#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όσο πιο γρήγορα αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, τόσο το καλύτερο
Έχοντας οδηγηθεί σε μια οικονομική περιδίνηση που μέρα με την ημέρα χειροτερεύει, η Ελλάδα έχει σήμερα δυο οδυνηρές επιλογές: Να συνεχίσει την πορεία της, ή να κηρύξει πτώχευση και να φύγει από το ευρώ.

Η κάθε επιλογή παρουσιάζει δυσκολίες και αβεβαιότητες. Μακροπρόθεσμα όμως, δεν χωρά αμφιβολία, ότι η καλύτερη προοπτική για ανάπτυξη και απασχόληση θα έρθει μόνο μέσα από μια χρεοκοπία, και την επιστροφή στην δραχμή.

Αν η χώρα συνεχίσει την σημερινή της πορεία, που παρά την αλλαγή κυβέρνησης συνεχίζει να είναι το σχέδιο της, αυτό σημαίνει συνεχιζόμενη λιτότητα κα ανεργία για το μέλλον. Οι νέοι και οι καταρτισμένοι  θα φεύγουν στο εξωτερικό, και θα αφήνουν πίσω τους έναν γερασμένο, λιγότερο παραγωγικό πληθυσμό με περισσότερες ανάγκες, που θα πρέπει να υποστεί ένα δυσβάσταχτο χρέος.

Εν τω μεταξύ, όλες οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα παίρνονται στο Παρίσι, στο Βερολίνο, και στις Βρυξέλλες.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ιδία θελήσει, τότε  θα μπορεί να καθορίζει η  ίδια την μοίρα της. Η διαδικασία θα διέπεται από την ελληνική νομοθεσία, και δεν θα αποτελεί θέμα ιδιωτικών συζητήσεων μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, και συνεπώς το χρεωστικό βάρος θα είναι πιο ανεκτό.

Επειδή εξαιτίας μιας χρεοκοπίας θα προκληθούν δυσχέρειες στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να ακολουθήσει και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Αυτό όμως είναι καλό, αφού θα επαναφέρει στην Ελλάδα τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σήμερα, που η ελληνική πίστωση και ρευστότητα είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, εξαιτίας της υποτιμημένης δραχμής, ο τουρισμός και οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση, οι εισαγωγές θα μειώνονταν, και όλα αυτά θα καθιστούσαν πιο ανταγωνιστική την χώρα.

Τότε γιατί επιμένουν ακόμη στο ευρώ οι Έλληνες πολιτικοί; Εν μέρει επειδή η σκέψη για αποχώρηση, μετά από μια δεκαετία, τους τρομάζει. Όμως, αν και θα κοστίσει, η έξοδος θα ήταν μια εύκολη σχετικά υπόθεση, ειδικά αν υπήρχε σωστή και μυστική προετοιμασία.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των ημερών που οι τράπεζες θα έπρεπε να μένουν ανοικτές, η απόφαση για μετάβαση στη δραχμή θα πρέπει να γίνει Παρασκευή. Οι καταθέσεις και το εσωτερικό χρέος θα πρέπει να μετατραπούν αμέσως στο νέο νόμισμα, με την αρχική ισοτιμία. Τα ελληνικά δικαστήρια θα είναι αυτά που θα κρίνουν αν το δημόσιο χρέος πριν από το 2010 θα μετατραπεί κι αυτό σε δραχμές, αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην θεωρηθεί ίδια περίπτωση με αυτήν του εσωτερικού χρέους.

Αυτά που θα είναι σε ευρώ, θα είναι τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πρόκειται για πρόβλημα, αφού αν αποχωρήσει η Ελλάδα, το ευρώ θα αυξήσει την αξία του, και έτσι θα αυξηθεί το χρέος που θα είναι πληρωτέο σε δραχμές. Αφού όμως τα εισοδήματα θα πέσουν κατά πολύ αν η χώρα παραμείνει στο ευρώ, οι πραγματικοί παραγωγικοί πόροι που η Ελλάδα θα χρειαστεί για να εξυπηρετήσει το χρέος αυτό δεν θα διαφέρουν και πολύ.

Πέρα από όλα αυτά, η όλη μετάβαση απαιτεί χρόνο. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να τυπωθούν αρκετές δραχμές που θα στηρίξουν τις εσωτερικές συναλλαγές, και όλο αυτό το διάστημα θα κυκλοφορούν και ευρώ. Οι τράπεζες θα χρειαστούν κι αυτές χρόνο για να ρυθμίσουν τους υπολογιστές, να οργανώσουν τα λογιστικά τους, κλπ.

Μια τέτοια κίνηση θα έκλεινε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, και η μόνη επιλογή δανεισμού της Ελλάδας θα ήταν απευθείας από κάποιο άλλο κράτος. Αυτό όμως δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, αφού πολύ  σύντομα η χώρα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα μπορούσε να δανειστεί εσωτερικά.

Αρχικά, το ξένο συνάλλαγμα θα σπάνιζε, με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν οι εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης.

Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει την ροή προς τα έξω του ξένου κεφαλαίου, κάτι το ανεπιθύμητο αλλά συγχρόνως και σύνηθες. Τέλος, τα ιδιωτικά εξωτερικά χρέη των τραπεζών, που είναι σε ευρώ, θα πρέπει  να στηριχτούν μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τρομακτικά, αλλά δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που ζούσε η Ελλάδα πριν από το ευρώ. Εξάλλου, όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα, έχουν αποτύχει.

Έτσι, όσο πιο γρήγορα αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, τόσο το καλύτερο.

 

Του Stergios Skaperdas

Καθηγητή οικονομικών στο  University of California, Irvine.

 

NY Times

http://www.nytimes.com/2011/11/10/opinion/how-greece-could-leave-the-euro.html?_r=2&ref=contributors

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τασος avatar
  Τασος 12/11/2011 08:51:26

  Καλά τα λέει ο συμπατριώτης. Δυστηχως για την Ελλάδα δεν νομίζω οτι υπάρχει κανένας με τόλμη να υποστηρίξει αυτά που όχι μόνο ο κ. Σκαπερδας αλλά και πολλοί άλλοι λένε: ότι πρέπει να φύγουμε από αυτό το νόμισμα και να πάμε εκεί που ήμασταν. Είμαστε εδώ που είμαστε λόγω του Ευρώ που προξένησε τρομερή απώλεια ανταγωνιστικότητας και χαμηλά επιτόκια που με το τραπεζική επέλαση της τελευταίας δεκαετίας φορτώσανε όλους τους Έλληνες με χρέη και φτιάξανε μια μεγάλη φούσκα στα ακίνητα. Όταν κάτι σου προξενεί πρόβλημα το σταματάς, ξεριζώνεις την αιτία και δεν κοιτάς μόνο τα συμπτώματα. Εμείς γιατί συνεχίζουμε ακόμα. Μου φαίνεται όμως ότι με την πολιτική ελίτ που έχουμε όλοι οι άλλοι θα έχουν φύγει από το ευρώ αλλά εμείς θα επιμένουμε γιατί είμαστε τάχα... Ευρωπαϊστές.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Τασος 12/11/2011 10:06:24

   Αυτό που θυμάμαι εγώ από την δραχμή είναι ότι μαζεύαμε 20 χρόνια οικονομίες για να αγοράσουμε LADA 1200 κυβικά.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Tassos 12/11/2011 10:29:22

    ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 30% ..........

    • Makis avatar
     Makis @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 12/11/2011 18:10:26

     Σώπα ρε Πειραιώτη... Ενώ με το ευρώ έχουμε μόνο 2% πληθωρισμό, ε; Γι'αυτό το κουλουράκι έφτασε από 20 δραχμές να κάνει 50 λεπτά τού ευρώ (=170 δραχμές). Η τιμή αυξήθηκε 750% μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή, 75% τον χρόνο (περίπου). Δώστε μου το 30%, το προτιμώ χίλιες φορές.

   • papasmurf avatar
    papasmurf @ Tassos 12/11/2011 10:40:18

    Σωστός ενω με το ευρώ παίρναμε δάνεια απο τις τράπεζες
    συχνά και χωρίς τις απαραίτητες προυποθέσεις και αγοράζαμε και 25μετρα σκάφη.............

    • Fanis avatar
     Fanis @ papasmurf 12/11/2011 11:02:20

     Το ερωτημα/διλημμα που εγινε ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ στη διετια πασοκ και μπραβογιοργος ειναι τουτο :
     Τι ειναι καλυτερο να δανειζεσαι (συχνα χωρις τις απαραιτητες προυποθεσεις,που ασφαλως δεν τις οριζεις εσυ αλλα ο δανειστης),
     η .."να μην σε δανειζει κανεις"??

     Θαρρω πως φτασαμε στο χειλος της χρεωκοπιας γιατι το τσιρκο πασοκ και μπραβογιοργος ΔΕΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΕ κανεις!!

     Και σωστα κανανε. Αμα γαυγιζεις "δεξια και αριστερα" σε ολα τα διεθνη φορα στις προγραμματικες δηλωσεις οτι πας για "φαλιμεντο" οτι πας "για χρεωκοπια" για .."μπαμ" ,ποιος θα σε δανεισει??

     Εχοντας μαλιστα "φουσκωσει" το ελλειμα απο 7-8 του ΑΕΠ στα 15% ??

     Δεν πιστευω οτι θα υπαρξει καποιος να σε δανεισει,εκτος ισως απο το ΔΝΤ ,που ομως θελει εγγυησεις!! και μαλιστα με υπογραφες!!!
     Και εχει και .."επιτροπους" ..
     Και εχει και .."τριμηνιαιους" ελεγχους..
     Και εχει και ,.."τροικα" ..
     Και ερχεται εδω ενας ξερακιανος Ολλανδος υπαλληλος του και ΑΠΑΙΤΕΙ αυτο και αυτο ..
     Μιλαει και ετσι .."για πλακα" για Ακροπολη..

     Και φυσικα οταν εχουμε πρωθυπουργο το μπραβογιοργος ,λυπαται αυτον τον Γερμανο επιτροπο.. Να μην πηγαινοερεχεται ρε ο κακομοιρης ..
     Δωστου ενα γραφειο στη βουλη να μας ελεγχει και να μας κανει κουμαντο απο εδω..

     Χα! Ζουμε το θεατρο του παραλογου.
     Δεν μπορει τα ΜΜΕξαπατησης να μην το εβλεπαν αυτο..
     Απλα πληρωνοταν για να μην το βλεπουν...

   • lampros avatar
    lampros @ Tassos 12/11/2011 12:29:17

    Δηλαδή όσο μας έπαιρνε ως κράτος και οικονομία ―αν και θυμάσαι το '70 και όχι το '80 και '90.

    Αλλά εσύ θέλεις μεγαλεία και BMW με δανεικά έ;

    Ε, μείνε τώρα άνεργος όπως κάνα 20% συμπολιτών μας ―και έπεται συνέχεια― και περίμενε να ξανααγοράσεις όχι BMW αλλά ψωμί ή να ξαναπληρώσεις το νοίκι.

    Μιλάμε για καταστάσεις Mad Max και ο άλλος φοβάται μην χάσει τα φθηνά Τογιότα.

    Τι ζημιά κάνει το ΠΑΣΟΚ στον άνθρωπο, ακόμα και στον Νεοδημοκράτη...

    • Makis avatar
     Makis @ lampros 12/11/2011 18:11:11

     +1000!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Tassos 12/11/2011 17:26:34

    Μήπως θυμάσαι και ότι ήμασταν η φτηνότερη χώρα στην πολιτισμένη Ευρώπη σε κόστος ζωής (είδη παντοπωλείου) και καταντήσαμε η ακριβότερη; Και όλοι μπορούσαμε να χτίσουμε σπίτι (χωρίς "φτηνό" δάνειο); Και όλοι ΞΕΡΑΜΕ ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα, σε μια καλύτερη, ΔΙΚΗ ΜΑΣ Ελλάδα; Τι απ' όλα, σου άφησε το ευρώ;

   • Τασος avatar
    Τασος @ Tassos 12/11/2011 18:07:16

    προς Τασος εχουμε το Ίδιο ¨όνομα¨

    Προς τον Tassos: μαλλον θα σου αρεσει ο λαλακη ο εισαγόμενος (είναι ταινία του 80) ... καλύτερα lada παρα μερσεντες με δοσεις εως και της επόμενες γενιές...

    Καλα τα λεει αλλά εχουμε το κομπλεξ και το φόβο... βεβαια να πουμε οτι το εκτος ευρω εχει παγίδες, μεγαλες!!! και αν βγουμε θα πρεπει να ειναι μια ομαδα με μεγαλα κακαλα... και να πουμε την Αλήθεια και εγώ βλεπω οτι ουτε ομαδα υπαρχή να ηγηθεί ούτε ψύχη, καλύτερα με τον Σουλτάνο!!!

   • Makis avatar
    Makis @ Tassos 12/11/2011 18:08:08

    Α ναι; Εγώ γιατί δεν έχω την ίδια ανάμνηση με σένα; Τίγκα στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα ήταν και η προ του ευρώ Ελλάδα.

   • dimitrisag avatar
    dimitrisag @ Tassos 12/11/2011 18:30:42

    Ενώ το όνειρό σου θα ήταν Mercedes, τι μας λες κι εσύ μωρέ, εκεί έχεις μείνει; Αν ακόμα έχουμε αυτές τις νοοτροπίες, δεν μας σώζει τίποτα "Η καταξίωση του Ελληνα μέσω της μάρκας του αυτοκινήτου του".....

   • angel avatar
    angel @ Tassos 13/11/2011 10:30:46

    Ναι αλλά μπορούσες να του βάλεις βενζίνη!

  • crisis avatar
   crisis @ Τασος 12/11/2011 20:43:52

   πολυ καλο το αρθρο που εγραψε ο συμπατριωτης μας, ενας γεροντας απο το αγιο ορος μας ειπε οτι η ελλαδα θα φυγει απο το ευρω και θα ειμαστε πιο καλυτερα απο τις χωρες της ευρωζωνης θα παθετε της πλακας αδελφια.

   • Civil-Eng. avatar
    Civil-Eng. @ crisis 14/11/2011 15:24:22

    Ε αφου το λέει κι ο γέροντας...

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 12/11/2011 08:52:03

  αυτη ειναι η δευτερη και χειροτερη επιλογη,,αλλα οχι τοσο καταστροφικη οσο λενε που την ευχονται οι αγγλοι για να αυτοεπιβεβαιωθουν που δεν μπαινουν στο ευρω.. μην τους ακουμε απολυτα..

  οπως λεει πολυ σωστα και ο βαρουφακης εδω http://youtu.be/C0JkSmoyYIY

  η πρωτη και καλυτερη επιλογη- της ευρωπης και οχι της Ελλαδας- ειναι η μεγαλυτερη δημοσιονομικη ενωση η πραγματικη ενωση της ευρωπης..

  το καθαρο σταυροδρομι θα φανει οταν οι φωτιες των αγορων φτασουν στη γαλλια και τις νιωθει η γερμανια στο σβερκο της..

  Τότε τα ψεματα τελειωνουν,,

  ή το ενωνουμε το ευρωπαικο μαγαζι-και στα χρεη οπως και στα πλουτη καποτε-
  ή το διαλυουμε και παει 0 καθενας στο νομισμα του..

  Μεχρι να ερθει αυτη η στιγμη εμεις μονο καθηστερηση μπορουμε να κραταμε.οχι να λυσουμε πραγματικα το προβλημα..

  Είναι σαν ενα Πλοιο που διαλυεται,,πρεπει να πηδηξουμε ή να μεινουμε την καταληλλη στιγμη..

  • lampros avatar
   lampros @ Aggelos 12/11/2011 12:33:57

   η πρωτη και καλυτερη επιλογη- της ευρωπης και οχι της Ελλαδας- ειναι η μεγαλυτερη δημοσιονομικη ενωση η πραγματικη ενωση της ευρωπης...

   Δηλαδή περιμένει κανείς σοβαρά να αυτοκαταργηθούν κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία και να κάνουν δημοκρατική και πραγματική «δημοσιονομική ένωση»; Ούτε οι λαοί τους το θέλουν, ούτε οι ελίτ τους.

   Μόνο εμείς είμαστε κορόιδα και νομίζουμε ότι με την Ε.Ε γίναμε κάτι σαν ΗΠΑ.

   το καθαρο σταυροδρομι θα φανει οταν οι φωτιες των αγορων φτασουν στη γαλλια και τις νιωθει η γερμανια στο σβερκο της..

   Και η Γερμανία θα κερδίσει τι όταν φτάσει η «φωτιά στο σβέρκο της» από την Ελλάδα; Θα την ξεχρεώσουμε εμείς; Αντίθετα, ακόμα πιο εσωτερικά και εθνικά θα στραφεί ―όχι ότι σταμάτησε ποτέ. Εμάς και πάλι για εκμετάλλευση θα μας θέλει. Φθηνή αγορά, φθηνοί μετανάστες εργάτες, μίζες για να αγοράζουμε δικά της κλπ κλπ. Έτσι ναι. Την «δημοσιονομική ένωση» να την κάνε τι, να την βράσει;

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Aggelos 12/11/2011 18:01:53

   Αυτό, που λέει ο Βαρουφάκης, ήταν και η εκπεφρασμένη ελπίδα όλων των Ευρωπαϊστών από την ένταξή μας στην ΕΕ. Αυτό της έταξαν, ανεπίσημα, για να ανεβεί στο τραίνο η αθώα παιδίσκη.
   Και όταν ξεκίνησε το τραίνο, ο "Γερμανός" κατέβασε το φερμουάρ...

 3. koinos_nous avatar
  koinos_nous 12/11/2011 09:06:51

  Αυτο θα επρεπε να ειχε γινει απο περυσι το Μαιο.
  Ο Καζακης ο Λαπαβιτσας και αλλοι το φωναζουν εδω και καιρο.
  Το δυστυχημα ειναι οτι θα γυρισουμε σε δραχμη αλλα θα υπαρχει το χρεος του ΔΝΤ-ΕΕ που θα διεπεται απο το αγγλικο δικαιο.
  Βιαστηκε ο Σαμαρας να αποκηρυξει την επιστροφη στη δραχμη.

 4. Antilogos avatar
  Antilogos 12/11/2011 09:16:36

  Στην ρητορική του κ. καθηγητή θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ανττάξει δεκάδες άρθρα άλλων καθηγητών οικονομικών που αναφέρονται στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που θα φέρει η επιστροφή στην Δραχμή ...
  Η χώρα με τα προβλήματα που έχει δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ορθοποδήσει με Δραχμή.
  Την στιγμή που η ΠΑΡΑΓΩΓΗ της δεν επαρκεί για να ΘΡΕΨΕΙ τον λαό της .
  Την στιγμή που δεν μπορεί να παράξει σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ βιομηχανικό προϊόν.

  Στο τέλος τέλος ΑΝ θα έπρεπε να πάμε στην Δραχμή , αυτό έπρεπε να γίνει στην ΑΡΧΗ με ΜΟΝΟΜΕΡΗ διαγραφή των ΧΡΕΩΝ και ΠΡΙΝ ΕΞΑΘΛΙΩΘΕΙ το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της...

  Όλα τα άλλα είναι ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Antilogos 12/11/2011 10:02:50

   Μα το λέει ξεκάθαρα, αν μπεις στον κόπο να το διαβάσεις:

   http://www.antinews.gr/2011/11/09/132509/

   H δραχμή δεν είναι ζητούμενο (ούτε, προς θεού, πανάκεια αν τυπώνεις αβέρτα). Η δραχμή είναι αναγκαστική μάλλον συνέπεια της (υπάρχουσας) χρεοκοπίας που καλύτερα να γίνει με δική μας μονομερή σταση πληρωμών παρά με την χυδαία εκκαθάριση εν λειτουργία που υφιστάμεθα.

   • ΔΛ avatar
    ΔΛ @ archaeopteryx 12/11/2011 12:27:56

    Αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω......
    για το καλό του τόπου και του Ελληνικού λαού που δεν θα έρθει αύριο ή μεθαυριο αλλά σίγουρα γρηγορότερα - πάντα σε βάθος χρόνου-από την λύση(?) που μας δίνουν σήμερα οι εταίροι μας. Θα ήταν ασφαλώς καλύτερα να μην είχαν προκύψει τα σημερινά προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αλλά με τα σημερινά δεδομένα πρέπει οι Έλληνες δια των πολιτικών τους - αυτούς έχουμε αυτούς προσκηνάμε-να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όσο υπάρχει χρόνος. Αν περιμένουμε την Ιστορία να δικαιώσει την μια ή την άλλη λύση οι απόγονοι μας θα διαπιστώσουν απλώς πόσο λίγοι είμαστε εμείς , οι σημερινοί Έλληνες από τους προγόνους μας.

  • lampros avatar
   lampros @ Antilogos 12/11/2011 12:34:41

   Στην ρητορική του κ. καθηγητή θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ανττάξει δεκάδες άρθρα άλλων καθηγητών οικονομικών που αναφέρονται στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που θα φέρει η επιστροφή στην Δραχμή …

   Για δώσε μερικά.

   Γιατί ελάχιστα έχω δεί, και κυρίως από φαιδρούς.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ lampros 12/11/2011 18:26:17

    Συμφωνώ! Δεν είδα, μέχρι τώρα, ούτε έναν αυτόφωτο επιστήμονα να αντιτάσσεται, με επιστημονικά επιχειρήματα στην δραχμή (ενώ είδα πολλούς να την βλέπουν σαν λύση και ΟΛΕΣ οι ιστορικές οικονομολογικές θεωρίες την στηρίζουν).
    Όσοι καταστροφολογούν είναι ετερόφωτα παράγωγα του πολιτικού συστήματος, εγχώριου και ξένου, που έχουν συμφέροντα στην ένταξή τους σ'αυτό. Ειδικά οι "καθηγητές" των Ελληνικών Πανεπιστημίων της τελευταίας 20ετιας -των οποίων τα προσόντα αμφισβητώ.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Antilogos 12/11/2011 17:38:29

   Το, όποιο, νόμισμα, αφ'εαυτού, δεν είναι καταστροφικό, ή σωτήριο. Εργαλείο είναι. Το ότι, στο μέλλον, με τους δικούς μας πολιτικούς, η δραχμή μπορεί να μας βγάλει τα μάτια (με αναξέλεγκτο τύπωμα, για το τάϊσμα "ημετέρων") είναι ενδεχόμενο. Το ότι, ακόμα και σήμερα, το Ευρώ λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων μας, είναι δεδομένο και ελπίζω να το αντιλαμβάνεσαι.
   Το πρόβλημα, δηλαδή, είναι ότι το νόμισμα δεν είναι δικό μας, ενώ το πρόβλημα είναι!

 5. Fanis avatar
  Fanis 12/11/2011 09:24:38

  Ανιδεος περι τα "οικονομικα" αδυνατω να καταλαβω (και να υιοθετησω) οτι το προβλημα της Ελλαδος τωρα ειναι το νομισμα..
  Δηλαδη το ευρω .. Και αν τυπωσουμε "drachmas" λυσαμε το προβλημα!

  Προφανως ο συντακτης αγαπαει την Ελλαδα και ερχοταν εδω τα καλοκαιρια για διακοπες..Α! τι ωραια ηταν τοτε με την δραχμη!
  Επινε καφε στο Συνταγμα εδινε ενα "ντολλαρ" και επαιρνε και ..ρεστα!!

  Ενω τωρα!?! .. Τωρα πρεπει να πληρωσει ισιαμε 7-8 "dollars" για ενα καφε..
  Τη στιγμη που στο Μαιαμι κοστιζει ισιαμε 0.60 ευρω..
  Ερχοταν με 1500 "ντολλαρς" και εβγαζε ονειρεμενες διακοπες ενος μηνα ,ενω τωρα θελει δυο μηνιατικα για να βγαλει 15 μερες διακοπες εδω στο "ελλαντα"..

  • lampros avatar
   lampros @ Fanis 12/11/2011 12:38:09

   Ανιδεος περι τα “οικονομικα” αδυνατω να καταλαβω (και να υιοθετησω) οτι το προβλημα της Ελλαδος τωρα ειναι το νομισμα..
   Δηλαδη το ευρω .. Και αν τυπωσουμε “drachmas” λυσαμε το προβλημα!

   Η διαφορά δεν είναι στο όνομα, δραχμή ή ευρώ, ούτε στην ισοτιμία με το δολλάριο.

   Η διαφορά είναι ότι το Ευρώ το ελέγχει η ΕΚΤ, ενώ την δραχμή θα την ελέγχαμε εμείς ως κράτος. Και θα μπορούσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες στην οικονομία μας για να διορθώσουμε την κατάσταση προς την μεριά της ανάπτυξης.

   Μήπως πιστεύεις ότι αν οι Αμερικανοί π.χ. υιοθετούσαν αύριο το Γουάν ή το Ευρώ π.χ. δεν θα άλλαζε τίποτα, επειδή όλα νομίσματα είναι; Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο, γιατί θέλουν να ελέγχουν την οικονομία τους.

   • Fanis avatar
    Fanis @ lampros 12/11/2011 13:00:13

    ενώ την δραχμή θα την ελέγχαμε εμείς ως κράτος
    ==
    Ω! Ναι . και θα παιρναμε και .."αυτοματη τιμαριθμικη αναπροσαρμογη"!! 12% η και 13% ποιος ξερει ,αφου ομως η δραχμη ειχε υποτιμηθει κατα 20% δυο φορες απο την εταιρεια πασοκ και αφου βεβαιως βεβαιως ειχαμε σε καθημερινη βαση την διαρκη υποτιμηση (διολισθηση την ονομασαν οι αλιτηριοι)..
    Και ετσι στις 100.000 δραχμες μισθο π.χ θα παιρναμε 113.000 χιλιαδες με την αυξηση ,αλλα το "τογιοτα" θα ειχε παει 20% παραπανω ,ΧΩΡΙΣ να υπολογισουμε την εργοστασιακη αυξηση. ΜΟΝΟΝ της υποτιμησης λεμε.
    Εχουμε μετα τα καυσιμα,τα φαρμακα,τα ανταλλακτικα τα..τα.. ολα τελος παντων που εισαγουμε ..και εισαγουμε παρα πολλα..

    Τι ωραια θα ηταν με την δραχμη..

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Fanis 12/11/2011 17:53:51

     Τότε, Φάνη μου, γιατί οι Τούρκοι, δίπλα μας έχουν ανάπτυξη 10% παρά τον πληθωρισμό τους 20%; Γιατί οι Βούλγαροι ανεβαίνουν συνεχώς, έχοντας ξεκινήσει από το "κομμουνιστικό" μηδέν; Γιατί οι Ούγγροι δήλωσαν ότι επανεξετάζουν την επιθυμία τους να μπουν στο Ευρώ; Γιατί οι Πολωνοί είπαν ξεκάθαρο "όχι"; Κλπ, κλπ. Και, ναί, το ΤΟΥΟΤΑ σου θα γίνει όσο ακριβό είναι ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά για το διαμέρισμα θα πληρώνονται Έλληνες εργάτες (και Αλβανοί και Πακιστανοί και άλλοι, χάρη στην νοοτροπία που μας έφεραν, χωρίς να το ζητήσουμε, οι Ευρωπαϊστές και παγκοσμιοποιητές πολιτικοί μας, αυτοί που, αποστρέφονται την λέξη "Ελλάδα" και, εξ' ανάγκης, χρησιμοποιούν αντ' αυτής την λέξη "πατρίδα" -αν προσέξατε).

     • Fanis avatar
      Fanis @ ΠΗΛΕΑΣ 12/11/2011 18:13:42

      Δεν γνωριζω τα περι αναπτυξης 10% της τουρκιας και λοιπων που αναφερεις..
      Για την Βουλγαρια εχω καποιες εμπειριες και ειλικρινα ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ να ζησω εκει και να πληρωνομαι "α λα Βουλγαρικα"..ητοι 150 δολλαρια το μηνα να θεωρειται καλος μισθος!
      Και ουτε ειμαι σιγουρος οτι το διαμερισμα
      θα το κανουν Ελληνες εργατες.Αφηνουμε στην ακρη οτι τα σιδηρα πιθανωτατα να ειναι εισαγωγης (με τα γνωστα προβληματα ,ητοι αδυναμια αγορας με δραχμες ειμη μονον με δολλαρια η αλλο σκληρο νομισμα η προιοντα)..
      Ασε δηλαδη που το διαμερισμα θελει και SONY tv,PLASMA!!! stereo, Γερμανικη κουζινα,ιταλικα πλακακια και ενα σωρο αλλα "μικροπραγματακια" που ομως κοστιζουν δυο φορες το διαμερισματακι..

      Να σε βοηθησω : Η Αγγλια εχει την λιρα και δεν σκεφτεται να μπει στο ευρω,αλλα και αυτη προβληματα εχει..
      Τελικα πιστευω οτι το νομισμα δεν φταιει απο μονο του.
      Αλλα πραγματα φταινε...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Fanis 12/11/2011 19:16:57

      Ακριβώς! Φαντάσου να ΜΗΝ είχε τη λίρα, που την υποτίμησε 30% σε σχέση με το Ευρώ, για να μπορεί να συνεχίσει να εξάγει. Θα είχε φουντάρει και την Ευρωζώνη μαζί της!
      Όπως είπες: Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα, αλλά το πως το χειρίζεσαι. Και το Ευρώ, ντε φάκτο, το χειρίζονται κατά το συμφέρον τους οι "Βόρειοι".

     • Fanis avatar
      Fanis @ Fanis 12/11/2011 19:23:16

      Με την δραχμή λοιπόν. Έχουμε πρωτογενή έσοδα; Έχουμε: τουρισμό, ναυτιλία και παραγωγή ακόμα.
      ==
      Τουρισμο θα εχουμε ,και λεφταδες και μετρια πορτοφολια και ολοι οι αφραγκοι αληταμπουρες εδω θα ξεπεφτουν ..
      Ναυτιλια δεν το βλεπω.Πως δηλαδη? Ο Ουκρανος κοστιζει 1500-2000 χιλιαδες δολλαρια το μηνα ,να παιρνει και τοσα ο Ελληνας αξιωματικος?
      Ασε ..Να λειπει το βυσινο..
      Παραγωγη? Ναι εχουμε.. Και .."ανταγωνιστικοι" Ναι ναι,,τα ιδια μας λεγανε οι πασοκοι οταν καναν τις δυο υποτιμησεις 20% το Γεναρη του 1982 και αλλα τοσα το 1985. Συν την καθημερινη .."διολισθηση" οπως την ελεγαν..Πηραν το Δολλαριο στις 30 δραχμες και το πηγαν στις 170 σε οκτω χρονια..
      Θα αυξηθει η ανταγωνιστικοτητα μας ελεγαν..
      Μετα το 82 βεβαια τυχαια το πετρελαιο επεσε στα 18 δολλαρια το βαρελι απο 35-40 που ηταν αλλα η τιμη της βενζινης και του πετρελαιου τριπλασιαστηκε..Αλλη κονομα απο κει οι κλεφτες πασοκοι.. Και βεβαια τα αυτοκινητα ηταν ονειρο για πανω απο τον μισο πληθυσμο..
      Και βεβαια οι εκδρομες /ταξειδια στο εξωτερικο ηταν απαγορευμενα για το 80% του πληθυσμου..
      Και πολλα αλλα..
      Θα μου πεις πολυτελεια.Ωραια συμφωνω. Αυτα ειναι δευτερευοντα ,το πρωτευον ειναι η επιβιωση..
      Το προβλημα ειναι ομως οτι μαθαμε τωρα και θα ειναι πολυ δυσκολο να κοψουμε αυτες τις κακες συνηθειες.

      Προφανώς η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μας θα αυξηθεί με την δραχμή.
      ==
      Ναι ναι .Αρκει να βρεθει η χρυση τομη δηλαδη το μεροκαματο να γινει 500 δραχμες δηλαδη 1,3 ευρω και με αυτα να μπορεις να ζεις ( να φυτοζωεις)..
      Τοτε τα προιοντα (υφασματα κλπ) θα ειναι πιο φτηνα απο τα Κινεζικα (εκει το μεροκαματο ειναι πιο φτηνο δηλαδη 1 δολλαριο τη μερα ,αλλα ενταξει θα καταφερουμε να τους ανταγωνιστουμε γιατι αυτοι εχουν και το κοστος μεταφορας!)..

      Και, αφού τους πούμε σιγά σιγά να κουρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους
      ==
      Α! αυτο ειναι αλλο τροπαριο.
      Να τους πουμε δεν χρωσταμε τιποτε και αντε γ...τε.
      Ωραια πολυ ωραια!
      Αλλα λιγουλακι δυσκολο το βλεπω.. Εκτος αν βγαλουμε σε πλειστηριασμο τους κλεφτες πασοκους και τους πουμε :
      Με αυτους συνδιαλαγηκατε,αυτους λαδωσατε για να τους πουλησετε αχρηστα οπλικα συστηματα λοιπον παρτε τους και καντε τους κατασχεση των περιουσιακων τους στοιχειων..
      Εμεις ,η Ελλαδα δεν χρωσταει τιποτα..
      Πανω σε αυτο συμφωνω. Και επαυξανω..

   • Pilot avatar
    Pilot @ lampros 12/11/2011 15:17:54

    lampros Η διαφορά είναι ότι το Ευρώ το ελέγχει η ΕΚΤ, ενώ την δραχμή θα την ελέγχαμε εμείς ως κράτος. Και θα μπορούσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες στην οικονομία μας για να διορθώσουμε την κατάσταση προς την μεριά της ανάπτυξης.
    Μήπως πιστεύεις ότι αν οι Αμερικανοί π.χ. υιοθετούσαν αύριο το Γουάν ή το Ευρώ π.χ. δεν θα άλλαζε τίποτα, επειδή όλα νομίσματα είναι; Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο, γιατί θέλουν να ελέγχουν την οικονομία τους.

    ΦΙΛΕ ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΣΕΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΑΠΛΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ)
    κυριοι , δυστηχως η ελλαδα κατοπιν των ενεργειων σας επτωχευσε. βγαινοντας αποι την αιθουσα αυτη θα ανακοινωσω οτι το ελληνικο κρατος χρεωκοπει........ εκτος και αν αποφασισουμε ειτε να κοψουμε χρημα (ευρο) ειτε να φταιαξουμε το ευροομολογο. εχεις εχουμε καταστραφει αλλα θα σας παρουμε ολους μαζι μας ! περιμενω την απαντηση σας....... εχετε ενα λεπτο να συμφωνησετε μαζι μου!
    ευχαριστω !!
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ????????????????????

    • The Saint avatar
     The Saint @ Pilot 12/11/2011 22:47:33

     O Σαμαράς.

    • yianna avatar
     yianna @ Pilot 13/11/2011 14:51:58

     Σωστός!!!!!
     αυτά έπρεπε να έχουν γίνει αρχές του 2010. Αλλά βλέπεις οι πασόκοι είχαν μάθει στις λύσεις της Goldman Sachs, και στις προμήθειες που γέμισαν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία και τα offshore jurisdictions.

 6. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 12/11/2011 09:40:28

  Οτι και να κανουμε θα πρεπει να γινει συντεταγμενα μαζι με τις υπολοιπες χωρες του Νοτου της Ευρωπης και οχι μονοι μας. Αποφαση για δραχμη τωρα και να πορευτουμε μονοι μας θα μας παει σε καταστασεις Σομαλιας. Αν παραμεινουμε στο ευρω, θα παραμεινουμε ολοι μαζι, αν επιστρεψουμε στα εθνικα νομισματα θα επιστρεψουμε ολοι μαζι συντεταγμενα με τον ιδιο τροπο που μπηκαμε στο ευρω. Αν παλι παμε σε ευρω Νοτου και Βορρα, και παλι μας συμφερει να ειμαστε μαζι με την ομαδα των χωρων που θα υιοθετησουν το "μαλακο" ευρω του Νοτου. Ειναι προς το συμφερον μας να παραμεινουμε στην ΕΕ και το ευρω προς το παρον, γιατι συντομα, πολυ συντομα, θα αναγκαστει η ΕΕ και η Γερμανια να δωσουν λυση. Ειτε αυτο θα λεγεται τυπωμα και ευρωομολογο, ειτε οποιαδηποτε αλλη επιλογη. Οι εξελιξεις το επομενο 6μηνο-12μηνο θα ειναι καταιγιστικες και εντος της ΕΕ και του ευρω θα επωφεληθουμε της λυσης που θα βρεθει οπως και να εχει και θα εφαρμοστει για τις χωρες του Νοτου ή πιθανοτατα για ολες.

  • τινα avatar
   τινα @ Αθωος Περαστικος 12/11/2011 10:22:29

   Ακριβώς έτσι.Γιαυτό πρέπει το 2012 να μας βρει μέσα στην Ευρώπη.Θέλουν δε θέλουν θα δώσουν συνολική λύση.Η κρίση ευτυχώς για μας έγινε συστημική.

   • Κώστας Τ avatar
    Κώστας Τ @ τινα 12/11/2011 17:16:58

    Συμφωνώ και επαυξάνω,λόγω ΓΑΠ δεχθήκαμε πρώτοι επίθεση,αλλά φάνηκαν πλέον και οι άλλοι αδύναμοι κρίκοι.Παραμένουμε λοιπόν στο ευρώ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και τα αποτελέσματα θα είναι κοινά για αρκετές χώρες!Κρατάμε λοιπόν καθυστέρηση,μην ξεχνάμε και τον τρόπο παιχνιδιού του Ρεχάγκελ!!!

 7. popolaros avatar
  popolaros 12/11/2011 09:41:48

  Όλες οι συζητήσεις καταλήγουν αναγκαστικά σε μια απλή ερώτηση.
  Ποιος ελέγχει την ρευστότητα της Ελλάδας ;
  Αυτός λοιπόν ελέγχει και την οικονομία της.
  Τα τελευταία ευρώ-χρόνια την ελέγχει η ΕΚΤ ως βιτρίνα και η Γερμανία κατ'ουσία.
  Η μαγιά χάλασε όταν αντιληφθήκαμε ότι τον έλεγχο τον έχει ένα άλλο κράτος-μέλος και όχι η υπερεθνική ευρωπαϊκή ένωση.
  Μια ένωση που υποτίθεται είμαστε ιδρυτικό μέλος.
  Μια ένωση που υποτίθεται ότι τα όλα τα μέλη είναι ισότιμα.
  Που είναι αυτή η ένωση οεοεοε ;

  Αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε παρά μόνο στα χαρτιά.
  Κράτος που η ροή του νομίσματος του ελέγχεται από μια άλλη βορειότερη χώρα, δεν είναι ελεύθερο κράτος αλλά ακόμα ένα κρατίδιο στην γερμανική ομοσπονδία.
  Άλλο ισότιμη Ε.Ε και άλλο 4ο Ράιχ παιδιά.

  Η σχεδιασμένη κρίση ανάμεσα στα 1000 κακά, είχε και ένα καλό.
  Όλοι έδειξαν τα πραγματικά τους μούτρα.
  Έπεσαν οι μάσκες....

 8. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 12/11/2011 09:54:37

  Ο καθένας έχει τις απόψεις του αλλά πάνω από όλα πρέπει να ρωτάμε τα αφεντικά όλων μας πλέον. Δηλαδή Μέρκελ - Σαρκοζί - Μπομπολολαμπράκηδες - Κοκαλοβαρδινογιάννηδες - Αλαφούζους - Ομπάμιες ΚΑΙ CIA. Γιατί εδώ που φτάσαμε και να σκεφτούμε πρέπει να πάρουμε άδεια από αυτούς.

 9. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 12/11/2011 09:57:04

  Eχουμε φτάσει στον παραλογισμό να θεωρούμε το € την κύρια αιτία της δεινής κατάστασής μας, αγνοώντας την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε τα του οικου μας ( αλλαγή, κάθαρση, εκσυγχρονισμός, επανίδρυση κλπ ).
  Ας είχαμε κάνει αυτά που, εξαπατώντας τον λαό, υποσχέθηκαν οι πολιτικοί μας και τότε θα είχαμε το δικαίωμα να δαιμονοποιούμε το €. Αλλωστε όπως θυμάστε ΟΛΟΙ, η είσοδός μας στην ΕΕ, έγινε περισσότερο για γεωπολιτικούς λόγους, λόγους που τώρα ξεχνάμε με τις περισπούδαστες οικονομικές αναλύσεις λες και εξέλειπαν..
  Από την μιά ζητάμε να παράγεται πολιτική, κι από την άλλη προσπαθούμε με τα μαθηματικά να λύσουμε πολιτικά προβλήματα (σάπιο πολιτικό -κομματικό σύστημα της χώρας μας...).
  Το θέμα της δρχ πάντως, μου φαίνεται ότι έχει πολύ "παρασκήνιο".

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΝΑΥΤΗΣ 12/11/2011 19:20:14

   Πολύ σωστά! ΑΝ είχαμε μυαλό, το Ευρώ θα μας ωφελούσε. Αλλά δεν έχουμε και το νόμισμα πρέπει να μαλακώνει τις μα@@@ίες των πολιτικών μας. Άρα, θέλουμε δραχμή, για να επιβιώνουμε.

 10. Tassos avatar
  Tassos 12/11/2011 10:04:44

  Ο πιο διαβόητος ταγματασφαλίτης στην Θεσσαλονίκη μετά τον Πούλο ήταν ο Σκαπέρδας. Εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ στην θρυλική μάχη του στρατοπέδου "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ". Δεν θα με εξέπληττε οι απόγονοί του να προπαγανδίζουν το φαλιμέντο της Ελλάδος. Ετσι , όλοι όσοι έχουν τα λεφτά τους σε ευρώ ή δολλάρια θα αγόραζαν και την Ακρόπολη δίνοντας σε μας τους ιθαγενείς χάντρες και καθρεφτάκια.

 11. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/11/2011 10:05:42

  Τα λεει συνεχεια ο Δ.Καζακης ολα αυτα εδω και καιρο. Ομως τον θεωρουν ουτοπικο ,στημενο και πρακτορα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/11/2011 10:10:04

   Ξέρεις γιατί... Γιατί ό ένας κουβαλάει την ταμπέλα του ...αριστερού, και ο άλλος του δεξιού. Η Ελευθερία (και της Αγοράς) έχει υπερβεί τον διαχωρισμό "αριστερού" - "δεξιού". Και οι δυό μια χαρά τα λένε -- λαμβάνοντας υπ όψι που είμαστε...

 12. Γιάννης avatar
  Γιάννης 12/11/2011 10:09:58

  Ότι θέλουν οι ισχυροί και οι πλούσιοι κατά κανόνα βλάπτει το λαό οι ισχυροί και οι πλούσιοι θέλουν ευρώ οπότε στη δραχμή και γρήγορα να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα.

 13. Κρίμα avatar
  Κρίμα 12/11/2011 10:22:40

  Βασική αρχή της ΕΕ είναι η ελεύθερη (χωρίς έλεγχο) κίνηση κεφαλαίων και προϊόντων.
  Υπό το πρίσμα αυτό είναι ενδιαφέρον να δεί κάποιος που πηγαίνει η ρευστότητα που συγκεντρώνει το λιανικό εμπόριο όταν αυτό είναι υπό τον έλεγχο αλυσίδων λιανεμπορίου γαλλικής, γερμανικής ή και άλλης ιδιοκτησίας.
  Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο κ. Καζάκης, ισχυρίζονται ότι όλη αυτή ρευστότητα που βέβαια αποτελεί το μεγαλύτερο όγκο χρήματος που κινείται στην ελληνική αγορά, φεύγει στο εξωτερικό.
  Μήπως αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ελληνική αγορά έχει στερέψει από χρήμα;

 14. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 12/11/2011 10:26:48

  Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΣΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
  ΘΑ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ......
  ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΣΕ
  ΠΟΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ,ΑΝΕΡΓΙΑ,ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ κ.α. ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ
  ΠΡΑΞΗ?
  υ.γ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ
  ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ (ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ κλπ.)
  ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 12/11/2011 10:45:37

   Ετσι είναι. Πήξαμε στις αναλύσεις χαρτογιακάδων της Εσπερίας.

 15. EU avatar
  EU 12/11/2011 11:01:54

  Η επιλογή της Ελλάδας να γίνει μέλος της ΕΟΚ, τότε, και έκτοτε να αποτελεί ΠΑΝΤΟΤΕ μέρος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, δεν εξαντλείται στο θέμα του νομίσματος.

  Είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ στρατηγική επιλογή για λόγους εξωτερικής και λιγότερο οικονομικής πολιτικής.

  Διάφοροι "οικονομολόγοι" (καθηγητές και μη) μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αυτό, ή να έχουν συμφέρον να προκαλούν σύγχυση γύρω από αυτό.

  Ο ελληνικός λαός όμως ξέρει!

  Η Κεντροδεξιά που ανταλάντευτα είχε ως ακρογονιαίο λίθο της πολιτικής της την Ευρωπαϊκή προοπτική, είναι αυτή που και τώρα τη διαφυλάσσει (με μεγάλο στενά εννοούμενο πολιτικό κόστος), έναντι αντεθνικών πολιτικών ενός ολίγιστου "ηγέτη" μιας φράξιας ενός αποκόμματος, όπως ο ΓΑΠ.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ας μας πεί το antinews γιατί αναδημοσιεύει και εμμέσως υιοθετεί τέτοιες επικίνδυνες ανοησίες που ταυτίζονται με τα κίνητρα του "δημοψηφίσματος' του ΓΑΠ.

  Προσωπικά, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, θα σταματήσω τις επισκέψεις μου σε αυτό τον ιστοχώρο, που αγάπησα πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά που εσχάτως φαίνεται να εκφυλίζεται σε μια αντιευρωπαϊκή, ξενοφοβική, απομονωτική ρητορική.

 16. Ευμένης avatar
  Ευμένης 12/11/2011 11:03:38

  Το κόλλημα με το ευρώ βλέπω παραμένει στα σχόλια. Πιθανές εξηγήσεις:
  -Καλά κρατεί η προπαγάνδα όταν μπήκαμε στο ευρώ 10 χρόνια αργότερα.. Ξεχάσαμε γρήγορα πως διπλασιάστηκε, τριπλασιάστηκε και πολλαπλασιάστηκε η τιμή όλων σχεδόν των πραγμάτων την επόμενη κιόλας μέρα. Αλλά φτήνηναν τόσα πράγματα, δηλαδή το εξής ένα-αλλά-σημαντικότερο- το αυτοκίνητο!!! Λεφτά δεν έχουμε να πληρώσουμε για τέλη και ασφάλειες, τα μισά είναι ανασφάλιστα στους δρόμους, βενζίνη βάζουμε με το δελτίο, αλλά ποιός νοιάζεται να το κυκλοφορεί. Η Mercedes πρέπει να είναι παρκαρισμένη για να την βλέπυν οι γείτονες και να σκάνε...
  -Βλαχοεπαρχιότικη νοοτροπία. Επιτέλους έχουμε το ίδιο νόμισμα με τους ισχυρούς της Ευρώπης..Μπορεί να μην έχουμε όλα τα υπόλοιπα αλλά από νόμισμα..
  -Φόβος -δικαιολογημένος- για το κραχ της επόμενης μέρας με την δραχμή. Όλα τα εισαγόμενα -και όχι μόνο τα αυτοκίνητα - θα εκτιναχθούν στα ύψη, όχι λόγω δραχμής αλλά γιατί θα έχουμε ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.

 17. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 12/11/2011 11:23:01

  Τελικα αποδεικνυεται οτι τα οικονομικα ειναι η πιο περιπλοκη και θολη επιστημη απ ολες.Εχουμε διαβασει ολον αυτον τον καιρο ενθεν κακειθεν αναρτησεις και σχολια ενα σωρο,που αντι να λυνουν το προβλημα το κανουν αδυνατο λυσεως.
  Εκεινο που με κανει για τηνσυγκεκριμενη αναρτηση επιφυλακτικο ειναι οτι ερχεται απο Αμερικη μερια και απο εκει ολες οι ανακοινωσεις εχουν το ιδιο μοτιβο"φυγη απ το ευρω"

  • ο Αρης avatar
   ο Αρης @ NIK THE GREEK 12/11/2011 12:13:51

   Τα οικονομικά ούτε ήτανε, ούτε είναι, ούτε θα γίνουν ποτέ επιστήμη

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ο Αρης 13/11/2011 14:39:49

    Τα οικονομικά είναι όπως και η Ιατρική, εφηρμοσμένη επιστήμη. Έχουν αξιώματα και θεωρήματα, που βασίζονται όχι σε φυσικούς νόμους, αλλά σε στατιστικούς κανόνες και εμπειρικές παρατηρήσεις. Και είναι εύληπτα μεν, αλλά τόσο πολυπαραμετρικά, που εύκολα εξηγείς το τι συνέβη και δύσκολα προβλέπεις το τι θα συμβεί.
    Είναι οι δόλιες διαστρεβλώσεις της θεωρίας τους από τους πολιτικούς, που τα κάνουν αναξιόπιστα. Όταν, πχ, ο Σημίτης μας κατεδίκαζε στο Ευρώ, ήξερε ότι, αντέβαινε σε ότι θεωρία είχε μάθει, αλλά ποντάριζε στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, που, όμως, ποτέ δεν ήρθε.

    • Fanis avatar
     Fanis @ ΠΗΛΕΑΣ 14/11/2011 06:35:20

     εφηρμοσμένη επιστήμη
     ==
     Μπα! Ανοιγω ενα μαγαζι κανω αυτες τις προβλεψεις,υπολογιζω αυτα.. τα άλλα ,πεφτω εξω το κλεινω. Δεν χρειαζεται να ειμαι "εφηρμοσμενος επιστημονας" για να το καταλαβω αυτο..

     Κατα την αποψη μου η ..επιστημονοσυνη της "οικονομικης επιστημης(μπλιαχ!)" εγκειται απλα στο γεγονος οτι ενας αριθμος ανθρωπων μαθαινουν καποιους ορους/λεξεις/εννοιες και μπορουν και συνεννοουνται μεταξυ τους.
     Οι μισοι απο δαυτους "τρυπωνουν" (με μεσον συνηθως) στο υπουργειο οικονομικων,(οικονομιας και τα λοιπα) και στα κατα τοπους υποκαταστηματα του (εφοριες οπως κατ ευφημισμο αποκαλουνται τα μαγαζια/φυλακια αυτα των γενιτσαρων) και οι αλλοι μισοι ανοιγουν ενα γραφειακι και κανουν τον ..φοροτεχνικο!
     Δηλαδη επειδη εχουν μαθει τις ιδιες λεξεις/εννοιες/φρασεις κλπ με τους "συναδελφους τους" στο υπουργειο οικονομικων (κλπ) μπορουν και μεταφραζουν το .."συνημμενο" φυλλαδιο που αποστελλουν τους .."υποχρεους" φορολογουμενους πολιτες το εν λογω υπουργειo(α).

     Το οποιον -ειρησθω εν παροδω-ΜΟΝΟΝ καποιος που εχει "σπουδασει" αυτη την "εφηρμοσμενη"(οικονομικα ) μπορει να κατανοησει..
     Εγω δεν μπορω. Και μιλαω πολυ καλα Ελληνικα.

 18. arslonga avatar
  arslonga 12/11/2011 11:28:57

  Τώρα που αποσύρθηκαν από τα δημόσια καθήκοντά τους οι σύμβουλοι του γιωργάκη Σόρος και Ρουμπινί από τα δεξιά και Στιγκλιτζ και Κρούγκμαν από τα αριστερά, παίρνουν γραμμή νέα ονόματα πέραν του Ατλαντικού για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της απελευθέρωσης των ευρωπαϊκών λαών από την μπότα του ευρώ.

  Με επιφανειακές και παρτιζάνικες απόψεις θέλουν ντε και καλά να σώσουν την Ελλάδα και αν δεν κατορθώσουν να την βγάλουν τώρα από το ευρώ τουλάχιστον να αποπροσανατολίσουν βαθειά μια κρίσιμη μάζα στην κοινή γνώμη ώστε όταν το επιχειρήσουν την κατάλληλη στιγμή, να το πετύχουν.

  'Αλλωστε το είπε και ο μέγας πολιτικός ανήρ Πλεύρης "στο εξής οι ιδεολογικές διαφορές θα είναι γύρω από το ευρώ".

  Αν το ευρώ έχει εγγενείς αδυναμίες σαν νόμισμα θα εγκαταληφθεί κάποτε από αυτούς που το έφτιαξαν. Προς το παρόν συμπίπτουν η γεωστρατηγική και η οικονομική του σημασία. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Ουγγαρία στη σημερινή συγκυρία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν στο ευρώ.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ arslonga 13/11/2011 14:51:40

   Στραβά ακούς. Η Πολωνία δεν το θέλει και η Ουγγαρία, προ ημερών, δια στόματος πρωθυπουργού της, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την εκπεφρασμένη επιθυμία της. Και, εν πάσει περιπτώσει, μόνον στραβός δεν βλέπει τι συμβαίνει με όσους αδύνατους βρέθηκαν στο Ευρώ. Τυχαίο;
   Και, εν πάσει περιπτώσει, αφού Βενιζέλος και Ντόρα και λοιποί πολιτικοί δηλώνουν υπέρ του Ευρώ, μην ακους εσύ Στίγκλιτς, Γκαλμπραίηθ, Σόρος, Ρουμπινί, Κρούγκμαν .
   Αν έτσι σκέφτεσαι στη ζωή σου, θα προκόψεις...

   • arslonga avatar
    arslonga @ ΠΗΛΕΑΣ 13/11/2011 16:23:38

    Το ευρώ είναι ταυτόχρονα νόμισμα και γεωπολιτική απόφαση και πάρθηκε μετά από 30 χρόνια δισταγμούς. Το λακριντί για τις αδυναμίες του άρχισε μετά το μπαμ του 2008 από αγγλοσαξωνικούςαμερικανικούς κύκλους.

    Ολη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προβληματίζεται σήμερα για το τι μέλλει γενέσθαι με το ευρώ και για το μέλλον της ΕΕ. Ο κόσμος διαπιστώνει τα προβλήματα και αγωνιά για το μέλλον της χώρας του, όχι γενικά και αόριστα περί ευρώ. Η φαγούρα στην Ελλάδα "έξω έξω" είναι για το πάπλωμα, ένα πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, που τόσο πολύ επιθυμούν διάφοροι μέσα και έξω από αυτήν.

    Αν εσύ βλέπεις το μέλλον σου με γαϊδούρι Αθήνα-Τίρανα έχει καλώς. Αλλοι πάντως την προκοπή δεν την βλέπουν σε νέα σοβιέτ η σε βαλκανικές ομοσπονδίες.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ arslonga 13/11/2011 22:35:39

     Μακάρι, και για εμάς, οι Βόρειοι να έβλεπαν το Ευρώ σαν κοινή γεωπολιτική απόφαση, ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Για την ώρα δηλώνουν (αν άκουσες τη Μέρκελ) ότι για αυτούς είναι ΓΕΡΗ ΚΟΝΟΜΑ!

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2011 11:33:24

  τα επιχειρήματα που ακούω "κατά" της πρότασης του άρθου είναι

  1) "είμαστε φτωχοί επι δραχμής". Το φτωχός χωρίς δανεικά, είναι το ίδιο και καλύτερο στο "πλούσιος" με δανεικά. Νομίζεις κύριε ότι έχεις Καγιέν ή Αουντι, αλλά εκχωρείς κυραρχία, σου ΄παίρνουν το Καγιέν και την ΔΕΗ για να "μάθεις".

  2) Έίναι "χαρτογιακάς" . Καθηγητής είναι, οικονομικά διδάσκει, δεν το έχω δάσκαλo να saw πω εάν είναι καλός ή κακός, αλλά ίσως να παίρνουμε συμβουλές στο θέμα από τον Μπάμπη στον Σκάϊ, ή την ΓΕΚ/Τέρνα, ή την Ζήμενς. ΑΥΤΟΙ "ξέρουν"

  3) Είναι "Αμερικάνος" . Eεεε... έχουμε και εκεί μετανάστες. Να μας πει ο Σημίτης που είναι "Γερμανός". Και ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς, και ο Παπαδήμος έχουν σπουδάσει στην Αμερική, εάν ενδιαφέρει. Και εγώ στην Γερμανία.

  4) Θα φάλίρουν οι εισαγωγείς. Μακάρι. Οι εισαγωγεί λαδώνουν για Νόμους κατά παραγγελία, είτε είναι για πέλετς είτε για μονά-ζυγά αυτοκίνητα (αλλά ΠΟΤΕ για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ή υποβρύχια)

  Εισαγώμενη ευημερία με δανεικά και αντάλλαγμα τα παιδιά μας ή την χώρα μας ΜΟΝΟ εντελώς πουλημένα ευρωλιγούρια και υπάλληλοι κρατικοδίαιτων χωματουργών προωθούν.

  Χρώστάμε 350 μεγάλα. Και έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, που σημαίνει ανεβαίνει το χρέος, όσο πληκτρολογώ. Πληρωθήκαμε για να καθόμαστε και να γλύφουμε για δόσεις. ΠΟΣΟ καιρό κραταει αυτό;

  • johnxt660r avatar
   johnxt660r @ archaeopteryx 12/11/2011 13:26:02

   +1000

   Για σκεφτείτε παρακαλώ, είναι καλύτερα τώρα που έχουμε όλοι laptop και 3d LED TV και κινδυνεύουμε να μην έχουμε ρεύμα για να λειτουργήσουν ? Έλεος!
   Και τι πήγε καλύτερα με το ευρώ, η υγεία? η παιδεία? οι υποδομές?
   Α! έγιναν πιο εύκολα τα ταξίδια στας Ευρώπας και γεμίσαμε Jeepοειδή που δεν μπορούν πλέον να συντηρηθούν. Σε λίγο καιρό λοιπόν θα μας μείνουν τα ενθύμια απ' το εξωτερικό και photos απ' τα περασμένα μεγαλεία με το "τζιπ" που είχαμε και τελικά μας το πήρε η τράπεζα ή το δώσαμε για ένα κομάτι ψωμί.
   Φυσικά για όλα αυτά δεν φταίει το ευρώ αλλά η διαχείριση του από την εξουσία. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να δώσουμε στην εξουσία να καταλάβει οτι θέλουμε-απαιτούμε σωστή διαχείριση.

   Ο Θεός μαζί μας

 20. leonidas avatar
  leonidas 12/11/2011 11:48:22

  αυτος τωρα ειναι καθηγητης πανεπιστημιου?
  δεν μας ειπε ο μαστορας πως θα αγοραζουμε πρωτες υλες για την παραγωγη μας
  πετρελαιο για να κουναμε ΙΧ, φορτηγα και τρακτερ. χωρις να πουμε τι θα γινει μεχρι να στερεοποιηθει η οικονομια.
  οπλικα συστηματα για να μην φτασει η ελλαδα μεχρι την λαμια.

  δηλαδη θελει πολυ μυαλο? για να καταλαβεις οτι μονο ο τουρισμος θα επωφελειτο.

  το εχουμε ξαναπει η λυση ειναι η βουλγαροποιηση, η κρατικοποιηση των τραπεζων και οι ερευνες για υδρογονανθρακες

 21. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 12/11/2011 12:09:06

  Αχαιε,ενω τις περισσοτερες φορες συμφωνω μαζι σου, σημερα εισαι αρκετα απολυτος
  α)οποιος ηταν φτωχος επι δραχμης ειναι φτωχος και επι ευρω εκτος συγκλονιστικου απροοπτου
  β)ειναι καθηγητης,αλλα που,ειδες πολλες ανακοινωσεις περαν του Ατλαντικου να μην εχουν το αναλογο μοτιβο?
  γ)Ολοι αυτους που αναφερεις ειναι ευρολαγνοι και εχουμε και δημοσιευσεις απο δω μερια που μας παροτρυνουν να μεινουμε και να το παλεψουμε μεσα στο ευρω και
  δ)ΟΙ εισαγωγεις και εξαγωγεις παντα την τσεπη τους θα κοιτανε με οποιονδηποτε τροπο,στο χερι της εξουσιας ειναι να τους κοψει τον βηχα αλλα αυτο ειναι μια αλλη συζητηση.
  Φιλικα ΝΙΚ

 22. aenaon avatar
  aenaon 12/11/2011 12:13:15

  πλεον το πλανο ειναι παρα πολυ απλο : επιπλεον καταβαραθρωση της οικονομιας, εξαθλιωση της μεγαλυτερης πλειοψηφιας των ελληνων, αποπειρα ψηφισης της δανειακης συμβασης(αυτο ειναι ολο το ζουμι, τα υπολοιπα ειναι καθρεφτακια για ιθαγενεις), και μολις οι 3 αδερφες μας καταταξουν σε D μολις αρχισει η “εθελοντικη” ανταλλαγη ομολογων(η οποια θα οδηγησει σε πτωχευση και οχι σε πιστωτικο γεγονος οπως τα ντοπερμαν της ενημερωσης μας λενε) η ελληνικη(?) κυβερνηση θα ζητησει οικειοθελη αποχωρηση απο τη ζωνη του ευρω(οπως ειπε και πριν απο 1 μηνα ο λαγος σημιτης).

  ψηφιση δανειακης συμβασης – αναγνωριση του χρεους σε ευρω- εναρξη εθελοντικης ανταλλαγης ομολογων- πτωχευση (D)-οικιοθελης αποχωρηση απο την ευροζωνη(habemum papademas)- μαλακο ευρω- νεα(και ισως μεγαλυτερη ) μικρασιατικη καταστροφη

  το σχεδιο ειναι να αναγνωριστει το χρεος μας, να αναγνωριστει σε ευρω και εμας να μας υποβιβασουν στο μαλακο ευρω(ευροδραχμη η οτι αλλο ονομα δωσουν) με αποτελεσμα να τρεχουμε στο διηνεκες να πληρωσουμε σε σκληρο ευρω με το μαλακο νομισμα που θα εχουμε.

  πρεπει να σταματησουμε να κρινουμε τους πολιτικους με βαση το ποσο συμπαθεις ειναι ή ποσο δηλωνουν οτι αγαπανε τη χωρα μας και να αρχισουμε να κρινουμε με βαση το αν υποστηριζουν τη δανειακη συμβαση η οχι(η οποια αποτελει και ταφοπλακα των ελληνων για πολλες γενεες).

  πρεπει να επικρατησει η κοινη λογικη(που τοσο απλοχερα προσεφερε στον κοσμο η ελληνικη σκεψη) περα απο επιπλαστες κομματικες ταυτοτητες

  ΟΧΙ στη νεα δανειακη συμβαση ΟΧΙ σε δοτες κυβερνησεις.

  οι νεοφιλελευθεροι(περιχαρεις μετα την προσωρινη και πυρρεια νικη τους) δε θα περασουν.

  μηδενα προ του τελους μακαριζε

  βλεπε και http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/blog-post_675.html

 23. karenin avatar
  karenin 12/11/2011 12:16:20

  Εδω που φτάσαμε η μόνη λύση να γλυτώσουμε είναι μέσω ΚΚΕ.
  Ας του δώσουμε δυναμική πλειοψηφεία στις εκλογές να κάνει μονομερή
  διαγραφή χρέους, ας αφήσουμε οικοδόμους και ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ
  να διαπραγμετευθούν μαζί τους, και τότε θα τρέξουν να μας γλυτώσουν.
  Εχουν και πολιτικές και μηχανισμούς και πολά πάρα πολά κονδύλια για αυτόν τον σκοπό.

 24. μητσοs avatar
  μητσοs 12/11/2011 12:39:19

  εχονταs ζησει απο το ΄89-΄95 ωs φοιτητηs στην βουλγαρια μια παρομοια κατασταση οπου εν μια νυχτι διαλυθηκε το συμπαν κ η χωρα βρεθηκε στην κατασταση που ειναι τωρα η ελλαδα(δλδ περιορισμενη παραγωγη προιοντων,ελλειψη σκληρου νομισματοs,μαζικη ανεργια ωs αποτελεσμα τηs μεταβασηs και πολλα αλλα) εχω να θυμηθω τα εξηs που φανταζομαι θα ειναι τα ιδια ΄η παρομοια με την επιστροφη τηs μη παραγωγικηs σημερινηs ελλαδαs στην δραχμη:
  1.για κανα χρονο απο την ανοιξη του ΄90-΄καλοκαιρι ΄91 η κατασταση ηταν τραγικη.
  ελλειψη βασικων τροφιμων,φαρμακων,καυσιμων.κυριολεκτικα η χωρα ζουσε απο την εξωτερικη βοηθεια....
  2.πληρηs εξαθλιωση του λαου οπου μπορουσεs να αγορασειs κυριολεκτικα υπηρεσιεs κ ανθρωπουs για 10 δολαρια...
  3.στην συνεχεια αρχισε να υπαρχει μια υποτυπωδηs παραγωγη αλλα ερχομενοι οι ξενοι-μαζι τουs και οι ελληνεs-αγοραζαν την δημοσια περιουσια για ενα ξεροκομματο
  4.μαζικη λαθρομεταναστευση..
  22 χρονια μετα το 80% των βουλγαρων ζει με μισθουs των 200 ευρω κ συνταξειs των 90 ευρω.....

  η λυση ειναι να προσπαθησει να αναπτυξει η χωρα οικονομια μεσα στο ευρω σε παραγωγικουs τομειs κ οχι στην μπουρδα τηs παροχηs υπηρεσιων που μαθαμε τοσα χρονια....
  η φτωχεια μεσα στο ευρω ειναι δεδομενη αλλα η επιστροφη στην δραχμη στην σημερινη ελλαδα θα φερει την πληρη εξαθλιωση.....

 25. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/11/2011 12:47:32

  Πριν απο ενα μηνα περιπου, ειχαν ερθει συγγενεις της γυναικας μου απο την Αυστραλια. Μετα απο κουβεντα, φτασαμε στο συμπερασμα, οτι ειναι τρελλο μια χωρα σαν την Ελλαδα να εχει ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ απο μια χωρα σαν την Αυστραλια. Πρεπει να το παρουμε σιγα-σιγα χαμπαρι.Εχουμε ενα νομισμα που δεν μας εξυπηρετει και δεν μας ταιριαζει. Ειναι σα να μας ντυσαν με κοστουμι για να παμε να δουλεψουμε σε οικοδομη.

 26. perastikos avatar
  perastikos 12/11/2011 13:10:39

  οτι και να λένε οι οικονομολόγοι και λοιποι θεωρητικοί, οι αριθμοι ειναι αριθμοι και μιλάνε απο μονοι τους οποια εξηγηση κι αν προσπαθήσεις να τους δώσεις.

  Το παρακάτω αρθρο γράφτηκε πριν απο ενα χρόνο περίπου και το ειχα αποθηκεύσει ως προφητικο!

  http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/

 27. lampros avatar
  lampros 12/11/2011 13:23:41

  Καθένας με τον πόνο του.

  Άλλοι την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια, να έχουνε δουλειά αυτοί και τα παιδιά τους, να μπορούν να πληρώσουν το ψωμί και το νοίκι, να μην φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό για εργασία, να μην έχουν ξένους τοποτηρητές, κλπ.

  Άλλοι το φθηνό Τογιότα.

  Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπήρχαν και οι Πήλιογούσηδες στην ιστορία μας.

  Θα φάτε καλά φθηνά Τογιότα τώρα με την γενικευμένη κατάσταση λιτότητας και αυστηρών μέτρων και χαρατσιών μέχρι το 2020 και βάλε, τον μισθό στο 500ρικο και τα μαγαζάκια του κόσμου σε λουκέτο.

  Και φθηνά φάρμακα, βεβαίως, βεβαίως. Με την συμμετοχή στο 100% και το ΕΣΥ διαλυμένο τελείως από την Τρόικα για ιδιωτικά ιατρεία, θα λέτε τι καλά με το φακελάκι. Να, πάρε φθηνά φάρμακα:

  «Λουκέτο στο μοναδικό δημόσιο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας για παιδιά, που εδρεύει στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Υγείας για λόγους οικονομίας. Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του θεραπευτηρίου συγχωνεύεται η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ παράλληλα θα υπάρχει διασύνδεση του Εδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.»

  • Fanis avatar
   Fanis @ lampros 12/11/2011 17:46:23

   Προφανως προκειται για παρεξηγηση.
   Ανεφερα το "τογιοτα" αλλα εσυ το πηρες αλλιως.

   Τελικα στα αληθεια πιστευεις οτι με την δραχμη θα σωθουμε?

   Πως δηλαδη? Φανταζεσαι δηλαδη το νομισματοκοπειο να εργαζεται με υπερωριες να κοβει/τυπωνει δραχμες και το κρατος να τις μοιραζει??
   Ωραια θαταν ετσι.
   Αλλα το συστημα κολλαει σε τουτο : τα χαρτονομισματα ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ.
   Και ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κοψουμε οσα γουσταρουμε .Για τον απλουστατο λογο οτι θα χρειαζομασταν σε λιγο καιρο ενα τσουβαλι λεφτα για να αγορασουμε ενα κιλο πατατες..
   Επισης αλλο προβλημα ειναι οτι ο αραπης πετρελαιας ΔΕΝ σου δινει πετρελαιο ,δινοντας του δραχμες..
   Θελει χρυσο,σκληρο νομισμα,η προιοντα ..
   Απο τη στιγμη που δεν εχουμε παραγωγη δεν μας σωζει καμμια δραχμη αγαπητε..

   Υ.Γ
   Ηταν καπου το 87 (?) που βρεθηκα στο Βελγιο ,δεν ειχα δολλαρια πανω μου ,ειχα ομως πεντοχιλιαρα ,δεν μπορεσα να τα αλλαξω στο αεροδρομιο του Ελληνικου ,
   και παω σε μια τραπεζα του Βελγιου να τα αλλαξω .. ΔΕΝ ΤΑ παιρνουμε μου λεει.
   Παω σε μια αλλη .τα ιδια ..
   Τελικα να μην στα πολυλογω βρηκα μια τραπεζα αλλα τα πηρε περιπου στα 1700 Βελγικα φραγκα,δηλαδη ΟΥΤΕ την μιση αξια.. (ισοτιμια τοτε 1 βελγικο=1.17 δραχμες)..

   • lampros avatar
    lampros @ Fanis 12/11/2011 18:01:29

    Είπαμε, οι «δόσεις» δεν πάνε για πετρέλαιο, υγεία και μισθούς ―για τους τόκους πάνε, και μάλιστα με εγγυήσεις και δεσμεύσεις.

    Στις αγορές (εκτός Τρόικας) για άλλα δάνεια, δεν μας παίρνει, και δεν θα μας παίρνει στον αιώνα τον άπαντα με το βραχνά του χρέους.

    Οπότε: κανείς δεν σου δίνει ευρώ να πάρεις πετρέλαιο, ούτε ως κράτος, ούτε ως ιδιώτης. Οπότε, το πετρέλαιο και πάλι με δικά μας λεφτά θα το αγοράσουμε. Από φόρους και χαράτσια και από την τσέπη μας.

    Με την δραχμή λοιπόν. Έχουμε πρωτογενή έσοδα; Έχουμε: τουρισμό, ναυτιλία και παραγωγή ακόμα. Αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές θα δεί ότι είμαστε κάτω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην παραγωγή, αλλά όχι όσο νομίζουμε. Η παραγωγή συνεισφέρει στο ΑΕΠ μας περίπου 15%, στις άλλες περί το 20% στο τσακιρ κέφι. Προφανώς η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μας θα αυξηθεί με την δραχμή.

    Και, αφού τους πούμε σιγά σιγά να κουρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ή να το γύρίσουμε σε δραχμές και να το βάλλουν στον κώλο τους, θα έχουμε πολύ καθαρότερα δημοσιονομικά από ό,τι τώρα.

    Απο τη στιγμη που δεν εχουμε παραγωγη δεν μας σωζει καμμια δραχμη αγαπητε..

    Με το Ευρώ πως το βλέπεις το πράγμα; Θα υπάρξει παραγωγή με το φόρτο του χρέους και τις συνεχείς δώσεις από ΝΕΑ δάνεια, συνοδευόμενα από αυστηρά μέτρα λιτότητας; Όλοι οι όροι που θέτουν για τις δόσεις δείχνει ότι δεν τους νοιάζει στο ελάχιστο να έλθει ανάπτυξη -και γιατί να τους νοιάζει;-, τα λεφτά τους θέλουν πίσω με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος. Και να ανταλλάξουν δάνεια του αέρα με εγγυήσεις επί της δημόσιας περιουσίας μας.

    Ή θα δανειζόμαστε επ' άπειρον για να αγοράζουμε πετρέλαιο; Και οι άλλοι μαλάκες είναι νομίζεις; Όταν διασώσουν τις τραπεζές τους, ή όταν προκύψει κάνας μεγαλύτερος κίνδυνος, όρα Ιταλία, τι θα τους εμποδίσει να μας πετάξουν στα σκουπίδια χωρίς δεκάρα;

 28. Idiot avatar
  Idiot 12/11/2011 13:30:48

  Σαν γερο ξεκουτης που ειμαι αν δεν με απατα η μνημη μου επι δραχμης ειχα μονο καταθεσεις,επι ευρω μονο δανεια και απληρωτες καρτες.
  Δανειζα την τραπεζα με 13% οταν ο πληθωρισμος ηταν 7-8% ενω τωρα το επιτοκιο καταθεσης ειναι 3-4% και ο πληθωρισμος 5-6%.
  Για τους εβροεθισμενους..συχωριο με ξενα κολλυβα δεν γινεται.

 29. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 12/11/2011 13:34:31

  Έτσι, ενώ από την εγκατάλειψη του μάρκου και την υιοθέτηση του ευρώ η Γερμανία είδε το νέο νόμισμα της να αυξάνεται μόνο κατά 17,8% έναντι του δολαρίου (στοιχεία μέχρι 08/10/11), από την εγκατάλειψη της δραχμής και την υιοθέτηση του ευρώ η Ελλάδα είδε το νέο της νόμισμα να ανατιμάται έναντι του δολαρίου κατά 56,8%, κάτι το οποίο ήταν ένα πρωτοφανές πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

  Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, υπολογίζοντας την ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου από το 2001 μέχρι το 2008, δηλαδή τη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης (την πρώτη χρονιά που σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία η Ελλάδα πέρασε σε ύφεση), διαπιστώνουμε πως η κρυφή ανατίμηση του ελληνικού νομίσματος στο διάστημα αυτό ήταν της τάξης του 81%.

  Μεταφράζοντας το πρόβλημα σε δραχμές και δολάρια, ενώ το 2001 αγόραζε κανείς ένα δολάριο με 398 δραχμές, το 2008, αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, θα μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα δολάριο μόλις με 69 δραχμές. Μία νομισματική ανατίμηση αυτού του μεγέθους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να εκτροχιάσει χώρες όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία, πόσο μάλλον αδύναμες και μη ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ελλάδα (η Πορτογαλία και η Ισπανία). Το πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, μάλιστα, καθώς στο δολάριο είναι συνδεδεμένο και το κινεζικό νόμισμα, γεγονός που σημαίνει πως η Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, έγινε, πέρα από τις ΗΠΑ, ακριβότερη και από την Κίνα, σχεδόν, στον ίδιο αυτόν εντυπωσιακό βαθμό.

  Στη δεκαετία του 2000 το νέο ελληνικό νόμισμα, το ευρώ, είχε τη μεγαλύτερη απόδοση στον κόσμο και έγινε το ακριβότερο νόμισμα διεθνώς. Έτσι, η Ελλάδα, που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είχε επιβιώσει οικονομικά αφήνοντας το νόμισμα της να γίνει φθηνότερο κατά 88% έναντι του δολαρίου, έπρεπε τώρα να μάθει να ζει με το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου, του οποίου η αξία, μάλιστα αυξανόταν συνεχώς εξαιτίας της απόδοσης της γερμανικής οικονομίας.
  Και όσο αυτό δε συνέβαινε (όπως ήταν αναμενόμενο), η χώρα έπρεπε να βρίσκει τρόπους συμψηφίζει τις απώλειες από την εγκατάλειψη της φθηνής δραχμής.

  http://press-gr.blogspot.com/2011/10/to_12.html


  Official Report OHE Trade and Development 2010

  http://books.google.gr/books?id=AfjsJJqevdwC&pg=PA20&lpg=PA20&dq=Trade+and+development+2010+resolving+of+crisis&source=bl&ots=0gXsgneH1S&sig=YE50B9Woz88sTZ1iG2Xqv9PqzHo&hl=el&ei=uli-TvKaCc-q8QOwh5yJBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false

  Γιατι χρεωκοπησε η αργεντινη (ιδιες πολιτικες με τις σημερινες που εφαρμοονται στην ελλαδα)

  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-03-21-23-17-36-2010032121296/

 30. harry avatar
  harry 12/11/2011 14:04:13

  Η ευρωζώνη δεν έχει ολοκληρωθεί θεσμικά σαν ενιαία νομισματική οντότητα, γεγονός με αυτονόητες ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ συνέπειες που δρουν πολλαπλασιαστικά σε περιόδους μεγάλων κρίσεων όπως η παρούσα. H διάλυση της είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
  Όσο και αν φαντάζει εξωτική αυτή η παραδοχή, το γεγονός των αποικιακών μνημονίων στις δημιουργούμενες χώρες παρίες , η μεταγραφή ομολογιακού (με μεγάλη εκθεση Γερμανικών κτλ τραπεζών) χρέους σε διακρατικό ενυπόθηκο και άλλα γεγονότα όπως η μονομερής κρατική εμπλοκή Ευρωπαϊκών κρατών στο θέμα υδρογονανθράκων στην Κύπρο και όχι της ΕΕ, υποδηλώνουν αυτό ακριβώς το γεγονός.
  Η Γερμανία δημιουργεί ζωτικό χώρο στον Νότο για την επόμενη μέρα, όταν υπογραφούν τελεσίδικα και χωρίς τις υπάρχουσες αμφισβητήσεις τα κείμενα υποθήκευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών έναντι διακρατικού χρέους η Γερμανία θα είναι έτοιμη να απασφαλίσει. Και τότε το δίλημμα δεν θα είναι ευρώ ή δραχμή. Δυστυχώς...

 31. Aggelos avatar
  Aggelos 12/11/2011 15:24:25

  "Δηλαδή περιμένει κανείς σοβαρά να αυτοκαταργηθούν κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία και να κάνουν δημοκρατική και πραγματική «δημοσιονομική ένωση»; Ούτε οι λαοί τους το θέλουν, ούτε οι ελίτ τους."


  οταν κινδυνεψουν με οικονομικη διαλυση και διαλυση του ευρω,,ναι

  αυτη ειναιη ιστορια της ευρωπης,,αλλιως θα πλακωνομαστε παλι μεταξυ μας οπως στον Β Παγκοσμιο πολεμο και γελαει η αμερικη απο εξω..

  αργα η γρηγορα η γερμανια θα μπει στο διλημμα που μπηκαμε και εμεις και καθε χωρα της Ονε..

  Να μεινει ή να φυγει?
  Να θυσιασει τα πλουτη που μαζεψε με το ευρω και να ξαναγυρισει στο μαρκο?

  η Καιρια ερωτηση θα τεθει σε λιγο καιρο,,και ολοι οι ευρωπαιοι θα κληθουν να απαντησουν..

  ελπιζω να απαντησουν ναι στην ενωση..αλλιως νεα ευρωπαικη ασταθια περιμενει ολους μας..

 32. Δήμος avatar
  Δήμος 12/11/2011 15:25:47

  Βλέπω Σκαπέρδα και Λαπαβίτσα και λειτουργούν τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης. Επιχειρηματολογία μηδέν, μόνο αξιολογικές κρίσεις. Βεβαίως, το τραγικό είναι πως αν πεις κάτι τέτοιο σε άλλους, θα σε πάρουν για φουλ μνημονιακό. Έτσι όπως τα έχει κάνει ο ΓΑΠ, δεν υπάρχει ψυχραιμία για να γίνει διάλογος χωρίς φωνές και χαρακτηρισμούς (σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια. όχι εδώ μέσα).

  Ένα μόνο θα πω γιατί πρέπει να φύγω: έξοδος από το ευρώ αυτή τη στιγμή, από εμάς, αποδυναμώνει περισσότερο την ισχύ της Ελλάδας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Με όσα έρχονται, αυτό δεν πρέπει να γίνει. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 33. Aggelos avatar
  Aggelos 12/11/2011 15:30:04

  "Και η Γερμανία θα κερδίσει τι όταν φτάσει η «φωτιά στο σβέρκο της» από την Ελλάδα; Θα την ξεχρεώσουμε εμείς;"


  οχι,,απλα αν υπαρξει καλυτερη πορεια της ευρωπης θα επωφεληθουμε και εμεις -αναλογα και με την εξυπναδα μας βεβαια-

  ειμαστε πολυ μικροι μεσα σε ενα τεραστιο κοπαδι...
  το καλο του κοπαδιου θα μας βοηθησει,,εκτος και αν ειμαστε τοσο ηλιθιοι που αυτοκαταστραφουμε και μονοι μας..

  οσο για εργατικα χερια,,δεν κανουμε τοσο,,ειμαστε πολυ γκρινιαρηδες,,καλυτεροι ειναι οι τουρκοι και οι ανατολικοευρωπαιοι..

 34. Idiot avatar
  Idiot 12/11/2011 15:59:51

  Ηδη ειμαστε εκτος ευρω αφου δεν εχουμε μια.
  Η προθεση προμηθειας πετρελαιου απο το Ιραν με διακρατικη συμφωνια τι σημαινει;Food for oil.Οπως το Ιρακ μετα τον πολεμο του κολπου.
  Ειναι θεμα χρονου και επιβιωσης του γενους η εξοδος απο το ευρω.

 35. Dal avatar
  Dal 12/11/2011 16:32:47

  Είναι γνωστό από τις αρχές τις οικονομικής, τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής στην διάθεση οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι:

  A. Δημοσιονομική πολιτική
  Β. Εισοδηματική πολιτική
  Γ. Νομισματική πολιτική
  Δ. Συναλλαγματική πολιτική
  Ε. Εμπορική πολιτική

  Λόγω της συμμετοχής της χώρας στη ΕΕ και ΕΖ αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τρία τελευταία. Απομένουν τα δύο πρώτα. Όμως λόγω της συνθήκης του Μααστριχτ και τους περιορισμούς της, αδυνατούμε να εφαρμόσουμε και δημοσιονομική πολιτική. Παραμένει έτσι μόνο η εισοδηματική, αυτό που δηλαδή κάνουμε βάζοντας συνεχώς φόρους , πραγματοποιώντας απολύσεις και μειώσεις μισθών.
  Τα ΜΜΕ αλλά και δημοσιογράφοι εδώ και δύο χρόνια επιδόθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο ,ιδιότυπο πόλεμο κατασυκοφάντησης των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων προσπαθώντας να οδηγήσουν την Ελληνική κοινωνία σε μια αντιπαράθεση όλων εναντίον όλων. Ευελπιστούσαν με την αυτο- μαστίγωση μας ότι θα επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα, αγνοώντας επιδεκτικά της αρχές της οικονομικής και τους περιορισμούς ένεκα της συμμετοχής μας στην ΕΖ.

  Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι διπλό. Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10% του ΑΕΠ και άλλο τόσο του προϋπολογισμού. Σε Ευρώ :20+ 20=40δις ετησίως είναι οι ανάγκες μας. Από τα 20 δις του προϋπολογισμού τα 17δις οφείλονται στους τόκους. Δεν νομίζω με τα σημερινά δεδομένα να υπάρχει λύση.

  Η εσωτερική υποτίμηση δεν λειτουργεί και το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Αμφότερα τα ελλείμματα είναι κολλημένα στο 10% και το χρέος θα ανέλθει χωρίς κούρεμα σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΕ στο 200% το 2013, παρά τις οδυνηρές θυσίες όλων μας. Και μην επιρρίπτουμε την ευθύνη στον ΓΑΠ, για την αστοχία. Αυτή είναι λίαν φτηνή δικαιολογία. Όλοι οι ουδέτεροι αναλυτές του εξωτερικού παραδέχονται πια ότι η θεραπεία είναι λάθος. Όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι οι Έλληνες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Ας γίνει επιτέλους το γεγονός συνείδηση σε κάποιους. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει, ότι για να δυνηθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά της προβλήματα, απαιτείται να διαθέτει τουλάχιστον δύο από τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής που αναφέρονται πιο πάνω, γεγονός αδύνατο με τις παρούσες συνθήκες.
  Όσο περνάει ο καιρός τέλος αποδεικνύεται ότι είχαν δίκαιο κάποιοι αναλυτές και οικονομολόγοι του εξωτερικού και ελάχιστοι οικονομολόγοι της αριστεράς στη χώρα μας, που πρότειναν ευθύς εξ αρχής την αναδιάρθρωση του χρέους η και τη παύση πληρωμών και έξοδο μας από την ΕΖ με δική μας πρωτοβουλία.

 36. Aggelos avatar
  Aggelos 12/11/2011 16:36:06

  "Ηδη ειμαστε εκτος ευρω αφου δεν εχουμε μια." υπαρχουν παντα και χειροτερα.. δειτε την ασια αφρικη και τον τριτο κοσμο..

  • Idiot avatar
   Idiot @ Aggelos 12/11/2011 17:16:53

   O γραφων γνωριζει απο πρωτο χερι τον τριτο κοσμο. Η διαφθορα και η μη λειτουργια των θεσμων ειναι ο κοινος μας τοπος. Ποτε δεν ενιωσα ξενος στο Κογκο,Ρουαντα,Γουινεα,κτλπΑυτο που εχει γινει στην πατριδα μας θα το ελεγα αφρικανοποιηση(καταληξη η Νιγηροποιηση και τελος Ζairisation) Συνιστω το βιβλιο της Dambisha Moyo"Dead Aid' για να δειτε γιατι μια αφρικανικη χωρα δεν εχει θεση στην Ευρωζωνη και ποσο χειροτερα γινονται τα πραγματα με τις..δοσεις ..

 37. akis avatar
  akis 12/11/2011 17:17:44

  Οσοι βλεπουν την διεξοδο της δραχμης στενα τοπικα πλανωνται οικτρα.
  Η ΕΕ δεν ειναι ΜΟΝΟ μια οικονομικη ενωση... οπως και TO 2011 ΔΕΝ ειναι 1990... (... για αυτους που ονοιρευονται καταθεσεις σε δραχμες). Η αποτυχια της ΕΕ θα επαναφερει τους λαους της ευρωπης σε μια κατασταση διχονιας και θα εκελιψει η εμπιστοσυνη - αυτο θα εχει και οικονομικο κοστος πολυ μεγαλο αλλα και γεω-πολιτικο...
  Επισης μην ξεχνατε πως (ειτε μας αρεσει ειτε οχι) στην συνειδηση του ευρωπαιου, η ελλαδα θα εχει μεγαλη ευθυνη για την αποτυχια αυτου (παρα το περιορισμενο της μεγεθος).
  Συμφωνω πως η φτωχεια ειναι κατι που μας περιμενει (ειναι ηδη εδω) αλλα οχι μονο εμας αλλα και πιο εξεληγμενες χωρες οπως η Ιταλια και Ισπανια. Ομως, ειναι καλυτερα να ειμαστε μαζι σε μια δυσκολοι κατασταση παρα μονοι, γιατι ετσι με την σωστη συνεργασια θα εξελθουμε γρηγοροτερα απο την κριση.
  Το χειροτερο πραγμα που μπορει να συμβει αυτη την στιγμη ειναι η διαλυση της ΕΕ, και αυτο το γνωρισουν οι ευρωπαιοι... και λαμβανουν τα μετρα τους.
  Εμεις πρεπει να καταλαβουμε πως επιτρεψαμε σε καποιες κυβερνησεις πασοκ αλλα και ΝΔ να μας φαρουν σαυτην την κατασταση...
  Ειναι σημαντικο να το σκεφτουμε καλα αυτο και να διαλεξουμε τον δρομο μας...
  μαζι ή χώρια ...

 38. gadas avatar
  gadas 12/11/2011 17:20:12

  Αν κανετε τον κοπο ολοι οι σχολιαστες μεχρι τωρα να διαβασετε ολα τα σχολια θα δειτε δυο τασεις.
  Η πρωτη που φοβαται την δραχμη σαν τον διαολο το λιβανι και η δευτερη που υποστηριζει την δραχμη.
  δεν θα παρω θεση απλα ρωτω...
  Οσοι υποστηριζετε το Ευρω θελω να σας ρωτησω, ξερετε τι σημαινει δημοσιονομικη ενοποιηση? Ξερετε ποιος θα κανει ελεγχο της φορολογικης σας δηλωσης? Ποιος θα εισπρατει τους φορους σας? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΙ!! τους φορολογικους νομους ? και μηπως εχετε αναρωτηθει γιατι λυσαλεα ο πολιτικος κοσμος και τα προπαγανδιστικα μεσα πιεζουν τοσο πολυ προς την φοβικη αυτη κατευθυνση?
  καθως επισης ρωτω νομιζετε οτι η δραχμεττα θα ειναι ευκολη υποθεση, και αν θελετε τιποτα δεν με ανησυχει πιο πολυ (γιατι στο κατω - κατω προτιμω τους Ελληνες να καθοριζουν την οικονομικη πολιτικη που μπορει να λυπηθουν σε τελικη αναλυση τον φουκαρα τον πολυτεκνο με την αρρωστη γυναικα και να μην του παρουν το σπιτι) απο το ελλειπες κατα πως φαινεται εθνικο φρονημα των εκσυγχρονιστων πολιτικων μας ειτε με μπλε ειτε με πρασινους κοκκους.., γιατι μην γελιεστε το μονο προβλημα που αξιζει να εστιασουμε στην περιπτωση δραχμεττας ειναι το εθνικο και μονον αυτο.-

 39. Diogenis avatar
  Diogenis 12/11/2011 18:11:17

  Πρέπει να καταλάβουμε παιδιά ότι το νόμισμα είναι απλά ένα φόρεμα (δεν λέω κοστούμι αφού η Ελλάδα είναι γένους θηλυκού...) που δύσκολα κρύβει τις "ατέλειες τις νύφης". Αν δεν είσαι αρκετά παραγωγικός για να είσαι ανταγωνιστικός διεθνώς έχεις δυο λύσεις:

  (i) με το κοινό νόμισμα χρηματοδοτείς τα ελλείμματα σου με δάνεια από της τράπεζες της ζωνης του κοινού νομίσματος αλλα η ανεργία σου μεγαλώνει. Αν τώρα το κράτος μπορεί να δανείζεται φτηνά για να καλύπτει τα ελλείμματα του, βάζει τους ανεργους στο δημόσιο και τους πληρώνει αυξάνοντας το χρέος (Ελλάδα του ευρώ -- όμως the game is over)

  (ii) με το δικό σου νόμισμα, σφίγγεις το ζωνάρι αφού τα ελλείμματα σου δεν μπορείς να τα χρηματοδοτήσεις εύκολα. Οδηγείς "Lada και φτηνά Toyota" και οι άνεργοι φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό αφού δεν μπορεί το κράτος να δανείζεται φτηνά για να διορίζει μαζικά δημοσιους υπαλληλους. (Ελλάδα του 50 του 60 και του 70. Το 80 και το 90 αλλάξαμε λίγο αυτό το σενάριο τυπώνοντας περισσότερες δραχμούλες και διασπαθίζοντας τις επιχορηγήσεις τις ΕU...).

  Με κοινό η δικό μας νόμισμα δεν νομίζω λοιπόν ότι έχουμε πολλές λύσεις παρα το να γίνουμε ποιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Τώρα βεβαια εδώ που μας έφτασε η κομματική φαυλοκρατία, θα χρειαστεί μια δεκαετία "οικονομικού κανιβαλισμού" για να ξεφουσκώσει η φούσκα που δημιουργήσαμε με το ευρώ και είναι πιθανό η μονη λύση να είναι η επιστροφή στη δραχμούλα (δεν θα είναι επιστροφή στην Ιθάκη όμως...)

  PS. έχουμε και τη λύση της αυτάρκειας (Κουβα η Βόρεια Korea) αλλα δεν νομίζω οτι πολλοί θα την ψήφιζαν...

 40. Aggelos avatar
  Aggelos 12/11/2011 18:29:29

  "Η πρωτη που φοβαται την δραχμη σαν τον διαολο το λιβανι και η δευτερη που υποστηριζει την δραχμη." υπαρχει και ο ρεαλισμος της μεσης λυσης.. να ξερεις τα συν και πλην καθε περιπτωσης.. δεν θα πεθανουμε με δραχμη,αλλα θα φτωχυνουμε πολυ,,τοσο πο ο καλοθρεμμενος κ@λος των νεοελληνων θα πονεσει πολυ.. πραγματικη ευρωπαικη ενωση σημειναι εκλογη ευρωπαικης κυβερνησης και προεδρου απο το ευρωπαικο κοινοβουλιο.. και κεντρικος ελεγχςο απο εκει,,οχι τοσο συγκεντρωμενα οσο στις Ηπα βεβαια,,με τους ντοπιους αρχοντες να κανουν τα υπολοιπα..

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Aggelos 12/11/2011 19:45:26

   Έχεις!!! Τον Βαν Ρόμπουϊ (που εάν δεν τον έιχε βρίσει ο Farage, δεν θα ξέραμε ποιός είναι). Και τον γίγαντα Μπαρόζο! Που πιστεέει ότι το πρόβλημα είναι η Δμηοκρατία και η ΕΕ είναι το αντίδοτο της Δμηοκρατίας. Και τον Έτινγκερ! Που χλευάζει τις ΑΠΕ η Μερκελ (και ο Κολ), αλλά αυτός, για την Ελλάδα, συνιστα ΑΠΕ.

   Προτιμώ τον ...Ερτνογάν (θεέ μου τι λέω...) .

  • gadas avatar
   gadas @ Aggelos 13/11/2011 09:01:07

   "πραγματικη ευρωπαικη ενωση σημειναι εκλογη ευρωπαικης κυβερνησης και προεδρου απο το ευρωπαικο κοινοβουλιο" .Τωρα που μου υπενθυμιζεις με τοσο κομψο τροπο το αισθημα περι δικαιοσυνης,δημοκρατιας, ελευθεριας των Βορειο Ευρωπαιων θα μπορω να ελπιζω σε μια πιο ωραια ζωη απο εδω και εμπρος και ισως να ξεχασω τις τοσο δημοκρατικες εμπειριες του Ελληνικου λαου απο τον Α & Β παγκοσμιο. Τι ανακουφιση σ΄ ευχαριστω πολυ

 41. savvas avatar
  savvas 12/11/2011 18:45:10

  Αρχη' δουλείας το δανείζεσθαι.Σε όποιον αρέσει ο κυριος ΡΑΙΧΕΝΠΑΧ ανα τακτα χρονικά διαστηματα να του επιβαλλει οτιδηποτε αρεσκεται προκειμενου να ειμαστε στο ΕΥΡΩ, δικαιωμα του,εγω παντως οχι ,οσο για την ΙΘΑΚΗ του ΓΑΠ ,υπενθυμιζω οτι ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ εφθασε μοναχος.Μη ξεχναμε πως και ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ δεχοταν πιεσεις αλλα τελικα ειπε ΟΧΙ και αποτι βλεπω οι Κυπριοι δεν εχασαν και τιποτα.Απολειπειν κυριος ΑΝΤΩΝΙΟΝ.

 42. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 12/11/2011 18:52:46

  Στα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, καθώς και τα μειονεκτήματα παραμονής στο ευρώ αναφέρεται λεπτομερώς το βιβλίο του γνωστού οικονομολόγου και δημοσιογράφου Κώστα Κόλμερ «Προτεκτοράτο». Περίληψη των προτάσεων του, είχα παραθέσει σε αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει στο antinews. Τις απόψεις του γνωστού οικονομολόγου τις γράφω παρακάτω, οι οποίες συμφωνούν με τις απόψεις του καθηγητή Stergios Skaperdas :


  Μην απατόμεθα, η ελληνική οικονομία έχει ήδη πτωχεύσει (de facto) και οδεύει αφεύκτως προς την στάση πληρωμών (de jure). Αδυνατεί ν’ αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της, ύψους 350 δισ. ευρώ, το οποίον διπλασιάζεται εντός οκταετίας, με το τρέχον επιτόκιο 11%. Η Ελλάς, απωλέσασα 45% της ανταγωνιστικότητος της, έχει τρέχον έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών 7% του ΑΕΠ — το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.
  Περαιτέρω εξωτερικός δανεισμός δεν πρόκειται να σώσει την ελληνική οικονομία, ως επίστευαν μέχρι πρότινος ορισμένοι αφελείς ή εξ επαγγέλματος «αισιόδοξοι» (με το αζημίωτο). Η χρεοκοπία της είναι νομοτελειακή, καθ’ όσον έχει σταματήσει η οικονομική ανάπτυξη. Ειδικώτερον:

  • Μία χώρα που ζει με ξένον (οθνείον) νόμισμα (το ευρώ) και επιβιώνει με δανεικά επί 35ετία δεν μπορεί ν’ ανακτήσει την οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων. Η διαχείριση της οικονομίας υπαγορεύεται σήμερα από την Γερμανία (αύριον από το ΔΝΤ), που αδιαφορεί τελείως για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας — ίσως και να εξωθεί εις ένα εμφύλιο πόλεμο (ΣΣ: αλά Γιουγκοσλαβία;).
  • Μία Οικονομία οδηγείται εις πτώχευση όταν η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους υπερβαίνει τις ταμειακές ροές από εξαγωγικές εισπράξεις και αυτόνομα εισοδήματα εκ του εξωτερικού. Εφέτος το τρέχον εξωτερικό έλλειμμα ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ κι η χώρα χρειάζεται 73 δισ. δολλάρια για τοκοχρεολύσια, ενώ δανείζεται με επιτόκιο 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο της Γερμανίας, μεσοπρσθέσμα, για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους. Του χρόνου το χρέος θα έχει φθάσει τα 390 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν προστεθεί ούτε ένα ευρώ έλλειμμα.
  • Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, διαισθανομένη την αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος, προσκολλάται στην εξουσία, με μεταφορά των ελλειμμάτων απ’ τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, όπερ όμως θα επιτείνει την ανεργία. Τα κυβερνητικά πειράματα συνεχίζονται, ενώ διάδοχος πολιτική κατάσταση δεν υπάρχει.

  Χρειάζεται συνεπώς μία τελείως άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίσι, ως εξετέθη προηγουμένως. Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό (συνταγματική πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με κήρυξη της χώρας εις κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επί τη βάσει του άρθρου 48 του Συντάγματος 2001, διά την διασφάλιση της εσωτερικής ασφαλείας και την διάσωση της οικονομίας κλπ. κλπ.). Χρειάζονται όμως ορισμένα οικονομικά μέτρα «αιφνιδιασμού» των αγορών, όπως η αναδιάταξη του χρέους και η επάνοδος στο εθνικό νόμισμα, που μόνον μία ολιγομελής κυβέρνηση ημπορεί να λάβει, με πράξεις νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως και διατάγματα.
  Η εκπόνηση τριετούς πλεονασματικού προϋπολογισμού, με μύωση της δημοσίας σπατάλης 10% του ΑΕΠ και διεύρυνση των εσόδων κατά 22 δισ. ευρώ χωρίς αύξηση των αμέσων φόρων, δύναται να προκύψει από την πλήρη αναμόχλευση της φορολογικής διοίκησης (κατάργηση των ΔΟΥ, ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Εισπράξεων δημοσίων εσόδων ως το αμερικανικό IRS και εφαρμογή των προτάσεων του κ. Α. Νανόπουλου). (Βλ. σχ. Οργανωτική Δομή της Φορολογικής Διοίκησης, εκδόσεις Λιβάνη.)
  Η αναστολή εξυπηρετήσεως του εξωτερικού χρέους μέχρις ότου αυξηθούν τα συναλλαγματικά έσοδα και μειωθούν οι αντίστοιχες δαπάνες έχει ανάγκην προσφυγής στο ΔΝΤ, με «πρώτη τραβηχτική» 10 δισ. δολαρίων προς 3,25% ετησίως χωρίς «όρους» και δόσεις, διά τις τρέχουσες συναλλαγματικές ανάγκες (καύσιμα, φάρμακα, ανταλλακτικά, πρώτες ύλες). Με stand-by συμφωνία το ΔΝΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την περιστολή της δημοσίας σπατάλης, που θα γίνει με την μοναδική conditionality: την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών από μηδενικής βάσεως και την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών του δημοσίου από τους χρήστες των, π.χ. του ΕΣΥ.
  Της απομακρύνσεως της τρόικας του ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ από την διακυβέρνηση της χώρας έπεται αμέσως η αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους 300 δισ. ευρώ, με τους ξένους πιστωτές στην «λέσχη των Παρισίων», έως του 50% της αξίας (λόγω ασυγγνώστου αμελείας των δανειστών) και εις βάθος χρονικού ορίζοντος 35 ετών με επιτόκιο 2,5%.
  Την αναγγελία της στάσεως πληρωμών ακολουθεί η ταυτόχρονος καθέλκυση της «νέας δραχμής», ίσης προς ένα ευρώ, διά την αποφυγή της διαταραχής της αντιλήψεως περί τιμών στην ελληνική αγορά, ως συνέβη με το «ευρώ» του Σημίτου.
  Ειδικώτερα:
  • Οι καταθέσεις και οι οφειλές προς τις τράπεζες θα μετατραπούν εις νέες δραχμές, με αναλογία μιας νέας δραχμής προς ένα ευρώ «εν μία νυκτί». Οι φόροι και τα δημόσια έξοδα, καθώς και οι πληρωμές των Τραπεζών θα γίνονται υποχρεωτικώς με νέες δραχμές. Το ευρώ Θεωρείται του λοιπού ως ξένον συνάλλαγμα.

  • Οι τράπεζες θα διασωθούν με την διάθεση 20 δισ. νέων δραχμών υπό της Τραπέζης της Ελλάδος προς εξόφληση ισόποσων κρατικών ομολόγων εις χείρας των, ταυτοχρόνως, με ισχυρά επιβολή ελέγχου της εξαγωγής κεφαλαίων και των τραπεζικών πιστώσεων από την επανασυνιστωμένη Νομισματική Επιτροπή (Currency Committee).
  • Τα εκ 3,6 δισ. ευρώ συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας (εάν ευρίσκονται αλώβητα στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής μας Τραπέζης) θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, ενώ το μέχρι τούδε χρέος εις ξένον συνάλλαγμα είναι «κλειδωμένο» με χαμηλά επιτόκια. Άρα «ουδέν πρόβλημα» εκ της μετατροπής...
  • Αντιθέτως πρέπει να μειωθούν σι εισαγωγές και ν’ αυξηθούν τα επιτόκια (γίνονται «θετικά»). Προς τον σκοπό αυτόν αφίεται η εξωτερική ισοτιμία της νέας δραχμής να διολισθήσει εις αναλογία 1,50 νέας δραχμής προς ένα δολάριο (ίσην περίπου 2 νέων δραχμών προς ένα ευρώ). Η αναλογία αντιστοιχεί σε υποτίμηση 46% της νέας δραχμής έναντι του ευρώ, διά την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος, λόγω της προηγηθείσης υιοθεσίας του γερμανικού μάρκου ως... νομίσματος της χώρας υπό της αλήστου μνήμης κυβερνήσεως Σημίτη. Τα επιτόκια της δραχμής πρέπει ν’ αυξηθούν, ώστε να υπάρξει εισροή ξένου συναλλάγματος.
  • Η διατήρηση της ισοτιμίας προς το δολάριο θα είναι ανάλογη με την εξέλιξη της εγχωρίου νομισματικής κυκλοφορίας. Εάν ανέρχεται, ως περιστασιακά πέρυσι, κατά 14% στα 21 δισ. ευρώ (λόγω του πολλαπλασιαστού των τραπεζικών πιστώσεων), η υποτίμηση θα επιταχύνεται. Εάν η προσφορά χρήματος συγκρατείται. εις ποσοστό κάτω της ονομαστικής αυξήσεως του εθνικού προϊόντος, η νέα δραχμή θα ημπορεί να σταθεροποιηθεί και να εξοφλήσει το εξωτερικών χρέος εντός 35ετίας εκ του πλεονάσματος του Κρατικού προϋπολογισμού.
  • Η εντεύθεν της υποτιμήσεως άνοδος του πληθωρισμού είναι επιθυμητή διά την μείωση της αναλογίας του εσωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ και την αποφυγή της ανεργίας, που είναι το σαράκι της κοινωνίας. «Με πληθωρισμό ζεις, χωρίς δουλειά όχι»!
  • Το κρίσιμο μέγεθος κάθε εθνικής οικονομίας δεν είναι η σχέση χρέους προς το ΑΕΠ, αλλ’ η αναλογία των συναλλαγματικών εισπράξεων προς εξυπηρέτηση του συνολικού εξωτερικού χρέους (μόλις 1/10 παρ’ ημίν!). Το εσωτερικό χρέος δύναται ν’ αυξηθεί έως 3% του ΑΕΠ, καθ’ όσον θα οφείλεται εις εγχωρίους πιστωτές.
  Εν συνεχεία της νομισματικής μεταρρυθμίσεως και της επαναφοράς εθνικού νομίσματος η ελληνική οικονομία θα ισορροπήσει εις χαμηλότερα επίπεδα εγχωρίου ζητήσεως-καταναλώσεως και θα επαναλάβει την διαδικασία της εξωστρεφούς αναπτύξεως με την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος.
  Η αγοραστική δύναμις των μισθών και των συντάξεων θα μειωθεί, ως και η εγχωρία κατανάλωση (διά να περιορισθούν οι εισαγωγές) —όπερ το ζητούμενο προς μείωση του εξωτερικού ελλείμματος—, αλλά θ’ αυξηθεί η προστιθεμένη αξία του κεφαλαίου και της εργασίας.
  Η ανεργία θα υποχωρήσει, ιδίως εάν απομακρυνθούν οι λαθρομετανάστες και καταργηθεί ο κατώτατος μισθός κι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  Η εγχώρια παραγωγή, οι εξαγωγές και οι εισροές κεφαλαίων θ’ αυξηθούν λόγω της υποτιμήσεως, καθ’ όσον η εγχώριος αγορά θα καταστεί φθηνότερη ceteris paribus. Τα επιτόκια Θα γίνουν θετικά (άνω του πληθωρισμού). Την τελευταία δεκαετία με το ευρώ υπήρξαν εντόνως αρνητικά (κάτω του υποβόσκοντος πληθωρισμού) και η εγχώριος αποταμίευση υστέρησε των πραγματικών επενδύσεων, με αποτέλεσμα ένα εξωτερικών έλλειμμα άνω του 10% στο ΑΕΠ.
  Το εργασιακό κόστος θα συγκρατηθεί, καθώς και το ασφαλιστικών άνοιγμα (άνω των 350 δισ. ευρώ) με μία αναλογιστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κατά το πόνημα του κ. Μιλτιάδη Νεκταρίου (εκδόσεις Παπαζήση).
  Οι τιμές των οικοπέδων θα καμφθούν κι η οικοδομή —η «μάνα όλων των τεχνών»— θα ξεκινήσει ξανά, αλλά με λελογισμένους ρυθμούς αναπτύξεως. Οι εξωστρεφείς μετοχές θ’ ανέλθουν, ενώ οι εσωστρεφείς θα υποχωρήσουν. Οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν από την ξένη εξαγορά αντί πινακίου φακής.
  Για την προστασία της εγχωρίου παραγωγής από τρίτες χώρες θα χρειαστεί επιβολή δασμών 10% και εις πρώτη φάση η επιβολή δελτίου στα εισαγόμενα καύσιμα.

  Η προστασία της ελευθέρας επιχειρηματικότητας απαιτεί την κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και των προνομίων των κατεστημένων συμφερόντων. Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ο δραστικός περιορισμός των συνδικαλιστικών «ασύλων» (πανεπιστημίων κλπ.) είναι απαραίτητος, διά ν’ ανοίξει πάλι «τα φτερά της» η ελληνική οικονομία, χωρίς την εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, ως διακηρύσσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, ή την πώληση του Παρθενώνος, που απέτισε η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ (μεταπολεμική εξαλλαγή του Φαίλκισε Μπεοπάχτερ...).
  Οι άσπονδοι φίλοι μας πρέπει να εννοήσουν ότι η Ελλάς δεν είναι Γιουγκοσλαβία προς διάλυση, ούτε σι αιγιακές παραλίες προς πώληση. Η ανασυγκρότηση της οικονομίας και η εξυγίανση του δημοσίου τομέα, πριν είναι πολύ αργά κι οι «Μήδοι διαβούνε», καθίστανται εσωτερική πολιτική υπόθεση και όχι του ΔΝΤ-ΕΚΤ.
  Ο κύριος Κάρολος Παπούλιας έχει τον λόγον, πριν συμβούν ανήκεστες βλάβες της Ελλάδος...

 43. anetos avatar
  anetos 12/11/2011 19:07:13

  "...οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση,.."
  ναι εχουμε μπολικο φρεσκο αερα γιατι να μην εξαγουμε και λιγο....

  • Tassos avatar
   Tassos @ anetos 12/11/2011 19:36:09

   :-)

 44. manos avatar
  manos 12/11/2011 20:01:08

  Το να φύγουμε από το ευρωζώνη είναι σκέτη ανοησία , αφού ούτε βιομηχανία έχουμε, ούτε αγροτικά προϊόντα παράγουμε , ούτε τον ορυκτό μας πλούτο εκτμεταλευομαστε .
  Το να μπούμε στην δραχμή θα είναι ποιο χειρότερα από ότι είμαστε τώρα, γιατί με τις συνέχεις υποτιμήσεις η αγοραστική δύναμη της δραχμής θα είναι μηδαμινή, αν η δραχμή ήταν αξιόπιστο νόμισμα τότε γιατί μπήκαμε στο ευρώ ;
  Οι παλιοί θυμούνται τις υποτιμήσεις του Αντρέα

 45. Ενδελέχεια avatar
  Ενδελέχεια 12/11/2011 21:03:12

  Το αρχικό κείμενο λέει: ''για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των ημερών που οι τράπεζες θα έπρεπε να μείνουν ΚΛΕΙΣΤΕΣ''.

 46. Nikos T avatar
  Nikos T 13/11/2011 01:02:42

  Για αυτούς που λένε ότι το νόμισμα δεν παίζει ρόλο. Ωραίες οι θεωρίες, αλλά ας δούμε κάτω τους αριθμούς. Ας δούμε τα ελλείμματα και πλεονάσματα κάθε οικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ (ισοζ.τρεχ.συναλλαγών).

  Ελλάδα:
  1994: 0% ισορροπία
  1997: -3% έλλειμμα
  Είσοδος στο ευρώ
  2008: -16.5%

  Ιταλία:
  1994: 4η οικονομία του κόσμου
  1997: +3% πλεόνασμα
  Είσοδος στο ευρώ
  2008: -3.2% έλλειμμα

  Γερμανία
  Δεκαετία '90: Άνοδος εξαγωγών 40% (3% περίπου ετησίως)
  Είσοδος στο ευρώ
  Δεκαετία '01-2011: Άνοδος εξαγωγών 115% (!)

 47. charulisN avatar
  charulisN 13/11/2011 13:37:03

  To δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι πλασματικό. Σαφώς και η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ, τώρα σαφώς και δεν πρέπει να βγει. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πάντα στη ζωή είναι ψυχολογία και μαθηματικά. Δεν ανεβάζω το χρέος μου, και μετά το ξεπληρώνω σε υποτιμημένες δραχμές, είναι σκέτη αυτοκτονία. Η λύση είναι απλή, έχει ειπωθεί πολλές φορές και σχεδόν από όλους τους οικονομολόγους.
  Μερική υποτίμηση του ευρώ γύρω στο 10-15% τυπώνοντας δηλαδή ευρώ . Απορροφάει το μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας και της Ιταλίας.
  Αυτό που κάνει εδώ και χρόνια η Αμερική. Εξασφαλίζεται σταθερότητα για χώρες μεγαλύτερες όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
  Παράλληλα παίρνονται και μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων. Δεν μπορείς να έχεις τόσους δημόσιους υπαλλήλους, άρα ένα κούρεμα 5-10% είναι κατανοητό.
  Πως η Κίνα εξασφαλίζει την παραγωγικότητα της; Κρατώντας υποτιμημένο το Γουάν.
  Αυτό όμως δεν το θέλει ο κεντρικός άξονας, κύρια η Γερμανία, γιατί έχει άλλο οικονομικό δόγμα. (Αναλυση άλλη φορά)
  Άρα το δίλημμα δεν είναι δραχμή ή ευρώ, αλλά Γερμανία ή ευρώ.

 48. Nikos T avatar
  Nikos T 13/11/2011 15:00:17

  @charulisN

  Συμφωνώ ότι είναι στο χέρι της Γερμανίας να κόψει χρήμα. Όμως δεν φαίνεται να έχει βούληση για κάτι τέτοιο.

  Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, είναι σε Ελληνικό δίκαιο που σημαίνει ότι θα αποτιμηθεί σε δραχμές μόλις εγκαταλείψουμε το ευρώ.

  Το πρόβλημα είναι ότι ένα από τα βασικά σημεία των νέων σχεδίων είναι η μετατροπή του δανεισμού στο βρετανικό δίκαιο. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα κ δεν πρέπει να κάνουν με τίποτα πίσω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.