#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2011 07:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα πιόνια της λιβυκής σκακιέρας[caption id="attachment_87785" align="alignnone" width="600" caption="Λίβυος σε στρατιωτική εγκατάσταση που κατέλαβαν διαδηλωτές"][/caption]Σε αντίθεση με τη Τυνησία και την Αίγυπτο, στην Λιβύη δεν είναι ο στρατός αυτός που κρατά την ισορροπία των δυνάμεων στα χέρια του.

Αντ αυτού, υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο παραστρατιωτικών ομάδων, επαναστατικών επιτροπών, φυλών, ξένων μισθοφόρων, και αφοσιωμένων υποστηριχτών του Καντάφι.

Ο στρατός της Λιβύης είναι μικρός και αδύναμος, σχεδόν συμβολικός, με μια συνολική δύναμη 40.000 ελλιπώς εκπαιδευμένων και φτωχά εξοπλισμένων ανδρών. Αυτή ήταν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επιλογή του Καντάφι, για να αποφύγει κάποιο τυχόν πραξικόπημα, όπως αυτό που έφερε τον ίδιο στην εξουσία το 1969.

Έτσι, η πρόσφατη αυτομόληση κάποιων στρατιωτικών μονάδων, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το καθεστώς. Όχι μόνο μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς τη συνδρομή τους, αλλά όπως είδαμε, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και τα Μινγκ εναντίον τους.

Τότε ποιος είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης του κανταφικού καθεστώτος; Ποιος του επιτρέπει να επιβιώνει, όταν άλλοι δικτάτορες της περιοχής ανατράπηκαν;

 

Όπως και οι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, έτσι και η Λιβύη διαθέτει μια πανίσχυρη μυστική αστυνομία.

Αν θυμηθούμε την περιβόητη Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας, και τη Ρουμανική Σεκουριτάτε του Τσαουσέσκου, τότε θα καταλάβουμε τι ισχύει σήμερα και στη Λιβύη.

Ο κόσμος φοβάται τη μυστική αστυνομία και δύσκολα εκδηλώνεται. Ακόμη και κάποιοι από τους γιους του Καντάφι δούλεψαν για αυτήν, ενώ σήμερα ο πιο σημαίνων αρχηγός της είναι ο γαμπρός του Καντάφι, ο Abdullah Senussi. Πρόκειται για έναν σκληροπυρηνικό τραμπούκο, που μάλλον είναι και ο υπεύθυνος για τα πρόσφατα σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον των διαδηλωτών, κυρίως στη Βεγγάζη. Όσο αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει να συμβουλεύει τον Καντάφι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να δούμε τη παραίτησή του.

Στη Λιβύη δρουν και αρκετές παραστρατιωτικές «ειδικές ταξιαρχίες», που δεν δίνουν λόγο στο στρατό, αλλά στις κανταφικές επαναστατικές επιτροπές. Μια από αυτές έχει ως ηγέτη της τον «άσωτο» γιο του Λίβυου ηγέτη, Αννίβα. Πρόκειται για αυτόν που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην ελβετική αστυνομία, δημιουργώντας επεισόδια σε ξενοδοχεία της Γενεύης.

Οι παραστρατιωτικές  αυτές ομάδες, που αυτοαποκαλούνται «λαϊκές», είναι μέχρι στιγμής αφοσιωμένες στον Καντάφι και στον στενό του κύκλο, που αποκαλούνται στα αραβικά ως Ahl al-Khaimah (άνθρωποι των αντίσκηνων). Αν αυτές οι ομάδες αποσύρουν την αφοσίωσή τους και πάνε με τους διαδηλωτές, η επιβίωση του Καντάφι θα γίνει δύσκολη.

Υπάρχουν επίσης και οι αλλοδαποί μισθοφόροι, μια από τις πιο σκοτεινές παραμέτρους της λιβυκής εξέγερσης.

Όπως λέγεται, το καθεστώς τους χρησιμοποιεί εναντίον  των διαδηλωτών, και πρόκειται για πληρωμένα άτομα, που προέρχονται κυρίως από τον Νίγηρα και το Τσάντ, και που προκαλούν ανείπωτες θηριωδίες εναντίον των αμάχων αντιφρονούντων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροβολούν αδιάκριτα εναντίον του πλήθους, κρυμμένοι σε ταράτσες κτιρίων, και εκτελούν τις απάνθρωπες διαταγές που οι Λίβυοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν.

Ο Καντάφι διατηρεί εδώ και καιρό στενές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες, έχοντας στρέψει τη πλάτη του στον αραβικό κόσμο προ πολλού. Σήμερα στη Λιβύη ζουν περί τις 500.000 Αφρικανοί, σε έναν πληθυσμό 6.000.000. Οι μισθοφόροι είναι πολύ λιγότεροι, όμως πιστεύεται πως είναι εξαιρετικά πιστοί στο καθεστώς και τις τελευταίες μέρες ενισχύονται και με περισσότερους που καταφθάνουν με ειδικές πτήσεις.

Τέλος, στη Λιβύη, όπως και στην Υεμένη αλλά και στο Ιράκ, υπάρχουν πάμπολλες φυλές.

Ο ίδιος ο Καντάφι προέρχεται από τη φυλή των Qadhaththa, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιεί ως σωματοφύλακες, αλλά και σε θέσεις κλειδιά του καθεστώτος του. Όπως έκανε παλιότερα ο Ιρακινός Saddam Hussein, ή όπως κάνει σήμερα ο πρόεδρος Saleh της Υεμένης, έτσι και ο συνταγματάρχης Καντάφι βάζει τις φυλές να τρώγονται μεταξύ τους, με σκοπό, όντας διαιρεμένες, να μην αποτελέσουν απειλή για το καθεστώς του.

Απομένει να δούμε αν όλες οι παραπάνω ομάδες θα εκπληρώσουν τη πρόβλεψη του Καντάφι, πως χωρίς αυτόν, η χώρα θα βυθιστεί σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

 

S.A.-BBC

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/02/2011 08:00:57

  Το STRATFOR, δυο-τρεις μέρες τώρα υπαινίσσετατ "διάσπαση", γεωγραφική...

 2. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 26/02/2011 08:17:28

  Πάντα ήθελαν οι ΗΠΑ να στήσουν μια βάση στη μέση της Μεσογείου και δίπλα στο Ισραήλ.
  Τώρα είναι η χρυσή τους ευκαιρία.
  Όχι θα άφηναν την Γαλλία και την Ιταλία να κάνουν Business πετρελαίου με τον Καντάφι χωρίς να τους δίνουν λογαριασμό.
  Σε εμάς έστειλαν το ΔΝΤ σ'αυτούς κόβουν τις εύκολες-ανεξάρτητες Business.
  Η "απόβαση στη Νορμανδία" για το τέταρτο Ραϊχ της Μέρκελ έχει ξεκινήσει.
  Ή θα πέσει με το "καλό"ή με πόλεμο.

 3. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/02/2011 09:18:13

  Από την θέση κατάταξης των χωρών στους παρακάτω πίνακες καταλαβαίνει κάποιος, ότι η περίπτωση της Λιβύης έχει ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά στους συγκεκριμένους δείκτες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες που έχουν σημειωθεί πρόσφατα εξεγέρσεις.
  Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, αναφέρονται απλά και μόνο ως μέτρο σύγκρισης.
  Ανεξάρτητα από την προσωπικότητα του Καντάφι και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας του, η Λιβύη βρίσκεται οικονομικά σε πολύ διαφορετική κατάσταση από τις γύρω χώρες της, άρα μάλλον οι λόγοι της εξέγερσης των Λίβυων με τις τρίχρωμες σημαίες του παλαιού μοναρχικού καθεστώτος μάλλον δεν μπορούν να δικαιολογηθούν όπως αυτές της πεινασμένης Αιγύπτου,Τυνησίας,Υεμένης.

  Δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης, HDI:

  53η θέση Libya 0.755
  55η θέση Saudi Arabia 0.752 (αναφέρεται ενδεικτικά)
  65η θέση Russia 0.719 (αναφέρεται ενδεικτικά)
  81η θέση Tunisia 0.683
  84η θέση Algeria 0.677
  101η θέση Egypt 0.620
  114η θέση Morocco 0.567
  133η θέση Yemen 0.439

  Κατάλογος χωρών από το ΑΕΠ (ονομαστικό) κατά κεφαλήν σε δολάρια ΗΠΑ:

  42η θέση Σαουδική Αραβία 14.871,241 (αναφέρεται ενδεικτικά)
  53η θέση Λιβύη 9.570,007
  55η θέση Ρωσία 8.873,614 (αναφέρεται ενδεικτικά)
  95η θέση Αλγερία 3.816,236
  97η θέση Τυνησία 3.794,434
  106η θέση Μαρόκο 2.847,496
  113η θέση Αίγυπτος 2.450,407
  133η θέση Υεμένη 1.107,591

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κάποιος 26/02/2011 10:28:53

   Να φτιάξω και γω ένα δείκτη? Ρε αντε απο δώ, βγαλτε τις τσιμπλες απο τα μάτια σας, που σας σερβίρουν οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί. Σας εξήγησαν ποτέ πως ο λαός πεινάει ενώ η χώρα πλέει στο πετρέλαιο? Οι πρώτοι Ελληνες που έφτασαν εδώ αυτά λένε, υπάρχει κανένας δείκτης γι'αυτό? Για όλα φταίνε οι κακοί Αμερικάνοι, όμως αυτοί διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τον Καντάφι, ενώ οι Ευρωπαίοι? Αλήθεις η οικογένεια Παπανδρέου τι θα μας πεί τώρα, μήπως πρέπει να ξαναβάλουμε στο διαδίκτυο τις φωτό με τον δικτάτορα και το άλλο φρούτο τις ΜΚΟ.

 4. parsifal avatar
  parsifal 26/02/2011 09:22:24

  Μήν λησμονούμε οτι απο τα πρώτα μέτρα της επαναστάσεως υπό τον Καντάφι ηταν ακριβώς το κλείσιμο της βάσεως Wheelus που διατηρούσαν οι Αμερικανοί στην Τρίπολη. Για την Ελλάδα ηταν καλό, αφού αναβαθμίσθηκε θεαματικά η σημασία της Σούδας ως ενδιάμεσος σταθμός πρός την Εγγύς Μέση Ανατολή.
  Μια εγκατάσταση ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Αλγερία, σφήνα στο υπό Γαλλική επιροή Μαγκρέμπ είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τις ΗΠΑ. Επιπλέον θέτουν σε απόσταση βολής την υποσαχάρια Αφρική οπου δραστηριοποιούνται εντονα οι Κινέζοι (πετρέλαια και ορυκτός πλούτος).
  Τώρα τα περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τα ξέρωμε απο το Ιράκ, την Γιουγκοσλαυία κ.α. Οι δημοσίως μαστιγούμενοι, ακρωτηριαζόμενοι, καρατομούμενοι κλπ. στην Σαουδική Αραβία φαίνεται οτι στερούνται "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τα οποία αποτελούν προνόμιο Ιρανών, Λίβυων κλπ. αναξιοπαθούντων !

  • Α.Μ. avatar
   Α.Μ. @ parsifal 26/02/2011 11:23:25

   @parsifal
   Συμφωνώ.
   Όσο για τις ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την .. δημοκρατία των αμερικάνων και του ΟΗΕ.. αστειότητες!
   42 χρόνια δεν τους είχε ενοχλήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λιβύη και ξαφνικά κατακλύστηκαν από ανθρωπισμό και δεν μπορούν να τον αντέξουν οι ΗΠΑ.
   Και θα βάλουν το ΝΑΤΟ να αρχίσει να βομβαρδίζει για να υπερασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λίβυων ξεπαστρεύοντας κάμποσες χιλιάδες ..Λίβυους!
   Όπως ακριβώς στην πρώην Γιουγκοσλαβία δλδ.
   Άσχετα με το ότι ο Καντάφι είναι δικτάτορας και με το ότι δημοκρατία οι Λίβυοι δεν πρόκειται να δούν ποτέ - ούτε τους βλέπω να κόβουν και φλέβες για δημοκρατικό πολίτευμα - οι ΗΠΑ για μια ακόμα φορά παίζουν το δικό τους παιχνίδι και μάλιστα χωρίς να στείλουν ούτε έναν δικό τους στρατιώτη στην Λιβύη! Μόλις σφαχτούν οι Λίβυοι μεταξύ τους τότε θα σκάσουν μύτη για να κάνουν κουμάντο ως «ειρηνευτές». Και να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας.

  • Dennis avatar
   Dennis @ parsifal 26/02/2011 11:43:07

   Συμφωνώ απολύτως. Εχουν χεστεί με την επέκταση της Κινας στην Αφρική...

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ parsifal 26/02/2011 21:20:02

   Ολο το παιχνιδι εχει πολλες ομοιοτητες με το κλιμα πριν την τελευταια επεμβαση στο Ιρακ, εκαναν πολεμο για οπλα μαζικης καταστροφης που εκ των υστερων αποδειχθηκε οτι δεν υπηρχαν... αραγε ηταν καλυτερα πριν με τον αιμοσταγη Σανταμ ή τωρα μετα την επεμβαση την δημοκρατικης -πολιτισμενης Δυσης?...επισης ο τροπος που επεκτηνεται η κριση στον αραβικο κοσμο εχει επισης ομοιοτητες με την εισοδο του ΔΝΤ στη ΕΕ διαλεγουν πρωτα τον πιο αδυναμο κρικο Ελλαδα-Τυνησια, αλωστε οπως γραφουν στις "εγκριτες" εφημεριδες τους η κριση θα φτασει και στη Συρια,που αν γινει αυτο ο Θεος να βαλει το χερι του...για την ΕΕ οι περισπουδαστοι αναλυτες δεν προβλεπουν εξαπλωση της κρισης εως και την Ιταλια?

 5. anonymous avatar
  anonymous 26/02/2011 10:22:18

  Θεωρείες Συνομοσίας

 6. man8os avatar
  man8os 26/02/2011 10:46:24

  Βαρανε την ΕΕ εκει που ποναει πιο πολυ, στην Μεσογειο.

 7. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/02/2011 11:11:52

  Οι Ελληνες που αναφέρεις, ήταν αποκλεισμένοι τόσα χρόνια στην Λιβύη και δεν μπορούσαν να μιλήσουν για το δράμα του λιβυκού λαού που πέθαινε της πείνας ;
  Εσύ που αμφισβητείς τους δείκτες των παγκοσμίων οργανισμών από που τα άκουσες αυτά που γράφεις , από το έγκυρο δελτίο ειδήσεων του σταρ ή του άλτερ ;

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ Κάποιος 26/02/2011 21:08:25

   Αυτοι που γυρισαν πισω, απο τους ελληνες, ειναι οσοι εχουν παει τα τελευταια 2-3 χρονια να δουλεψουν!οι ομογενεις δεν εφυγαν!στην Τριπολη οι 20 οικογενειες ομογελων μαζι με τον Μητροπολιτη αρνηθηκαν να φυγουν...εισαι απο τους ελαχιστους που εχεις καταλαβει τι παιζεται...

   • kastroHEL avatar
    kastroHEL @ kastroHEL 26/02/2011 21:09:10

    *ομογενων

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/02/2011 11:36:24

  Η κορη του Κανταφι ηταν στον ΟΗΕ !!! χαχαχααααααααααα

  ΠΠ

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/02/2011 12:10:23

   αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
   Ξεφτίλα!!!!!!!!!!!!

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/02/2011 13:26:54

  The LIA (Libyan Investment Authority) is a Libyan government organization established on August 28, 2006, by the GPCO (General People's Committee of Libya) to manage the value of Libya's oil revenues and to diversify the dependence of national income. It is a holding company that manages investment funds of the government coming from the oil and gas industry in various areas of the international finance market.
  LIA follows the Libyan Arab Foreign Bank , established in 1972 to support overseas investment, in addition to the Libyan Arab African Investment Company for investments in the African Continent.

  LIA is in charge for the assets of the Libyan Arab Foreign Investment Company and Oilinvest. Other activity of the LIA is related to the ESDF (Economic and Social Development Fund ), which manages assets in Libya to benefit Libya’s population.................

  ΠΠ

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/02/2011 13:41:27

  Sovereign Wealth Funds !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ποιες ειναι οι Αγορες οεοοοο

  Africa

  Algeria - Revenue Regulation Fund (Fond de Regulation des Recettes)
  Angola - Fundo Soberano Angolano NOT CREATED YET
  Botswana - Pula Fund
  Chad - Revenue Management Plan
  Equatorial Guinea - Fund for Future
  Gabon - Fund for Future Generations
  Libyan Investment Authority
  Mauritania - National Fund for Hydrocarbon Reserves
  Nigeria - Excess Crude Account
  Sao Tome and Principe - National Oil Account
  Sudan - Oil Revenues Stabilization Account


  Middle East

  Bahrain - Mumtalakat Holding Company
  Iran - Oil Stabilisation Fund
  Kuwait Investment Authority
  Oman - State General Reserve Fund
  Qatar Investment Authority
  Palestine Investment Fund
  Saudi Arabia - Public Investment Fund
  Saudi Arabia - SAMA Foreign Holdings
  UAE - Abu Dhabi Investment Authority
  UAE - Emirates Investment Authority
  UAE - Investment Corporation of Dubai
  UAE - Mubadala Development Company
  UAE - RAK Investment Authority

  Asia

  Azerbaijan - State Oil Fund
  Brunei Investment Agency
  China-Africa Development Fund
  China Investment Corporation
  China - National Social Security Fund
  China - SAFE Investment Company
  Hong Kong Monetary Authority Investment
  Kazakhstan National Fund
  Malaysia - Khazanah Nasional
  Malaysia - Terengganu Investment Authority
  Mongolia - Human Development Fund
  Singapore - Government of Singapore Investment Corporation
  Singapore - Temasek Holdings
  South Korea Investment Corporation
  Taiwan - National Stabilization Fund
  Turkmenistan - Stabilization Fund
  Vietnam - State Capital Investment Corporation

  Australia and Oceania

  Australia - The Future Fund
  East Timor - Timor-Leste Petroleum Fund
  Kiribati - Revenue Equalization Reserve Fund
  New Zealand Superannuation Fund
  Papua New Guinea - Mineral Resource Stabilization Fund

  Europe

  Ireland - National Pensions Reserve Fund
  France - Strategic Investment Fund
  Norway - The Government Pension Fund - Global
  Russia - National Wealth Fund

  North America

  Canada - Alberta Heritage Savings Trust Fund
  Mexico - Oil Income Stabilisation Fund
  USA - Alaska Permanent Fund
  USA - Alabama Trust Fund
  USA - New Mexico State Investment Office Trust
  USA - Permanent Wyoming Mineral Trust Fund

  South America

  Brazil - Fundo Soberano do Brazil
  Chile - Pension Reserve and Social and Economic Stabilization Fund
  Colombia - Oil Stabilization Fund
  Trinidad and Tobago - Heritage and Stabilization Fund
  Venezuela - FIEM

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.