Ήττα για Μέρκελ και άνοδος των ευρωσκεπτικιστών
10/05/2015 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήττα για Μέρκελ και άνοδος των ευρωσκεπτικιστών

Η πέμπτη συνεχόμενη εκλογική επιτυχία για το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημειώθηκε στις περιφερειακές εκλογές της Βρέμης, ενώ ήττα γνώρισε το CDU της Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το exit poll του ARD TV, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα κερδίσουν τις εκλογές στο μικρότερο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας με 32,5 τοις εκατό. Το SPD, το οποίο επικρατεί στη Βρέμη από το 1946, είναι πιθανό να ανανεώσει την συμμαχία του με τους Πράσινους, οι οποίοι αναμένεται να κερδίσει 15,5 τοις εκατό.

Το αντιευρωπαϊκό AFD αναμένεται να κερδίσει 5,0 ή 5,2 τοις εκατό. Πριν τη Βρέμη, το AfD είχε κερδίσει έδρες στη Σαξονία, το Βραδεμβούργο, τη Θουριγγία και το Αμβούργο. Το κόμμα έχει υφαρπάξει ψήφους από τους συντηρητικούς της Μέρκελ από τότε που ιδρύθηκε το 2013, φέρνοντας αντιρρήσεις στις διασώσεις της ευρωζώνης για κράτη όπως η Ελλάδα, αν και πρόσφατα είχε παρακμάσει εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών.

Το κόμμα είχε ποσοστά έως και 10 τοις εκατό στις εθνικές δημοσκοπήσεις του προηγούμενου έτους, αλλά έπεσε σε περίπου 5 τοις εκατό πρόσφατα – εν μέρει και εξαιτίας μιας άγριας εσωτερικής διαμάχης για την έκκλησή του προς τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, κάτι που φόβισε τους κεντρώους ψηφοφόρους , ιδιαίτερα στη Δυτική Γερμανία.

Οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ υπέστησαν μία ακόμη ήττα στην περιφέρεια, στη Βρέμη, παρά την ενεργό εκστρατεία της στο βορειοδυτικό λιμάνι. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) φαίνεται να κερδίζει 23 τοις εκατό, ενώ κατά την τελευταία ψηφοφορία το 2011 είχε λάβει 20%. Το CDU, επίσης, βρέθηκε σε δυσμενή θέση τον Φεβρουάριο στο Αμβούργο, σημειώνοντας τα χαμηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα στην ιστορία του με 15,9 τοις εκατό, και πλέον έχει την εξουσία σε μόλις πέντε κρατίδια της Γερμανίας.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεγάλα λόγια avatar
    Μεγάλα λόγια 11/05/2015 14:23:02

    Πολύ αργά προχωράει τελικά η Ευρωαμφισβήτηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.