12/12/2011 16:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφισβητείται η νομιμότητα της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής αμφιβάλλει ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την ενίσχυση της ενοποίησης στην ευρωζώνη, μπορεί να θεωρηθούν νομικά έγκυρα από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με συνέντευξη στο γερμανικό Der Spiegel.

Η γερμανική Βουλή θα εξετάσει πιθανά θεσμικά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν εάν η Κομισιόν ή ένας Επίτροπος παρέμβει σε ζητήματα που περιλαμβάνουν και εθνικούς προϋπολογισμούς, δηλώνει στο Der Spiegel ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να συνάψουν στενότερους οικονομικούς δεσμούς ως μέρος των προσπαθειών για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη και επίλυση της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους και τραπεζικής.

Εξάλλου, ως παράνομη χαρακτηρίζεται από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η υπογραφή συμφωνίας μόνο από τα μέλη της ευρωζώνης, αναφέρει επίσης το “Spiegel”.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα  με το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία των 17 μελών της ευρωζώνης και των 9 μη μελών της, για την προώθηση μιας βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, προσκρούει σε ορισμένα θεσμικά και νομικά εμπόδια.

Κατά το σκεπτικό των ευρωπαϊκών νομικών υπηρεσιών, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, η ρύθμιση της λειτουργίας της νομισματικής ένωσης προβλέπεται αναλυτικά στη συνθήκη της Λισσαβόνας, επομένως οι αναθεωρήσεις αυτών των ρυθμίσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του ίδιου νομικού πλαισίου και με διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του Der Spiegel, κατά την άποψή τους, το μόνο που μπορεί να γίνει με ασφάλεια, είναι μια «πολιτική δήλωση προθέσεων» η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ενώ μπορεί να ανακληθεί από μια επόμενη κυβέρνηση

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.