01/11/2009 06:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανησυχητικές οι απώλειες στρατιωτών στο Αφγανιστάν.Οι απώλειες που υφίστανται οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, έχουν αυξηθεί αλματωδώς τους τελευταίους 3 μήνες. Ο λόγος είναι η αυξημένη επιθετική δραστηριότητα των ταλιμπάν, και η εκτεταμένη, εκ μέρους τους, χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) που στοχεύουν τόσο τις αμερικανικές όσο και τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ, που επιχειρούν στη περιοχή. Ο ρυθμός των απωλειών έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτές του Ιράκ, ακόμη και κατά τη περίοδο των σκληρότερων μαχών πριν από 2 χρόνια. Όπως λέει ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου: «Δείχνει πως είμαστε στόχοι,  και πως μας στοχεύουν με μεγάλη επιτυχία».  Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες, είναι τόσο ισχυροί που μπορούν και καταστρέφουν ακόμη και τα πλέον θωρακισμένα οχήματα που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Αυτό ανάγκασε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates, να διατάξει την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, με σκοπό την ανεύρεση και την εξουδετέρωση των μηχανισμών αυτών. Περισσότεροι από χίλιους στρατιώτες έχουν τραυματιστεί το τελευταίο τρίμηνο, το ¼ δηλαδή, από όλες τις απώλειες που υπέστησαν οι Αμερικανοί από την αρχή της εισβολής τους το 2001.

Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές εφημερίδες έχουν κηρύξει πόλεμο αυτές τις ημέρες, μετά την αποκάλυψη πως ένας στρατιωτικός διοικητής που σκοτώθηκε από αυτοσχέδια βόμβα στο Αφγανιστάν, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα, πως οι ανώτεροί του δεν κάνουν όσα πρέπει, προκειμένου να αποφεύγονται αυτού του είδους οι απώλειες. Ο αντισυνταγματάρχης Rupert Thorneloe είχε διαμαρτυρηθεί μέσω email, πως λόγω έλλειψης ελικοπτέρων, οι στρατιώτες έπρεπε να μετακινούνται οδικώς, με αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βομβιστικές επιθέσεις.  Όπως έγραψε ο Thorneloe, που είναι μέχρι στιγμής ο πιο υψηλόβαθμος Βρετανός που χάνει τη ζωή του στο Αφγανιστάν, «Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τον κόσμο μας με ασφάλεια, οπότε και αναγκαζόμαστε να το κάνουμε οδικώς. Αυτό όμως αυξάνει τις πιθανότητες να δεχθούμε επίθεση από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

 Washington Post, The Guardian.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lypon avatar
  lypon 02/11/2009 14:30:50

  Νννννναι...

  Είχα τη λανθασμένη, όπως αποδείχνεται, εντύπωση, πως μια χώρα ελέγχεται, αν ελέγχεται το έδαφός της.

  Εδώ λοιπόν ο έλεγχος του εδάφους θα πρέπει να γίνεται από αέρος, γιατί το έδαφος...τζιζ!

  Κάπως σουρεαλιστικά μου φαίνονται όλα αυτά, πόλεμος σουρεάλ, στρατηγικές σουρεάλ, εκλογές σουρεάλ, πυρηνικα του γειτονικού Πακιστάν σουρεάλ, κυνήγι των πυρηνικών του Ιραν σουρεάλ...

  Μόνο οι θάνατοι δεν είναι σουρεάλ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.