Ήττα Ομπάμα στο Κογκρέσο για την εμπορική συμφωνία
13/06/2015 14:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήττα Ομπάμα στο Κογκρέσο για την εμπορική συμφωνία

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής έφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες προκειμένου να ολοκληρώσει γρήγορα μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Παρότι αιχμηρή, η ψηφοφορία δεν ήταν η τελευταία λέξη στο ζήτημα, καθώς ο εκπρόσωπος της Τζον Μπένερ είπε ότι θα υπάρξει και νέα ψηφοφορία την Τρίτη για την επέκταση του προγράμματος, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το διεθνές εμπόριο.

Αλλά η ήττα της Παρασκευής έδειξε πόσο ασταθής είναι η ατζέντα του Ομπάμα για το εμπόριο στο Κογκρέσο. Η Βουλή ψήφισε κατά του προγράμματος βοήθειας των εργαζομένων με 126 - 302. Για τη βελτίωση αυτών των αριθμών, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, ο Λευκός Οίκος και οι επιχειρήσεις υπέρ της συμφωνίας θα πρέπει να βρουν τρόπους για να κερδίσουν τόσο τους σκεπτικούς Δημοκρατικούς όσο και φιλύποπτους Ρεπουμπλικάνους. Η ήττα υπογράμμισε επίσης την εξασθένηση της επιρροής της δεύτερης θητείας του Προέδρου, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν τοξικό για τις προοπτικές επανεκλογής τους, με δεδομένη την ανησυχία στις περιφέρειές τους, ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αποστέλλονται στο εξωτερικό. Ο Ομπάμα, ο οποίος ταξίδεψε στο Καπιτώλιο το πρωί της Παρασκευής και σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα μπέιζμπολ του Κογκρέσου το προηγούμενο βράδυ, μίλησε με πάθος στα μέλη του κόμματός του, ζητώντας τους να τον στηρίξουν.

Η απόρριψη της συμφωνίας, έστω και προσωρινά, δυσκολεύει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν με 11 χώρες σε όλο τον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ. Η ορατή πρόοδος σχετικά με τα υπόλοιπα δύσκολα θέματα στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (TPP), έχει καθυστερήσει εξαιτίας του ψηφίσματος. «Αν αυτό δεν διορθωθεί άμεσα με τη θετική ψήφο, είναι αμφίβολο ότι οι εταίροι της TPP θα είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν σοβαρά ξανά» δήλωσε ο Ντάνιελ Πράις, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Τζορτζ Μπους και διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία συμβούλων Rock Creek.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να περιλαμβάνουν μια νέα φρενίτιδα των ομάδων συμφερόντων και από τις δύο πλευρές, καθώς ο Ομπάμα και οι σύμμαχοί του ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Το Κογκρέσο επί χρόνια δεν ήταν σε θέση να περάσει ένα πολυετές νομοσχέδιο και το υφιστάμενο βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο λήγει στο τέλος του Ιουλίου. Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί δέχονται εδώ και καιρό πιέσεις για ένα πολυετές νομοσχέδιο, το οποίο πολλοί θεωρούν απαραίτητο για την ολοκλήρωση μακροπρόθεσμων έργων υποδομής που θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας.

www.wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.