#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/02/2011 01:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλοι χαρούμενοι από τη παραίτηση του ΜουμπάρακΗ ξαφνική παραίτηση του Hosni Mubarak από τη προεδρία της Αιγύπτου έχει προκαλέσει ανείπωτο ενθουσιασμό  στους κατοίκους της, οι οποίοι γιορτάζουν στους δρόμους έξαλλοι. Εξίσου χαρούμενοι είναι και οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, αλλά και οι Σιίτες του Λιβάνου, οι οποίοι μάλιστα, προχώρησαν στη ρίψη πυροτεχνημάτων για να γιορτάσουν «τη νίκη του λαού της Αιγύπτου».

Μεταξύ αυτών που δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις είναι και ο νομπελίστας Mohamed ElBaradei που δήλωσε στο BBC: «Πρόκειται για τη καλύτερη μέρα της ζωής μου. Υπάρχει μεγάλη χαρά και ανακούφιση. 85 εκατομμύρια  άνθρωποι απελευθερώθηκαν. Για πρώτη φορά η χώρα είναι ελεύθερη και βάζει  μια σωστή πορεία…».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ευχαρίστησε τον αιγυπτιακό στρατό, που κράτησε τις υποσχέσεις του. Όπως είπε σε συνέντευξή του ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης Mohamed el-Katatni, «η σημερινή είναι μια μέρα νίκης για τον λαό μας».

Το ίδιο «χαρούμενη» δήλωσε ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, που, όπως λέει, «μοιράζεται τη χαρά του αιγυπτιακού λαού».

Ο αρχηγός της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας εμφανίστηκε απόψε στη κρατική τηλεόραση, προκειμένου να ενημερώσει το λαό ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέλαβε προσωρινά τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι να την αναλάβει κάποια πολιτική κυβέρνηση.

Απέδωσε τιμές στους «μάρτυρες» διαδηλωτές, αλλά και στον πρώην πρόεδρο Mubarak, για τις «υπηρεσίες του προς το έθνος».

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σημαντικά πακέτα βοήθειας για αποστολή στις αντιπολιτευτικές ομάδες της Αιγύπτου, ελπίζοντας όπως λένε να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτικού συστήματος.

Η Αμερική έβαλε κι αυτή ένα χεράκι στην απομάκρυνση του Mubarak, αφού όπως λέγεται, μετά το αμφιλεγόμενο χθεσινό προεδρικό διάγγελμα, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πως τα όσα είπε ο Mubarak σε καμία περίπτωση δεν αρκούν, και πως θα έπρεπε να ικανοποιηθούν οπωσδήποτε τα αιτήματα των διαδηλωτών στους δρόμους.

Μόλις ο πρόεδρος Ομπάμα πληροφορήθηκε τη παραίτηση του Αιγύπτιου δικτάτορα, τη χαιρέτησε, και υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ στην ειρηνική μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία.

Όπως είπε: «Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε, και η φωνή του εισακούστηκε. Η Αίγυπτος δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Οι Αιγύπτιοι μας εμπνέουν, αποδεικνύοντας ότι το δίκιο δεν αποκτάται με τη βία. Η σημερινή μέρα δεν είναι το τέλος της μετάβασης, αλλά η αρχή. Το μέλλον θα είναι δύσκολο, και πολλά ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι Αιγύπτιοι θα βρουν τις απαντήσεις από μόνοι τους, με ειρηνικό τρόπο. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι φίλες και εταίροι της Αιγύπτου. Είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί, ή ζητήσει, προκειμένου να πετύχει την ομαλή μετάβαση προς τη δημοκρατία».

Τα νέα της παραίτησης Mubarak χαροποίησαν επίσης και τις χρηματαγορές, με αποτέλεσμα το αμερικανικό χρηματιστήριο να σημειώσει  άνοδο, μετά την απομάκρυνση  των ανησυχιών που ταλάνιζαν τις διεθνείς αγορές.

Τέλος, η Ελβετία πάγωσε προσωρινά όλα τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να ανήκουν στον Mubarak και στην οικογένειά του. Κανένας δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος αυτής της περιουσίας, αλλά όπως λέει το πρακτορείο ΑΡ, ο πρώην πρόεδρος διατηρούσε λογαριασμούς ύψους $3.5 δισ. σε ελβετικές τράπεζες το 2009.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, είναι πολύ πιθανό η συνολική περιουσία του Mubarak να αγγίζει τα $5 δισ., και πάντως όχι τα $70 δισ. όπως κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Όπως λέγεται, η οικογένεια Mubarak, εκτός από καταθέσεις στο εξωτερικό, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, και αλλού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας προέρχεται από τα κέρδη των επιχειρήσεων που διαθέτουν οι γιοι του Mubarak, Gamal και Alaa.

Από τη πλευρά τους, οι ομάδες αντιπολίτευσης της Αιγύπτου πιστεύουν πως η περιουσία των Mubarak είναι αποτέλεσμα διαφθοράς, αφού, όπως λένε, η οικογένεια έπαιρνε μίζες από όσες  ξένες εταιρίες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο.

S.A.-Washington Post, AP, Reuters, CNN, BBC

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 12/02/2011 01:18:43

  Ακολουθεί η Αλγερία.

 2. LOKROS avatar
  LOKROS 12/02/2011 01:21:59

  Πως μας κάνει να νιώθουμε αυτή η ανατροπή? Πως επηρεάζει την συμπεριφορά μας στο μέλλον? Πεισμώνουμε και οργανωνόμαστε η μήπως παύουμε να κάνουμε σχέδια. Όλα είναι καλά, όταν τελειώνουν καλά μια Εβραϊκή παροιμία λέει ο Θεός δεν είναι πλούσιος και αυτό που δίνει στον ένα, το παίρνει απ’ τον άλλον. Τα θέματα πονάνε κάποιους που επιθυμούν να επιβάλουν την νέα τάξη και να συντηρούν τον κόσμο σε μια διαρκείς ύπνωση και ένα βαθύ σκοτάδι, προκειμένου να μην αντιδράσει στις προθέσεις τους και στο διεστραμμένο σχέδιό τους. Κάτι δεν πάει καλά. Πολλά συμβαίνουν γύρο μας, ακόμα και οι ποιο δύσπιστοι αντιλαμβάνονται ότι κάθε μέρα γίνονται αλλαγές και πολλές φορές ακατανόητες προσπαθούμε να Εμβαθύνουμε στα θέματα, Πιστεύοντας ότι μας αφορούν όλους δεν μας ρωτάνε όταν παίζουν με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι Πόντιοι λένε ότι κάθονται στα τελευταία καθίσματα στον κινηματογράφο Γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος!

  • Παστός Αστός avatar
   Παστός Αστός @ LOKROS 12/02/2011 18:41:03

   Εβραϊκό γούστο πάντως, να βάζεις στο Θεό τσέπες...

 3. Έρεβος avatar
  Έρεβος 12/02/2011 01:40:20

  Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα η διαφορά θα είναι ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν τον Γιωργάκη από τις αντιμνημονιακές "δυνάμεις του σκότους"...

 4. netos avatar
  netos 12/02/2011 07:09:27

  Τυπικά, έχει γίνει. Στις 24 Ιουλίου 1974. Τα αποτελέσματα στη κρίση σας..

 5. απορία! avatar
  απορία! 12/02/2011 10:25:36

  Εδώ γιορτάζω εγώ και το κέφι μου χτύπησε ουρανό, δεν θα γιορτάζουν οι Αιγύπτιοι??? :D

  (τώρα βέβαια είναι κι η δική μας ώρα... ωωχχ παναγία μου.. διώξτε τον σοσιαλιστή (?!!what!) χαζογιωργάκη!!!)

 6. aiolos avatar
  aiolos 12/02/2011 14:36:47

  Έχουμε πληροφορίες ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς κος Γιωργάκης Παπανδρέου αν και αυτός χάρηκε;

  Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε, επισήμως ο Μου(νι)μπάρακ "έφαγε" 300 αυτές τις ημέρες (ανεπισήμων πρέπει να ανέρχονται σε χιλιάδες), ο τζέφρυ τον θεωρεί ακόμα σοσιαλιστή ή τον διέγραψε από την διεθνή του ΔΝΤ;

 7. δημης avatar
  δημης 13/02/2011 22:38:48

  "Τον Παπαδόπουλο διώξαμε τον Ιωαννιδη φέρνουμε........."(ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ)....στην ΑΙΓΥΠΤΟ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.