#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2013 14:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλεξέι Ναβάλνι: Ο νέος μάρτυρας στον αγώνα εναντίον του Πούτιν;Ένοχος για υπεξαίρεση κρίθηκε ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Το δικαστήριο του Κίροφ του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων. Ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος ως επικεφαλής μιας ομάδας που υπεξαίρεσε 16 εκατ. ρούβλια (περίπου 380.000 ευρώ) κατά την άμισθη απασχόλησή του στην δημόσια εταιρεία ξυλείας Kirovles το 2009.

Εκ πρώτης όψεως, ήταν μια χαμηλού επιπέδου δίκη για υπεξαίρεση, σε μια μικρή πόλη σε μια περιοχή της Ρωσίας περισσότερο γνωστή για τα δάση και τα παραμύθια της. Η περίπτωση ενός πρώην άμισθου συμβούλου του κυβερνήτη της περιοχής Κίροφ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι γέμισε τις τσέπες του με ανεπίσημες προμήθειες για συμβάσεις με μια κρατική εταιρεία ξυλείας.

Αλλά η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Για πολλά χρόνια υπήρξε ένα αγκάθι στα πλευρά του ρωσικού πολιτικού κατεστημένου, κάνοντας εκστρατεία εναντίον της ενδημικής διαφθοράς και χρησιμοποιώντας μια φράση για να περιγράψει το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που έχει κολλήσει στο μυαλό όλων: «το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών».

Ο μεγαλύτερος στόχος

Στις χρονιές των εκλογών, το 2011/12, η σημασία του αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς έγινε ο ανεπίσημος ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας που έφερε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. Ήταν οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στον  Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και χρόνια. Αυτό συνέβη όταν μια παλιά, εγκαταλελειμμένη έρευνα για τον  Ναβάλνι ξανάρθε στην επιφάνεια από τη ρωσική αντίστοιχη του FBI υπηρεσία – την Ανακριτική Επιτροπή, ή Sledkom. Η Sledkom έχει καταστεί σημαντικός παίκτης στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, και ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι μεγαλύτερος στόχος της μέχρι σήμερα.

Συνελήφθη, αφέθηκε με εγγύηση, ανακρίθηκε αρκετές φορές και στη συνέχεια είπε ότι θα προσαχθεί σε δίκη στο Κίροφ, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στη Μόσχα. Έπρεπε να κάνει το 12ωρο ταξίδι με τρένο, για κάθε φάση της δίκης. Την υπόθεση πολέμησαν σκληρά και οι δύο πλευρές και στις τελικές παρατηρήσεις του προς τον δικαστή ο Ναβάλνι ήταν αμετανόητος. «Θα καταστρέψουμε αυτή την φεουδαρχική κοινωνία που μας καταληστεύει», μαινόταν. «Αν κάποιος σκέφτηκε ότι στο άκουσμα της απειλής των έξι χρόνων στη φυλακή θα ήμουν έτοιμος να το σκάσω στο εξωτερικό ή να κρυφτώ, κάνει λάθος. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό που είμαι. Δεν έχω τίποτα άλλο εκτός από αυτό και δεν θέλω να κάνω τίποτα άλλο, παρά μόνο να βοηθήσω την χώρα μου. Να εργαστώ για τους συμπολίτες μου».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», πρόσθεσε. «Μια κατάσταση, στην οποία 140 εκατομμύρια άνθρωποι, σε μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, είναι υποταγμένοι σε μια χούφτα άχρηστα τέρατα. Δεν είναι καν ολιγάρχες που δημιούργησαν τον πλούτο τους μέσω εξυπνάδας ή σοφίας. Είναι ένα μάτσο από πρώην ακτιβιστές της Κομσομόλ, που έγιναν δημοκράτες, έγιναν πατριώτες και άρπαξαν τα πάντα στα χέρια τους».


«Μόνο μια στρατηγική»

Η Λίλια Σέφτσοβα, αναλύτρια στο Carnegie Center στη Μόσχα, είπε ότι αναμφίβολα αυτή ήταν μια πολιτική δίκη. «Η όλη υπόθεση Ναβάλνι θεωρείται από το Κρεμλίνο ως προειδοποίηση για την κοινωνία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήθελε η κοινωνία να αποδεχθεί τους νέους κανόνες του παιχνιδιού και οι νέοι κανόνες είναι ‘θα πρέπει να υπακούετε στην αρχή της πλήρους και απόλυτης αφοσίωσης. Δεν έχετε το δικαίωμα σε φιλοδοξίες, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αγωνιστείτε για την εξουσία. Η πίστη είναι η βασική αρχή της συμπεριφοράς σας’».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ναβάλνι κατέθεσε τα χαρτιά του για την πρώτη επίσημη επιδρομή του στην παραδοσιακή ρωσική πολιτική. Θα βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παρότι δεν έχει πρόσβαση στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι είναι στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Σεργκέι Σομπιάνιν, που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. Στην έδρα της εκστρατείας του Ναβάλνι στη Μόσχα, ο άνθρωπος που διοργανώνει τους νέους εθελοντές, ο επιχειρηματίας του Internet Λεονίντ Βολκόφ, είπε ότι η εκστρατεία θα προχωρήσει, άσχετα με το αποτέλεσμα της δίκης. «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε αυτή την εκστρατεία μέχρι το τέλος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Κίροφ. Ο υποψήφιός μας είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει την πραγματική στήριξη των νέων Μοσχοβιτών και αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει την πιθανή απουσία του υποψηφίου από τους δρόμους της Μόσχας. Θα πρέπει απλώς να φέρουμε περισσότερους εθελοντές στους δρόμους. Είναι η μόνη στρατηγική μας. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη απόφαση, ότι η εκστρατεία μας δεν θα τελειώσει. Μπορεί να είναι στη φυλακή, αλλά δεν θα εξαιρεθεί από την ψηφοφορία, επειδή θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

«Χωρίς ευρεία υποστήριξη»

Η αναλυτής Λίλια Σβέτσοβα προειδοποιεί ότι οι νέοι υποστηρικτές του Ναβάλνι θα εξοργιστούν αν τον στείλουν στη φυλακή. «Ο Ναβάλνι γίνεται μάρτυρας, ένας νέος ρώσος Μαντέλα» σχολιάζει. «Φυσικά και θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αρχές στο μέλλον». Τονίζει όμως ότι η υποστήριξη προς αυτόν εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος προς το παρόν για ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας. Συνολικά, η διάθεση του πληθυσμού σε μεγάλο βαθμό είναι αρκετά ήρεμη. «Ναι, υπάρχει απογοήτευση και ενόχληση και δεν τους αρέσει ο Πούτιν πια. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι βλέπουν μια σαφή εναλλακτική λύση. Ο Ναβάλνι δεν είναι ένας ήρωας για όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται απογοητευμένοι. Για να είναι μια πραγματική πολιτική φυσιογνωμία, και όχι μόνο ένας κοινωνικός ακτιβιστής και μια επαναστατική φιγούρα του Διαδικτύου, πρέπει να έχει ένα πολιτικό κίνημα πίσω του –μια σαφή ατζέντα η οποία είναι πολύ ευρύτερη και εξελιγμένη από τη μάχη για τη διαφθορά».

bbc

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. DebbyTant avatar
  DebbyTant 19/07/2013 07:31:22

  Ειναι νεος με ορεξη να προσφερει δυναμικος.
  Ο Πουτιν μεγαλωνει κ αποκτα τα ελαττωματα της ηλικιας. Γατζωμα στην εξουσια, συγκεντρωτισμο, συντηρητικη προοδο. Αυτα τον συμφερουν. Συμφερουν τη Ρωσια ομως?

 2. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 19/07/2013 12:58:25

  Ως γνωστόν η διαφθορά εκεί ενδημεί στους αντιπάλους του Κρεμλίνου. Οι ένοικοι του και οι υποτακτικοί του είναι ασκητικοί και αυστηροί, με λιτό βίο και με μόνα έσοδα τους πενιχρούς μισθούς τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.