Ήταν  η έγκριση των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ΡΚΚ το χειρότερο λάθος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, μετά τον πόλεμο του Ιράκ;
29/07/2015 13:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήταν η έγκριση των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ΡΚΚ το χειρότερο λάθος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, μετά τον πόλεμο του Ιράκ;

Οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ έχουν προκαλέσει τα αιματηρά αντίποινα των Κούρδων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα τραγικό λάθος, σχολιάζει ο Patrick Cockburn.

Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν δύο Τούρκους στρατιώτες σε ενέδρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς η μάχη συνεχίζεται ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και σε Κούρδους μαχητές, λήγοντας μια διετή κατάπαυση του πυρός. Η επίθεση ήρθε αφού τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν βάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Σε μια ένδειξη ότι το PKK έχει ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της κυβέρνησης, ένα τουρκικό στρατιωτικό όχημα σε ένα δρόμο κοντά στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη, χτυπήθηκε από εκρήξεις βομβών ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Άλλοι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην «βαριά» αεροπορική επιδρομή τουρκικών αεροσκαφών σε βάσεις του ΡΚΚ στα βουνά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, το Σάββατο - φαινομενικά μέρος μιας νέας τουρκικής επίθεσης κατά των τρομοκρατικών ομάδων, που επίσης δηλώνουν ότι στοχεύουν το Isis. Αλλά ήρθε τη στιγμή που οι Κούρδοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για ανοχή μιας ανανεωμένης επίθεσης από την τουρκική κυβέρνηση ενάντια στην κουρδική μειονότητα, ως τίμημα για την άδεια να χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, εναντίον των τζιχαντιστών.

«Οι Αμερικανοί δεν υπολόγισαν πολύ έξυπνα» δήλωσε ο Καρμάν Καρανταγί, ένας Ιρακινός –Κούρδος σχολιαστής και πρώην επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί. «Ίσως να υπολογίζουν ότι με την Τουρκία στο πλευρό τους δεν χρειάζονται τους Κούρδους». Οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως για τις τουρκικές επιθέσεις κατά του ΡΚΚ σε αντάλλαγμα για την αμερικανική χρήση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων, ή οποιαδήποτε σχέση με την τουρκική δράση κατά των μαχητών του και των εθελοντών, οι οποίοι προηγουμένως ήταν σε θέση να κινηθούν αρκετά ελεύθερα στα σύνορα των 550 μιλίων της Τουρκίας με τη Συρία.

Αλλά, ό,τι και αν έλπιζε η Αμερική, οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο να κινηθεί εναντίον των Κούρδων στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ παρά να επιτεθεί στο Isis. Η Άγκυρα έχει ήδη πει ότι θεωρεί τόσο το PKK όσο και το Isis «τρομοκράτες». Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία έχει εντείνει την καταστολή κάθε τύπου -χρησιμοποιώντας κανόνια νερού εναντίον όλων, από ακτιβιστές μέχρι μέλη της ετερόδοξης σιιτικής αίρεσης των Αλεβιτών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια και ισχυρίζονται ότι υφίστανται διακρίσεις. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 1.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Άγκυρα για την ειρήνη συνελήφθησαν και τους έδεσαν με ιδιαίτερα σφιχτές και επώδυνες πλαστικές χειροπέδες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ανακαλύψουν ότι συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, εμπλέκοντάς την στον πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά χωρίς να έγινε κάτι για να νικήσει το Isis σε κάποια από τις δύο χώρες. Αν συμβαίνει αυτό, η Αμερική θα έχει διαπράξει το μεγαλύτερο λάθος της στη Μέση Ανατολή από την εισβολή στο Ιράκ το 2003, όπου πίστευε ότι μπορούσε να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν και να τον αντικαταστήσει με μια φιλο-αμερικανική κυβέρνηση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ, της οποίας η Τουρκία είναι μέλος, για να συζητήσουν τις δραστηριότητές της τόσο έναντι του PKK όσο και τους Isis, «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών». Ανέφερε ότι η Τουρκία θα ενημερώσει τους συμμάχους της για τα μέτρα που είχε λάβει, μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Isis την περασμένη εβδομάδα κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία που άφησε 32 νεκρούς και μια επίθεση του Isis σε τουρκικές δυνάμεις που σκότωσε έναν στρατιώτη.

Η κίνηση, για τη συμμετοχή της συμμαχίας στη συζήτηση της απειλής στην Τουρκία ήταν σύμφωνη με το άρθρο 4 της ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσινγκτον του ΝΑΤΟ, η οποία επιτρέπει στις χώρες των οποίων η ασφάλεια απειλείται να διαβουλεύονται με τα άλλα 27 μέλη.

Η Τουρκία έχει καταστεί ολοένα και πιο ασταθής και βίαιη κατά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εδραιώσει την εξουσία του, παρότι το κόμμα του AKP έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του περασμένου μήνα. Μια πιθανή ερμηνεία για την επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στο Isis, το ΡΚΚ και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης είναι ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να κερδίσει τις νέες εκλογές που αναμένουν πολλοί αργότερα εντός τους έτους, εάν στο μεταξύ δεν υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού. Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να κερδίσει την πλειοψηφία βασισμένος σε ένα κύμα αντι-κουρδικού και αντι-τρομοκρατικού εθνικισμού, που τροφοδοτείται από την αποστροφή ενάντια στις επιθέσεις από το ΡΚΚ και το Isis.

Το πρόβλημα της Αμερικής είναι ότι ο πλέον αποτελεσματικός σύμμαχος κατά του Isis στη Συρία μέχρι τώρα ήταν το PYD, το κυβερνών κόμμα των 2,2 εκατομμυρίων Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε τρεις θύλακες ακριβώς νότια των τουρκικών συνόρων. Το PYD και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του, που είναι γνωστές ως Λαϊκή Μονάδα Προστασίας ή YPG, είναι το συριακό σκέλος του ΡΚΚ. Έχοντας βοηθηθεί από το περασμένο έτος από την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν απωθήσει το Isis από την πολιορκία της πόλης της Αΐν αλ-Αράμπ και έχουν κερδίσει μια σειρά από περαιτέρω νίκες εναντίον των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένης και της κατάληψης μιας σημαντικής διέλευσης των συνόρων στην Ταλ Αμπιάντ.

Ενώ συμμαχούν με τους Κούρδους στη Συρία, οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την μητρική τους οργάνωση, το ΡΚΚ, ως «τρομοκράτες». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ben Rhodes, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ, βεβαίως, αναγνωρίζουν το PKK ειδικά ως τρομοκρατική οργάνωση. Και, έτσι, και πάλι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα που σχετίζονται με τρομοκρατικούς στόχους».

Δεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρείχαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις βάσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ από το 2007. Αυτή είναι μια ιδιάζουσα μακιαβελική μορφή «ρεαλπολιτίκ» δεδομένου ότι τα μέλη του YPG συχνά αποκτούν στρατιωτική εμπειρία πολεμώντας με το ΡΚΚ εναντίον των Τούρκων, κάτι που εξηγεί γιατί είχαν μεγαλύτερη επιτυχία κατά του Isis σε σχέση με άλλες ομάδες. Στην πραγματικότητα, το Isis μπορεί να επωφεληθεί από την αλλαγή των συμμαχιών των ΗΠΑ επειδή μερικοί μαχητές του PYD στη Συρία θα επιστρέψουν τώρα στην μάχη ενάντια του τουρκικού στρατού.

Ο Ομάρ Σεϊχμούς, ένας βετεράνος Κούρδος ηγέτης της Συρίας που ζει στο εξωτερικό, πιστεύει ότι, όσον αφορά την καταπολέμηση του Isis, «λαμβάνοντας γενικά υπόψιν την κατάσταση, η συμμετοχή της Τουρκίας μπορεί να είναι πιο σημαντική από εκείνη των Κούρδων για τους Αμερικανούς».

Αλλά το πόσο μπορεί να εμπλακεί η Τουρκία πραγματικά ενάντια στο Isis στη Συρία είναι ασαφές. Λέει ότι θέλει να δηλώσει μια νεκρή ζώνη, εκκαθαρίζονται τους μαχητές του Isis, δυτικά του Κομπάνι, αλλά την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία «δεν σκέφτεται» να στείλει χερσαίες δυνάμεις. Η Τουρκία συλλαμβάνει τους ακτιβιστές του Isis, πολλοί από τους οποίους, σημειώνουν τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ζούσαν προηγουμένως ανενόχλητοι από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Χαλίς Μπαγιαντσούκ, ο φημισμένος ηγέτης του Isis στην Τουρκία, έχει συλληφθεί ακριβώς όπως πριν από ένα χρόνο – αλλά και στις δυο περιπτώσεις αφέθηκε ελεύθερος σύντομα, και η αστυνομία που τον συνέλαβε πήγε φυλακή αντ 'αυτού. Η στροφή της Αμερικής προς την Τουρκία και κατά των Κούρδων μπορεί να έχει περαιτέρω συνέπειες για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να ενισχύσουν την εναέρια επίθεση κατά του Isis, έχοντας τη δυνατότητα να κρατήσουν περισσότερα αεροπλάνα πάνω από τον ουρανό του αυτοκηρυχθέντος χαλιφάτου, επειδή η βάση του Ιντσιρλίκ απέχει μόνο 60 μίλια από τα σύνορα της Συρίας. Από την άλλη πλευρά, οι περίπου 400 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει την κατάληψη του Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, από το Isis, στις 17 Μαΐου.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις από τη νέα τουρκική -αμερικανική ευθυγράμμιση. Ένας λόγος για την τουρκική ενέργεια ήταν ότι στην Άγκυρα δεν άρεσε ο τρόπος που οι Κούρδοι της Συρίας είχαν αρχίσει να γίνονται ένας από τους αγαπημένους συμμάχους των ΗΠΑ. Ανησυχούσε επίσης ότι η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν κινδύνευε να καταστήσει την Τεχεράνη πιο σημαντική από την Άγκυρα στους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον. Είναι πιθανό η Αμερική να ανεχτεί τουρκικές ενέργειες εναντίον του ΡΚΚ στο Καντάκ και την Τουρκία, αλλά να εμποδίσει οποιαδήποτε κίνηση του τουρκικού στρατού για να ωθηθεί στον κουρδικό θύλακα στη βορειοανατολική Συρία. Αλλά το PKK μπορεί, εν τω μεταξύ, να ζητήσει την υποστήριξη του Ιράν και της κυβέρνησης της Συρίας στη Δαμασκό, με την οποία στο παρελθόν είχε στενές σχέσεις.

independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.