«Όχι» της Σκωτίας στην ανεξαρτησία
19/09/2014 08:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όχι» της Σκωτίας στην ανεξαρτησία

Όπως και η μάχη του Βατερλώ, η μάχη για τη Σκωτία κερδήθηκε με μικρή διαφορά. Οι συνέπειες του «όχι» είναι τεράστιες - αν και όχι τόσο μαζικές όσο θα ήταν οι συνέπειες του «ναι».

Η ένωση διασώθηκε και το άμεσο πολιτικό ζήτημα μεταφέρεται ξαφνικά στο Λονδίνο, καθώς απαιτείται μια νέα συνταγματική διευθέτηση.

Όπως και η μάχη του Βατερλώ, η μάχη για τη Σκωτία κερδήθηκε με μικρή διαφορά. Οι συνέπειες του «όχι» είναι τεράστιες - αν και όχι τόσο μαζικές όσο θα ήταν οι συνέπειες του «ναι». Η ψήφος ενάντια στην ανεξαρτησία σημαίνει, πάνω απ 'όλα, ότι η 307 ετών Ένωση επιβιώνει. Ως εκ τούτου, σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια οικονομική δύναμη της G7 και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Σκωτία θα κερδίσει περισσότερη αποκέντρωση. Σημαίνει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα αναγκαστεί να αποσυρθεί. Σημαίνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί υπό τον Εντ Μίλιμπαντ τον επόμενο Μάιο θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη θητεία της και να μην βρεθεί χωρίς πλειοψηφία το 2016, όταν οι Σκωτσέζοι θα έφευγαν. Σημαίνει ότι οι δημοσκόποι είχαν δίκιο, η Μαδρίτη θα κοιμηθεί λίγο πιο εύκολα, και σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Παρασκευή το πρωί, ως συνήθως.

Αλλά το πεδίο της μάχης είναι ακόμα γεμάτο από σημαντικά μαθήματα. Η νίκη, αν και στενή, ήταν καθοριστική. Είναι περίπου 54% -46%. Αυτό δεν είναι τόσο καλό όσο φαινόταν πριν από μερικούς μήνες. Αλλά είναι μια νίκη πολύ πιο αποφασιστική από ό,τι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είχαν υπαινιχθεί. Δεύτερον, οι γυναίκες έσωσαν την ένωση. Στις δημοσκοπήσεις, οι άνδρες ήταν αποφασιστικά υπέρ του «ναι». Η εκστρατεία του «ναι» ήταν κατά κάποιο τρόπο αντρική υπόθεση. Οι άνδρες ήθελαν να κάνουν ένα διάλειμμα με την Σκωτία όπου κατοικούν. Οι γυναίκες όχι. Τρίτον, αυτή ήταν σε σημαντικό βαθμό μια ταξική ψηφοφορία. Η πλουσιότερη Σκωτία επέμεινε στην ένωση – κι έτσι το «όχι» τα πήγε πολύ καλά σε πολλές παραδοσιακές περιοχές του SNP. Η φτωχότερη Σκωτία, η Εργατική Σκωτία, έγειρε προς το «ναι», παραδίδοντας τη Γλασκώβη, το Ντάντι και το Βόρειο Λάναρκσαϊρ στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας. Ο Γκόρντον Μπράουν ίσως να εμπόδισε την μετατροπή της «ολίσθησης» σε ήττα, αλλά τα ερωτήματα για τους Εργατικούς - και για την πολιτική της αριστεράς γενικότερα - είναι βαθιά.

Για τους Σκωτσέζους, η ψήφος σημαίνει για κάποιους ανακούφιση και για άλλους απελπισία –που είναι πολλοί και στις δύο πλευρές. Για εκείνους που ονειρεύτηκαν ότι το «ναι» θα οδηγήσει τους Σκωτσέζους σε μια Γη της Επαγγελίας, η διάθεση το πρωί θα είναι ζοφερή. Κάτι που χιλιάδες Σκωτσέζοι ήθελαν να είναι υπέροχο ή απλώς και μόνο ήθελαν να το ζήσουν, εξαφανίστηκε. Η απότομη πτώση θα είναι σκληρή και συντριπτική. Για άλλους, την πλειοψηφία, θα υπάρχει ευγνωμοσύνη πάνω απ 'όλα, αλλά και μεγάλη ανησυχία. Η ψηφοφορία της Πέμπτης εξέθεσε μια Σκωτία χωρισμένη στη μέση και εναντίον του εαυτού της. Η θεραπεία αυτής της πληγής δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη. Ήρθε η ώρα να μαζέψουν τις σημαίες.

Το άμεσο πολιτικό ερώτημα τώρα μεταφέρεται ξαφνικά στο Λονδίνο. Ο Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση των όρων για τη νέα αποκέντρωση. Αυτή μπορεί να είναι μια υπόσχεση που απέχει πολύ από την εξάντληση και την αδρεναλίνη των τελευταίων ημερών. Όμως, η συμφωνία πρέπει να είναι στο τραπέζι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Δεν θα είναι εύκολο να συμβιβαστούν όλα τα συμφέροντα - Σκωτίας, Αγγλικά, Ουαλίας, Βόρειας Ιρλανδίας και τοπικά. Αλλά είναι μια κοσμοϊστορική ευκαιρία. Το σχέδιο, όπως οι τράπεζες, είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει.

Ο Άλεξ Σάλμοντ και το SNP δεν πρόκειται να φύγουν. Θα εξακολουθούν να κυβερνάνε τη Σκωτία μέχρι το 2016. Θα υπάρχουν υποθέσεις σχετικά με τη θέση του Σάλμοντ και το SNP θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιο το 2016 με μια δεύτερη υπόσχεση δημοψηφίσματος. Πιο άμεσα, το SNP θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη νίκη για περισσότερες έδρες στο Westminster, στις γενικές εκλογές του 2015, προκειμένου να κρατήσει σε επιφυλακή την επόμενη κυβέρνηση όσον αφορά τον όρο της πλήρους οικονομικής ανεξαρτησίας. Όσοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία, θα νιώσουν πλήρως απογοητευμένοι σήμερα το πρωί. Αλλά μέχρι την Πέμπτη, ήταν σε απόσταση αναπνοής από το να τερματίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια μέρα, ίσως σύντομα, σίγουρα θα επιστρέψουν.

http://www.theguardian.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 19/09/2014 09:11:54

  Δεν πειράζει, την επόμενη φορά!

 2. George N avatar
  George N 19/09/2014 10:26:51

  Η Σκωτία μίλησε! Η Αριστερά πέραν του Labour που πίστευε ότι θα πάρει την ρεβάνς συμμαχώντας με εθνικιστές, έχασε ακόμα μια φορά και το κυριότερο στην πορεία πήγε κόντρα στις θέσεις της. Λογικό σήμερα να είναι αμήχανη και απογοητευμένη και αυτό φαίνεται στον σημερινό Guardian. Όσο για τους "diehard Highlanders" δώσανε μια όμορφη και ειλικρινή μάχη. Η δικιά τους απογοήτευση γεμίζει θλίψη ακόμα και τους σημερινούς νικητές, αυτούς που πιστεύουν στο Better Together. Αντίθετα όμως από ότι πιστεύουν ή απόφαση για την Eνωση από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο το 1707 δεν ήταν όπως λέει ο Robert Burnes αποτέλεσμα του "we're bought and sold for English gold". Αν ήταν έτσι δεν θα είχε διάρκεια. Ήταν μια απόφαση που αποδείχτηκε σήμερα, για ακόμα μια φορά, ότι είχε το συμφέρον του έθνους στο κέντρο της.

 3. Λέων avatar
  Λέων 19/09/2014 11:05:43

  Ο φόβος για το μέλλον έπαιξε μεγάλο ρόλο. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας.

 4. ΚΒΣ avatar
  ΚΒΣ 19/09/2014 11:25:00

  Απλά συνειδητοποίησαν πως αν γίνει κανένα αστείο οι επιπτώσεις θα είναι δυσανάλογα πιο άσχημες από την προσωρινή χαζοχαρούμενη ευφορία της "ανεξαρτητοποίησης".

 5. NEKK avatar
  NEKK 19/09/2014 12:44:15

  Και φανταστείτε, εάν μετά από μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, οραματιζόμενη τα οφέλη από το πετρέλαιο, τα νησιά Shetlands, με Σκανδιναβικές καταβολές, στα οποία γεωγραφικά ανήκει μεγάλη ποσότητα των κοιτασμάτων, πραγματοποιούσαν τις δηλώσεις τους και δήλωναν απόσχιση από τη Σκωτία, ανεξαρτησία και διοικητική ένταξη (τύπου Isle of Man) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Shetlands έκαναν αυτές τις δηλώσεις ήδη από το 2012, όταν άρχισαν οι Σκωτσέζοι να ορίζουν ημερομηνίες για πιθανό δημοψήφισμα, και τώρα δήλωσαν "όχι" σε ποσοστό 64%. Ίσως να βρισκόταν σε τρομερή αμηχανία η μερίδα του "ναι" δε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν στη μεριά του "ναι".

  • George N avatar
   George N @ NEKK 19/09/2014 15:38:26

   Μα εδώ μπορεί να έφευγε η πρωτεύουσα Edinburgh (61% NO) μαζί με το Scottish Borders (66% NO) αλλά και συνολικότερα την νότια Σκωτία!

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 19/09/2014 23:12:47

  “Τo συγκλονιστικό μήνυμα της βασίλισσας στους Σκωτσέζους Όλοι μας θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, αναφέρει στο μήνυμα ενότητας η Ελισάβετ - Καλεί τους κατοίκους της Βρετανίας να τιθασεύσουν τα συναισθήματά τους και δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για το καλό της χώρας. Μήνυμα ενότητας στον λαό της Μεγάλης Βρετανίας έστειλε η βασίλισσα Ελισάβετ λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διατήρησε ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς υπερίσχυσαν οι ενωτικοί. “Όλοι μας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” ξεκινά το μήνυμά της από το Μπαλμοράλ η κάτοχος του βρετανικού βασιλικού θρόνου. Αναγνωρίζει ότι λόγω της διαδικασίας και ό,τι προηγήθηκε “θα υπάρχουν ισχυρά και αντικρουόμενα συναισθήματα ανάμεσα σε οικογένειες, φίλους και γείτονες” αλλά δηλώνει σίγουρη ότι “αυτά τα συναισθήματα θα ελεγχθούν με την κατανόηση του ενός για τον άλλο”. Επισημαίνει παράλληλα ότι σε κάθε περίπτωση ό,τι σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ό,τι συνέβη την Πέμπτη αποτελεί “τη φύση της γνήσιας δημοκρατικής παράδοσης που απολαμβάνουμε σε αυτή τη χώρα”. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, όπως άλλωστε προβλέπει η θέση της ως επικεφαλής του βρετανικού κράτους, η Ελισάβετ καλεί όλους τους κατοίκους του “μεγάλου νησιού” να θυμούνται ότι “παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, έχουμε την κοινή αγάπη για τη Σκωτία που είναι ένα από τα πράγματα που μας κρατούν ενωμένους”. “Γνωρίζοντας τον λαό της Σκωτίας δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως και όλοι οι υπόλοιποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να βαδίσουν μαζί σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και στήριξης ώστε να εργαστούμε εποικοδομητικά για το μέλλον της Σκωτίας και όλα τα τμήματα της χώρας” συμπληρώνει. Και καταλήγει η βασίλισσα: “Η οικογένειά μου κι εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε σε αυτή τη σημαντική αποστολή”. MSN ΕΙΔΗΣΕΙΣ Παρασκευή 19/9/14 @18:08

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 20/09/2014 00:03:34

  Ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά το «Όχι» ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός http://bit.ly/YZBdjL (photo credit: wikipedia.org) Την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Σκωτίας στις 13 Νοεμβρίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Άλεξ Σάλμοντ λίγες ώρες μετά την υπερίσχυση του «Όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ο Σάλμοντ θα παραιτηθεί και από επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP). «Για εμένα η περίοδος που υπήρξα ηγέτης έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά για τη Σκωτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάλμοντ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο. «Χάσαμε στο δημοψήφισμα, αλλά μπορούμε να έχουμε ακόμη την πολιτική πρωτοβουλία. Η Σκωτία μπορεί ακόμη να αναδειχθεί σε πραγματικό νικητή» πρόσθεσε. Ο Άλεξ Σάλμοντ, δεν θα υποδείξει διάδοχο στο SNP, αλλά η Νίκολα Στέρτζον είναι το μεγάλο φαβορί στη μάχη για τον επόμενο επικεφαλής του κόμματος. Την απόφαση των πολιτών της Σκωτίας να παραμείνει η χώρα τους μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.» MSN ΕΙΔΗΣΕΙΣ Παρασκευή 19/9/2014 | Παρέχεται από Newsdesk SKAI 2 ώρες πριν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.