#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2011 07:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα γίνονται για το κακάοΜε τον αιματηρό εμφύλιο σπαραγμό  στην Ακτή του Ελεφαντοστού να πλησιάζει στο τέλος του, ήρθε πλέον η ώρα να μαθευτεί η αλήθεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη χώρα.

Πολλοί επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι όλα έγιναν εξαιτίας κάποιου εκλογικού αποτελέσματος, βάσει του οποίου κέρδισε τη προεδρία ο Alassane Ouattara, ενώ ο χαμένος Laurent Gbagbo αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.

Ο ισχυρισμός αυτός πάσχει, αφού μια αναφορά αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας, μας λέει πως κλιμάκιο παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας ανέφερε εκλογική νοθεία και εκλογικές ανωμαλίες σε περιοχές που οι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί υπέρ του Ouattara.

Το όλο ζήτημα παραμορφώνεται από τις ειδήσεις που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ της Δύσης, και η εμπειρία μας δείχνει ότι όσον αφορά στην Αφρική, τα ΜΜΕ αυτά ανέκαθεν απεχθάνονταν τους λαούς της Αφρικής.

Το να θεωρούμε ότι το χάος στην Ακτή του Ελεφαντοστού οφείλεται σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μια απλοϊκή εξήγηση, και διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα της κατάστασης.

Το πραγματικό θέμα πίσω από το αδιέξοδο της χώρας έχει να κάνει με την απόπειρα του γαλλικού ιμπεριαλισμού να ελέγξει τη περιοχή. Από τη μια έχουμε τον Gbagbo που είναι εναντίον του γαλλικού ιμπεριαλισμού στη χώρα, και που στηρίζει την έννοια του παναφρικανισμού, ενώ από την άλλη έχουμε τον Ouattara, που είναι συγκαταβατικός απέναντι στα γαλλικά συμφέροντα στη χώρα του.

Αυτό το μάθημα ανάγεται στη δεκαετία του 1950, όταν η αλλαγή ήρθε στην Αφρική, αρχής γενομένης με την ανεξαρτησία της Γκάνας, και την ανάδειξη των εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων.

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Charles De Gaulle αντιλήφθηκε πως οι αλλαγές θα σαρώσουν τις χώρες που βρίσκονταν υπό γαλλικό αποικιακό έλεγχο. Για αυτό προχώρησε σε μια ριζοσπαστική λύση, δίνοντας στις γαλλόφωνες χώρες την ανεξαρτησία τους, με τον όρο αυτές να παραδώσουν το 90% των εσόδων τους στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι. Παράλληλα επέμενε για τη σύνδεση των νομισμάτων τους με το γαλλικό φράγκο, ώστε να διευκολύνονται οι γαλλικές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνταν στην γαλλόφωνη Αφρική.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως όλα τα γαλλόφωνα κράτη της Αφρικής είναι πλούσια σε μεταλλεύματα όπως ουράνιο, χρυσό, βωξίτη, χρώμιο, καθώς επίσης και σε διαμάντια, πετρέλαιο, αέριο, κλπ.

Οι εν λόγω χώρες, διψασμένες για πολιτική ανεξαρτησία, υπέγραψαν αφελώς αυτή τη δρακόντεια συμφωνία. Έτσι, υποδουλώθηκαν για πάντα στη γαλλική οικονομική κυριαρχία.

Τα γαλλικά συμφέροντα σήμαιναν πως οι γαλλικές εταιρίες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές αυτών των χωρών, και στα κρατικά τους συμβόλαια. Επιπλέον, δεν πλήρωναν φόρους στις χώρες αυτές, ενώ όλα τα κέρδη τους επέστρεφαν στη Γαλλία.

Όσες χώρες αντιστάθηκαν, όπως η Burkina Faso του  Thomas Sankara, υπέστησαν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, ακόμη και πραξικοπήματα. Ο μελετητής της ιστορίας Gbagbo, βλέποντας τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, ορκίστηκε να την αλλάξει. Επίσης δεσμεύτηκε να εθνικοποιήσει κάποιες βιομηχανίες κλειδιά, που βρίσκονται υπό γαλλικό έλεγχο.

Θα πρέπει επίσης  να σημειωθεί ότι η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Ένα υλικό που είναι απαραίτητο για τη παραγωγή σοκολάτας και γλυκισμάτων. Η γαλλική ζαχαροπλαστική βιομηχανία είναι παγκοσμίως διάσημη, και αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Συνεπώς, ο έλεγχος του κακάο είναι  εκ των ων ουκ άνευ για τη Γαλλία.

Η γαλλική πολιτική ελίτ γνωρίζει την ατζέντα του Gbagbo, και έχει χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια του, τα οποία αν εφαρμοστούν θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τη γαλλική οικονομία.

Αν μάλιστα το εν λόγω παράδειγμα το ακολουθούσαν και άλλες γαλλόφωνες χώρες της ηπείρου, ζητώντας οικονομική ανεξαρτησία, η γαλλική οικονομία θα έπεφτε σε βαθιά ύφεση αφού το κοινωνικό κράτος του Παρισιού εξαρτάται εν πολλοίς από τα έσοδα της Αφρικής. Για αυτό και μόνο το λόγο, οι Γάλλοι και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν τον Ouattara.

Η απόδειξη για αυτή την υποστήριξη αναδεικνύεται με τις εικόνες που έδειξε η γαλλική τηλεόραση, με τα γαλλικά ελικόπτερα που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων Gbagbo. Παράλληλα, οι δήθεν επαναστάτες που επιτέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, είναι στη πραγματικότητα λευκοί Γάλλοι μισθοφόροι, και αυτό φαίνεται σε διάφορα βίντεο του you-tube.

Γιατί λοιπόν οι Γάλλοι υποστηρίζουν τον Ouattara;

Ο Ouattara είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σπούδασε στη Δύση, και συνεπώς θεωρείται εύκολος για χειραγώγηση από πλευράς των Γάλλων και των συμμάχων τους.

Αν, όπως όλα δείχνουν, ο Ouattara κερδίσει την εξουσία, αυτό θα σημαίνει πως ο γαλλικός ιμπεριαλισμός κέρδισε μια σημαντική μάχη, και πως η οικονομική ανεξαρτησία της Ακτής του Ελεφαντοστού, αλλά και της υπόλοιπης Αφρικής, θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

S.A.-Global Research

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tsar avatar
  tsar 20/04/2011 09:45:44

  Φάκτορα, το άρθρο το έχεις ξανανεβάσει εδώ:

  http://www.antinews.gr/2011/04/19/97354/

  Παρ' όλα αυτά... ξαναεύγε σου.

  • factorx avatar
   factorx @ tsar 20/04/2011 11:30:24

   Επανάληψη μητέρα μαθήσεως

 2. sawas avatar
  sawas 20/04/2011 09:52:19

  Μπράβο Strange, πολύ καλή επιλογή!!!!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 20/04/2011 19:28:50

  Οι καρποί του κακάο, «Η Τροφή των Θεών», προέρχονται από τα αρχέγονα «Δάση της Βροχής» της λεκάνης του Αζονίου, «του Φαρμακείου της Γης» και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των αρχαίων πολιτισμών της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

  Οι αρχαίοι Ινδοί Μayas, ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν το τελετουργικό ρόφημα «Chocolatl», από κόκκους κακάο, νερό, μαύρο πιπέρι, βανίλια και μπαχαρικά. Το ρόφημα αυτό, έπιναν οι καλεσμένοι στις τελετές αρραβώνων, γάμων και γεννήσεων μωρών. Αυτή ήταν η πρώτη και παγκοσμίως αποδεκτή σήμερα, σχέση μεταξύ σοκολάτας και ρομαντισμού.

  Οι κόκκοι κακάο, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως Νόμισμα, στη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τα αρχεία του αρχαίου πολιτισμού των Μayas, με τέσσερις κόκκους κακάο, μπορούσε ν’αγορασθεί μιά κολοκύθα και με δέκα κόκκους κακάο, ένα άλογο. Εμπορικές συναλλαγές με κόκκους κακάο γίνονταν συχνά και γιά άλλα αγαθά όπως υφάσματα, νεφρίτης, επετειακά φτερά και άλλα.

  Ρόφημα «Chocolatl» σε μεγάλες ποσότητες επίσης έπινε ο αρχαίος λαός των νομάδων Ατζέκων. Τους άρεσε ιδιαίτερα αυτό το πολυβραβευμένο και πολυτελές ρόφημα, από «λεπτοθρυμματισμένους κόκκους, απαλό, αφρώδες, κοκκινωπό, πικρό με chilli νερό, αρωματικά άνθη, βανίλια και άγριo μέλι μέλισσας.»

  Το 1325, οι Ατζέκοι, ίδρυσαν τη μεγάλη Πόλη Tenochtitlan και τη παντοδύναμη αυτοκρατορία τους, στη κοιλάδα του Mexico.

  Το 1517, ο ισπανός θαλασσοπόρος κι αυτός όπως ο συνάδελφός του Christopher Columbus και αποδεδειγμένα στυγνός κατακτητής και τυχοδιώκτης, Don Hernán Cortés, ξεκίνησε από την Κούβα με 11 πλοία και 600 άνδρες, γιά την αναζήτηση φήμης και πλούτου στον «Νέο Κόσμο». Φθάνοντας στην ακτή του Μexico, κοντά στη Veracruz, αποφάσισε να επισκεφθεί την μεγάλη Πόλη Tenochtitlan και να γνωρίσει προσωπικά, τον φημισμένο γιά τα πλούτη και τη παντοδυναμία του, αυτοκράτορα των Ατζέκων, Montezuma.

  Ο Montezuma, παρουσίασε στον Don Hernán Cortés, το αγαπημένο του ρόφημα «Chocolatl», το οποίο έπινε καθημερινά, σε χρυσό κύπελλο. Λέγεται ότι ο Montezuma έπινε ημερησίως περισσότερα από εκατό χρυσά κύπελλα «Chocolatl», πριν επισκεφθεί το χαρέμι του, κάνοντας ουσιαστικά πράξη, τη μυθική πεποίθηση ότι το ρόφημα «Chocolatl», είχε ασύγκριτες αφροδισιακές ιδιότητες.

  Το 1520, οι Ισπανοί επιτέθηκαν ξαφνικά στους Ατζέκους, όταν αυτοί γίορταζαν ειρηνικά την εθνική γιορτή τους. Αν και ο αυτοκράτορας Montezuma σκοτώθηκε, επί δύο μήνες οι Ατζέκοι αντιστάθηκαν και κράτησαν τους ισπανούς κατακτητές, έξω από τα τείχη της μεγάλης Πόλης Tenochtitlan. Ομως, μετά την ανάκτηση των δυνάμεών τους οι ισπανοί, πολιόρκισαν επί 75 ημέρες τη μεγάλη Πόλη και όταν η Πόλη αυτή έπεσε, σήμανε και το τέλος του πολιτισμού των Ατζέκων.

  Το 1521, τη πλούσια και γόνιμη Πόλη Tenochtitlan οι Ισπανοί κατακτητές έκαψαν, κατέστρεψαν, ξαναέκτισαν και μετωνόμασαν, City of Mexico..
  Ο δε ισπανός «νικητής» Don Hernán Cortés, προήχθη σε Γενικό Κυβερνήτη του Mexico!

  Tο 1528, ο Don Hernán Cortés επιστρέφει στην Ισπανία με άπειρα πλούτη και γαλέρες φορτωμένες με τόνους κακάο και εξοπλισμό γιά τα ροφήματα της σοκολάτας, γιά να τα εναποθέσει μαζί με άλλα λάφυρα, στα πόδια της Βασίλισσας της Ισπανίας, Isabella.

  Σε αντίθεση με τους ισπανούς, οι άγγλοι και ολλανδοί ναύτες δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα τον «θησαυρό κακάο» που μετέφεραν τα ισπανικά πλοία. Και θυμωμένοι τα πέταγαν στον ωκεανό, καθώς τα θεωρούσαν «περιττώματα προβάτων».

  Γιά έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του «Νέου Κόσμου» από τον επίσης ισπανό Christopher Columbus και του εποικισμού από τους ισπανούς κατακτητές, η παραγωγή και η συνταγή παρασκευής του ροφήματος «Chocolatl», φυλάχθηκαν ως εφτασφράγιστο μυστικό.

  Την ίδια χρονιά, όταν ο Shakespear έγραφε τα τελευταία θεατρικά έργα του, από τη Lima, Peru, ο ιεραπόστολος και θεολόγος José de Acosta, έγραφε:
  «To κακάο είναι τόσο πολύ αγαπητό και τόσο δημοφιλές μεταξύ των Ινδών (Ω, Ναι! των Ισπανών), ώστε αποδείχθηκε ως ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους διακινητές (traffickers) της Νέας Ισπανίας.» Εναν αιώνα μετά, η Ισπανία χάνει το μονοπώλειο της σοκολάτας στην ευρωπαϊκή αγορά.

  Το 1650, αυτό το εξωτικό ρόφημα από τους «μικρούς καφετί κόκκους», κερδίζει πρωτόγνωρη αναγνώριση και δημοτικότητα στη Γαλλία. Με τις πλούσιες θρεπτικές αξίες του και την ασύγκριτη ευωδιά του, το κακάο αναγνωρίσθηκε ώς το πιό γευστικό και εύοσμο ρόφημα και κυρίως λόγω του υψηλού κόστους εισαγωγής του, έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στη Γαλλική «αφρόκρεμα».

  Το 1650 επίσης, στην πάλαι ποτέ Μεγάλη Βρετανία, το ρόφημα κακάο γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυλή του Βασιλέως Charles II.

  Το 1684, η προμήθεια των κόκκων κακάο στη Γαλλική αγορά, βελτιώθηκε σημαντικά αμέσως μετά τις κατακτήσεις της Γαλλίας σε Κούβα και Αϊτή και τη δημιουργία νέων δικών της φυτειών κακάο, στις χώρες αυτές.

  Το 1700, οι Βρετανοί βελτίωσαν το ρόφημα κακάο με τη προσθήκη γάλακτος. Οι λιγοστοί «London’s Fashionable Houses of Chocolate», παραμένουν μέχρι σήμερα, «Εxclusive Smart Gentlemen’s Clubs».

  Καθώς η ζήτηση για κακάο συνεχώς αυξάνεται, νέες φυτείες κακάο ιδρύθηκαν στις Δυτικές Ινδίες, Ασία και Αφρική, με τις τιμές κακάο σταδιακά να πέφτουν, καθώς, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κακάο, εισέρχονται στις αγορές.


  «Τhe divine chocolate drink which builds up resistance and fights fatigue.
  A cup of this precious drink permits man to walk for a whole day without food.»
  ~Don Hernán Cortés (1519)

  «Chocolate Lovers
  Make the Best.. LOVERS!»
  ~Hôtel Chocolat

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.