13/08/2009 00:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανελέητος πόλεμος για το δημόσιο σύστημα υγείας στις ΗΠΑ.Στην  Αμερική μαίνεται, εδώ και καιρό,  μια μεγάλη μάχη για την  μελλοντική αναμόρφωση του «ανύπαρκτου» δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας. Τα συμφέροντα είναι πολλά και τεράστια και οι αντεγκλήσεις, οι κατηγορίες και τα δηλητηριώδη βέλη πολλά από όλες τις πλευρές.  Δεν λείπουν ακόμη και τα μπαμπέσικα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Οι αντίπαλοι όμως της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης στον τομέα υγείας των ΗΠΑ, ξεπέρασαν και τους εαυτούς τους, στην προσπάθεια να συκοφαντήσουν τα κοινωνικά συστήματα υγείας που ισχύουν σε άλλες χώρες και που αυτοί θεωρούν απαράδεκτα για τη χώρα τους όπου βασιλεύει η ιδιωτική ιατρική περίθαλψη.

Όπως λοιπόν, αναφέρει η εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην Investors Business Daily, στο οποίο λέγεται μεταξύ άλλων ότι «άνθρωποι όπως ο επιστήμονας Stephen Hawking, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στη χώρα θα θεωρούσε τη ζωή του λαμπρού αυτού άνδρα ως άχρηστη λόγω της σωματικής του αναπηρίας…».

Ο συντάκτης όμως του άρθρου ξέχασε να αναφέρει ή μάλλον αγνοεί το γεγονός ότι ο διάσημος φυσικός ζούσε και συνεχίζει να ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που γεννήθηκε…

 Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 13/08/2009 07:41:05

  Το Sicko του Michael Moore είναι αποκαλυπτικότατο επί του θέματος.
  Όποιος δεν το έχει δει ακόμη, να το δει οπωσδήποτε το συντομότερο δυνατόν.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ανώνυμος 13/08/2009 10:43:12

   Το πρόβλημα είναι ότι δεν το έχουν δει οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.

   • nik avatar
    nik @ Στέργιος 13/08/2009 15:24:19

    Κάτι θα ξέρουν. Ο Moore είναι τυπικός αριστερός προπαγανδιστής, θεατρινισμός και συρραφή της πραγματικότητας κατά πώς βολεύει.
    Και ο μεγαλύτερος θαυμαστής του νά'σαι, η σκηνή που πάει τους βετεράνους της 9/11 για να βρουν την υγειά τους στην ...Κούβα, σε νοσοκομείο βιτρίνα του καθεστώτος -και προφανώς σε συννενόηση μαζί τους- κι όχι σε αυτά που πάει ο "λαουτζίκος" (με την πλέρια και δωρεάν περίθαλψη) είναι ενδεικτική της νοοτροπίας του. 20 χρόνια πριν θα πήγαινε στην ΕΣΣΔ, στο επόμενο λογικά θα πάει στην Β.Κορέα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ανώνυμος 13/08/2009 15:49:53

   @nik

   Ναι, αυτό με την Κούβα ήταν άχρηστη λαϊκίστικη προπαγάνδα του Μουρ, αλλά αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει την τραγική κατάσταση τής περίθαλψης στην Αμερική.

   Και δεν μιλάμε για δημόσια περίθαλψη, μιλάμε για ακριβοπληρωμένη ιδιωτική περίθαλψη, που σε στέλνουν σπίτι μετά από 15 μέρες νοσηλείας, ακόμη κι αν δεν είσαι σε κατάσταση να πάρεις εξιτήριο, επειδή δεν σε καλύπτει άλλο η ασφάλισή σου. Αν θέλεις, μένεις παραπάνω, πληρώνοντας 3.000 δολλάρια τη μέρα.

   • nik avatar
    nik @ Στέργιος 13/08/2009 22:18:35

    Αντίστοιχα "ντοκυμαντέρ" με τις ελλείψεις άλλων χωρών μπορούν να γίνουν και θα είναι εξίσου δραματικά.
    Η διαφορά του να πεθάνει κανείς στο δρόμο από το να πεθάνει περιμένοντας να του παρασχεθούν οι υπηρεσίες υγείας, είναι μόνο ότι ο δεύτερος πεθαίνει ελπίζοντας.
    Στο τέλος της ημέρας, είναι και διαφορά νοοτροπίας, κάποιοι θεωρούν τραγικό να υπάρχει ιδιωτική υγεία, αλλά καθόλου τραγικό να στοιβάζονται όλοι σε δημόσια νοσοκομεία (τα οποία πληρώνουν οι μισοί -και αν).
    Τα κόστη δε διαφέρουν σημαντικά, αλλά στην Ευρώπη "κοινωνικοποιούνται" έτσι ο μέσος Ευρωπαίος πληρώνει ιδιωτικά περισσότερα για να φτιάξει το αυτοκίνητό του παρά την υγεία του, την οποία θεωρεί δεδομένο ότι του την πληρώνει το "κράτος". Το οποίο κράτος μεταπολεμικά ήταν σε θέση να του τις παρέχει, διότι κάποιοι άλλοι (οι ΗΠΑ) είχαν εξασφαλίσει την άμυνά του.
    Μαζί με το κόστος όμως πάει και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εκεί το "τραγική" ταιριάζει περισσότερο στα κρατικά συστήματα υγείας. Και για χώρες τύπου Βρετανίας, Γαλλίας που έχουν αποθέματα πλούτου, παραγωγικότητας πάει κι έρχεται. Για χώρες όμως όπως η Ελλάδα οι ίδιοι οι πολίτες της έχουν άλλη γνώμη, γι'αυτό και οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία τείνουν να εξισωθούν με τις κρατικές.

 2. afelis avatar
  afelis 13/08/2009 08:17:11

  Χωρίς να παρεξηγηθώ και να θεωρηθώ υπέρμαχος του ιδιωτικού συστήματος υγείας, θέλω να παρατηρήσω, πως δεν νομίζω οτι η περίθαλψη του Χώκινς αφέθηκε στα δημόσια νοσοκομεία.

 3. silegav avatar
  silegav 13/08/2009 10:23:14

  Δεν ήταν απλά ένα άρθρο, editorial ήταν και έγραφε κατα λέξη:

  "The controlling of medical costs in countries such as Britain through rationing, and the health consequences thereof, are legendary. The stories of people dying on a waiting list or being denied altogether read like a horror script … People such as scientist Stephen Hawking wouldn't have a chance in the UK, where the National Health Service would say the life of this brilliant man, because of his physical handicaps, is essentially worthless"

  Και η απάντηση του Hawking:
  "I wouldn't be here today if it were not for the NHS. I have received a large amount of high-quality treatment without which I would not have survived"

  Το IBD στην συνέχεια αποδέχεται το λάθος του αλλά εμμένει στην άποψή του (http://ibdeditorials.com/IBDArticles.aspx?id=334974250188090)

  "We sincerely regret the mistake we made about Hawking.
  But our criticism of the government-run systems that operate in Britain and Canada, and which Congress seems determined to have us adopt with few questions asked, is still valid."

  Τα επιχειρήματα είναι:
  1. Δεν μπορεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας να είναι αποτελεσματικό, όχι όσο ένα ιδιωτικό.
  2. Η επέκταση των (δημόσιων) Medicare και Medicaid (που σήμερα αφορούν πολίτες άνω των 65 ετών και αναπήρους) στους ανασφάλιστους θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και την αύξηση του κόστους.

  Δηλαδή: Όχι στα δημόσια συστήματα υγείας. Κάτω τα χέρια από το δημόσιο Medicare.

  Το εντυπωσιακό είναι πως η σχιζοφρενική επιχειρηματολογία των neocons έχει πείσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων πως ο Ομπάμα θα διαλύσει το σημερινό σύστημα υγείας και θα τους οδηγήσει στην ... ευθανασία.
  Και σε κάθε δημόσια συζήτηση πηγαίνουν αποφασισμένοι όχι να πουν την άποψή τους ή να συζητήσουν αλλά με φασαρία, διακοπές, κραυγές και τραμπουκισμούς να διαλύσουν την συζήτηση. Και το καταφέρνουν, εκμεταλλευόμενοι την εμμονή του Ομπάμα για συναίνεση.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ silegav 13/08/2009 10:45:03

   Τουλάχιστον στην Αγγλία οι μη έχοντες πεθαίνουν σε λίστα αναμονής, και όχι στους πέντε δρόμους, όπως συμβαίνει στη Land of the Free.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Στέργιος 13/08/2009 14:06:41

    Oi opoies listes anamonhs exoyn pesei stis 12 molis ebdomades

 4. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 13/08/2009 12:24:27

  ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ Κ.Α.) ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ "ΒΟΗΘΕΙΑ" ΤΩΝ ΜΜΕ.
  ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.