Ανεξάρτητη και η Βενετία;
17/03/2014 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεξάρτητη και η Βενετία;

Στο ευρύτερο αποσχιστικό κλίμα που επικρατεί τελευταία παγκοσμίως, την ανεξαρτησία της από την Ιταλία ζητά και η Βενετία!

Στο ευρύτερο αποσχιστικό κλίμα που επικρατεί τελευταία παγκοσμίως, την ανεξαρτησία της από την Ιταλία ζητά και η Βενετία! Η ψηφοφορία στο σχετικό δημοψήφισμα έχει αρχίσει ήδη, διεξάγεται online και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα από τους τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους είναι υπέρ της απόσχισης από τη Ρώμη, αλλά η ψηφοφορία δεν θα είναι νομικά δεσμευτική.

Η δημοσκόπηση διοργανώθηκε από τους τοπικούς ακτιβιστές και τα κόμματα που θέλουν μια μελλοντική πολιτεία ονόματι Δημοκρατία του Βενέτο, η οποία θα θυμίζει την κυρίαρχη ενετική δημοκρατία που υπήρχε για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Ένα κομβικό σημείο για τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και το εμπόριο, η Βενετία έχασε την ανεξαρτησία της από τον Ναπολέοντα το 1797 .

Η ψηφοφορία δεν πήρε μεγάλες διστάσεις στα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, αλλά οι διοργανωτές είπαν ότι αναμένεται να συμμετέχουν έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Η ψηφοφορία αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αυτονομιστική διάθεση σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, όπως η Καταλονία στην Ισπανίας και η Σκωτία στη μεγάλη Βρετανία, η οποία ψηφίζει για το αν θα γίνει ανεξάρτητη τον Σεπτέμβριο.

Οι κινήσεις για ανεξαρτησία συχνά αντιμετωπίζονται με περισσότερη συμπάθεια στην πλούσια βόρεια Ιταλία, όπου πολλοί αγανακτούν με αυτό που θεωρούν ως διεφθαρμένο και φτωχό νότο. Ο Luca Zaia, κυβερνήτης του Βένετο, της περιφέρειας της Βενετίας, απέρριψε τις προτάσεις του ιταλικού συντάγματος να αποτρέψει την απόσχιση.

Το διεθνές δίκαιο, είπε, επιτρέπει «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση». Ο διοργανωτής του κινήματος Gianluca Busato ανέφερε ότι η ανεξαρτησία θα μεταμορφώσει την περιοχή στο «έβδομο πιο πλούσιο ευρωπαϊκό κράτος σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

http://www.bbc.com/news/world-europe-26604044

ΣΧΟΛΙΑ

  1. iconology2009 avatar
    iconology2009 17/03/2014 18:23:50

    Σαχλαμάρες! Η Βενετία είναι τόσο εξαρτημένη γεωφυσικά από τη στεριά και τα ποτάμια της, ώστε μιά ελάχιστη παραμέληση φροντίδας της ροής τους θα έχει σαν αποτέλεσμα σε λίγες ώρες βρεθεί ολόκληρη κάτω απ'το νερό. Αλλά επειδή διάβασα ότι μιλάνε για Βένετο, άρα συμπεριλαμβάνουν και τη γειτονική στεριά, προφανώς και πάλι δεν ξέρουν πόσο δυσβάσταχτο κόστος θα είχε ένα τόσο μικρό κράτος να συντηρεί μόνο του πια και χωρίς τη συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης στη Ρώμη τη συντήρηση των έργων που ελέγχουν τη ροή των ποταμιών στην Αδριατική. Αν υπάρχει μια επαρχία στην Ιταλία που χρειάζεται να είναι ενσωματωμένη στον κρατικό κορμό της χώρας αυτής, αυτή είναι το Βένετο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.