25/10/2009 16:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή

Η υψηλής προτεραιότητας προσπάθεια του Ομπάμα να πετύχει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, μάλλον κατέληξε σε αδιέξοδο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ανοιχτά για αυτόν μέτωπα στο Ιράν, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε με τις αμερικανικές εκκλήσεις να παγώσει τις οικιστικές του επεκτάσεις, ενώ τα αραβικά κράτη δεν δείχνουν να συμμορφώνονται με το αίτημα του Ομπάμα για κινήσεις καλής θέλησης προς το εβραϊκό κράτος.

Οι σκεπτικιστές βλέπουν ένα ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο που πιο πολύ εστιάζει στις απειλές εκ μέρους του Ιράν, της Hezbollah και της Hamas παρά στην ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους που τρώγονται μεταξύ τους.

Η Hillary Clinton μετέφερε πρόσφατα στον  Αμερικανό πρόεδρο τη γενική εικόνα της περιοχής, που κάθε άλλο παρά προς την ειρήνη φαίνεται να προσανατολίζεται.

Ο Yossi Beilin, Ισραηλινός αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Όσλο το 1993, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «…αυτό αντιπροσωπεύει μια καθαρή αποτυχία για έναν πρόεδρο που επί ένα χρόνο δεν μπόρεσε να καταφέρει αυτά που υποσχέθηκε».

Αν και οι Αμερικανοί δείχνουν να παραμένουν αισιόδοξοι, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν πως οι σχεδιαζόμενες συνομιλίες βασίζονται σε παρωχημένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά και που αποτελούν συνταγή για την αποτυχία οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει,  με φανερή απροθυμία, αποδεχτεί την αμερικανική έκκληση για έναρξη συνομιλιών αναφορικά με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, εφόσον όμως αυτό είναι αποστρατιωτικοποιημένο και εφόσον οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν επίσημα το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Από τη πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις απαιτήσεις αυτές ως μεροληπτικές,  καθώς θίγουν τα δικαιώματα επαναπατρισμού  ή αποζημιώσεων όσων Αράβων μετατράπηκαν σε πρόσφυγες με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ενώ επισημαίνουν πως το 1/5 του πληθυσμού του Ισραήλ είναι Άραβες.

Οι Παλαιστίνιοι είναι επίσης ψυχραμένοι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ διότι αυτός τώρα ζητάει απλά αυτοσυγκράτηση από τους Ισραηλινούς στο θέμα των παράνομων οικιστικών επεκτάσεων, ενώ μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ επέμεναν στο πλήρες «πάγωμα» τους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas, που κατηγορείται για υποχωρήσεις προς τους Αμερικανούς, αποκλείει οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις, εφόσον δεν παγώσουν οι οικιστικές επεκτάσεις του Ισραήλ, όπως άλλωστε προέβλεπε και το σχέδιο ειρήνης του 2003, που είχαν υποστηρίξει θερμά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.