16/12/2009 17:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεβαίνει ο πυρετός στην Κοπεγχάγη

Ανεβαίνει ο πυρετός στην Κοπεγχάγη, όπου οι υπουργοί συνεχίζουν σε μια χαώδη ατμόσφαιρα τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία, στο συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας εξαιτίας των διαδηλώσεων.

    Με την επανάληψη σήμερα των διαπραγματεύσεων στην ολομέλεια, η Ινδία έκανε λόγο για το "απόλυτο παζάρι", το Τουβαλού συνέκρινε τη διάσκεψη με τον Τιτανικό και η Βραζιλία παραπονέθηκε στην δανική προεδρία διότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ήταν αποκλεισμένος από την σκληρή υπηρεσία ασφαλείας.

    Το πρωί, την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του Bella Center, έδρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, τουλάχιστον 170 άτομα συνελήφθησαν.

    Από τα ξημερώματα, ο σταθμός του μετρό που εξυπηρετεί το κέντρο ήταν κλειστός, περιορισμοί εφαρμόσθηκαν στην είσοδο των εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ένα ελικόπτερο βρισκόταν σε πτήση επάνω από το χώρο.

    Στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ προειδοποίησε ότι ό,τι είναι να συμβεί πρέπει να συμβεί μέχρι την Παρασκευή: "Δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Ας είμαστε σαφείς".

    Μια υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή 25 υπουργών, ανάμεσά τους και έξι ευρωπαίοι, είχε προγραμματισθεί για τις 13.00 (ώρα Ελλάδος) , ώστε να αρχίσει η κατάρτιση ενός κειμένου συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί την Παρασκευή από τους 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, από τους οποίους ορισμένοι έχουν ήδη φθάσει, όπως ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ και ο βρετανός Γκόρντον Μπράουν.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε ήδη στο BBC την απαισιοδοξία του, κρίνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας "είναι πολύ δύσκολη" .

    Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια, ή και δύο, λευκές νύκτες, δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους, αφού πέρασαν ήδη μια νύκτα διαπραγματεύσεων, η οποία θα επιτρέψει στην δανική προεδρία της διάσκεψης τη σύνταξη σχεδίου συμφωνίας από σήμερα.

    "Είμαι λίγο ανήσυχος, διότι μένει τόση δουλειά να γίνει. Φοβάμαι μήπως συμβεί κάτι άλλο, διότι τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε", δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής για το κλίμα Μπρις Λαλόντ, κατηγορώντας για διαδικαστική αδεξιότητα την προεδρεύουσα δανή υπουργό Κόνι Χέντεγκαρντ, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγη ώρα για να δώσει τη θέση της στο δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

    Ο γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο για την προσπάθεια της Κόνι Χέντεγκαρντ να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στις διαπραγματεύσεις που ερχόταν σε αντίθεση με τον επίσημο ρυθμό του ΟΗΕ. "Οι αναπτυσσόμενες χώρες φοβούνται πάντα ένα πραξικόπημα των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, και όλα αυτά προκάλεσαν πολλές εντάσεις", εξήγησε.

    Χθες η οργή των αφρικανικών χωρών προκάλεσε τη διακοπή των εργασιών και οδήγησε στην απώλεια μισής ημέρας εργασιών για τους διαπραγματευτές.

    Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρέντρικ Ράινφελντ εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη η οποία θα επιτρέπει την υλοποίηση του στόχου μείωσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας στη γη.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς απόφαση για τη χορήγηση αριθμητικά προσδιορισμένης βοήθειας προς τις φτωχές χώρες.

    Στο στάδιο αυτό, το μόνο θέμα ως προς το οποίο υπάρχει συναίνεση είναι η χορήγηση άμεσης βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από το 2010, προς τις πιο φτωχές χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναλάβει μόνη της το βάρος της χορήγησης 10 δις ανάμεσα στο 2010 και το 2012, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επ΄αυτού.

    Στόχος της διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία να μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 17/12/2009 01:26:35

    Για τον πυρετό Depon

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.