#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ώρα να αντισταθούν οι Γάλλοι στη Μαρίν Λεπέν»Το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα σύμπτωμα της γαλλικής πολιτικής αδυναμίας, γράφει το χθεσινό editorial των Financial Times.

Η άνετη νίκη του Εθνικού Μετώπου στις γαλλικές τοπικές εκλογές το Σαββατοκύριακο (στο καντόνι Μπρινιόλ) είναι μια δυσοίωνη ώθηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Αν και η ψηφοφορία ήταν στο νότιο προπύργιο του FN στην Προβηγκία, όπου το κόμμα ήταν ανταγωνιστικό εδώ και αρκετό καιρό, πρόκειται για μια εντυπωσιακή επιτυχία. Τα αντίπαλα κόμματα καντόνι συνδύασαν τις  δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον υποψήφιο του FN έξω από τον τελικό γύρο. Παρόλα αυτά κέρδισε με σαφή πλειοψηφία, λαμβάνοντας το 54 τοις εκατό των ψήφων.
Η Μπρινιόλ δεν είναι το μόνο μέρος όπου η Λεπέν έχει το προβάδισμα. Μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το FN θα κερδίσει το 24 τοις εκατό των ψήφων στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους – περισσότερο απ’ ότι τα δύο κεντρώα κόμματα της Γαλλίας , οι σοσιαλιστές και το UMP. Αυτή είναι η πρώτη φορά που είναι μπροστά σε εθνική δημοσκόπηση. Η επιτυχία του κόμματος αντικατοπτρίζει την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αντικαθεστωτικά κινήματα βρίσκονται σε άνοδο, σε μια εποχή οικονομικής δυσκολίας σε όλη την ευρωζώνη.

Η Λεπέν έχει εξυγιάνει την εικόνα του κόμματός της κάπως, αποβάλλοντας το αντισημιτικό, θυμωμένο ύφος που καλλιεργήθηκε υπό την ηγεσία του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν. Αλλά στην ουσία είναι το ίδιο κόμμα – μη ανεκτικό, ανεύθυνο και με επικίνδυνο προστατευτισμό. Πολλή υποστήριξη προέρχεται από ανθρώπους της εργατικής τάξης που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τα κόμματα που ασχολούνται με εσωτερικές διαμάχες, ενώ η κρίση καταβροχθίζει τις θέσεις εργασίας και την ελπίδα. Η Λεπέν αποτελεί πρόκληση για τα κύρια κόμματα – τα οποία δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους, βοηθήθηκε από την διάσπαση της δεξιάς. Αυτό το σχίσμα όχι μόνο κατέστησε το UMP μια αδύναμη αντιπολίτευση, αλλά  ενθάρρυνε και ορισμένα μέλη να παίζουν με την ιδέα επίτευξης συμφωνιών με το FN. Αυτό - σε συνδυασμό με τη στρατηγική της Λεπέν που επιδίωξε μεγαλύτερη τοπική εκπροσώπηση για το κόμμα - απειλεί να νομιμοποιήσει το κόμμα. Η αριστερά από την πλευρά της έχει την τάση να θεωρεί το FN ως απλώς ένα πρόβλημα της δεξιάς. Αυτό είναι λάθος.

Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν έχει σχέση με το παράφορο μήνυμα της Λεπέν. Ωστόσο, τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στην έμφυτη μετριοπάθεια. Πρέπει να αποκηρύξουν τις συμφωνίες με το FN, ή να προσπαθούν να το συναγωνιστούν με λαϊκιστικές χειρονομίες. Αυτό απλά θα νομιμοποιήσει τη Λεπέν.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία και την ανάγκη να αποδεχτεί την παγκοσμιοποίηση. Η αποτυχία τους να το πράξουν είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει τόσο λίγη πίστη στην ηγεσία τους. Η Λεπέν δεν είναι ασταμάτητη. Αλλά για να την σταματήσουν τα κυρίαρχα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να τσακώνονται και να αρθρώσουν ένα κοινό όραμα για τη Γαλλία .

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/10/2013 09:20:19

  Πολύ καλά κάνουν οι Γάλλοι που δεν δέχονται την παγκοσμιοποίηση, τον αγγλοσαξωνικό τουρμποκαπιταλισμό και τον γερμανικό αυταρχισμό.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/10/2013 09:48:39

  "Η Λεπέν δεν είναι ασταμάτητη. Αλλά για να την σταματήσουν τα κυρίαρχα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να τσακώνονται και να αρθρώσουν ένα κοινό όραμα για τη Γαλλία "

  Και γιατί να την σταματήσουν την Λεπέν ντε και καλά;

  Απο το άρθρο βγαίνει ότι:
  1)Τα άλλα κόμματα είναι ανίκανα να θέλξουν τον λαό με το πολιτικό τους μήνυμα.
  2)Έχουν αφήσει στην τύχη τους μεγάλα τμήματα του πληθυσμού
  3)"ασχολούνται με εσωτερικές διαμάχες" ενώ η κρίση καλπάζει..

  Επομένως γιατί πρέπει να σταματήσουν την Λεπέν; Για να μην έχει πρόβλημα η παγκοσμιοποίηση; Για το όραμα της ΕΕ;;;;; Αυτό το όραμα είναι εφιάλτης.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Γιώργος Αχαιός 16/10/2013 10:25:18

   Ξέρεις, οι δεξιοί Γάλλοι θα ακούσουν τώρα τους Financial Times, θα συμμορφωθούν και θα καταψηφίσουν το Front National, το μόνο πραγματικά δεξιό κόμμα στη Γαλλία και το μόνο κόμμα που έχει καταγγείλει τον ισλαμισμό ως ασύμβατο με τις αρχές της δημοκρατίας και της Ευρώπης....
   Το ατύχημά μας στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει εδώ Μαρίν Λεπέν να στείλει την καθωσπρέπει (ψευδο)Δεξιά των Πάκηδων και λοιπών στο Α΄ Νεκροταφείο....

   • factorx avatar
    factorx @ ΒΙΣ 16/10/2013 21:23:58

    Γιατί περιορίζεις της δεξιά στους πάκηδες που λες κλπ. Γιατί δεν σου βγαίνει διαφορετικά το θεώρημα; Μην παρασύρεσαι απο τον οίστρο σου

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΒΙΣ 16/10/2013 21:43:41

    Πάκηδες και λοιποί είναι στο ψυγείο. Εδώ και 4 χρόνια. Πότε-πότε ανοίγουν το στόμα και απλά φαίνονται να υπάρχουν ως οντότητες. Απόδειξη; Δεν έγιναν νέα δεκεμβριανά μετά το φόνο από το Ρουπακιά.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Γεώργιος Τ. 17/10/2013 06:54:12

     Δεν το έπιασες: Δεν έγιναν νέα Δεκεμβριανά επειδή ο Σύριζα θέλει να εμφανιστεί ως κόμμα εξουσίας. Από αυτό φαίνεται ότι τα προηγούμενα Δεκεμβριανά τα είχε οργανώσει ο ίδιος ο Σύριζα και ότι αυτός κατευθύνει τις αριστερίστικες ομάδες κρούσης.

 3. martios avatar
  martios 16/10/2013 12:28:04

  Οταν βλέπεις την Εθνική Γαλλίας στο ποδόσφαιρο και νομίζεις ότι βλέπεις την Εθ
  νική Γκάνας τότε μάλλον είναι ακόμη πολύ χαμηλά η Λεπέν.

  • Κ.Π. avatar
   Κ.Π. @ martios 16/10/2013 15:12:39

   Μη σου κάνει εντύπωση φίλε Μάρτιε. Στα αποικιοκρατικά κράτη οι μαύροι κάνουν πάντα τη βρωμοδουλιά. Γι αυτούς η ντόπα είναι ελιξήριο...

 4. Omifast avatar
  Omifast 16/10/2013 13:42:51

  Η Front National είναι καθαρά ΔΕΞΙΟ κόμμα.
  Ούτε ΑΚΡΟδεξιό ούτε ΚΕΝΤΡΟδεξιό...

 5. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 16/10/2013 15:13:57

  Λέτε τελικά οι Υπερτραπεζίτες εκεί που ανησυχούσαν για τον Τσίπρα να την βρούν απο την Μαρίν Λεπέν (που είναι λάτρις και της Σίφνου?)

 6. βαγόνι avatar
  βαγόνι 16/10/2013 16:08:10

  Εδώ και χρόνια παρακμάζουν το UMP και το PS...συν η κρίση και οι
  ανεπαρκείς χειρισμοί...το προφίλ της Γαλλίας έχει τσαλακωθεί,ειδικά
  απέναντι στον συνομιλητή του γνωστού "άξωνος"....μάλιστα,το FN ενισχύεται...
  ε,καί;...επειδή,μια τόσο κεντρική χώρα,δεν βρίσκει άλλη διέξοδο, θα
  ανακηρύξουμε το "Εθνικό Μέτωπο" σε αγαθοποιό δύναμη;...απο πού
  κι'ώς πού;...οι έλληνες followers γνωρίζουν τις ρίζες αυτού του κόμματος;..
  κατοχή,oas,αλγέρι...το είδος των προσώπων και των "προσωπικότήτων" που
  ανέδειξε;...τα πορτραίτα που φυλάει ώς κόρη οφθαλμού; Πεταίν,Μωράς,
  Μπραζιλιάκ;.....ή τη "θεσμική" του μεταμφίεση;...εντάξει,δεν είναι
  χρυσαυγίτες...αυτό,φαίνεται αρκεί!
  'Οταν ένα σύστημα παρακμάζει και η μόνη απάντηση,μέρους της κοινωνίας,
  είναι η φυγή σε στείρα σχήματα "εθνικιστικής αναδίπλωσης", κάτι δε πάει καλά..
  ούτε κάν "εθνικιστές"...ευφημισμός είναι...τα παιδιά και τα εγγόνια των collabo!
  Φαίνεται, πώς η "Ευρώπη των πατρίδων και των λαών" του στρατηγού
  Ντε Γκώλ- που ήταν αμείλικτος για τους πολιτικούς πατέρες αυτών των
  σχημάτων-δεν μπορεί πλέον να σκεφτεί και να επινοήσει...θα το πληρώσει,
  θα το πληρώσουμε όλοι!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ βαγόνι 16/10/2013 20:02:31

   Επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν γνωρίζεις πολύ καλά την κατάσταση στη Γαλλία και το πώς κατάντησαν οι "νόμιμοι" πολιτικοί επίγονοι του Ντε Γκωλ. Γνωρίζω γόνους γκωλλικών που ψηφίζουν Εθνικό Μέτωπο, και σε πληροφορώ ότι δεν είναι ούτε φιλοναζί, ούτε απόγονοι collabos. Μήπως θα ζητήσεις πιστοποιητικά νομμοφροσύνης από τους προγόνους των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων; Γιατί δεν το αποτολμάς; Αν ο παππούς του τωρινού ψηφοφόρου του Σοσιαλιστικού κόμματος ήταν σοσιαλιστής μεν αλλά υποστήριζε τον Στάλιν, δεν σε ενοχλεί; Διάβασε λίγο François Furet, "Το τέλος μιας ουτοπίας" (δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) για να δεις πόσοι γάλλοι επιφανείς σοσιαλιστές διανοούμενοι αρνούνταν να δουν εγκλήματα στον σταλινισμό, ενώ ούτε καν τον λιμό της Ουκρανίας διέκριναν. Αυτοί είναι καλύτεροι από τους collabos του Βισύ;
   Ο Λαβάλ, ο πραγματικός κυρίαρχος στο Βισύ, ήταν ή όχι κεντροαριστερής προέλευσης; Ο Bernanos, ο συντηρητικός κορυφαίος γάλλος ρωμαιοκαθολικός λογοτέχνης, ήταν από την πλευρά του Βισύ ή την απέναντι; Για ποιους collabos μιλάς, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από εδώ μέσα ελάχιστη έως καθόλου σχέση έχουν με τη Γαλλία και την ιστορία της; Μήπως για τους ίδιους στους οποίους απευθύνονταν τα περί "Τουρκοαρβανιτών" ανιστόρητα;
   Για όσο καιρό η Ευρώπη θα μπαίνει βαθιά στο τούνελ του ολοκληρωτισμού της πολιτικής ορθότητας, με θλιβερούς μπροστάρηδες τους φιλελέ (libéraux-libértins) και τους μεταλλαγμένους κομμουνιστές, κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο θα είναι οι μόνοι εκφραστές της παραδοσιακής συντηρητικής παράταξης. Φυσικά και έχουν τα τρωτά τους, αλλά αν είναι να διαλέξω μεταξύ του φιλελέ που θέλει να με χώσει στη φυλακή ως ρατσιστή επειδή παρουσίασα απλά τι πιστεύει το Ισλάμ (νόμος Gayssot, κομμουνιστής παρακαλώ) και της Λεπέν, θέμα επιλογής για εμένα και για τον κάθε παραδοσιακό δεξιό δεν τίθεται. Αυτή τη στιγμή πλανάται ένα φάντασμα πάνω από την Ευρώπη, και αυτό είναι το φάντασμα του φιλελέ φασισμού της πολιτικής ορθότητας, του "κομμουνισμού του 21ου αιώνα". Οι δήθεν "φιλελεύθεροι" καθημερινά δίνουν εξετάσεις για το πόσο σκοταδιστές και ολοκληρωτιστές είναι και καθημερινά τις περνούν με άριστα (έχοντας παραδόξως ως συμμάχους τους ισλαμιστές). Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα στη σημερινή Ευρώπη...
   Διαβάζω αυτον τον καιρό το βιβλίο του Christopher Caldwell, Reflections on the Revolution in Europe. Can Europe be the same with different people in it? Ο συγγραφέας μόνο ακροδεξιός δεν είναι, γράφει και στους FT και στους NYT. Αυτά που γράφει είναι ανατριχιαστικά. Και το χειρότερο: Τα λέει ανοιχτά μόνο το Εθνικό Μέτωπο ή παρόμοια "ακροδεξιά" κόμματα στην Ευρώπη. Σε λίγο μπορεί το βιβλίο του να κηρυχθεί ακόμα και εκτός νόμου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα κανείς εκδοτικός οίκος δεν έδειξε ενδιαφέρον να το μεταφράσει...

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ ΒΙΣ 16/10/2013 21:29:55

    Πάλι ,η μακροσκελής περπτωσιολογία...δε θα μπώ σε ανταγωνισμό για το τί γνωρίζω εγώ και τί εσύ...έμεινα
    για χρόνια και κάτι γνωρίζω...επίσης παρακολουθώ...!
    Επίτρεψε μου να μήν είμαι "δεξιός",πολλώ δε μάλλον
    "ακροδεξιός"...δεν μου αρέσουν,το ίδιο όπως και οι
    Σταλινικοί και οι παραφυάδες τους....όσο για το
    πολύπλοκο μεταναστευτικό...να το σκέφτονταν καλύτερα
    οι αποικιοκράτες όταν αθρόα εισήγαγαν αφρικανούς στις
    "χαμηλές" δουλειές ή ανατρέπαν τους Μωσαντέκ,τους
    Μπέν Μπελά και όλη τη κοσμική εκδοχή του Ισλαμικού
    κόσμου...τώρα εισπράττουν φονταμενταλισμό και
    προσπαθούν να απαντήσουν αναλόγως, βρίσκοντας
    νεοπαγείς θαυμαστές,σαν και του λόγου σου,..πού;
    στο μεσογειακό νότο!...ακροδεξιά αναβίωση! δε θά'μαστε
    καλά!
    Οι περιπτώσεις που ανασύρεις...πχ. Λαβάλ..τίποτε δεν
    ανατρέπουν...το κυρίαρχο ρεύμα έχει βαθειές ρίζες...και
    κάποιους διανοούμενους του "ρομαντικού ευρωπαικού
    μηδενισμού" με ιστορικό γραμματολογικό ενδιαφέρον και
    μόνο....εν τέλει,παρότι συνομιλούμε καιρό,κάνεις κάτι
    ανεπίτρεπτο: ενοχοποιείς απόψεις...νοιώθεις ντούρος
    δεξιός; μια χαρά...! άλλοι σκέφτονται και ζούν αλλοιώς...
    συνυπάρχουμε επι γής,στον ουρανό θα δούμε!

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ βαγόνι 17/10/2013 07:00:24

     Δεν σε κατηγόρησα γιατί δεν είσαι δεξιός, αλλά τουλάχιστον να θέτουμε την ευρωπαϊκή Δεξιά προ των πραγματικών της ευθυνών για τα θετικά και αρνητικά που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο ή εκτός αυτής. Όπως και την Αριστερά. Το να φορτώνουμε στην ευρωπαϊκή Δεξιά τα πάντα, δεν είναι έντιμο. Το ίδιο θα έλεγα για κάποιους που θεωρούν ότι η Αριστερά δεν έχει προσφέρει τίποτα. Αλλά αν η (άκρα) Δεξιά είδε κάποια στιγμή με συμπάθεια τον ναζισμό, μάλλον λόγω αντικομμουνισμού περισσότερο, αλλά αυτό είναι δευτερεύον (η Action Française για παράδειγμα), το ίδιο ισχύει και για την Αριστερά που είδε με συμπάθεια τον σταλινισμό. Και εδώ έχουμε και την μετριοπαθή Αριστερά που είδε με συμπάθεια τον σταλινισμό, όταν έκαναν σοσιαλιστές περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση το 1932 και δήλωναν ότι δεν είδαν πουθενά λιμό...Για τα ίδια λοξοκοιτάσματα στέλνουμε στην πυρά ολόκηρη τη Δεξιά, για ανάλογα λοξοκοιτάσματα της Αριστεράς σιωπούμε.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ βαγόνι 17/10/2013 07:12:05

     Οσο για την ενοχοποίηση απόψεων, με παρερμήνευσες: Δεν ενοχοποιώ εγώ απόψεις, δεν ζητώ να επέμβει κανένας νόμος ή καμία αστυνομία για να βάλει φυλακή όποιον δεν σκέφτεται σαν εμένα ή όποιον θαυμάζει τον Χίτλερ, τον Στάλιν, τον Καλιγούλα, κλπ. Αρκεί να μην προβαίνει σε έκνομες ενέργειες, φυσικά. Αλλά οι φιλελεύθεροι θέλουν να ενοχοποιούν απόψεις και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που περιθωριοποιήθηκαν, στιγματίστηκαν ή και δικάστηκαν επειδή δήλωσαν ότι το Ισλάμ είναι ολοκληρωτικό, ή επειδή φορούσαν σταυρουδάκι στη δουλειά, ή επειδή οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις είναι πιο "νορμάλ" από τις ομοφυλοφιλικές. Οι φιλελέ φωνάζουν τους μπάτσους΄(ένα είδος μοντέρνας "αστυνομίας ηθών") ή ζητούν την εξόντωση του "μη ανεκτικού", όχι εγώ.
     Η "περιπτωσιολογία" που αναφέρεις υποτιμητικά αποτελεί παράθεση παραδειγμάτων. Το αντίθετο λέγεται "γενικολογία".

 7. old visitor avatar
  old visitor 16/10/2013 17:12:12

  Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσει το πολιτικό σύστημα της Εσπερίας:
  Καμιά Λεπέν δεν εξαφανίζεται, αν δεν εξαφανισθούν οι αιτίες ανάδειξής της από την κοινωνία.
  Αν δεν πάψουν να αγνοούν το στοιχειώδες δικαίωμα της κοινωνίας, να αναπτύσσεται ελεύθερα, να έχει το δικαίωμα στην ειρηνική και ασφαλή διαβίωση, στην ασφάλεια, στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της, της ταυτότητάς της και όχι μια Ρεπούση των χιλίων ψήφων να ορίζει από τα πάνω προς τα κάτω την εθνική ή πολυεθνική κοινωνία αγνοώντας τι πραγματικά θέλει η ίδια η κοινωνία, να έχει κάθε κοινωνία δικαίωμα στο να μην αλλοτριώνεται η ύπαρξή της εν μέσω κατακλυσμιαίων μετανστευτικών ροών επειδή θεωρεί μια κάστα επαγγελματιών "αριστερών" ότι είναι επουσιώδες ζήτημα μετατρέποντας τους ανθρώπους σε ρατσιστές με το "έτσι θέλω"κλπ...
  Επίσης αν δεν διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία, στην υποστήριξη των ανέργων, στο δικαίωμα για καλή υγεία, τότε οι Λεπέν(ς) θα εξαπλώνονται και θα γιγαντώνονται όσα και να υποστηρίζουν οι καθεστωτικές γραφίδες, το συστημικό παζλ των ελίτ, οι επαγγελματίες μιας ψευδεπίγραφης "προοδευτικότητας" και λοιποί...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ old visitor 16/10/2013 20:04:58

   Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει η Λεπέν να εξαφανιστεί λες και είναι λέπρα. Αυτό που πρέπει να εξαφανιστεί από την Ευρώπη είναι η ιδεολογική τρομοκρατία της πολιτικής ορθότητας που ασκεί μία μειοψηφία δικτυωμένων φιλελέ, μαζί με ομόσταυλούς τους φιλελεύθερους αριστερούς και μεταλλαγμένους κομμουνιστές. Δεν ασκεί καμία πανευρωπαϊκή δικτατορία καμία Λεπέν...Την δικτατορία την ασκούν ΜΟΝΟ οι φιλελέ. Είναι οι τελειοποιημένοι και αναίμακτοι φασίστες του 21ου αιώνα.

   • old visitor avatar
    old visitor @ ΒΙΣ 16/10/2013 21:44:46

    Νομίζω ότι το σχόλιό μου στον ΚΜ πιο κάτω εκεί συνηγορεί.
    Για τη Λεπέν και την κάθε Λεπέν, έχω την αντίληψη ότι λειτουργεί ως αναγακαίο κακό, ως μοχλός πίεσης από τις κοινωνίες προς την πολιτική, ως αντίβαρο.
    Κατ' αυτή την έννοια είναι χρήσιμη.
    Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάντα κρυφές ατζέντες και εκεί που η ακροδεξιά είναι χρήσιμη, μεθαύριο σε καθεστώς νηνεμίας εξελλίσεται στον απόλυτο δυνάστη.
    Προτιμώ να σκέφτομαι σχετικά και όχι με απόλυτο τρόπο.
    Εάν η Λεπέν χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς το πολιτικό σύστημα, είναι μια χαρά επιλογή.
    Να το θέσω και διαφορετικά.
    Απέναντι σε μια ηγεμονία ενός πόλου, καλό θα είναι να υπάρχει ο αντίθετος τουλάχιστον ως μοχλός αποσυμφόρησης της τυρρανίας του πρώτου.
    Δεν σημαίνει αυτό και πλήρης νομιμοποίηση του έτερου δυναστικού πόλου, τουλάχιστον μέχρι να εκδημοκρατιστεί και να αναγνωρίσει τη κοινωνία στο πολιτικό παιχνίδι με ίσους όρους, προς την οποία κάθε πολιτική τάξη οφείλει να λογοδοτεί και να υπόκειται σε -εκ του αποτελέσματος- αξιολόγηση.
    Ο Αριστοτέλης στα πολιτικά λέει ότι το πολιτικό έγκλημα είναι βαρύτερο γιατί βλάπτει πολλούς, τη συνολική κοινωνία.

    καλό βράδυ

 8. ΒΜ avatar
  ΒΜ 16/10/2013 18:13:31

  "Ωστόσο, τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν ... να προσπαθούν να συναγωνιστούν το FN με λαϊκιστικές χειρονομίες. Αυτό απλά θα νομιμοποιήσει τη Λεπέν."
  Εστί μεθερμηνευόμενον στα καθ' ημάς: Όταν κηρύττεις την ανακατάληψη των πόλεων από τους άπλυτους, τότε νομιμοποιείς τη Χρυσή Αυγή.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΒΜ 16/10/2013 18:27:02

   Δηλαδή, είναι προτιμότερο να αφήσουμε τους λαθρομετανάστες και/ή τους αναρχοακραίους (δεν ξέρω σε ποιούς από τους δυο αναφέρεσαι) να συνεχίζουν να κατέχουν τις πόλεις μας, μην τυχόν «νομιμοποιηθεί» η ΧΑ; Άσε που αυτή ακριβώς η ασυδοσία της έδωσε το πάτημα να προσεταιριστεί ψήφους και να μεγαλώσει. Αυτή η ασυδοσία είναι που την «νομιμοποιήσε», δυστυχώς.

   • old visitor avatar
    old visitor @ ΚΜ 16/10/2013 18:57:29

    Επιχειρείται φίλε ΚΜ να μεταβιβαστεί η ευθύνη στην κοινωνία δια της πρακτικής της ενοχοποίησης, τη στιγμή που υπάρχει κοινωνική και πολιτική οργάνωση των κοινωνιών και -υποτίθεται- αντιπροσωπευτικά σώματα διακυβέρνησης αρμόδια να διαχειριστούν τα προβλήματα της κοινωνίας.
    Ας κάνουν λοιπόν στους πολιτικούς νουθεσίες, και μαθήματα, για την Βαϊμάρη, για την ακροδεξιά και το ναζισμό, ώστε συνεπεία αυτών να επιτελέσουν επιτέλους το καθήκον τους και να προστατεύσουν την κοινωνία, αντί να την οδηγούν σε μονόδρομους.
    Είναι άκρως τυχοδιωκτική η μετατόπιση των ευθυνών στον κόσμο, τον δήθεν "αγράμματο" που δεν ξέρει τι εστί χρυσή αυγή.
    Ας αναλάβουν την ευθύνη να κάμψουν το φαινόμενο δια της πολιτικής πράξης και όχι με τσιτάτα και ιδεοληψίες.
    Κάποιος νουνεχής επικοινωνιολόγος είχε πει κάποτε σε έναν φαύλο υποψήφιο πολιτευτή, ότι: «η δουλειά μου αρχίζει εκεί που τελειώνει η δική σου...»
    Ψάχνουν λοιπόν δικαιολογίες απόσυρσης της ευθύνης από τους αρμόδιους και μετατόπισής της, με όρους βαθύτατα υποκριτικούς και ψυχροπολεμικού επιπέδου προπαγάνδας, ως αιτίας του κακού, σε αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να την υποστούν, δηλαδή στην ίδια την κοινωνία.
    Πρόκειται για ολιγαρχικό θράσος ολκής...

 9. je ne regrette rien avatar
  je ne regrette rien 16/10/2013 18:23:48

  Πρός τον αρθρογράφο :
  Καλά,το έργο αυτό ΤΙΙΙΠΟΤΑ δεν σάς θυμίζει ;;;

 10. Scarface avatar
  Scarface 16/10/2013 19:03:57

  Αν στη γαλλια ψηφιζαν μονο οι γηγενεις (οπως σε μεγαλο βαθμο συμβαινει ακομα εδω), ποσο θα επαιρνε η λεπεν?

 11. Ωρίωνας avatar
  Ωρίωνας 16/10/2013 19:21:01

  Nαι αλλά ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου έστω και προσωρινά...
  Εξ άλλου είμαστε το μόνο κράτος της ΕΕ που ξέρουμε οτι ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το χρέος μας όσο υπάρχει η ΕΕ της Γερμανίας και το Γερμανικό ευρώ...

  • Omifast avatar
   Omifast @ Ωρίωνας 16/10/2013 19:36:08

   Γιατί νομίζεις ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα σου δανείζουν τα μη γερμανικά Ευρώ τους για να έχεις εσύ ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και να βγάζεις τον κόσμο στη σύνταξη από τα 45;;;;;
   Να τα δανείζεσαι αποκλειστικά για να συντηρείς τα κακώς κείμενα που χαντάκωσαν την πατρίδα μας και μετά μάλιστα να πας και να λες "κουρέψτε αυτά που μου δανείσατε διότι η κοινωνία μου έφτασε στα άκρα";;;;;;;;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Ωρίωνας 16/10/2013 20:23:47

   Έτσι είναι άν έτσι νομίζετε....κακό πράγμα η διανοητική τεμπελιά και η ακινησία...!

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/10/2013 20:07:45

  Οπωσδήποτε θα σχημάτιζε κυβέρνηση, με δεύτερο συμμαχικό κόμμα, αλλά πολύ μικρότερο σε δύναμη, το UMP. Αφού όλοι σχεδόν οι μουσουλμάνοι ψηφίζουν Αριστερά (βάζοντας μέσα και τους σοσιαλιστές), είναι το πειθήνιο σκυλάκι τους....

 13. Scarface avatar
  Scarface 16/10/2013 21:11:38

  Εινα μεγαλη ειρωνια η αγαπη των αριστερων για τους ισλαμιστες, τη στιγμη μαλιστα που στις μουσουλμανικες χωρες δεν υπαρχει αριστερα.
  Ειναι μεγαλη ειρωνια επισης η αγαπη των εβραιων για την αριστερα και τους μεταναστες τη στιγμη που στο ισραηλ (σχεδον) δεν υπαρχει αριστερα αλλα ουτε και μεταναστες(βεβαια αυτο ειναι αλλη συζητηση).

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ Scarface 16/10/2013 21:29:37

   @ Scarface γιά πολλοστή φορά με εντυπωσιάζεις !

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Scarface 16/10/2013 21:45:06

   Ειρωνία το λες; Αυτονόητο είναι. Οι πατέρες του κομμουνισμού ήταν Εβραίοι. Τι περίμενες;

   • Scarface avatar
    Scarface @ Γεώργιος Τ. 16/10/2013 22:23:05

    Μονο στο ισραηλ δεν εκαναν παιδι οι πατερες του κομμουνισμου. Αυτη ειναι η ειρωνια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.