20/12/2013 19:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίδραση της ΕΕ στην υποβάθμιση της S&P

Την έντονη διαφωνία τους με την υποβάθμιση του αξιόχρεου της ΕΕ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's εξέφρασαν η Κομισιόν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τις Βρυξέλλες, κατά την σύνοδο κορυφής. Η S&P που έριξε το αξιόχρεο της ΕΕ από τριπλό Α σε ΑΑ+ δικαιολόγησε την κίνησή της επικαλούμενη ανάλογες υποβαθμίσεις στο αξιόχρεο σειράς κρατών-μελών στις οποίες προέβη πρόσφατα αλλά και τις επίπονες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. «Κατά τη γνώμη μας, το φερέγγυο των 28 πια κρατών μελών της ΕΕ έχει αποδυναμωθεί», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του. «Έχουν αυξηθεί οι φιλονικίες στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κάτι που εμείς βλέπουμε ως σημάδι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος σχετικά με τη στήριξη της ΕΕ από ορισμένα κράτη-μέλη».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση της S&P δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πρόσφατα υποβάθμισε και την Ολλανδία, ενώ πρόσφατα έχει υποβαθμίσει τη διαβάθμιση για έξι ακόμα κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Σλοβενία και Κύπρος). Όπως επισήμαναν, η υποβάθμιση δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία καθώς η ΕΕ δεν έχει άξιο λόγου χρέος ή δημοσιονομικό έλλειμμα και ότι η χρηματοδότησή της από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι εξασφαλισμένη.

«Είναι απλά μια γνώμη» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ αμφισβήτησε την εγκυρότητα των οίκων αξιολόγησης. «Έχω συναντήσει κάποιους από τους ειδήμονες των οίκων αξιολόγησης και πραγματικά με κάνουν να αναρωτιέμαι: έχουν ποτέ πέσει μέσα σε τίποτα;Πριν από δυο χρόνια έλεγαν ότι η Ελλάδα θα καταλήξει εκτός ευρωζώνης. Έκαναν λάθος. Δεν θα έπρεπε να παραδεχτούν τα λάθη τους;» είπε στο Reuters μιλώντας ανώνυμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors να αφαιρέσει το τριπλό A από την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας των όλο και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών για θέματα προϋπολογισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαφωνεί με τον S&P για το ότι οι υποχρεώσεις των κρατών μελών ως προς τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση εντάσεων» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

http://www.reuters.com/article/2013/12/20/us-europe-creditrating-sp-idUSBRE9BJ0FI20131220

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris avatar
  Aris 20/12/2013 19:39:57

  Το 2008 στη σύνοδο των G20 μετά την κατάρρευση της Leehman Brothers ο Σαρκοζί με τη Μέρκελ ανακοίνωσαν με θυμό οτι η ΕΕ προχωράει στην ίδρυση δικού της οίκου αξιολόγησης καθότι οι τρείς Αμερικάνικοι οίκοι απεδείχθησαν πέρα για πέρα αφερέγγυοι αφού (μεταξύ άλλων σκανδαλωδών αξιολογήσεων πχ. Enron, Abacus κλπ.) μέχρι την παραμονή της κατάρρευσης σκόπιμα κρατούσαν την αξιολόγησή της στο ΑΑΑ.
  Προφανώς ήταν μια υπόσχεση αλλα ΓΑΠ, γιατί φαίνεται οτι τα αφεντικά τους οι Υπερτραπεζίτες που ελέγχουν τους "οίκους" τους τράβηξαν το αυτί.
  Κι ενώ μια τέτοια απόφαση θα ήταν ισως η σημαντικώτερη στα χρονικά της Ευρωζώνης, την παρέπεμψαν στις Ελληνικές καλένδες και τώρα ως μωρές παρθένες μυξοκλαίγονται ποι οι "οίκοι" τις ξεμοναχιάζουν μία μία και τις "κανονίζουν" δεόντως.
  Και μην ξεχνάμε, αν δεν υπήρχαν οι τρείς "οίκοι" τα PIIGS δεν θα ήταν εκτός αγορών σήμερα διότι πάνω απο 150 χώρες έχουν χρέος πάνω απο το 120% του ΑΕΠ τους και οι "οίκοι" δεν τους υποβάθμισαν και μάλιστα σε "σκουπίδια"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.