Ανακάλυψαν τον πιο «γήινο» πλανήτη και ετοιμάζουν εξωγήινο μήνυμα
26/06/2014 16:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακάλυψαν τον πιο «γήινο» πλανήτη και ετοιμάζουν εξωγήινο μήνυμα

Έναν πρωτόγνωρο εξωγήινο κόσμο που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή - και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τη Γη- ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων

Έναν πρωτόγνωρο εξωγήινο κόσμο που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή - και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τη Γη- ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων. Ο πλανήτης με την ονομασία Gliese 832c είναι μια «υπερ-Γη», με μάζα πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη, σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός. (Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειώσουμε ότι ο γαλαξίας μας είναι περίπου 100.000 έτη φωτός και το πιο κοντινό αστέρι στη Γη, το Proxima Centauri, απέχει 4,2 έτη φωτός).

Ένα έτος στον Gliese 832c διαρκεί μονάχα 36 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως ο πλανήτης βρίσκεται αρκετά κοντά στο άστρο του. Το γεγονός όμως πως το άστρο είναι αρκετά ψυχρότερο από τον Ήλιο, εξασφαλίζει πως ο γειτονικός αυτός πλανήτης λαμβάνει την κατάλληλη «δόση» θερμότητας ώστε να είναι σε θέση να συντηρήσει ζωή.

Σύμφωνα μάλιστα με μία από τις μεθόδους μέτρησης της κατοικησιμότητας των πλανητών μέσω του Δείκτη Ομοιότητας με τη Γη (Earth Similarity Index- ESI), ο Gliese 832c είναι μέσα στους τρεις εξωπλανήτες που μοιάζουν περισσότερο με τη Γη. Στην κλίμακα ESI, που ένας τέλειος δίδυμος της Γης θα έπαιρνε βαθμολογία 1, ο Gliese 832c έχει δείκτη 0.81 λίγο μικρότερο από τον Gliese 667Cc, τον πλανήτη με τον υψηλότερο δείκτη ESI (0.84). Ο ακριβής βαθμός ωστόσο στον οποίο ο Gliese 832c μοιάζει με τον πλανήτη μας είναι άγνωστος, θεωρείται όμως βέβαιο πως η μεγάλη του μάζα μπορεί να του επιτρέψει να συντηρήσει ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ίσως τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση ζωής.

H παρουσία του Gliese 832c έγινε αντιληπτή στους αστρονόμους του πανεπιστημίου της νέας νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, όταν στα στοιχεία από τρία διαφορετικά τηλεσκόπια παρατήρησαν ταλαντώσεις στην κίνηση του άστρου Gliese 832, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι πως στην περιοχή κινείται κάποιος πλανήτης. Ο Gliese 832c είναι ο δεύτερος πλανήτης που ανακαλύφθηκε γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, με τον 832b να είναι ήδη γνωστό από το 2009 πως αποτελεί ένα γίγαντα αερίων που κινείται σε μεγαλύτερη τροχιά, καθώς χρειάζεται εννέα χρόνια για να ολοκληρώσει ένα κύκλο γύρω από το άστρο του.

Γη καλεί εξωγήινους

Με αφορμή την ανακάλυψη αυτή, η NASA ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στο διάστημα. Ένας ανιχνευτής της NASA αναμένεται να αφήσει το ηλιακό σύστημα, αφού ολοκληρώσει την αποστολή του έξω από τον Πλούτωνα, μεταφέροντας ένα μήνυμα που προορίζεται για κάθε εξωγήινη μορφή ζωής που θα συναντήσει στο απώτερο μέλλον.

Όταν η αποστολή της NASA New Horizons ολοκληρώσει τη μελέτη του Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2015, τα δεδομένα από τη Γη θα ξεχυθούν στο διαστημόπλοιο για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αρχείο που θα υπάρχει και πέρα από το ηλιακό σύστημα. Το αρχείο θυμίζει το Golden Record, το οποίο μετέφεραν τα διαστημικά σκάφη της NASA Voyager 1 και Voyager 2 στη δεκαετία του 1970 και τις πλάκες που μετέφερε το Pioneer. Ο Jon Lomberg, ο οποίος ήταν διευθυντής σχεδιασμού της NASA σε εκείνο το πρόγραμμα, συνεργάστηκε με τον αστρονόμο Carl Sagan και τέσσερις άλλους επιστήμονες για να επιλέξουν μια σειρά από ήχους και εικόνες που ενώθηκαν σε ένα αρχείο γραμμοφώνου ως εκπρόσωποι της Γης. Όταν ο Lomberg συνειδητοποίησε ότι το New Horizons θα γίνει το επόμενο αντικείμενο που θα εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα, ξεκίνησε μια online αίτηση για να συμπεριληφθεί ένα παρόμοιο μήνυμα για το New Horizons, που ονομάζεται One Earth Message.

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το New Horizons ξεκίνησε αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 2006. Αντί να δημιουργήσει λοιπόν κάτι φυσικό, ο Lomberg πρότεινε τη δημιουργία ενός ψηφιακού μηνύματος. Οι πλάκες του σκάφους Pioneer 10 και 11, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1972 και τον Απρίλιο του 1973 αντίστοιχα, είχαν χαραγμένες εικόνες σε μέταλλο και πέτρα. Το αρχείο του Voyager ήταν αναλογικά εγγεγραμμένο σε ένα δίσκο που λίγοι νέοι άνθρωποι θα ξέρουν πώς να χειριστούν σήμερα. Η αποστολή Phoenix της NASA στον Άρη έγινε με ψηφιακές ηχογραφήσεις της λογοτεχνίας και της τέχνης για τον κόκκινο πλανήτη, το 2007.

Ως τον Φεβρουάριο του 2014, ο Lomberg είχε συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές από 140 διαφορετικές χώρες. Τον Μάιο, στο φεστιβάλ του Smithsonian «Το Μέλλον είναι Εδώ» στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι η NASA είχε δώσει στην ομάδα του το πράσινο φως για το έργο. Μια επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 25 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και την προθεσμία.
Το μήνυμα One Earth περιέχει και μια άλλη σημαντική διαφορά από το προηγούμενο έργο του Voyager: ενώ μια ομάδα έξι επιστημόνων δημιούργησαν το αρχείο Golden Record μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το σκάφος New Horizons θα μεταφέρει τα μηνύματα που δημιούργησαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Για να ολοκληρώσει το έργο, ο Lomberg και ο Albert Yu-Min Lin, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν το έργο από τον κόσμο, αναζητώντας ιδέες και υπηρεσίες από μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Ο Lin έχει εμπειρία στο να συνδυάζει τη συμμετοχή πολιτών με την επιστήμη, όπως έκανε με το πρότζεκτ Η των Χανς, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έστελναν δορυφορικές εικόνες αναζητώντας τον τάφο του Τζένγκις Χαν. Σε ένα πιο πρόσφατο έργο συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια ανθρώπους για να αναζητήσουν την χαμένη πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών.

Στο παρόν σχέδιο, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα είναι σε θέση να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους και να ψηφίσουν αυτές που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο τελικό μήνυμα. Ο Lomberg και άλλοι επιστήμονες θα κάνουν τον τελικό έλεγχο για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του υλικού και η NASA θα κάνει την τελική κλήση.

http://www.foxnews.com/science/2014/06/25/greetings-from-earth-nasa-spacecraft-to-carry-message-for-aliens/

http://www.nbcnews.com/science/space/nearby-alien-planet-may-be-capable-supporting-life-n141221

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 26/06/2014 22:45:54

  "Ανακάλυψαν τον πιο «γήινο» πλανήτη και ετοιμάζουν εξωγήινο μήνυμα" Φροντίστε να σκάσουν πάνω απο τα κεφάλια μας τίποτα εξωγήινοι που θα μοιάζουν με γάτες ή σαύρες...

 2. Naruto avatar
  Naruto 26/06/2014 23:13:47

  Καλά θα κάνουμε να μην διαλαλούμε πολύ την παρουσία μας γιατί δεν ξέρουμε τι κρύβεται εκεί έξω .

 3. franc avatar
  franc 27/06/2014 08:09:28

  Και τελικά, παρ΄όλη την απύθμενη ανοηία που επικρατεί στον κόσμο, η γνώση προχωρά ακάθεκτη προς το μέλλον. Το πρόβλημα με όλη αυτή την προσπάθεια να αποκτήσουμε επαφή με εξωγήινους είναι οτι ακόμα κι αν υπάρχουν, αν βρίσκονται πχ. ενα συμπαντικό κλάσμα δευτερολέπτου πίσω απο εμάς σε εξέλιξη, π.χ. 1000 γήινα χρόνια, δεν μπορούν να αντιληφθούν τα μηνύματά μας ακόμα κι αν πέσουν πάνω τους. Στην καλύτερη περίπτωση, θα τα θεωρήσουν Θεό, ή φωνή του Θεύ και θα τα προσυνάνε για χρόνια...

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ franc 27/06/2014 08:27:45

   Το να είναι 1000 χρόνια πίσω είναι θετικό σενάριο. Ίσως και το να είναι 100.000 μπροστά (γιατί ίσως έχουν εξελιχθεί και ηθικά σε μεγάλο βαθμό). Το πρόβλημα είναι μην είναι λίγο πιο μπροστά από μας.

   • franc avatar
    franc @ Άπαντα Επιστάμενος 27/06/2014 08:50:44

    Aν είναι λίγο πιο μπροστά απο εμάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι θα χρειστούν πάνω απο 100.000 χρόνια για να έλθουν αν ας πούμε έχουν αναπτύξει ταχύτητες πενταπλάσιες των δικών μας πυραύλων...Εκτός αυτού, αν ήταν έστω και 50 χρόνια μπροστά απο εμάς θα είχαμε σίγουρα αποκτήσει επαφή ήδη...Αρα, αν υπάρχουν είναι πιο πίσω απο εμάς σε εξέλιξη.

 4. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 27/06/2014 10:41:24

  Αν βρούν ότι ο πλανήτης κατοικείται από Έλληνες, θα εξηγηθεί γιατί αυτός ο λαός μοιάζει εξωγήινος σ' αυτόν εδώ τον πλανήτη...

 5. Γιώργης Α avatar
  Γιώργης Α 28/06/2014 18:05:16

  Θέλουμε αλήθεια να μας βρούν; Όχι να τους βρούμε, να μας βρούν; Γιατί; Ξέρουμε αν υπάρχει κάτι, τι είναι αυτό; Δηλαδή το ποντικάκι στην αποθήκη του εμπορικού που γρατζανίζει σε μια γωνία θέλει να το βρούν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.