#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2012 07:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδύναμος στην εξωτερική πολιτική ο ΡόμνεϊΤο… πυρηνικό του όπλο, δηλαδή η εξωτερική πολιτική έδωσε μεγάλη ισχύ στον Μπάρακ Ομπάμα στην πορεία προς τις εκλογές. Το τρίτο debate ανέδειξε μεγάλο νικητή ξανά τον απερχόμενο Πρόεδρο ο οποίος χτύπησε τον Μ. Ρόμνεϊ στα αδύνατα σημεία του.

Εκτός από τις γνωστές αιχμές εκατέρωθεν και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση πάντα με χιούμορ, το κύριο χαρακτηριστικό της τηλεμαχίας ήταν η εμμονή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να αναφέρεται στην Ελλάδα. Για ακόμη μια φορά, και παρά το γεγονός ότι το κύριο θέμα ήταν η εξωτερική πολιτική ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι με χρέος 20 τρις οι ΗΠΑ θα γίνουν… Ελλάδα.

Μάλλον έχασε και την όποια ελπίδα είχε να πάρει ψήφους από τους ομογενείς στις ΗΠΑ ενώ απέδειξε γιατί δεν πρέπει να βγει αυτός πρόεδρος: Θα πέσει πολύ «ξύλο» κατά της Ελλάδας αν γίνει κάτι τέτοιο.

Κατά τα λοιπά, δύο δημοσκοπήσεις μετά το debate ανέδειξαν τον Μπ. Ομπάμα νικητή. Στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε 48% και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος 40%. Στη δημοσκόπηση του CBS News: Ομπάμα 53%, Ρόμνεϊ (23%).

Από τις ατάκες που θα μείνουν στην ιστορία ήταν αυτή που είπε ο Ομπάμα και κέρδισε τις εντυπώσεις. Απαντώντας στις αιτιάσεις του αντιπάλου του ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει λιγότερα πλοία απ’ ό,τι το 1916 ο απερχόμενος πρόεδρος είπε: «Κυβερνήτα, έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες διότι άλλαξε η φύση του στρατού».

Ο Ομπάμα, παίζοντας στο γήπεδό του, μίλησε για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ και για τον τερματισμό του κινδύνου Οσάμα μπιν Λάντεν ενώ κάθε λίγο και λιγάκι αναδείκνυε την ανεπάρκεια του Ρόμνεϊ στην εξωτερική πολιτική.

«Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ» και συνέχισε: «Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας».

Όσο για το Ιράν ο Ομπάμα είπε: «Όσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο», διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα είναι πάντα σύμμαχος με τις ΗΠΑ ακόμη κι αν επιτεθεί στο Ιράν.

«Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για να του απαντήσει ο Ομπάμα:
«Φαίνεται ότι θέλετε να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 1980, την κοινωνική πολιτική του 1950 και την οικονομική πολιτική του 1920. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία (Ρόμνεϊ), κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη».
Απευθυνόμενος στον Ρόμνεϊ ο Ομπάμα είπε «κυβερνήτη Ρόμνεϊ, οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου».
Και ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε: «Σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και κύβος της ηγεσίας για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, έπεσε στα χέρια της Αμερικής. Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι τιμή μας. Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.