06/11/2010 18:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγές στη διοικητική σύνθεση του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως στο εξής η Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, θα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διοίκησή του.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, ανακοίνωσε κάποιες εσωτερικές αλλαγές, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Στο εξής, η ψήφος της Κίνας θα είναι πιο ισχυρή, και ανώτερη κάποιων παραδοσιακών ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, και η Βρετανία. Η Κίνα θα αποτελεί τη τρίτη ισχυρότερη χώρα μέλος, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Όπως είπε ο Strauss-Kahn: «Οι νέες αλλαγές που προέκυψαν στη παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να αντανακλώνται και στη διοίκηση του ΔΝΤ.. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο εσωτερικό του Ταμείου εδώ και 65 χρόνια, και αντικατοπτρίζει την αλλαγή της επιρροής που διαμορφώθηκε υπέρ των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και του αυξανόμενου ρόλου τους στη παγκόσμια οικονομία».

Οι ΗΠΑ διατηρούν το 17% της επιρροής ψήφου στο ΔΝΤ, κάτι που τις δίνει δικαίωμα βέτο, καθώς η κάθε σημαντική απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία 85% για να περάσει. Μια άλλη αλλαγή είναι η αύξηση των μελών του ΔΣ του ταμείου σε 10 από τα 5 μέλη που ήταν μέχρι χθες.

Προς το παρόν, υπάρχουν 5 κράτη που αποτελούν τη κορυφαία ομάδα στην 24μελή επιτροπή του ΔΝΤ. Τα κράτη αυτά είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γαλλία, και η Γερμανία. Η ομάδα αυτή επεκτείνεται τώρα με τη συμμετοχή των:  Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ιταλία, και Ρωσία.

NPR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/11/2010 20:06:37

  Έτσι ή αλλοιώς, η γή θα γίνει...κίτρινη (και όχι κόκκινη που νόμιζε ο Μάο - και ο Βόλφ Μπίρμαν).

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 06/11/2010 21:28:01

  Οι διεθνείς τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να προσεταιριστούν την Κίνα με κάποιον τρόπο. Κάνοντάς την συνένοχο στις ανομίες τους.

  Λες και λίγες ανομίες έχει η Κίνα από μόνη της.

  Αν και τουλάχιστον στα χρηματοοικονομικά και στα δάνεια που δίνει στις παραπαίουσες χώρες της Αφρικής, είναι σαφώς ανθρωπινότερη του ΔΝΤ.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Θραξ Αναρμόδιος 06/11/2010 22:55:31

   Αλληλούια !

   Sorry, αλλα το "ανομίες" μάλλον σε Ευαγγέλιο παραπέμπει. "Ιδέτε τα παιδία, ανομίαν ούκ έχουσιν". Πρόσχωμεν !

   Παρεπιμπτόνως θράκα : θεωρείς τον καπιταλισμό ανομία ; Η μήπως διαστροφή και νοσηρή λοξοδρόμηση απο την ισονομία - που είναι τέλος πάντων το στολίδι του Σοσιαλισμού !

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ τσώφλι πασατέμπου 07/11/2010 01:34:52

    Ανομία θεωρώ την ανομία.
    Εχεις κάτι με την ισονομία;
    Μήπως δεν καταλαβαίνεις την λέξη καλά;

    Βλέπεις να έχει πολύ σχέση ο σοσιαλισμός ή ο καπιταλισμός με την ισονομία; Στα χαρτιά και στα λόγια;

    Αν πράγματι θέλεις να μάθεις την άποψή μου για τα οικονομικά συστήματα, πήγαινε εδώ...

    http://anarmodios.blogspot.com/2010/10/blog-post_04.html

    ... στην παράγραφο

    Μεγάλο μυστικό: Το πολιτειακό μοντέλο είναι πάντα το ίδιο, ανεξάρτητα από το οικονομικό σύστημα.

    Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.