#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2013 09:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήττα Ομπάμα η πιθανή καταψήφιση της επίθεσης από το ΚογκρέσσοΕδώ και μία εβδομάδα σχεδόν, ο Λευκός Οίκος συζητά την επικείμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Αλλά η ξαφνική απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου τον εξέθεσε σε ένα μεγάλο ρίσκο που θα μπορούσε να καταστρέψει την αξιοπιστία του, εάν τελικά δεν ληφθεί απόφαση για μια απάντηση στη θανάσιμη επίθεση με χημικά όπλα που ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» του.

Η εκπληκτική αντιστροφή εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα του προέδρου και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ηγέτες στη Συρία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και αλλού, αφήνοντάς τους με την εντύπωση ενός αμερικανού προέδρου που δεν προτίθεται να στηρίξει τα λόγια του με πράξεις.
Ο πρόεδρος, στη βιαστικά ανακοίνωση που έκανε το Σάββατο από το Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι όντως έχει την εξουσία να ενεργεί μόνος του. Αλλά αντιμέτωπος με την προοπτική της ανάληψης δράσης σε κάτι που είναι αντίθετο με την πλειοψηφία των Αμερικανών, προσπάθησε να μεταθέσει το βάρος και να μοιραστεί την ευθύνη με τους συνεργάτες του στο Καπιτώλιο.
Οι συνέπειες από τη μεταστροφή του Ομπάμα θα μπορούσαν να είναι σαρωτικές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εάν το Κογκρέσο ψηφίσει κατά της στρατιωτικής δράσης, θα σηματοδοτήσει μια ταπεινωτική ήττα για έναν πρόεδρο που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του και ήδη αγωνίζεται για την επιρροή του στην Ουάσιγκτον. Θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει το κύρος του διεθνώς, σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται ήδη τα ερωτήματα σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της αμερικανικής επιρροής, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο.

Απόφαση καθορισμένη από την κοινή γνώμη
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος βλέπει δυνητικά θετικές πολιτικές επιπτώσεις στην προώθηση της απόφασης στο Κογκρέσο. Ο Ομπάμα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις που έκανε ως γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος, όταν ζήτησε αυτοσυγκράτηση και διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για τη λήψη στρατιωτικής δράσης. Επίσης, ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί από τους πολέμους και πολλοί είναι αντίθετοι με ακόμη μία στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, έστω και ήπια. Μια δημοσκόπηση του NBC News που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι η χρήση χημικών όπλων δεν έχει αλλάξει την κοινή γνώμη υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Περίπου το 50 τοις εκατό δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της συριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρήσης χημικών όπλων, ενώ το 42 τοις εκατό δήλωσε ότι θα έπρεπε. Μόλις το 21 τοις εκατό υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Οι σύμβουλοι του Ομπάμα δεν αποκαλύπτουν τι θα κάνει ο πρόεδρος αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τη στρατιωτική δράση. Αν πιέσει για στρατιωτική δράση παρά την αντίθεσή τους , θα ρίξει πιθανό την ευθύνη στο Κογκρέσο λέγοντας ότι θέτει εμπόδια για την ανατροπή ενός δικτάτορα που σκοτώνει αμάχους χωρίς συνέπειες.

ΗΠΑ-Γαλλία: η «νέα» συμμαχία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι την Παρασκευή χαιρέτισε τη γαλλική υποστήριξη σε πιθανή στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος , αποκαλώντας τη χώρα τον «παλαιότερο σύμμαχο» της Αμερικής. Αφού ο παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, απέκλεισε κάθε στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Πέμπτης, η Ουάσιγκτον εξέτασε το ενδεχόμενο να απομονωθεί διεθνώς, στις προσπάθειές της να πιέσει για μια στρατιωτική επέμβαση.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όμως, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του για στρατιωτική δράση την Παρασκευή, λέγοντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι υποστηρίζει τη λήψη «αυστηρών» σωφρονιστικών μέτρων, ως απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ.
Η Γαλλία πλέον φαίνεται σαν ο μόνος σημαντικός διεθνής εταίρος των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση στη Συρία. «Ο παλαιότερος σύμμαχός μας, η Γαλλία, δήλωσε ότι το καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια δράση και ότι είναι σκάνδαλο να χρησιμοποιούν τα όπλα που η διεθνής κοινότητα έχει απαγορεύει τα τελευταία 90 χρόνια, σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις». Τα θερμά λόγια της Ουάσιγκτον για τη Γαλλία εκφράζουν μια σημαντική μεταστροφή από την εχθρότητα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η Γαλλία αρνήθηκε να υποστηρίξει, το 2003, την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ. Η Γαλλία τότε αντιμετώπισε τέτοια εχθρότητα από τις ΗΠΑ, που έγιναν προσπάθειες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, ενώ ακόμα και οι τηγανιτές πατάτες («French fries» στην αγγλική) μετονομάστηκαν ειρωνικά σε «πατάτες της ελευθερίας» («freedom fries») σε ορισμένα αμερικανικά εστιατόρια.

Οι δύο χώρες είχαν κατά το παρελθόν μια στενή σχέση, που χρονολογείται από τον πόλεμο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία την περίοδο 1775-1783, όταν η Γαλλία βοήθησε τις ΗΠΑ να απαγκιστρωθούν από τη βρετανική κυριαρχία. Όπως σχολιάζει ο Christopher Harmer, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον, εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή θέληση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Γαλλία επί στρατιωτικών θεμάτων. «Οι γαλλικές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν κάνουν πολλές ενέργειες μαζί, αλλά όταν κάνουν οι Γάλλοι τις εκτελούν θαυμάσια. Αμερικανοί και Γάλλοι έχουν εργαστεί μαζί στην πρώτη γραμμή και στο παρελθόν, όπως στο Λίβανο, στη δεκαετία του '80 και του '90 , αλλά δεν θυμάμαι καμία επιθετική συμμαχία που να περιλαμβάνει τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, αλλά όχι τους Βρετανούς» λέει. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη τη στρατιωτική βοήθεια άλλων χωρών, παρά μόνο για πολιτικούς λόγους.

 http://www.washingtonpost.com/politics/congress/analysis-for-obama-decision-to-pull-back-from-the-brink-in-syria-tests-credibility/2013/08/31/d35fe334-1290-11e3-a2b3-5e107edf9897_story.html

http://www.france24.com/en/20130831-syria-with-uk-out-us-flatters-oldest-ally-france-john-kerry

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κουτσούμπας Α. avatar
  Κουτσούμπας Α. 01/09/2013 10:10:19

  Δεν πειράζει. Καλύτερα μια προσωπική ήττα, παρά η εμπλοκή στο αιματοκύλισμα και ο παρασυρμός της ανθρωπότητας σε τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο. Κι αν ο εγωϊσμός του Μπαράκ του θολώνει την κρίση, ας τον συγκρατήσουν οι ψυχραιμότεροι.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Κουτσούμπας Α. 01/09/2013 11:47:25

   Η παραπομπή προς το Κογκρέσο ήταν μια ψύχραιμη και σώφρων απόφαση που θα δικαιωθεί από την ιστορία. Ο Ομπάμα, ο αμερικανικός λαός και όλοι οι λογικοί άνθρωποι θα ανακουφιστούν από μια αρνητική απόφαση του Κογκρέσου. Οι μόνοι που θα φάνε μεγάλη ήττα θα είναι οι ισλαμοκατσαπλιάδες, η συμμορία Ερντογάν - Νταβούτογλου και οι θιασώτες τους.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ pythagorean 01/09/2013 21:41:34

    Μακάρι, για το καλό της ανθρωπότητας, να τον μπλοκάρει (για τους δικούς του λόγους) το κογκρέσο. Μετά, άν θέλει να υπερασπιστεί το γόητρό του, μπορεί να το παίξει δημοκράτης α λα Κάμερον: «Εισηγήθηκα μεν αυτό που θεωρούσα προς το συμφέρον της χώρας αλλά πάνω από όλα είναι η απόφαση του κοινοβουλίου που εκφράζει την λαϊκή βούληση ... μπλα μπλα ... και με δεσμεύει». Θα ήταν το ιδανικό σενάριο.

 2. εφήμερος avatar
  εφήμερος 01/09/2013 10:35:04

  Μετά την κωλοτούμπα του Βενιζέλου τα γυροφέρνει τώρα και ο Ομπάμα Το Βατερλώ των δύο γιγάντων..

 3. MCA avatar
  MCA 01/09/2013 13:09:59

  Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αφού έβγαλε από πάνω του την ευθύνη των αποφάσεων, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μην δυσαρεστήσει ιδιαίτερα εχθρούς και φίλους εντός και εκτός των συνόρων, φόρτωσε το κόστος των επιλογών σε άλλους.
  Αυτός θα βγει λάδι. Κατόπιν εάν κρίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι υπέρ της εικόνας του, θα το πάρει πάνω του, εάν όχι θα τα ρίξει όλα στο Κογκρέσο.

  Αλλά αν φοβόταν την ΄΄ήττα΄΄ θα απευθυνόταν στο Κογκρέσο;
  Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή είναι σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της επέμβασης ή δεν θέλει να γίνει επέμβαση. Στην δεύτερη περίπτωση η ΄΄ήττα΄΄ θα είναι φαινομενική.

 4. Black Jasmine avatar
  Black Jasmine 01/09/2013 15:03:56

  Αληθινή γενναιότητα είναι να υποχωρείς όταν διαπιστώνεις το λάθος και δυνατός είναι μονάχα αυτός που καταφέρνει, να χαλιναγωγεί το εγώ του.

 5. Αντώνης avatar
  Αντώνης 01/09/2013 17:24:20

  Άντε, μαζέψου Νομπελίστα Πλανητάρχη, μη σε γράψει η Ιστορία σαν χασάπη εγκληματία, όπως τους άθλιους προκατόχους σου.

 6. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 01/09/2013 18:28:27

  Για μερικους (μαλλον για τους πιο πολλους) οτι και να εκανε ο Ομπαμα θα το ευρισκαν κατακριτεο!..... Δεν ειναι ευκολο πραγμα να ειναι καποιος στην κορυφη.

  • Κουτσούμπας Α. avatar
   Κουτσούμπας Α. @ Agrofylakas 01/09/2013 19:41:57

   Μας κοιτάζεις από ...πολύ ψηλά μάλλον εσύ και σ΄έχει πιάσει ίλιγγος!

   • Agrofylakas avatar
    Agrofylakas @ Κουτσούμπας Α. 01/09/2013 20:48:44

    Και εσυ εχεις ικανοτητες ψυχαναλησης εξ αποστασεως. Εκτος και δεν πειρες ειδηση οτι οταν ελεγα για καποιον που ειναι ψηλα δεν αναφερομουν στον εαυτο μου αλλα στον Ομπαμα. Τωρα βεβαια, εσυ μπορει να αποφανθεις οτι και ο Ομπαμα εχει ιλιγγο.

    • Κουτσούμπας Α. avatar
     Κουτσούμπας Α. @ Agrofylakas 01/09/2013 22:03:09

     Για σένα μίλησα εγώ, που ως ....συμπάσχων και ομοιοπαθής με τον Ομπάμα, κατανοείς το δράμα που ζει και το σταυρό που κουβαλάει. Εσείς οι υψηλά ιστάμενοι, πράγματι δύσκολα γίνεστε κατανοητοί από τους κοινούς θνητούς.

     • Agrofylakas avatar
      Agrofylakas @ Κουτσούμπας Α. 01/09/2013 22:25:07

      Να κατεβουμε ολοι στον κοινο παρανομαστη για να ανεβης και εσυ ψυχολογικα. Misery needs company!

     • Κουτσούμπας Α. avatar
      Κουτσούμπας Α. @ Agrofylakas 02/09/2013 09:26:22

      Όταν κάποιος γνωρίζει οτι μειονεκτεί, αυτοαμυνόμενος, δηλώνει με ανόητους τρόπους πως ''ανήκει'' στους εκλεκτούς. Πιό πολύ για να το ακούει ο ίδιος, μήπως και κάποτε...πεισθεί.

     • Κουτσούμπας Α. avatar
      Κουτσούμπας Α. @ Agrofylakas 02/09/2013 09:49:24

      Η αλήθεια είναι οτι ανήκεις στους ...''εκλεκτούς''! Αυτό, γίνεται αμέσως αντιληπτό.

     • Agrofylakas avatar
      Agrofylakas @ Κουτσούμπας Α. 02/09/2013 09:57:11

      Σοι ειπας!.....

     • Μιθριδάτις avatar
      Μιθριδάτις @ Agrofylakas 02/09/2013 12:15:32

      '' ΣΥ ΕΙΠΑΣ'' είναι το σωστό.

 7. δαρειος avatar
  δαρειος 01/09/2013 21:17:19

  Ο Ομπάμα δέν θα επιτρέψει να πεθάνουν άλλοι άμαχοι από χημικά .
  Θα τους ξεκάνει με tomahawk

  • μ.Β avatar
   μ.Β @ δαρειος 01/09/2013 22:24:01

   Τι υποκρισία κι αυτή! Όταν βομβαρδίζανε τη Γιουγκοσλαβία κι έκαναν χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, δεν είχαν τέτοιου είδους ευαισθησίες. Η χρήση των συγκεκριμένων βομβών, έχει προκαλέσει τεράστια αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου και αύξηση του αριθμού νεογνών με γενετικές δυσμορφίες. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι νεφροτοξικό, έτσι ώστε να επηρεάζει τα νεφρά, στη συνέχεια το ήπαρ και τον σπλήνα. Στην πραγματικότητα, ολόκληρος ο οργανισμός επηρεάζεται εξαιτίας της τοξικότητας και στην ουσία δηλητηριάζεται. Είναι γελοίο και που μιλάνε οι ...προστάτες, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Προστάτες μας οι κατά συρροή εγκληματίες!

 8. Vee avatar
  Vee 01/09/2013 21:56:23

  Ρε παιδιά, προς Θεού με τον αντιαμερικανισμό σας, σα να διαβάζω site του ΚΚΕ είναι...

 9. Κουτσούμπας Α. avatar
  Κουτσούμπας Α. 02/09/2013 10:21:58

  Πάντα τσιμπάς τόσο εύκολα; Ψάρακλα!

 10. alex23 avatar
  alex23 02/09/2013 13:04:40

  μια εξυπνη κινηση τακτικης για να κερδισει χρονο
  αν οι υπηρεσιες του του δωσουν ή κατασκευασουν τετοια στοιχεια που ειναι ικανα να πεισουν μερος της κοινης γνωμης και συγχρονως να ακυρωσουν την απαιτηση της ρωσιας για αποδειξεις, τοτε θα κινηθει επιθετικα
  αν οχι ή αν αποφασισει οτι πρεπει να αποστασιοποιηθει και να μην υποστηριξει και φανερα την αλ καιντα, θα εχει ενα τελειο δημοκρατικο αλλοθι για να μην κανει τωρα επιθεση

  το μονο βεβαιο ειναι οτι οι αμερικανοι και οι συμμαχοι τους δεν επιθυμουν σε αυτην την φαση την επικρατηση κανενος στην συρια, για να μπορεσουν να τους συρουν σε αποσχιση του βορειου τμηματος, που ειναι μεσα στους στρατηγικους και ενεργειακους τους σχεδιασμους για την ευρυτερη περιοχη του καυκασου και του ιραν

 11. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 02/09/2013 18:16:37

  Τι εχει να φοβηθει ενα φιδι κολοβο,... απο εναν "Ψαρακλα"?
  Are we even now?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.