Όλα τα τείχη του κόσμου
15/09/2015 21:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα τείχη του κόσμου

Η Ευρώπη θα έχει σύντομα περισσότερα φυσικά εμπόδια στα εθνικά της σύνορα από ό,τι είχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η προσφυγική κρίση του τρέχοντος έτους, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις στην κατασκευή συνοριακών τειχών και σε φράχτες ασφαλείας σε όλη την Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ουγγαρία ολοκλήρωσε έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, ένα σημαντικό σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε λίγες ώρες, πάνω από 60 άτομα συνελήφθησαν επειδή αποπειράθηκαν να το περάσουν. Το τείχος της Ουγγαρίας είναι το τελευταίο από τα τείχη που χτίστηκαν για να εμποδίσουν τη μετανάστευση κατά μήκος των νότιων παρυφών της ζώνης ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ισπανία περιέφραξε τους μαροκινούς θύλακες της Θέουτα και Μελίγια, και ακολούθησαν το 2012 οι φράκτες στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με την Τουρκία. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν ρεπορτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι και η Ρουμανία θα χτίσει άμυνες. Η Ουκρανία άρχισε τη σφράγιση των συνόρων της με τη Ρωσία το περασμένο έτος. Φέτος, τα κράτη της Βαλτικής ανακοίνωσαν ότι ακολουθούν το παράδειγμά της. Αυτό αφήνει τη Λευκορωσία ως τη μόνη χώρα με ασφράγιστα σύνορα ανάμεσα στη Βαλτική και τη Μαύρη θάλασσα.

Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει φράκτες ενάντια σε 64 από τους γείτονές τους. Οι περισσότερες ανέφεραν ως δικαιολογίες ότι ανησυχούν για την ασφάλεια και θέλουν να προλάβουν την παράνομη μετανάστευση. Πάνω από 30 από τις αποφάσεις αυτές έγιναν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, 15 εκ των οποίων φέτος. Στη Μέση Ανατολή, οι πόλεμοι στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και το σχετικό κύμα των προσφύγων οδήγησαν τις περισσότερες χώρες να κλείσουν τα σύνορα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν θα ολοκληρώσει το συνοριακό τείχος του με την Ιορδανία, το Ισραήλ θα έχει περιφράξει τη χώρα εξ ολοκλήρου. Στην Ασία επίσης τα τείχη και οι φράχτες, τα οποία σε γενικές γραμμές έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της παράνομης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών και όχι για να σφραγίσουν τα αμφισβητούμενα σύνορα, έχουν πολλαπλασιαστεί, αν και το Κασμίρ παραμένει ένας άκρως στρατιωτικοποιημένο παράδειγμα.

Μερικές προτάσεις για τους συνοριακούς φράχτες είναι λιγότερο πιθανές από άλλες. Το 2013 η Βραζιλία ανακοίνωσε ένα «εικονικό» τείχος, που παρακολουθείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους, γύρω από ολόκληρα σχεδόν τα σύνορά της. Μήκους 15.000 χλμ. Ξεκίνησε φέτος τις εργασίες για τα τμήματα της Παραγουάης και της Βολιβίας, τα οποία είναι βασικά για το λαθρεμπόριο. Αλλά οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των συνόρων της Βραζιλίας διασχίζει το τροπικό δάσος που είναι αδιάβατο και δύσκολο θα ελεγχθεί. Ακόμη και σε πιο προσβάσιμο έδαφος, η υψηλής τεχνολογίας ασφάλεια των συνόρων συχνά αποτυγχάνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν οχυρώσει αρκετές φορές τα σύνορά τους με το Μεξικό, και η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει φράξει πέντε από τα σύνορά της από το 2003, έχουν προσπαθήσει πολύ με προτάσεις που ήταν είτε πολύ ακριβές ή δεν λειτούργησαν (ή και τα δύο). Για τις περισσότερες χώρες, τα συρματοπλέγματα ή οι ηλεκτρικοί φράκτες, σε συνδυασμό με τα χαντάκια και τις ζώνες προστασίας, είναι η πραγματικότητα. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν πυροβολούν πλέον τους παραβάτες των νέων συνόρων της Ευρώπης.

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.