#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2011 09:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερική: Ευτυχώς που δεν είμαστε σαν την ΕλλάδαΤην ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ελληνικό δράμα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται: Μήπως οι ΗΠΑ θα είναι το επόμενο θύμα;

Μπορεί το αμερικανικό χρέος να οδηγήσει σε μια κρίση, μέσα από την οποία ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στην Αμερική;

Όλα είναι πιθανά, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρία προβλήματα: Πρώτον, έχει μια μη ανταγωνιστική οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Το κόστος εργασίας είναι πανάκριβο, οι εξαγωγές λίγες, και ο λαός δεν είναι αρκετά πλούσιος για να ενισχύσει την οικονομία. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ οικονομική δύναμη.

Η χώρα έχει επίσης μια μακρά ιστορία δανεισμού, και αδυναμίας αποπληρωμής του. Τα τελευταία 179 χρόνια, έχει κηρύξει πτώχευση πολλές φορές. Τα χρέη της είναι πελώρια, και δύσκολα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, με οποιοδήποτε σενάριο.

Τέλος, επειδή η Ελλάδα δεν ελέγχει το νόμισμά της, δεν μπορεί να καταστήσει ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές τα όποια προϊόντα της.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Αμερική παραμένει μια από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες. Φιλοξενεί τις κορυφαίες επιχειρήσεις στους πλέον εξελιγμένους τομείς, διαθέτει τις ισχυρότερες κεφαλαιαγορές,  και συνεχίζει να γεννά νέες επιχειρήσεις, ακόμη και ολόκληρες βιομηχανίες.

Η Αμερική εξάγει τα πάντα. Από αεροσκάφη και ψυχαγωγία, μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα δημογραφικά της στοιχεία είναι ιδιαίτερα υγιή. Θα είναι η μόνη πλούσια χώρα στο κόσμο, που θα αυξήσει τον πληθυσμό της τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ακόμη πιο νέους εργαζόμενους, παραγωγούς, επιχειρηματίες, και φορολογούμενους. Παράλληλα, ελέγχει το νόμισμά της. Τέλος έχει ένα εξαιρετικό πιστωτικό μητρώο. Δεν έχει χρεοκοπήσει ποτέ.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρομερές επιλογές. Για να εξασφαλίσει χρήματα ώστε να πληρώσει τα χρέη και τους λογαριασμούς της, χρειάζεται να προχωρήσει σε δρακόντεια μέτρα περικοπών δαπανών, και αυξήσεων φόρων. Αυτό θα πνίξει την όποια οικονομική ανάπτυξη. Η κατάσταση της Αμερικής είναι εντελώς διαφορετική. Οι λύσεις στο αμερικανικό πρόβλημα είναι απλές και ξεκάθαρες.

Για παράδειγμα, αν το κογκρέσο υλοποιήσει τις συστάσεις της επιτροπής Simpson-Bowles, τότε μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα κατά $3.8 τρισεκατομμύρια μέσα σε 10 χρόνια. Το 2015 η χώρα θα έχει έλλειμμα ίσο με το 2.2% του ΑΕΠ της, δηλαδή ένα από τα μικρότερα μεταξύ των ισχυρών οικονομιών της υφηλίου. Αν το κογκρέσο δεν κάνει τίποτα, και απλά αφήσει να λήξει η περίοδος των περικοπών φόρων του προέδρου Bush, και επανέλθουν οι φόροι της εποχής Clinton, τότε τα φορολογικά έσοδα για την επόμενη δεκαετία υπολογίζονται σε περίπου $3.6 τρισ. που θα λύσουν το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος.

Η Αμερική διαθέτει λύσεις, αλλά το πολιτικό της σύστημα αδρανεί και δείχνει ανήμπορο να κάνει το οτιδήποτε. Με ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα όσο το σημερινό, δεν αρκούν ούτε οι περικοπές δαπανών, ούτε οι αυξήσεις των φόρων. Κι όμως, τα δυο κόμματα παλιμπαιδίζουν, με το ένα να αποκλείει οποιεσδήποτε περικοπές, και το άλλο να απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση φόρου.

Είναι σίγουρο, πως σε μια χώρα με 312 εκατομμύρια πληθυσμό, θα υπάρχουν διαφωνίες. Αλλά στο ζήτημα του ελλείμματος, η διαφωνία δεν είναι θεολογικής φύσεως. Οι οικονομικές διαφορές, υπόκεινται σε συμβιβασμούς. Μπορείς κάλλιστα να μοιραστείς τη διαφορά.

Ο κόσμος δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην αμερικανική οικονομία. Η Αμερική συνεχίζει να δανείζεται φθηνότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα χρηματιστήρια της παραμένουν ισχυρά. Οι επιχειρήσεις της ανθούν. Παρακολουθώντας όμως τα τεκταινόμενα στη Ουάσιγκτον, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Αμερική στερείται σοβαρής κυβέρνησης, και έχει αντικαταστήσει την σωστή διακυβέρνηση με την ιδεολογία και με την δημοσιογραφική  ραδιοφωνική ρητορική.

Το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας δεν είναι απλά απαράδεκτο πολιτικά, αλλά σίγουρα αποτελεί  και αντισυνταγματική συμπεριφορά.

Η Αμερική μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα. Η σημερινή κυβέρνηση της Αθήνας προχώρησε σε περικοπές δημοσίων δαπανών, αυξήσεις φόρων, και πώληση δημόσιας περιουσίας. Αυτά που κάνει, είναι πολύ πιο πολλά από αυτά που τολμούν να συζητηθούν στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, χωρίς να ενδίδει σε λαϊκίστικες πιέσεις, παρά τις διαδηλώσεις του όχλου (sic) στους δρόμους. Έχει μάλιστα δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας, ώστε να καταστήσει την οικονομία ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Σε αυτόν τον τομέα, ευτυχώς η Αμερική δεν μοιάζει με την Ελλάδα.

S.A.-TIME

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/07/2011 10:02:40

  Και μόνο που ασχολούνται μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ με την Ελλάδα, δείχνει πόσο ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην οικονομία τους.
  Ειδικά αν σκεφτείς πως ο μέσος Αμερικανός αγνοεί την ύπαρξη της χώρας μας, κι αυτοί που τη ξέρουν νομίζουν ότι κυκλοφοράμε στους δρόμους με χλαμύδες τρώγοντας σουβλάκια και τζατζίκια στον Παρθενώνα.
  Υπ αυτήν την έννοια αξίζει να διαβαστεί το άρθρο.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Strange Attractor 04/07/2011 10:24:05

   Θα συμφωνήσω. Όλα αυτά τα άρθρα του τύπου "εμείς δεν είμαστε Ελλάδα" μου φαίνονται σαν απέλπιδες προσπάθειες του διευθύνοντα σύμβουλου να πείσει τους μετόχους ότι το μαγαζί πάει καλά. Αλλά όπως λένε στην πιάτσα, αν αρχίσουν να κλείνουν μαγαζιά, μη χαίρεσαι ότι θα πάρεις μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, αλλά ετοιμάσου για το δικό σου στραπάτσο. Οι αναλογίες πιστεύω προφανείς.

  • ορτικι ορτικαδ avatar
   ορτικι ορτικαδ @ Strange Attractor 04/07/2011 10:52:20

   Attractor συμφωνω.Το γεγωνος οτι η αμερικη ειναι υπερδυναμη το γνωριζαμε ηδη δεν καταλαβαινω το νοημα της υπαρξεως αυτης της συγκρισης.αν και εμενα μου φανηκε και σαν καποιου ειδους αψεγαδιαστο 'βιογραφικο' ωστε να μεταναστευσουν εκει προσωπα που θα μπορουσαν να ζουν καλητερα.γνωριζουμε οτι η ελλαδα δεν ειναι ανταγωνιστικη αυτο ομως που δεν λεει το κειμενο ειναι οτι η χωρα μας αν ειχε σωστες πολιτικες θα μπορουσε να ειναι ανταγωνιστικη μιας και η ελλαδα διαθετει τεραστιο φυσικο πλουτο.εχουμε πολυ καλο κλιμα που ευνοει την παραγωγη και αναπτυξη προιοντων πολυποικιλων.η ηλιακη ακτινοβολια θα μπορουσε να εκμεταλευτει για αποδωση ενεργειας οπως και η αιολικη ενεργεια.ο ορυκτος μας πλουτος και τα αποθεματα πετρελαου ειναι πολυ σημαντικα για την οικονομια.επεισης η ναυτιλια μας θα μπορουσε να ειχε μεγαλη δυναμη οπως και ο τουρισμος μιας και η ελλαδα ειναι ο νουμερο ενα προορισμος το καλοκαιρι αν και θα μπορουσε και το χειμωνα.αν γινονται σωστες πολιτικες ολα αυτα μπορουν να εκμεταλευτουν και να αποφερουν κερδη.

 2. ορτικι ορτικαδ avatar
  ορτικι ορτικαδ 04/07/2011 10:21:37

  Αttractor συμφωνω απολυτα.δηλαδη τι προσπαθουν να πουν με αυτο το αρθρο οτι η αμερικη ειναι πιο ανταγωνιστικη και εχει περισσοτερο δυναμη απο την ελλαδα?χαιρω πολυ αυτο το ξεραμε.αν και παρουσιαζει την ελλαδα ως μια καθολου ανταγωνιστικη χωρα που οντως μπορει να ειναι και ετσι αλλα δεν φαινεται πουθενα οτι η ελλαδα εχει τη δυνατοτητα να μην ειναι συνεχεια ετσι.θα μπορουσαμε να εκμεταλευτουμε τον ορυκτο μας πλουτο,ειμαστε μια χωρα πλουσια με αποθεματα πετρελαιου,με καιρικες συνθηκες που ευνοουν την αναπτυξη και παραγωγη ποικιλων προιοντων και οχι ενος μεμονωμενου,η ναυτιλια στην ελλαδα θα μπορουσε να ηταν υπερδυναμη και ο τουρισμος επεισης μιας και η χωρα μας ειναι ο νουμερο ενα προορισμος των ξενων.ακομη και το χειμωνα θα μπορουσαμε να εχουμε τουριστικη δυναμη σε περιοχες της καστοριας και γενικα στα διαφωρα χωρια της μακεδονιας.τις υποδομες τις διαθετουμε το θεμα ειναι να εχουμε πολιτικους που θα αξιοποιησουν τον πλουτο της ελλαδας γιατι προς το παρων ο ΓΑΠ τον ξεπουλαει.

 3. ορτικι ορτικαδ avatar
  ορτικι ορτικαδ 04/07/2011 10:34:29

  Ωστοσο μια υπερδυναμη σαν την αμερικη την πατησε οπως και εμεις απο τραπεζιτες-αεριτζηδες που τζογαρουν μεταφεροντας την κριση του δολαριου στην ευρωπη

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ ορτικι ορτικαδ 04/07/2011 11:51:08

   ΠολιτικοΟικονομικά ...it's acorporate state
   Κοινωνικά ειναι μιά πραγματική Δημοκρατία..
   Η μπάλλα "χάνεται" κάπου στό ενδιάμεσο..ή στήν μετάβαση από τήν κοινωνία στήν Εξουσία όπως συνηθίζεται στίς Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες
   Ανεξάρτητα όμως, ό πληθυσμός στην πλειοψηφία του διαθέτει αντανακλαστικά,αξιοσημείωτα πολλές φορές για ..Corporate State!!!!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ό παγωτατζής 04/07/2011 13:44:55

    ισχύει αυτό που λες

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/07/2011 11:17:04

  Ακριβώς TopGunZ....
  Από την άλλη, όχι μόνο η Αμερική αλλά και η Ελλάδα διαθέτει λύσεις...2 λοιπόν οι ομοιότητες: και λύσεις διαθέτουμε και δε θέλουμε να τις δούμε

 5. drider avatar
  drider 04/07/2011 11:44:45

  Εκπομπή του κωμικού John Steward για την κρίση στην Ελλάδα. Το κομμάτι που μας αφορά αρχίζει στο 1:45 περίπου

  h**p://www.thedailyshow.com/full-episodes/wed-june-22-2011-mitchell-zuckoff

 6. manos avatar
  manos 04/07/2011 12:23:21

  Ευτυχώς, ευτυχώς :-)
  Κατεστραμμένοι είναι αλλά δεν είναι μαλάκες να το διατυμπανίζουν.
  Το πιστόλι στο τραπέζι,
  Ο τιτανικός βυθίζεται,
  Χώρα διεφθαρμένων,
  Αχρηστοι και αντιπαραγωγικοί,
  Δεν υπάρχει σάλιο, ...

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/07/2011 12:46:13

  Ξεκινάει και σε αυτούς κίνημα πλατειών.

  Η πρώτη κατάληψη προγραμματίζεται τον Οκτώβριο σε μεγάλη πλατεία της Washington DC!!!

  Μάλλον αριστερής προέλευσης, δεν θυμάμαι που το είδα, ένα october.κάτι.
  Θα εμπλακούν και τα tea parties κινήματα και θα έχουν όλοι μαζί μια ωραία ατμόσφαιρα.
  Με τον αριθμό των νόμιμων όπλων που κυκλοφορούν στην αμερικανικη επικράτεια θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές!

  "Να καεί να καεί η Oυάσινγκτον CD..."??

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 04/07/2011 12:55:26

   Το σωστό σύνθημα ξεσηκωμένο από το δικό μας "να καεί να καεί το μπ. η βουλή" θα ήταν “Να καεί να καεί η Oυάσινγκτον DC…”

   αλλά CD κάνει συνειρμό με τα CDS's στα οποία το αντιμινστρέϊσιον εν συνόλω είναι εθισμένο

   τρελοί σορτάκιδες όλοι τους, αρχής γενομένης από τον τσιφ οφ δε σταφ που παραιτήθηκε για να γίνει δήμαρχος στη μασσαχουσέτη νομίζω (είχε τρελή εμπλοκή με μία magnetar χετζ σορτακαραίων)

   ο γκάιτνερ ετοιμάζεται και αυτός να τα βροντήξει και παίζουν στοιχήματα που θα πάει (μάλλον για επικεφαλής της GS)

   μη δούμε και το μεγάλο κάποια στιγμή να την κάνει

   είπαμε το σορτάρειν είναι σκληρός εθισμός, χειρότερος από κοκαϊνη

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλλενάκι 04/07/2011 13:32:12

    "Να καούν και όλα τα CDS" !
    Πληκτρολόγιον λανθάνον αλήθειαν γράφει...
    Το σύνθημα της δεκαετίας, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε!
    Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, πλανητικών διαστάσεων, για να μη πώ γαλαξιακών ! Ωραία πράματα.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Ο Θείος 04/07/2011 13:43:06

     Το φαινόμενο πρώην άρρωστοι χετζάκιδες και σορτάκιδες να "ανανίπτουν" και να γίνονται οι διαπρύσιοι κήρυκες κατά του καζινοκαπιταλισμού πως το εξηγείς;
     Π.χ. Περκινς (εξομολογήσεις ενός πρώην οικονομικού δολοφονου"
     Κάιζερ και άλλοι.

     Ανένηψαν γιατί αντιλήφθηκαν πόσο είχαν χάσει την ανθρώπινη υπόστασή τους με όλα αυτά ή παίζουν απλώς το παιχνίδι του χρυσού όπως τους προσάπτουν (ασχέτως του ότι η σύνδεση με ένα φυσικό ανταλλακτικό νόμισμα είναι η σωτήρια έξοδος από το fiat money)

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 04/07/2011 13:56:53

      Ενοχές άραγε (πώς ν' απορρίψεις μια ειλικρινή μετάνοια;), ή μήπως μόνον words, words...
      Ποιός ξέρει, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Άστα να πάνε στο διάολο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλλενάκι 04/07/2011 13:36:45

    Ο μεγάλος εκεί, δεν ξέρω άν σορτάρει, το σίγουρο είναι όμως ότι ποστάρει, σουτάρει, μαρκάρει, πιβοτάρει, κάνει καλά σκρίν, ταπώνει, κρεμιέται από το καλάθι και λοιπά...
    Τις προάλλες, του τη ρίξανε την αγκωνιά και του σπάσανε ένα-δυό πλευρά, αλλά έχει "γερό κόκκαλο" που αναγεννάται.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 13:25:50

  Από την χώρα των μαθητών σορτάκηδων πρός την Μεγάλη Πατρίδα του σορτάρειν (όπως λέγανε παλιά η "Μεγάλη Σοσιαλιστική Πατρίδα":
  "Εκεί που είσαι ήμουνα, κι εκεί που είμαι θά 'σαι".
  Αλλενάκι, για την Oυάσινγκτον DC δεν σκάω ιδιαίτερα, αλλά να προσέξουν μην κάνουν κανένα λάθος και κάψουν το Οuάσιγκτων State ! "Αμερικανάκια" βλέπεις, ολίγον αγεωγράφητοι, συνηθίζουν και τις "ουσίες", δεν αργεί να γίνει η στραβή. Είναι και το mount St. Helene εκεί και τα ηφαίστεια δυστυχώς αυτοαναφλέγονται. Το Οuάσιγκτων State, στον Ειρηνικό έχει υπέροχη φύση, Βραχώδη Όρη, συγκριτικά ακμαίες Ινδιάνικες φυλές κτλ, και επίσης πατρίδα της αρκούδας grizzly. Ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά, να διευκρινίζουμε λοιπόν "προσοχή στα λάθη".
  Για την άλλη Ουάσιγκτων, ουδείς ψόγος και αντίρρηση, Je m'en fous.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο Θείος 04/07/2011 13:36:48

   Λες να τους μετα"λαμπαδεύσουμε" και συνθήματα μετά από την αναμεταλαμπάδευση/επανατροφοδότηση της κρίσης τους;

   feedback τι λέξη και αυτή, εγώ την έμαθα στα ΣΑΕ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 04/07/2011 13:50:38

   Δίπλα στο Οuάσιγκτων State είναι και το Seattle, έχει Walkabouts εκεί και άλλους ωραίους ροκάδες, προς Θεού, μη μας χαλάσουν την "ωραία Αμερική":
   h**p://www.youtube.com/watch?v=k8Kt6AZS8KQ
   Και
   h**p://www.youtube.com/watch?v=YYIA_1SAZ3c
   "Μετά την εποχή της χρυσοθηρίας" (η προφητεία ενός Καναδού τραγουδοποιού, παρακαλώ από το 1971)
   h**p://www.youtube.com/watch?v=W2Taxuott5s

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 04/07/2011 13:59:02

    Λοιπόν το Σηάτλ είχα στο νου μου να γράψω, το υπέροχο Σηάτλ, έχω φίλους εκεί, Ελληνοαμερικανικό ζευγάρι.

    Με coofανες!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αλλενάκι 04/07/2011 14:03:41

     Το έχω στο πρόγραμμα ως προορισμό, μαζί με British Columbia δίπλα, αλλά πιθανότατα δεν θα "προκάνω". Να ελπίζω τουλάχιστον ότι η πιρόγα του "Ινδιάνου βαρκάρη" περνάει κι από εκεί ;

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Ο Θείος 04/07/2011 14:05:59

      Άσε τους "βαρκάριδες" στην πάντα!
      ...

     • ό παγωτατζής avatar
      ό παγωτατζής @ Ο Θείος 04/07/2011 15:59:25

      Portland θείο, Portland ,Oregon..
      O παράδεισος για την μουσική πού επιθυμείς να ακούσεις...
      Και για τα βίτσια σου ( άν έχεις...πού δεν έχεις!)
      Παράξενο..και στήν άλλη άκρη τού νερού πάλι από "P" αρχίζει ή παρόμοια πόλη σύμβoλο..Perth..

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ό παγωτατζής 04/07/2011 16:05:37

      Βίτσια;
      Ο μεγάλος Shakespeare, πριν 500 χρόνια, είπε:
      "Τα βίτσια του χθές είναι οι αρετές του σήμερα και οι αρετές του σήμερα θα είναι τα βίτσια του αύριο".
      Σα να μιλάει τώρα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ό παγωτατζής 04/07/2011 16:52:57

      Portland, Oregon: O τεράστιος Woody Guthrie πέρασε από κεί.
      Και, άν δεν απατώμαι, μεταξύ των άλλων παλιών Paul Revere & the Raiders.
      Οι νεότεροι και πολύ σπουδαίοι είναι πάρα πολλοί.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/07/2011 16:43:21

    h**p://en.wikipedia.org/wiki/The_Walkabouts

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 14:35:02

  Εν τω μεταξύ, χρειάζεται και η Μιννεσότα μηχανισμό στήριξης και "Μνημόνιο", διαφορετικά θα κηρύξει χρεωκοπία:
  h**p://www.zeit.de/politik/ausland/2011-07/minnesota-zahlungsunfaehig
  Οι "αδελφές" μας Πολιτείες αυξάνονται και πληθύνονται.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 14:42:04

  "Closed due to the State of Minnesota government shutdown.
  We hope to serve you again soon"!
  Πρόκειται για ενημέρωση προς τους επισκέπτες, έξω από μουσείο. Οι Γερμανικές φωτογραφίες ή εξώφυλλα είναι εξαιρετικά χαιρέκακες - για να ξαλαφρώσουμε, δεν σαρκάζουν έτσι άγαρμπα μόνον για τα Ελληνικά οικονομικά δεινά!

 11. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 04/07/2011 15:06:09

  τι να μας πουν και οι Αμερικανοί, οι πρωτόγονοι!!!...
  Αφού όταν ανακάλυπταν το μπάσκετ, ο Μπέος έστηνε παιχνίδια στο MBA....!!!!

 12. δημης avatar
  δημης 04/07/2011 15:43:32

  ΔΩΣΤΕ ΤΟ....FED ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΜΑΘΗΤΗ ...
  ΑΝΤΕΧΕΤΕ;;;;;;;

 13. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 04/07/2011 17:56:28

  Το άρθρο αυτό (καθώς και κάποια άλλα πρόσφατα) προσπαθεί να προετοιμάσει την αμερικανική κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί οι ΗΠΑ να ρίξουν ξαφνικά ρευστό στην Ελλάδα. Οι Αμερικάνοι είναι λίγο αρχαιότεροι στα ταραγμένα νερά της κρίσης, και κάποιοι εκεί έχουν αρχίσει να σκέπτονται νηφάλια. Βλέπουν ότι στους Ευρωπαίους ελίτ ο καθένας προσπαθεί να σώσει το χέρι που τον ταΐζει, και χάνουν την συνολική εικόνα. Αν οι Ευρωπαίοι χάσουν τελείως τα πετάλια, οι Αμερικάνοι θα κινηθούν για να εξασφαλίσουν βασικές τους συμμαχίες.

 14. Chris avatar
  Chris 04/07/2011 23:39:13

  "In this respect, America is not like Greece at all, alas":
  Από την άποψη αυτή, η Αμερική δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα, δυστυχώς. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Alas. Ή αλίμονο. Όχι πάντως ευτυχώς. Κάνοντας λάθος στην τελευταία λέξη, αντιστρέψατε (και καταστρέψατε) τη λογική ολόκληρου του άρθρου. Από πού προκύπτει ο τίτλος αυτός;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Chris 05/07/2011 13:00:21

   !
   100 % δίκιο! Έπρεπε να το είχαμε καταλάβει (που έλεγε και ο γέρο - Πιστός - Disney, "Λαίδη και Αλήτης").

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.