09/07/2010 18:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ για το συνταξιοδοτικό

Στην Πράσινη Βίβλο για το συνταξιοδοτικό, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποδεχτούν την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης –ο ευρωπαϊκός Τύπος, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθεται.

«Η Ευρώπη θα παρατείνει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 έτη», γράφει στο εξώφυλλό της η πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias. Με αφορμή την Πράσινη Βίβλο με τις συστάσεις της Κομισιόν σχετικά με τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των κρατών μελών που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου, η Le Figaro σημειώνει ότι οι προτάσεις που προωθούνται από την Κομισιόν «συνηγορούν υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, Λάζλο Άντορ, εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα ότι η Κομισιόν «ζητά από τα κράτη μέλη να προωθήσουν την αύξηση των εργάσιμων ετών, καθώς θα χρειαστεί αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων προκειμένου να ενσωματωθούν οι δημογραφικές αλλαγές. Οι προεργασίες [για αυτές τις αλλαγές] θα πρέπει να ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα», υποστηρίζει ο επίτροπος.

Σε 50 χρόνια από σήμερα, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν στο 50% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Όπως σημειώνει ο διευθυντής του ισπανικού περιοδικού El Periódico de Catalunya, Χουάντσο Ντουμάλ, αυτό σημαίνει ότι «δύο εν δυνάμει ενεργά άτομα θα πρέπει να πληρώνουν τη σύνταξη τουλάχιστον ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα που κάνει ακόμη πιο σύνθετη την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Με γνώμονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ισπανία –όπου ο αριθμός των άνεργων αποφοίτων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, ο Χουάντσο Ντουμάλ προειδοποιεί ότι «το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση είναι ένα από τα μαξιλάρια ενός συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που χρειάστηκαν χρόνια για να οικοδομηθεί. Εάν η κρίση μας αναγκάσει να δεχθούμε να χάσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί μετά από πολυετείς διεργασίες, η προσαρμογή θα είναι εξαιρετικά επώδυνη».

Η Le Figaro υπογραμμίζει ότι κατά την παρουσίαση των συστάσεών της, «η Κομισιόν περπατά πάνω σε τεντωμένο σκοινί, καθώς το συνταξιοδοτικό υποτίθεται ότι έγκειται στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων χωρίς καμία ανάμειξη της ΕΕ, παρότι η ΕΕ έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει εκ μέρους της εσωτερικής αγοράς κατά των διακρίσεων στην αγορά εργασίας». Φαίνεται πως οι Βρυξέλλες βρήκαν τον τρόπο να αναλάβουν δράση στον συγκεκριμένο τομέα συντάσσοντας μια Πράσινη Βίβλο, στην οποία τίθενται ερωτήματα όπως «μήπως θα πρέπει να ενταχθούν στα συνταξιοδοτικά συστήματα αυτόματοι μηχανισμοί προσαρμογής στις δημογραφικές μεταβολές προκειμένου να προσαρμόζεται χρόνος στην εργασία και τη σύνταξη;» ή «τι ρόλο πρέπει να παίξει η ΕΕ;».

«Η αύξηση του ορίου και ο περιορισμός των προνομίων της συνταξιοδότησης πιθανότατα αποτελούν τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα που μπορεί να πάρει κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που στοχεύει στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών», παρατηρεί ο Τόνι Μπάρμπερ στο blog των Financial Times. «Έτσι δικαιολογείται το αυξανόμενο ενδιαφέρον των αρμοδίων χάραξης πολιτικής της ΕΕ για την ιδέα της “αποπολιτικοποίησης” του συνταξιοδοτικού, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων αυτόματα και όχι κατόπιν ατέρμονων και σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

(Απο την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.