#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2011 11:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Μ. ΑνατολήΕντελώς αθόρυβα, και χωρίς καμιά δημοσιοποίηση, η Τουρκία προχώρησε στη μεταστροφή της πολιτικής της για την Μέση Ανατολή, όπως την είχε ορίσει με βάση το «κόκκινο βιβλίο» του 2010.

Στο βιβλίο αυτό που αναμορφώνεται κάθε πέντε χρόνια,  η Συρία και το Ιράν είχαν βγει από τη λίστα κρατών που αποτελούν απειλή για τα  τουρκικά εθνικά συμφέροντα. Αντιθέτως, ορίστηκε πως η μόνιμη πηγή αστάθειας για την περιοχή πηγάζει πλέον από το Ισραήλ.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική πήρε την κατιούσα το 2010, με τις σχέσεις της Άγκυρας και Ισραήλ να βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, εξαιτίας του αιματηρού περιστατικού με το σκάφος Mavi Marmara, και την άρνηση των Ισραηλινών να ζητήσουν συγγνώμη.

Το ίδιο τεταμένες κατέληξαν και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των προσπαθειών της Άγκυρας να πετύχει συμβιβασμό με την Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, και Κίνα, για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η Αμερική να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Η αραβική άνοιξη οδήγησε σε πλήρη ανατροπή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην Συρία. Η βίαιη καταστολή της συριακής εξέγερσης από πλευράς του Bashar Assad, διέρρηξε στις στενές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών, με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να επιδιώκει την ανατροπή του.

Η Κων/πολη αποτελεί σήμερα το αρχηγείο της κύριας αντιπολιτευτικής ομάδας της Συρίας, του Εθνικού Συμβουλίου, με ηγέτη του τον διανοούμενο Burhan Ghalioun, τον οποίο οι ΗΠΑ και Τουρκία προαλείφουν για μελλοντικό πρόεδρο της Συρίας.

Ο  Ghalioun είχε συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων αντιπάλων του καθεστώτος, αν και ο ίδιος δεν συμφωνεί με την ένοπλη ανατροπή του Assad.  Πάντως, με την διαμεσολάβηση της Άγκυρας, ο Ghalioun φαίνεται πως δέχεται πλέον την περιορισμένη στρατιωτική δράση για «αμυντικούς λόγους».

Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστηρίζει τη πλήρη στρατιωτική δράση με σκοπό την ανατροπή του Σύριου προέδρου, και παρέχει υλική υποστήριξη, και χώρους εκπαίδευσης στους αντάρτες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 ένοπλοι λιποτάκτες  που είναι οργανωμένοι σε αντάρτικα σχήματα, αντιμετωπίζοντας τον άριστα εξοπλισμένο (από τη Ρωσία) συριακό στρατό. Ο δικός τους εξοπλισμός προέρχεται από τον Λίβανο και την Τουρκία.

Στην προσπάθεια της να αποτρέψει την λαθραία εισαγωγή όπλων, η Συρία ενθαρρύνει τις εντάσεις μέσα στον Λίβανο, και κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο επικεφαλής της Hezbollah,  Hasan Nassrallah δεν θέλει να εμπλακεί ενεργά στη συριακή εξέγερση, αν και την στηρίζει δημοσίως.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του συριακού στρατού βρίσκεται στα σύνορα με Ιορδανία και Τουρκία, ενώ η παρουσία του στα σύνορα με το Ισραήλ θεωρείται φυσιολογική.

Η Ρωσία και η Αμερική είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές και προσεκτικές. Καμία από τις δυο δεν έχει αναμιχθεί επισήμως. Η Ρωσία όμως συνεχίζει να αποστέλλει όπλα στην Συρία, όπως αντιαεροπορικά συστήματα τύπου SA-22.  Αυτές τις ημέρες την Μόσχα επισκέπτεται κλιμάκιο Σύριων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για την προμήθεια του εξελιγμένου συστήματος SA-300, που η Ρωσία αρνήθηκε να παραδώσει στο Ιράν.

Όλες αυτές οι εξελίξεις μεγεθύνουν την σημαντικότητα της Τουρκίας στη προσπάθεια της Δύσης να ανατρέψει τον Assad.

Αυτό αποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εξαιτίας της τουρκικής άρνησης, το ΝΑΤΟ πάγωσε την αναβάθμιση των σχέσεων του με το Ισραήλ, και αρνήθηκε την παρουσία Ισραηλινού πρέσβη στο ΝΑΤΟ, όπως υπάρχει και στην ΕΕ. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ακύρωσε την σχεδιαζόμενη συμμετοχή ισραηλινών σκαφών σε προγραμματισμένη άσκηση στη Μεσόγειο.

Οι εντάσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν περιορίζονται μόνο μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινή φωτογράφηση με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας σε συνάντηση στη Βιέννη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ehud Barak αποχώρησε από την αίθουσα μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος με τη σειρά του δεν παρευρέθηκε στον δείπνο επικαλούμενος την παρουσία του Ισραηλινού.

 

Του Samuel Segev

Winnipeg Free Press (Canada)

http://www.winnipegfreepress.com/opinion/columnists/turkey-thrown-for-loop-135492763.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tabachaniotika avatar
  Tabachaniotika 16/12/2011 12:35:22

  ...παγκόσμιος παίκτης ο κοντός !! Δεν ξέρω όμως αν ο ίδιος ξέρει σίγουρα τι κάνει;
  το περιβάλλον είναι τόσο ρευστό που δεν χωράνε καταστρωμένα σχέδια , πολύ δεν περισσότερο για ..επανίδρυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας !!!

 2. ioannis33 avatar
  ioannis33 16/12/2011 15:24:48

  Η Τουρκία έκανε τα τελευταία χρόνια στροφή 180% στην εξωτερική πολιτική της.Μπράβο της που δεν δίστασε να το κάνει.Παραδέχτηκε οτι ανήκει στην ανατολή και όχι στην Δύση.Τα έβαλε με τους συμμάχους των ΗΠΑ και αρα και με την ίδια χωρίς να υπολογίσει το διπλωματικό κόστος.Δεν είναι τυχαίο οτι ο Ερντογαν είναι εξαιρετικά αγαπητός στον αραβικό κόσμο και ξεσηκώνει τα πλήθη σε κάθε εμφάνιση του.Φιλοδοξεί μάλιστα να ηγηθεί η Τουρκία σε ένα όμιλο χωρών με κοινά συμφέροντα στην περιοχή.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ ioannis33 17/12/2011 16:08:40

   Μπράβο τουρκία! Συνέχισε τις ανοησίες! Σύντομα η Αμερική θα κόψει κώλους!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 17/12/2011 11:57:46

  Τούρκοι έποικοι της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, τον Μάρτιο 2011, υπέβαλαν μήνυση κατά του Ταγίπ Eρντογάν , επειδή με τις δηλώσεις του (περί υιοθετημένων κτλ.), τους προσέβαλε και γι’αυτό, ζητούν την τιμωρία του. Στην επιστολή-μήνυσή τους, οι 15 δικηγόροι σημειώνουν ότι, η κίνησή αυτή, δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά κατά του Ερντογάν. (ArmenianCommunity.gr)
  ♠♠

  Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούντογλου, για το ψήφισμα της γαλλικής Βουλής με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία.

  Μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της Προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ Πολωνίας στην Αγκυρα στους Πρέσβεις των χωρών μελών της Ενωσης, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι οι ισχυρισμοί - όπως ανέφερε - για γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να λυθεί από τους πολιτικούς αλλά από τους ιστορικούς.

  Η πρωτοβουλία της Γαλλίας, συνέχισε, αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης, δεν ταιριάζει σε μια χώρα όπως τη Γαλλία, με μεγάλη ιστορία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία.

  Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ενημερώνοντας τους Πρέσβεις για τις θέσεις της Αγκυρας και λέγοντας ότι πρέπει να στηριχθούν οι συνομιλίες και οι προσπάθειες για λύση. Οσον αφορά δε την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου το χαρακτήρισε και αυτό ως ''μη αποδεκτό''. (Κathimerini.com/cy)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.