Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ετοιμάζει η Γαλλία
16/09/2015 13:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ετοιμάζει η Γαλλία

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα γίνουν τις «επόμενες εβδομάδες», με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του ISIS και οι επιθέσεις τρομοκρατών στη Γαλλία.

Η Γαλλία θα διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία μέσα στις επόμενες εβδομάδες με σκοπό να σταματήσει την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους και να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, μια κίνηση η οποία σημαίνει μια ταχεία αλλαγή πολιτικής στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ένας άλλος λόγος για την αλλαγή στρατηγικής είναι ότι το χτύπημα στους ριζοσπάστες του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η οποία οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη –και στη Γαλλία, ανέφερε μια πηγή από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σε μια ρήξη με την προηγούμενη θέση του Παρισιού, να πλήττει μόνο στόχους του ISIS στο Ιράκ, ο Ολάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι γαλλικά αεροσκάφη θα αρχίσουν να κάνουν αναγνωριστικές αποστολές πάνω από τη Συρία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα «αναγκαία χτυπήματα». Ο Λε Ντριάν δήλωσε ότι οι πρώτες επιδρομές θα διεξαχθούν σύντομα, με στόχο τον περιορισμό της επέκτασης της μαχητικής ομάδας στο έδαφος της Συρίας, καθώς και το πλήγμα σε ομάδες που προετοιμάζονται να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Οι επιθέσεις θα ξεκινήσουν «μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αμέσως μόλις έχουμε καθορισμένους στόχους» δήλωσε ο Λε Ντριάν στο ραδιόφωνο France Inter, υπογραμμίζοντας την επιθυμία για ανεξαρτησία από τις υπό αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις στη Συρία. Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις «θα ήταν ένα λάθος τακτικής», είπε.

Η απόφαση να πλήξουν την ακραία ομάδα υποκινήθηκε από τις αλλαγές στο πεδίο μάχης στη Συρία, όπου το ISIS είχε καταλάβει νέες περιοχές από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και την περιοχή γύρω από την πόλη του Χαλεπίου, δήλωσε ο Λε Ντριάν. Αντίθετα, οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας και οι επιθέσεις του ιρακινού στρατού είχαν σταματήσει την προώθηση του ISIS στην περιοχή.

Ένας άλλος παράγοντας πίσω από την απόφαση της Γαλλίας ήταν ότι ήταν ότι το ISIS «εκπαιδεύει μαχητές, η αποστολή των οποίων θα είναι να χτυπήσουν στη Γαλλία», είπε ο Λε Ντριάν. Κατά το περασμένο έτος, η Γαλλία υπέστη αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις, οι δράστες των οποίων διακήρυξαν την πίστη τους στο ISIS –με πιο γνωστή την επίθεση στην σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ προειδοποίησε τον Ιούνιο, αφού ένας άνδρας αποκεφάλισε το αφεντικό του στην ανατολική Γαλλία, ότι η απειλή από τους οπαδούς του ISIS «δεν ήταν ποτέ τόσο μολυσματική». Οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κίνδυνο επιθέσεων από πρώην μαχητές του ISIS που έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, όπως ήταν η περίπτωση τον περασμένο μήνα στο τρένο Thalys, μεταξύ Άμστερνταμ και Παρισιού.

Υποστήριξη για χερσαίες δυνάμεις

Η Γαλλία συμμετείχε από την αρχή στις συμμαχικές, υπό αμερικανική ηγεσία, αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS στο Ιράκ, αλλά ήταν ενάντια στις επιθέσεις στη Συρία, που ο Ολάντ χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές, διότι πιθανόν θα βοηθούσαν στη στήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αυτό άλλαξε στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ολάντ ανακοίνωσε τις αναγνωριστικές πτήσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία αναγκάστηκε να σταματήσει την εξάπλωση του ISIS.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων, οι οποίοι έχουν ζήσει σε υψηλή επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις επί χρόνια, είναι υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά του ISIS. Σε μια έρευνα του IFOP για την εφημερίδα JDD την Κυριακή, το 56 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ενέκριναν μια χερσαία επιχείρηση της συμμαχίας. Ένα υψηλότερο ποσοστό, το 58 τοις εκατό, δήλωσε πως πιστεύει ότι το ISIS θα μπορούσε να ηττηθεί στρατιωτικά.

Πολιτικά, η ισορροπία έχει αλλάξει στην Ευρώπη, λόγω της επιδείνωσης της μεταναστευτικής κρίσης η οποία συνδέεται με τη σύγκρουση στη Συρία. Η ανακοίνωση του Ολάντ ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας ενός νεκρού παιδιού από τη Συρία στα παράλια της Τουρκίας, που οδήγησε τη γαλλική κυβέρνηση να πει ότι θα δεχόταν μετανάστες. Το Παρίσι είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα των ποσοστώσεων για τη διανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ούτε ο Ολάντ ούτε ο Λε Ντριάν συνέδεσαν την μεταναστευτική κρίση με την απόφαση της Γαλλίας να ξεκινήσει επιθέσεις στη Συρία, αλλά μια πηγή στο γραφείο του Ολάντ αναγνώρισε ότι υπάρχει σχέση. «Υπάρχει μια πιο έμμεση σχέση, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην σταθεροποίηση της Συρίας και μια πιθανή διέξοδο από τον πόλεμο, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στους μετανάστες», είπε η πηγή. «Αυτή τη στιγμή, σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλη τη Συρία υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν και αναρωτιούνται τι να κάνουν, αν θα πρέπει να επιχειρήσουν το ταξίδι στην Ευρώπη ή να περιμένουν κάτι καλύτερο στην πατρίδα τους».

politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.