της συγκυβέρνησης, ότι θα αποσύρει την στήριξη του από την κυβέρνηση», αντιπροσωπεύοντας την πιο σοβαρή εσωτερική κρίση της τρικομματικής κυβέρνησης μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα. Όσον αφορά τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει πως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με ένα πιθανό «χρηματοδοτικό κενό» στο ελληνικό πρόγραμμα, εν μέσω μάλιστα δημοσιευμάτων τα οποία υποστηρίζουν πως οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αρνούνταν να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα- κάτι το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν πιθανό. Οι υπουργοί οικονομικών, προέτρεψαν την Αθήνα να εκπληρώσει τους όρους που έχουνε τεθεί για το πρόγραμμα διάσωσης και έτσι να «δικαιώσουν» τις θετικές κριτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Δημοσίευμα των FT, αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να αναστείλει τις πληρωμές προς την Ελλάδα έως το τέλος του επόμενου μήνα αν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν καλύψουν το κενό των 3 με 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανοίξει στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαχείριση της διάσωσης. Το κενό προέκυψε μετά την άρνηση των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα να μετακυλήσουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, συνολικής αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τονίζουν και οι FT. Όπως σχολιάζει ο συντάκτης, το πρόβλημα εμφανίζεται εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμα και το περιορισμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα πέρυσι υπολείπεται των στόχων.

Αξιωματούχοι που είχαν ανάμιξη στις ελληνικές συνομιλίες και μίλησαν στην εφημερίδα τονίζουν ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες αστοχίες στο πρόγραμμα διάσωσης, το σφάλμα δεν είναι της Αθήνας αλλά άλλων πρωτευουσών της ευρωζώνης. Επίσης, αποδίδουν τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις». Το έλλειμμα, προσθέτει το δημοσίευμα, θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν «εναλλακτικές πηγές» χρηματοδότησης. Αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος διάσωσης έως το τέλος του έτους.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η χρονική συγκυρία προκαλεί ιδιαίτερη αμηχανία στη Γερμανία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, με την καγκελάριο Μέρκελ να θέλει να αποφύγει την υποβολή στην Μπούντεσταγκ νέας πρότασης βοήθειας για την Ελλάδα. Το θέμα που ανέκυψε αναμενόταν να συζητηθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου το βράδυ της Πέμπτης, αλλά η τελική απόφαση δεν είναι πιθανό να ληφθεί πριν το φθινόπωρο. Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει αξιωματούχους της ΕΕ ότι το κενό απαιτεί διακοπή των πληρωμών από το Ταμείο στο τέλος Ιουλίου. Η πηγή της εφημερίδας προσθέτει ότι υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον μια λύση συμφωνηθεί πριν από αυτή την περίοδο.

Οι κανονισμοί του ΔΝΤ ορίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν καλυμμένες τις οικονομικές ανάγκες τουλάχιστον 12 μηνών για να δικαιούνται χρήματα από το Ταμείο. Το κενό των 3-4 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της μόνο έως το τέλος του Ιουλίου του 2014. Η εναλλακτική λύση της καθυστέρησης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κυβερνητικών οφειλών θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη σε μια χώρα υπό παρατεταμένη ύφεση. Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αλλά αυτό είναι κάτι που οι πιστωτές έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν.

Σημειώνεται επίσης ότι η άρνηση των κεντρικών τραπεζών να μετακυλήσουν το ελληνικό χρέος προκάλεσε την απόφαση των δανειστών να επισπεύσουν την καταβολή δόσεων που προορίζονταν για άλλες μεταγενέστερες χρήσεις. Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν στην εφημερίδα ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες εμπόδισαν τη μεταβίβαση στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογά τους. Ωστόσο, οι χώρες αυτές, όπως η Γαλλία, τελικά υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες.

wsj, ft

Πυθία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 21/06/2013 11:13:20

  Τρενάρει καί η τραπεζική διάσωση ελέω ΕΜΣ πού πλέον πάει γιά τό δεύτερο μισό τού 2014 καί θέτει ανυπέρβλητους (γιά τήν Ελλάδα) όρους αναφορικά μέ τά πολυδιαφημισμένα 50 δίς ευρώ!

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f910151a-d9f9-11e2-98fa-00144feab7de.html#axzz2WqMGW8O2

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 24/06/2013 15:52:19

  Ώρα τώρα για την Ελληνική Διασπορά,
  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
  http://bit.ly/10fOoK8

  Βυζαντινός Διαλογισμός,
  στην Ελληνική Λατρεμένη Γη, ΑMOΡ-ΓΟΣ
  http://bit.ly/14sADaA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.