#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2013 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αίγυπτος: Οπαδοί του Μόρσι εναντίον χριστιανών


Τη στιγμή που εκατοντάδες ισλαμιστές πυροβολούνται στους δρόμους του Καΐρου, οι δυσάρεστες συνέπειες άρχισαν να φαίνονται και εκατοντάδες μίλια πιο πέρα, στις πόλεις κατά μήκος της πεδιάδας του Νείλου. Εξοργισμένοι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, αντιδρώντας στην άγρια ​​καταστολή που ξεκίνησε κατά των διαδηλωτών που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κάιρο, άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικούς οργανισμούς σε διάφορες επαρχίες. Δεκάδες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Αλλά σε μια εξέλιξη που δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια ήδη πολωμένη κοινωνία, οι Κόπτες της Αιγύπτου υπέστησαν μέρος της χειρότερης βίας.
Οι Χριστιανοί υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 10 τοις εκατό των 85 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας. Ο πρώην Πάπας των Κοπτών, Κύριλλος VI, ισχυρίστηκε κάποτε ότι οι Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου και οι Χριστιανοί ήταν άνθρωποι που «λατρεύουν τον ίδιο Θεό με δύο διαφορετικούς τρόπους». Ωστόσο, μετά τη βία της Τετάρτης, εκκλησίες και χριστιανοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ακινήτων δέχθηκαν επίθεση από εξαγριωμένο όχλο, κάνοντας τους Κόπτες της Αιγύπτου να αισθάνονται όλο και πιο ευάλωτοι. «Περιμένω μια περίοδο έντονων επιθέσεων κατά των χριστιανών», δήλωσε ο Saleh Kamel, μέλος της Επιτροπής της Κοπτικής εκκλησίας. Όπως πρόσθεσε, ποτέ από τις 30 Ιουνίου, όταν τεράστια πλήθη διαδηλωτών άρχισαν να ζητούν την παραίτηση του Μόρσι, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες δεν είχαν σχεδιάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποφασίσουν πώς οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αναμενόμενες επιθέσεις. «Οι εκκλησίες είναι μόνο κτίρια και μπορεί να επισκευαστούν»  δήλωσε ο Saleh. «Αυτό που με ανησυχεί είναι η άνευ προηγουμένου βία».
Μετά την απόφαση του Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρου Β να δώσει την ευλογία του στο πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου, οι αξιωματούχοι ανέμεναν τα χειρότερα. Αλλά οι έντονες ομιλίες από τους καταυλισμούς του Καΐρου ήταν αρκετές για να πείσουν κάποιους χριστιανούς ότι οι ισλαμιστές έτρεφαν βίαιες προθέσεις. Ο Safwat Hegazy ήταν μεταξύ εκείνων που μίλησαν στις καθιστικές διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο. Ο Hegazy, ένας τηλεοπτικός ιμάμης, έβγαλε παθιασμένους λόγους. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι σε θέση να επηρεάσει τις βίαιες ομάδες που επιτέθηκαν σε Χριστιανούς» δήλωσε ο  Saleh.

Σύμφωνα με τον Ishak Ibrahim, έναν ερευνητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση το Κάιρο που εστιάζει σε θρησκευτικά θέματα, συνολικά 23 εκκλησίες σε όλη τη χώρα πυρπολήθηκαν από εξαγριωμένο πλήθη μετά την επιχείρηση της Τετάρτης από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τουλάχιστον επτά καταστράφηκαν ολοσχερώς, είπε. Επιτέθηκαν επίσης σε δύο μοναστήρια. Άλλοι κάνουν λόγο για περισσότερες από 30 εκκλησίες. «Ποτέ στο παρελθόν δεν επιτέθηκαν σε τόσες εκκλησίες σε μια μέρα» σχολιάζει ο αρχιεπίσκοπος Θωμάς στο Al Jazeera. «Συνήθως δεχόμαστε επιθέσεις μια φορά ο μήνα». Στην πόλη της Σοχάγκ, ο Μητροπολίτης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου ανέφερε ότι το κτίριο είχε καεί από τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Δεν υπήρχαν παρόντες αστυνομικοί  -κάτι  που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό σε πολλές από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τους μάρτυρες. Ο Ibrahim θεωρεί ότι η πρόσφατη βία θα γίνει πολύ πιο σοβαρή και θα αναχθεί σε μείζον πρόβλημα στο μέλλον.

«Η χειρότερη θρησκευτική κρίση» της Αιγύπτου

Ο Paul Sedra, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, πιστεύει ότι η βία της Τετάρτης ήταν μια επέκταση μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας δαιμονοποίησης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κατά των Χριστιανών. «Καθ’ όλη την κυριαρχία τους και μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία, έχουν εμπλακεί σε σαφώς θρησκευτικές διώξεις με στόχο να διασύρουν τους Κόπτες» είπε ο Sedra στο Al Jazeera. «Όταν οι ισλαμιστές δεν θέλουν να επιτεθούν άμεσα το κράτος, συχνά επιτίθενται στους Κόπτες, επειδή είναι ένας εύκολος στόχος». Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν συχνά επικριθεί για την αποτυχία να ανταποκριθούν γρήγορα σε επιθέσεις κατά των χριστιανών. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η βία της Τετάρτης έχει μειώσει τη στήριξη των Χριστιανών της Αιγύπτου στην στρατιωτική ηγεσία της κυβέρνησης και της μεταβατικής πορείας της.

Ο αρχιεπίσκοπος Θωμάς θεωρεί ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην αντίδραση των αρχών, που όμως είναι δικαιολογημένη δεδομένης της κατάστασης. Ο Sedra, όμως, θεωρεί τις αρχές υπεύθυνες για τη συνεχιζόμενη βία. «Η πολιτεία ανταγωνίζεται με τους ισλαμιστές για να κερδίσει δικαιώματα στον πληθυσμό και οι Κόπτες δεν θεωρούνται ως μια σημαντική εκλογική δύναμη. Ως αποτέλεσμα, συχνά τους αφήνουν να σηκώνουν το βάρος της πολιτικής βίας» είπε στο Al Jazeera.

http://www.independent.co.uk/news/world/africa/egypt-supporters-of-former-president-mohamed-morsi-turn-on-christians-in-angry-backlash-8764384.html

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/08/2013816102257435227.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Zugzwang avatar
  Zugzwang 17/08/2013 16:57:06

  Επειδη kaπoioi λενε (λανθασμενα η σκοπιμως;) οτι οι Κοπτες ειναι χριστιανοι ορθοδοξοι, χρειαζεται να διευκρινισθει οτι δεν ειναι. Οι Κοπτες, για τους ορθοδοξους και τους pwμaioκαθολικους, ειναι αιρετικοι μονοφυσιτες που απεσπασθησαν απο τον κορμο της Εκκλησιας το 451, κατα την 4η Οικουμενικη Συνοδο της Χαλκηδονας.

 2. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 17/08/2013 20:58:02

  Δεν έχει καμία σημασία. Οι αφορισμοί και οι φαιδρές διαιρέσεις μόνο κακό κάνουν στο σώμα της Εκκλησίας. Στην Αίγυπτο, όπως και στη Συρία, το Ιράκ και αλλού, οι Χριστιανοί διώκονται συστηματικά από φανατικούς Μουσουλμάνους με την ανοχή των κρατικών αρχών. Και η Ελλάδα καθώς και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος κωφεύει προκλητικά.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Κωνσταντίνος 17/08/2013 22:10:26

   Πρωτιστως, αυτο που ενδιαφερει ειναι να μην πληρωνουν Ελληνες χριστιανοι τα σπασμενα και τις συμμαχιες αλλων.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Κωνσταντίνος 17/08/2013 22:17:04

   Δεν είναι καθόλου φαιδρές διαιρέσεις - είναι θέματα ορθής πίστεως. Σημαντικότερο πράγμα δεν υπάρχει γιατί εκεί βασίζεται η σωτηρία του ανθρώπου. Πέρα από αυτό όμως, δεν υπονόησε ο άνθρωπος ότι η κακοδοξία τους αυτή είναι λόγος να μην τους συμπονάμε και να μην τους υποστηρίζουμε στον Γολγοθά που τραβάνε, γιατί η μοίρα μας έναντι του Ισλάμ είναι κοινή.

 3. popaia avatar
  popaia 18/08/2013 11:59:46

  Τα ΝΕΑ της Παρασκευής 16 Αυγούστου έχουν κείμενο στη σελ. 3 με τίτλο: Από την επανάσταση στη Χούντα!!! Και όλα τα σχετικά γραφόμενα διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα ενώ οι αγριότητες των "μουσουλμάνων" ακόμα κι εναντίον των χριστιανών αναφέρονται συστηματικά και κατ' επανάληψη ως "αντίποινα"!... Άρα μια χαρά δικαιολογημένες.
  Φαντάζομαι ότι όλες οι νταβατζίδικες φυλλάδες την ίδια άποψη (ύπουλης προπαγάνδας) θα έχουν, χειρότερες κι απ' τα κανάλια δηλαδή. Ελπίζω ότι το αντινιούζ δεν θα καταντήσει ποτέ έτσι.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ popaia 18/08/2013 13:01:12

   Αυτο που ενδιαφερει σημερα ειναι να μην πληρωσουν οι Ελληνες Χριστιανοι της Αιγυπτου τα σπασμενα της πολιτικης συμμαχιας εναντιων των Αδελφων Μουσουλμανων που εχουν συναψει οι Κοπτες της Αιγυπτου με τους σαλαφιστες (πιο φανατικοι ισλαμιστες απο τους Αδελφους, υποστηριζονται απο την Σ. Αραβια) τους νεοταξιτες και τους στρατηγους. Αποδειξη οτι κατι σαπιο υπαρχει σ'αυτην την συμμαχια ειναι το οτι ο Ελ Μπαρανταï παραιτηθηκε απο την θεση του Αντιπροεδρου της νεας καταστασης.
   Επισης, θα πρεπει να ειμαστε πολυ επιφυλακτικοι και να αναρωτηθουμε γιατι η Σαουδικη Αραβια (μητερα και τροφος του ακραιου ισλαμικου φανατισμου) και οι δορυφοροι της εμιρηδες τρεφουν τετοιο μισος εναντιον των Αδελφων Μουσουλμανων και δινουν τοσα δις στους πραξικοπηματιες.
   Παιζεται πολυ βρωμικο παιγνιδι. Μην ειμαστε αφελεις. Δεν θα πρεπει να χαψουμε το μυθο περι "καλης" Σαουδικης Αραβιας και περι "καλου" σαουδαραβικου Ισλαμ. Ουτε με τους Αδελφους Μουσουλμανους αλλα ουτε και με την Σαουδικη Αραβια. Ροδα ειναι και γυριζει. Αυτο που πρεπει να μας ενδιαφερει ειναι να μην θιγουν οι Ελληνες χριστιανοι.

 4. popaia avatar
  popaia 18/08/2013 14:41:07

  Η Σαουδική Αραβία τρέφει μίσος κατά των αδελφών μουσουλμάνων; Και χρηματοδοτεί με δις τον στρατό; Με πιάνετε αδιάβαστη.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ popaia 18/08/2013 15:30:57

   Apo to skai.gr 9/7/2013
   Τη χορήγηση βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο ενέκρινε την Τρίτη το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν υποστήριξη 3 δισ. δολαρίων προς το Κάιρο.

   Η βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελείται από μία τοποθέτηση ύψους 2 δισ. δολαρίων την αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα, την παράδοση ενεργειακών προϊόντων αξίας 2 δισ. δολαρίων και τη δωρεά 1 δισ. δολαρίων σε μετρητά, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών, Ιμπραχίμ Αλάσαφ.

   Η βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα λάβει τη μορφή μίας δωρεάς ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, και μίας κατάθεσης άνευ επιτοκίου στην αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της χώρας WAM.

   Η βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την Αίγυπτο, καθώς η νέα προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να δρομολογήσει την διενέργεια εκλογών και να διασφαλίσει την σταθερότητα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

   Η οικονομία της Αιγύπτου βιώνει μία παρατεταμένη και επιδεινούμενη κρίση από το 2011, όταν η ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και η επακόλουθη αστάθεια οδήγησαν στην κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας και των επενδύσεων από το εξωτερικό.

   Έκτοτε, το Κάιρο έχει υποχρεωθεί να δαπανήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ξένου συναλλάγματος για την εισαγωγή βασικών αγαθών, έχει δανειστεί τεράστια ποσά και έχει καθυστερήσει πληρωμές προς πετρελαϊκές εταιρείες.
   Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/237254/voitheia-8-dis-apo-saoudiki-aravia-kai-iae-pros-tin-aigupto/#ixzz2cKa7I7xB
   Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 5. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 18/08/2013 18:24:06

  Φίλε Zugzwang,

  δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι αρκετά εύπιστος ώστε να δεχθεί ότι η Σαουδική Αραβία ξαφνικά έγινε "φωνή της δημοκρατίας" στην περιοχή. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι θεμελιωμένο πάνω στο απολίθωμα που λέγεται Ουαχαμπιτικό Ισλάμ... το πιο σκληροπυρηνικό Ισλάμ (αν τυχόν κανείς μπορούσε να διανοηθεί πως υπάρχει και μετριοπαθές Ισλάμ...). Οι Χριστιανοί της Αιγύπτου, όπως είναι λογικό, συμπαρατάσσονται με τις φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις, που έχουν όσο το δυνατόν πιο κοσμικό και δημοκρατικό χαρακτήρα.

  Οι Έλληνες Χριστιανοί της Αιγύπτου είναι περίπου 3.000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι. Είναι όσοι δεν έφυγαν τη δεκαετία του '60 για να γλιτώσουν από τον οικονομικό μαρασμό των εθνικοποιήσεων του στρατηγού Νάσερ. Και εκείνοι που ήρθαν στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίστηκαν με το δέοντα τρόπο ούτε από την ελληνική κοινωνία ούτε από την πολιτεία, όπως βεβαίως συνέβη και με τους Μικρασιάτες και Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες. Ας το θυμόμαστε αυτό. Οι εναπομείναντες 3.000 Έλληνες της Αιγύπτου, λοιπόν, είναι ένα ελάχιστο τμήμα των περίπου 8 εκατομμυρίων Χριστιανών της Αιγύπτου. Αν εσύ επιλέγεις να στέκεσαι στην ταυτότητα "Έλληνες" (που είναι κυρίως φυλετική και πολύ λιγότερο πολιτισμική), εγώ επικεντρώνομαι στην ταυτότητα "Χριστιανοί" ως ευρύτερη και πολύ ουσιαστικότερη. Όσο για το αν είναι Μονοφυσίτες κλπ., εγώ θυμίζω απλώς ότι η θρησκευτική συνείδηση και αντίληψη είναι κάτι εντελώς προσωπικό και -στο μέτρο που δεν είμαστε κτήνη τύπου Ισλάμ- κάθε Χριστιανός έχει μια δική του εξατομικευμένη θρησκευτική αντίληψη, που μόνο σε αδρές γραμμές χωρά σε καλούπια και τεχνητούς διαχωρισμούς. Δυστυχώς, βάσει αυτού, πολλές ηλικιωμένες κυρίες που εκκλησιάζονται και σταυροκοπιούνται τακτικά έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να δηλώνουν "πιστές" έστω και αν κουτσομπολεύουν και καταρριούνται τις γειτόνισσές τους. Επαναλαμβάνω, πάντως, βλέπουμε που μας οδήγησαν ιστορικά τα σχίσματα και οι διαιρέσεις...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Κωνσταντίνος 18/08/2013 19:01:28

   Εγώ κατάλαβα ότι ο Z. έκανε μία διευκρίνιση, δηλ. ότι οι Κόπτες δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και είναι αλήθεια αυτό. Συνήθως σήμερα αποκαλούνται "Αντιχαλκηδόνιοι" ή (για πολιτικώς ορθούς λόγους) "Προχαλκηδόνιοι". Ομολογούν πάντως "μία σύνθετη φύση του Χριστού", και όχι τον Χριστό με ανθρώπινη φύση και θεία φύση. Υπερτονίζουν, για να το πω απλά, το θεϊκό στοιχείο στον Χριστό. Ας το πω διαφορετικά: Έχουν μία ατελή χριστολογία. Φυσικά, είναι αδελφοί μας χριστιανοί, αν και δεν έχουμε κοινωνία, και σαφώς είναι εγγύτερα προς εμάς από τους Ρ/καθολικούς, πολύ περισσότερο τους Προτεστάντες. Εσύ ξεκίνησες μία συζήτηση επί αξιολογικού επιπέδου, δηλαδή το ότι υπάρχουν χριστιανοί Ορθόδοξοι υποκριτές, κλπ, δηλ. έστρεψες το θέμα αλλού. Συγγνώμη, αλλά μου θυμίζει το "Καλημέρα μπάρμπα! Κουκιά σπέρνω" (δηλαδή έδωσες άσχετη απάντηση). Σωστά το έθεσε το θέμα ο Ζ., γιατί σήμερα περισσεύει η άγνοια. Και τον απαχθέντα συρο-ιακωβίτη επίσκοπο τον ανέφεραν ως "συρορθόδοξο" (προς τιμήν του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον ανέφερε σωστά ως "συροϊακωβίτη"). Ας σημειωθεί ότι οι Συροϊακωβίτες είναι του ιδίου δόγματος με τους Κόπτες, τους Αιθίοπες και τους Αρμενίους: Μονοφυσίτες ή, πιο κομψά, Αντιχαλκηδόνιοι.
   Αλλά άραγε, μόνο Ορθόδοξοι είναι οι υποκριτές, όχι άλλων δογμάτων; Έχεις δει το "Φάννυ και Αλέξανδρος" του Μπέργκμαν; Έχεις διαβάσει τον "Κόμπο των Εχιδνών" του Φρανσουά Μωριάκ;

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Κωνσταντίνος 18/08/2013 19:42:36

   Αγαπητε Κωνσταντινε
   Πρωτα ανησυχω για τους δικους μας ανθρωπους και μετα για τους ξενους. Ειναι ανθρωπινο και φυσικο. Στη συνεχεια, επιμενω να τονιζω οτι στην παρουσα φαση οι Κοπτες δεν υφιστανται επιθεσεις απο τους Μ. Αδελφους λογω των θρησκευτικων τους πεποιθησεων. Τις υφιστανται γιατι πηραν μερος σ'ενα πολιτικο παιγνιδι. Συμμαχησαν πολιτικα με τους αντιπαλους των Μ. Αδελφων (μεταξυ των οποιων ηταν και οι πιο ακραιοι ισλαμιστες, οι σαλαφιστες) και τους ανετρεψαν πραξικοπηματικα. Ειναι Αιγυπτιοι πολιτες και κανουν οτι θελουν. Δεν ειναι ομως τωρα η στιγμη που θα πρεπει να τονιζονται τα οσα κοινα εχουν στην θρησκεια (αν εχουν) με τους Ελληνες χριστιανους της Αιγυπτου και της Μεσης Ανατολης.
   Τα αιγυπτιακα ΜΜΕ που στηριζουν την νεα κατασταση παρουσιαζουν την Σαουδικη Αραβια ως σωτηρα της δημοκρατιας...

   • MCA avatar
    MCA @ Zugzwang 18/08/2013 19:57:22

    ++++

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Zugzwang 18/08/2013 20:34:47

    Οι Κόπτες όμως δέχονται επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους εδώ και δεκαετίες, απλά τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Στους Ελληνορθόδοξους προστίθενται λίγες χιλιάδες αραβορθόδοξοι, συρολιβανέζικης κυρίως καταγωγής και μερικοί από αυτούς εξαραβισμένοι Έλληνες, απόγονοι μεταναστών του 19ου αιώνα. Έχουν δικές τους ενορίες (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Τάντα) εντός του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Σε κάθε περίπτωση, το ποίμνιο του δικού μας πατριαρχείου είναι ασήμαντο ως μειονότητα και γι'αυτό και δεν ασχολούνται οι φανατικοί. Μην φανταστείς ότι αν φύγουν οι Κόπτες από την Αίγυπτο, οι δικοί μας θα καθήσουν.
    Και ας πω και αυτό: Ο Κόπτης πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είναι στην έδρα του αυτή τη στιγμή. Ο δικός μας, ο Ελληνορθόδοξος, Θεόδωρος και αυτός, χοροστατεί τώρα που μιλάμε σε πανηγύρια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Κρήτη. Ξέρεις τι είπε ο Χριστός για τον ποιος είναι ο καλός ποιμένας και ποιος είναι ο μισθωτός. Σε παραπέμπω στο κεφάλαιο 10 του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου...
    Ανάλογα και ο αλήστου μνήμης "μέγας" πατριάρχης Αθηναγόρας, αυτόν που κουβάλησαν οι Αμερικανοί από τις ΗΠΑ, στα Σεπτεμβριανά του 1955 είχε κλειδωθεί για τα καλά στο φρουρούμενο Πατριαρχείο και σε όλη την Πόλη οι χριστιανοί δέρνονταν, δολοφονούνταν, βιάζονταν και οι εκκλησίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια καιγόντουσαν. Τον πήρε στο τηλέφωνο ο έκπτωτος (με εντολή των Αμερικανών) Πατριάρχης Μάξιμος και τον έψεξε για τη στάση του. Δεν ξέρω αν ντράπηκε ο Αθηναγόρας, γενικά δεν πολυντρεπόταν....

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ ΒΙΣ 18/08/2013 21:15:28

     Δεν διαφωνω. Και φυσικα οι Κοπτες υφισταντο στο παρελθον και θα υφιστανται και στο μελλον επιθεσεις απο πασης φυσεως φανατικους μουσουλμανους, οχι μονο απο τους αδερφους. Να φυγουν; Το βλεπω δυσκολο. Ειναι γηγενεις Αιγυπτιοι. Εν πασει περιπτωσει, τωρα ειναι παικτες στο πολιτικο παιγνιδι. Δικη τους αποφαση ηταν. Δεν θα πρεπει ομως και να παρασυρουν (αυτοι οι ιδιοι η καποιοι αλλοι) και τους Ελληνες χριστιανους στο επικινδυνο αυτο παιγνιδι. Συγγνωμη που επιμενω. Εχω συγγενεις στην Αιγυπτο.

 6. popaia avatar
  popaia 18/08/2013 21:53:55

  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες για τη Σαουδική Αραβία. Δε θα μου φαινόταν καθόλου απίθανο όμως να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει υπογείως και τους "αδελφούς μουσουλμάνους", ιδίου φυράματος έτσι κι αλλιώς.
  Δεν αληθεύει ότι οι κόπτες διώκονται ως σύμμαχοι του στρατού και όχι θρησκευτικά γιατί πυρπολήσεις εκκλησιών και δολοφονίες συνέβαιναν και το 2011 και το 12.
  Πάντως απέναντι στο κτηνώδες Ισλάμ, που επί πλέον αποτελεί εργαλείο των παγκόσμιων μεγαλοπαικτών και τεράστιο κίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα, θα υποστήριζα όχι μόνο χριστιανούς γενικά αλλά και βραχμάνους, ινδουϊστές, κλπ. Άλλωστε ο διωγμός των χριστιανών που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αφορά όλα τα δόγματα, όλους τους χριστιανούς, όλες τις χριστιανικές χώρες. Η χριστιανική Ευρώπη έχει ολόκληρη αλωθεί από το Ισλάμ. Λογικά λοιπόν συσπειρώνεται κανείς ασχέτως θεολογικών διαφορών. Λογικά σε τέτοιες ώρες το πολιτισμικό στοιχείο είναι πιο κρίσιμο απ' το θεολογικό.
  Το Φάνυ και Αλέξανδρος το είχα δει και νομίζω ότι αυτός ο πάστορας είναι το χειρότερο είδος δυτικού ανθρώπου. Σήμερα ο ίδιος ανθρωποτύπος έχει εξελιχτεί σε πολιτικώς ορθό ισλαμολάγνο νεοταξίτη, απηνή διώκτη χριστιανών.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ popaia 19/08/2013 10:04:16

   Οι Κοπτες υφιστανται θρησκευτικους διωγμους απο τους μουσουλμανους απο το ετος 640 και επειτα. Δυστυχως, θα τους υφιστανται και στο μελλον. Σημερα ομως συμμετεχουν στο πολιτικο παιγνιδι της Αιγυπτου και εχουν συμμαχησει με τους Σαουδαραβες. Το μελλον θα δειξει αν αυτη η συμμαχια θα τους βγει σε καλο.

 7. Aris avatar
  Aris 19/08/2013 07:55:31

  Ευχαριστώ πολύ τους προλαλήσαντες διότι με διαφώτισαν σχετικά με κάποιες σκοτεινές γωνίες και διαφορές μεταξύ χριστιανών ‘αδελφών’, ‘εξαδέλφων’, κ.α. πολλά.
  Είναι εμφανές λοιπόν γιατί οι νεοέλληνες-χριστιανοί ορθόδοξοι δεν έχουν καμία σχέση και ομοιότητα με τους Αρχαίους Έλληνες-ειδωλολάτρες!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Aris 19/08/2013 09:09:55

   Οι αρχαίοι, προς τιμήν τους, παράτησαν τα είδωλα χάριν της Αλήθειας. Μερικοί νεοελληνάρες σημερινοί όμως, αλληθωρίζουν προς αυτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.