#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2014 17:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήρθε το τέλος του Ερντογάν;Το σκάνδαλο διαφθοράς εξελίσσεται σε μια κυβερνητική κρίση στην Τουρκία. Το κυβερνών κόμμα είναι διαιρεμένο και το πολιτικό μέλλον του δεσποτικού πρωθυπουργού Ερντογάν κινδυνεύει,  γράφει το Spiegel.

O εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Zekeriya Öz διερευνά την ελίτ της Τουρκίας, ανθρώπους που θεωρούνταν ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς: πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους και στρατηγούς. Ο Öz υπήρξε ο πιο σημαντικός ποινικός εισαγγελέας υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βοηθώντας τον να λάβει νομικά μέτρα εναντίον του δικτύου που είναι γνωστό ως «Εργκένεκον», τα μέλη του οποίου φέρεται να σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά μόλις λίγους μήνες μετά το τέλος της πενταετούς δίκης, ο Öz έχει πλέον στραφεί εναντίον του πρώην υποστηρικτή του.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 50 υπόπτους, μεταξύ των οποίων πολιτικοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σημαίνοντες επιχειρηματίες και γιοι τριών υπουργών του υπουργικού συμβουλίου. Οι έρευνες ξεκίνησαν από τον Öz, τον οποίο στη συνέχεια έδιωξαν από την υπόθεση. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει στον Ερντογάν τη σοβαρότερη κρίση της 11ετούς θητείας του. Το σκάνδαλο διαφθοράς εντός του εσωτερικού κύκλου του θέτει σε κίνδυνο την εξουσία του ΑΚΡ και απειλεί να το διαλύσει - και αυτό εν όψει εκλογών, στις οποίες ο Ερντογάν θέλει προφανώς να εκλεγεί πρόεδρος.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Αστικής Ανάπτυξης παραιτήθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη των γιων τους που φέρεται να αποδέχθηκαν δωροδοκίες για την παροχή αδειών οικοδομής και δημοσίων συμβάσεων. Την επόμενη μέρα, ο Ερντογάν έπαυσε επτά υπουργούς και τους αντικατέστησε με έμπιστούς του.
Αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί, καθώς και ο επικεφαλής της κρατικής Halkbank , ο οποίος φέρεται να ενορχήστρωσε πετρελαϊκές συμφωνίες με το Ιράν, συνελήφθησαν επίσης. Κατηγορούνται για καταστρατήγηση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης που απαγορεύουν νομισματικές συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες, καταβάλλοντας χρυσό πολλών δισεκατομμυρίων σε αντάλλαγμα για το πετρέλαιο. Όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του επικεφαλής της τράπεζας, βρήκε 4,5 εκατ. ευρώ  σε κουτιά παπουτσιών. Αλλά αυτό είναι ίσως μόνο η αρχή μιας μεγαλύτερης αναταραχής. Ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν βρίσκεται όλο και περισσότερο μπλεγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς. Ο υπουργός Αστικής  Ανάπτυξης Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος παραιτήθηκε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Ο Μπαϊρακτάρ ισχυρίστηκε ότι ενέκρινε τα αμφισβητούμενα κατασκευαστικά έργα έπειτα από οδηγίες του Ερντογάν.

Έρχονται περαιτέρω συλλήψεις

Οι ερευνητές προφανώς σχεδιάζουν περαιτέρω συλλήψεις, με μια λίστα υπόπτων που περιλαμβάνουν και τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ. Ο 32χρονος είναι ιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ισχυρής Türgev Foundation, η οποία απέκτησε ένα ακίνητο της κυβέρνησης στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης σε πολύ ευνοϊκή τιμή, πληρώνοντας περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Ακά εξέδωσε μια κλήτευση για τον Μπιλάλ Ερντογάν. Όμως οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τον συλλάβουν, όπως και αρκετούς βουλευτές του ΑΚΡ, πιθανώς με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Ο Ακα απομακρύνθηκε επίσης από την υπόθεση. Σε δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη είπε : «οι έρευνές μου είχαν μπλοκαριστεί. Η δικαιοσύνη προφανώς δέχεται πιέσεις». Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει το σκάνδαλο ως συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του. Κατηγορεί μια «συμμορία» που έχει ως στόχο να βλάψει την Τουρκία. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την 1 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ξένης δολοπλοκίας. «Καλώ κάθε έναν από τα 76 εκατομμύρια πολίτες μας να αντισταθούν, για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και αυτές τις άσχημες επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας», είπε. Όμως, ακόμα και οι υποστηρικτές του Ερντογάν φαίνονται ενοχλημένοι από τις διαλέξεις του. Και όσο πιο δυνατά φωνάζει, τόσο σαφέστερο γίνεται ότι ο κάποτε δημοφιλής πρωθυπουργός αγωνίζεται σκληρά για το πολιτικό μέλλον του.

Ο Ερντογάν, πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ανέλαβε την πρωθυπουργία με την υπόσχεση να θέσει τέρμα στην ευνοιοκρατία των προκατόχων του. Αυτό τον βοήθησε στην εκλογή του το 2002 και στην επανεκλογή του δύο φορές. Αλλά το ΑΚΡ δεν κυβερνά με τόση διαφάνεια όση ισχυρίζεται ο Ερντογάν. Εδώ και καιρό το κατηγορούν για διαφθορά. Σε έγγραφα που δημοσίευσε το WikiLeaks το 2010, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ανέφεραν «διαφθορά σε όλα τα επίπεδα» στην Τουρκία.

«Κανείς δεν ήθελε να ακούσει»


«Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα της διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν ήθελε να ακούσει», λέει ο Aye Danioglu, βουλευτής στο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP. «Τελικά, χρειάστηκε μια εσωτερική διαμάχη στο Ισλαμικό στρατόπεδο για να αποκαλυφθεί η βρωμιά των τελευταίων χρόνων».

Οι κατηγορίες δεν ήταν ποτέ ούτε τόσο λεπτομερείς, ούτε τόσο επικίνδυνες για τον πρωθυπουργό. Για πρώτη φορά, δεν επιτίθενται στον Ερντογάν μόνο τα μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένοι πρώην υποστηρικτές του, ειδικά αυτοί που ευθυγραμμίζονται με τον τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποστηρικτές του έχουν ιδρύσει σχολεία, εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, νοσοκομεία και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η κοινότητα του Γκιουλέν επιδιώκει να παρουσιάζεται ως ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, που προωθεί κυρίως την εκπαίδευση. Όμως, πρώην μέλη της περιγράφουν την κοινότητα ως ιεραρχική, πολιτική και ισλαμική.

Γκιουλέν και Ερντογάν συνεργάζονταν για καιρό με επιτυχία. Ο Γκιουλέν εξασφάλισε ψήφους για τον Ερντογάν, ενώ ο Ερντογάν προστάτευε τις επιχειρηματικές συναλλαγές της κοινότητας. Υπό την αιγίδα του Ερντογάν, υποστηρικτές του Γκιουλέν εξασφάλισαν καίριες θέσεις στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Στη δίκη της υπόθεσης Εργκένεκον, ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν συνεργάστηκαν για να κατατροπώσουν τους επικεφαλής των αντιπάλων τους: του στρατού και της κοσμικής αντιπολίτευσης.

«Κήρυξη πολέμου»


Ο Zekeriya Öz που θεωρείται υποστηρικτής του Γκιουλέν ήταν ο κύριος κατήγορος στη δίκη, την μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Οι κατηγορούμενοι φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις για να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι παρατηρητές επέκριναν τη δίκη, η οποία έληξε τον Αύγουστο του 2013 μετά από πέντε χρόνια, αποκαλώντας την μια φάρσα. Λεπτομέρειες από τη δίκη συχνά διέρρεαν προς τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στο κίνημα του Γκιουλέν  και οι επικριτές του καθεστώς την αποκήρυξαν δημόσια.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η συμμαχία έχει αρχίσει να καταρρέει. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν προφανώς έγιναν πολύ ισχυροί για τον Ερντογάν. Την ίδια στιγμή, προφανώς άρχισε να τους θεωρεί προδότες, παύοντας πολλούς αξιωματούχους που σχετίζονται με το κίνημα. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα, στη συνέχεια, προσπάθησαν να ασκήσουν δίωξη κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, έναν έμπιστο του πρωθυπουργού, αλλά ανεπιτυχώς. Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα κέντρα διδασκαλίας του Γκιουλέν θα έπρεπε να κλείσουν. Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις προετοίμαζαν τους μαθητές για εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο και αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για το κίνημα. Η εφημερίδα Hürriyet αποκάλεσε την κίνηση «κήρυξη πολέμου».

Για το λόγο αυτό, οι έρευνες μπορούν αναμφισβήτητα να θεωρηθούν  ως προσπάθεια του κινήματος Γκιουλέν να εκδικηθεί τον πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν την αποκάλεσε μια «πολύ βρώμικη επιχείρηση» και κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Γκιουλέν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «κράτος εν κράτει». Ο Γκιουλέν απάντησε με ένα μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, στο οποίο είπε: «Είθε ο Θεός να φέρει τη φωτιά πάνω από τα σπίτια εκείνων που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά, αντίθετα, διώκουν όσους κυνηγούν τον κλέφτη». Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν πλήττεται σημαντικά. Το καλοκαίρι, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για μήνες για την αναδιαμόρφωση του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά το κίνημα σύντομα επεκτάθηκε σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο  αυξανόμενα δεσποτικό ύφος διακυβέρνησης του Ερντογάν.

Μετά από περίπου 11 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν φαίνεται όλο και πιο αυταρχικός και αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα. Έχει πλέον αντικαταστήσει πολλά ικανά στελέχη τους με έμπιστούς του. Η επιτυχία κάνει ορισμένους πολιτικούς πιο χαλαρούς, αλλά τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί, από πολλές απόψεις, στο είδος του αυταρχικού ηγέτη που κάποτε ορκίστηκε να καταργήσει. Οι επικριτές του φυλακίζονται. Η Τουρκία έχει περισσότερους δημοσιογράφους και –υποτίθεται- υπόπτους για τρομοκρατία στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το AKP υπό διάλυση


Ο Ερντογάν αντέδρασε πεισματικά στις διαμαρτυρίες το καλοκαίρι, επιπλήττοντας τους επικριτές του ως «αλήτες» και βάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να πετούν δακρυγόνα στους διαδηλωτές. Έχει επίσης αποδειχθεί αμείλικτος στην τρέχουσα κρίση. Περίπου 500 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί και ο Ερντογάν προσπάθησε επίσης, ανεπιτυχώς είναι η αλήθεια, να αποκτήσει τον έλεγχο των ερευνών με διάταγμα. Αλλά σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις στο Γκεζί, αυτή τη φορά ο Ερντογάν δεν θα είναι σε θέση να θέσει την κρίση υπό έλεγχο με μια πιο σκληρή προσέγγιση. Έχει ήδη γίνει σαφές ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να διαλύσει το κόμμα του.

Ο στόχος του Ερντογάν, να εκλεγεί πρόεδρος το καλοκαίρι, απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Θα ήθελε να αποκτήσει τη θέση με σημαντικά περισσότερη ισχύ, αλλά είναι πλέον απίθανο να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Αλλά, υπό τον τουρκικό νόμο για τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορεί πλέον να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός. Είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει το νόμο για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά υπάρχει ήδη αυξανόμενη αντίσταση εντός του ΑΚΡ σε μια τέτοια κίνηση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδίως, αντιτίθεται πλέον σθεναρά στον πρώην σύμμαχό του.

Τέλος, η οικονομία , ο πιο σημαντικός παράγοντας στο να πείσει πολλούς πολίτες να ψηφίσουν τον Ερντογάν, γίνεται όλο και ασθενέστερη. Η τουρκική λίρα πρόσφατα υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ. Οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες έφεραν το κεφάλαιο που πυροδότησε την ανάπτυξη των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποσύρουν τα χρήματα από την Τουρκία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια οικονομική ύφεση, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει πολλούς ψήφους στον  Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση κατεβάζει έναν υποψήφιο με σοβαρές προοπτικές να κερδίσει την κούρσα για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές του επόμενου Μαρτίου. Το γεγονός αυτό κάνει τα στελέχη του AKP όλο και πιο νευρικά, καθώς ξέρουν ότι όποιος χάνει την Κωνσταντινούπολη, χάνει και την Τουρκία.

spiegel.de

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris avatar
  aris 02/01/2014 17:54:28

  Ετσι καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα τώρα και τις πιο θεαματικές κολωτούμπες και τα πιο γλοιώδη yes! των πολιτικών μας που θεωρούσαμε κάποτε Πατριώτες υπεράνω υποψίας.
  Είναι πανίσχυροι οι Eπικυρίαρχοι, και όποιος δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις, έχουν τον τρόπο τους αυτοί να τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί και να τον στέλνουν...

 2. martios avatar
  martios 02/01/2014 18:52:44

  ....στον Κορυδαλλό φίλε Άρη.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 02/01/2014 19:24:54

  Κάποια πράγματα στην συμπεριφορά του ερντογάν δεν ερμηνεύονται εύκολα με την λογική.

  1)Η απίστευτη κόντρα με το Ισραήλ. Την άρχισε μόνος του το 2008 δίχως καμία αφορμή κι ενώ η τουρκία ήταν στενή σύμμαχος του Ισραήλ. Το πόσο έχασε και πόσο χάνει η τουρκία απο αυτήν την στάση είναι τρομακτικό. Κυριολεκτικά, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της αν Τουρκία και Ισραήλ, περέμεναν στενοί σύμμαχοι. Η στάση του Ερντογάν καθίσταται ακόμη πιο ανεξήγητη απο το γεγονός ότι οι ισλαμιστές οθωμανοί ήσαν πάντα φίλοι των εβραίων στους οποίους μόνιμα παρείχαν άσυλο όταν διώκονταν στην ευρώπη. Βέβαια, ουτε και οι κεμαλικοί είχαν πρόβλημα μαζί τους. Κατά μία εκδοχή μάλιστα ο ίδιος ο Κεμάλ ήταν εβραίος.


  2)Ο τρόπος με το οποίο προκαλεί δίχως λόγο τους διαδηλωτές, ή μαλλον ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί διαδηλώσεις είναι απίστευτος. Προκαλεί πόλωση με εκφράσεις ακραίες, επιτίθεται με βιαιότητα δια ασήμαντον αφορμή με αποτέλεσμα η οργή εναντίον του να γιγαντώνεται αντί να αποκλιμακώνεται. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ελάχιστα πολιτικός.


  3)Η τουρκική διπλωματία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του βυζαντίου όπως νομίζουν κάποιοι ανιστόρητοι. Ακόμη και τον 13ο αιώνα η βυζαντινή διπλωματία ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε τον σικελικό εσπερινό, ταπεινώνοντας τον ισχυρότερο δυτικό μονάρχη της εποχής. Αντίθετα, για την διαχρονική ανικανότητα των τούρκων σε αυτόν τον τομέα έχω πολλά να πω. Ο ερντογάν όμως τους έχει ξεπεράσει όλους. Ο άνθρωπος τα χει κάνει κώλο. Μία πάει με το Ασάντ και το Ιράν και είναι αντιεβραίος. Μετά συγκρούεται με τον Ασάντ και το Ιράν αλλά παραμένει αντιεβραίος. Επεμβαίνει στα εσωτερικά της αυγύπτου επιτιθέμενος στο νέο καθεστώς, προκαλώντας αντιτουρκικό μένος και μία αύγυπτο διατεθειμένη να συνεργαστεί με Ελλάδα και κύπρο όσον αφορά την ΑΟΖ κτλ. Άλλο ένα δώρο του απίστευτου Ερντογάν!!!!!!

  4)Τώρα συγκρούεται ακόμη και με τον μέντωρά του, τον πρώην αρχι-ισλαμιστή της τουρκίας που ζει στις ΗΠΑ. Δεν του φτάνουν οι κεμαλικοί φαίνεται.

  5)Εν τω μεταξύ η τουρκική οικονομία έχει χάσει 30% της αξίας της με το νόμισμα να υποτιμάται βάναυσα λόγω της αστάθειας.

  6)Λίγο γέλιο ακόμη: Ο ερντογάν συγκρούεται ακόμη και με τον Έργογλου, τον ηγέτη του ψευδοκράτους που μόνο η τουρκία έχει αναγνωρίσει!!!

  • Μπαμπης avatar
   Μπαμπης @ Γιώργος Αχαιός 02/01/2014 21:14:35

   Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει στη μετά Ερντογάν εποχή ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο..

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Μπαμπης 02/01/2014 22:26:31

    Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα αλλάξουν πολλά:
    1)Δεν ξέρουμε αν θα έλθει μετά ερντογάν εποχή σύντομα ή αν οι ισλαμιστές θα χάσουν την εξουσία.

    2)Το γυαλί έχει σπάσει. Υπάρχει φανατισμός στην τουρκία κατά του Ισραήλ. Και οι εβραίοι όλο και λιγότερο θα κάνουν εξαίρεση για την τουρκία. Ελπίζω ότι θα την βλέπουν όλο και περισότερο σαν άλλη μία μουσουλμανική χώρα, όπως η συρία, το ιράκ, το ιράν.

    3)Κάποια πράγματα δρομολογούνται στις σχέσεις κύπρου - ισραήλ και ελπίζω ότι θα έχουν προχωρήσει στο μέλλον τόσο που δεν θα γίνεται να τα πάρουν πίσω.

    4)Στην περιοχή η τουρκία είναι οικονομικά ο μεγαλύτερος παίχτης (λόγω πληθυσού). Είναι λογικό ο δεύτερος και τρίτος ισχυρότεροι πάιχτες στην ανατολική μεσόγειο (Ελλάδα και ισραήλ) να θέλουν να μειώσουν την απόσταση απο τον πρώτο.

    Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μου. Ελπίζω να επαληθευτούν.

    • Ελλην-1821 avatar
     Ελλην-1821 @ Γιώργος Αχαιός 06/01/2014 07:16:38

     εγω θα συμμαχουσα με τον δυνατοτερο παικτη. Αν ημουν ισραηλ. Τι να κανω τον αδυναμο κρικο; Οσο για το αεριο της Κυπρου ....ασε

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιώργος Αχαιός 02/01/2014 21:19:03

   Εμείς εδώ γιατί δεν τον βιηαθάμε να παραμείνει και να σπρώξει την τουρκία στον δρόμο που ο ίδιος επιθυμεί ; Α! ξέχασα, είμαστε απασχολημένοι με την ευρωπογενή μας μάσα, κ. Βενιζέλε.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Γιώργος Αχαιός 02/01/2014 21:49:13

   Αν θέλεις να βρίσκεσαι πολύ κοντά στην αλήθεια , να ερμηνεύεις τη συμπεριφορά των ανθρώπων με βάση την ψυχιατρική . Στον συγκεκριμένο , παρατήρησε τα μάτια του και θα πάρεις τις απαντήσεις στα όσα , πολύ σωστά, γράφεις .

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Diamond Angel 02/01/2014 22:06:36

    Δεν νομίζω ότι είναι τρελός. Η δικιά μου εκδοχή είναι ότι απλά έχει καλές προθέσεις. Ο κόσμος είναι γεμάτος με ανθρώπους με καλές προθέσεις που στο τέλος θα τον καταστρέψουν.

    Νομίζω, είναι απλώς ένας μουσουλμάνος που έχει βάλει την ψευτοθρησκεία του πάνω απ' όλα. Πχ. μπορεί οι καλές σχέσεις με το ισραήλ να συμφέρουν την τουρκία αλλά το Ισραήλ στέρησε τα μόλις 20.00 τ.χλμ της έκτασής του απο αδελφούς μουσουλμάνους, οπότε είναι κακό.

    Ομοίως επιτέθηκε στους αυγυπτίους γιατί ρίξανε τον Μόρσι, ασχέτως αν η ωμότητα της παρέμβασης εξόργησε ακόμη και οπαδούς του ίδιου του μόρσι!

    Το μουσουλμανικό χαρτί βέβαια έχει και θετικά όπως η αμέριστη βοήθεια και δάνεια απο φουστανοφόρους εμίρηδες.

    • Diamond Angel avatar
     Diamond Angel @ Γιώργος Αχαιός 03/01/2014 00:01:18

     Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο. Κατά τη γνώμη μου , πρόκειται για μια φανατική προσωπικότητα που δύσκολα διακρίνει τα όρια στη συμπεριφορά του και στις κινήσεις του , συρόμενος από την αλαζονεία και την αίσθηση της δύναμης της εξουσίας , την οποία δεν θέλει να χάσει με τίποτα .

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Diamond Angel 03/01/2014 10:00:54

      Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές.

 4. tpe avatar
  tpe 02/01/2014 21:02:45

  O KK ο πρεσβύτερος σε μία από τις συμβουλές που είχε δώσει στον ΚΚ το νεώτερο είναι πως χρειάζεται ένα ισχυρό συνομιλητή στην Τουρκία. Όταν δεν υπάρχει ισχυρός άνδρας στην πολιτική, υπάρχουν ισχυροί στρατηγοί...

  Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβω: Εμένα μου θυμίζει Βατοπέδι, όπως η πλατεία Ταξίμ μου θυμίζει το 2008 της Αθήνας...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ tpe 02/01/2014 21:20:51

   Κάτω απο το Βατοπέδι, το πάρκο Ταξίμ και την έκρηξη του 2008 βρίσκεται το ίδιο "σεισμικό κέντρο". Η αλαζονεία των πλούσιων τάξεων, ο ακράιος πλουτισμός και η άμετρη χλιδή τους, και η υπεροψία όσων τις υπηρετούν, παριστάνοντας τους κυβερνώντες (...και πέρα βρέχει για χρηστή διακυβέρνηση).

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Uncle Stgm 02/01/2014 22:40:13

    "Κάτω απο το Βατοπέδι".....

    Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όσον αφορά το βατοπαίδι, φάινεται πως ήταν η σκανδαλώδης προσπάθεια να φθαρεί ηθικά μία κυβέρνηση.

    Έχω μείνει με την εντύπωση ότι:
    1)Πράγματι η μονή κατείχε μία λίμνη ενώ κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονταν ότι δεν την κατείχε.
    2)Κάποιοι διεκδικούσαν την λίμνη
    3)Το κράτος έδωσε αλλα κτήματα στη μονή αφού δεν είχε λεφτά, για να αποσπάσει την λίμνη.
    4)Αυτά που έδωσε το κράτος ήταν ίσης αξίας με αυτά που πήρε απο την μονή (νομίζω είχε βγει πόρισμά).

    Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα πολύ, αλλά νόμιζα ότι πλέον ήταν παραδεκτό απο όλους ότι το βατοπάιδι δεν συνιστά σκάνδαλο. Εκπλήσσομαι που συναντώ κάποιον να μιλάει για σκάνδαλο βατοπαιδίου.

    Σήμερα που το ξανακοιταξα λίγο, είδα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρόκειται να αθωωθούν.
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=462165

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/06/2012_446888

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Γιώργος Αχαιός 03/01/2014 00:39:02

     Αγαπητέ Γιωργο, η ουσία είναι ότι η ανταλλαγή που επιχειρήθηκε δεν ήταν με αντικείμενα (γή) ίσης αξίας. Υπήρχε η συντριπτική υπεραξία του οικοδομήσιμου (σε ακριβές περιοχές, π.χ. Ουρανούπολη, Ωραιόκαστρο, Καιμάκτσαλαν) απέναντι σε νερό και αγροτικές εκτάσεις.
     Ως μηχανικός έχω κατηγορηματικά δυσμενή άποψη - φυσικά αυτά οι διοικητικοί, οι πολιτικοί κτλ είθισται να τα συσκοτίζουν, ενώ οι νομικοί συνήθως δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει υπεραξία γής λογω οικοδόμησης.
     Εύχομαι Καλή Χρονιά.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Uncle Stgm 03/01/2014 10:18:55

      Μπορεί να είναι έτσι.
      Αλλά όταν υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι σε μία αμφελεγόμενη ενέργεια, είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι η ενέργεια αυτή είναι παράνομη.

      Ίσως δεν έπρεπε το κράτος να διεκδικεί την λίμνη ευθύς εξ αρχής.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 04/01/2014 16:27:58

      Θείε, ότι και να πούμε εγώ κι εσύ, το νομικό συμβούλιο του κράτους δεν είχε αντιρρήσεις για την ανταλλαγή. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι. Και αφού αυτοί δεν είδαν θέμα, για ποιο λόγο να λέγεται σκάνδαλο από οποιονδήποτε η ανταλλαγή; Επειδή οι ντόπιοι ήθελαν τη λίμνη τσάμπα ενώ ανήκε σοτ μοναστήρι αιώνες;

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ tpe 02/01/2014 22:00:49

   Η τεράστια διαφορά είναι πως στο Τούρκικο "Βατοπέδι" ,ο Ερντογάν δε διστάζει να βγεί στα μπαλκόνια και να καταγγείλει τις ξενες συνομοσίες! Εδώ ο ΚΚ το έκανε γαργάρα...

   • tpe avatar
    tpe @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/01/2014 13:33:57

    Ε όχι και γαργάρα. Ξεκάθαρα τα έλεγε.

    (ΥΓ: Δεν υποστηρίζω πως το Βατοπέδι ήταν όντως σκάνδαλο. Αλλά πως παρουσιάστηκε έτσι. ).

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ tpe 03/01/2014 15:46:29

     Ξεκάθαρα??? Πότε έγινε αυτό?

     Εδώ είχε ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ πως οι Αμερικάνοι του παρακολουθούσαν το κινητό του ,και δεν είπε κίχ!

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/01/2014 21:09:55

  Sic transit gloria mundi.
  Για όλους, βασιλείς και στρατιώτες, παντου στον πλανήτη, πόσο μάλλον στην γείτονα. Συγγενείς οι νοοτροπίες, συγγενείς οι αλαζονείες της προσωρινής επιτυχίας, συγγενείς οι απότομες πτώσεις.
  Άπό ίδια αίτια, ίδια αποτελέσματα πρέπει να περιμένει κανείς. Και αυτά έρχονται, αργά ή γρήγορα

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/01/2014 21:17:33

  Οι λαϊκές κινητοποιήσεις για το πάρκο στην Πόλη και οι άλλες διαμαρτυρίες, ακόμη και οι φαινομενικά αθώες των γυναικών (για το ...χρώμα του κραγιόν ή το ύψος της φούστας), ήταν οι προειδοποιητικοί προσεισμοί του ηφαιστείου που φούσκωνε από κάτω: Για την αλαζονεία, τη διαφθορά της εξουσίας, και την ραγδαία αύξηση της κοινωνικής ανισότητας μέσα στη φούσκα της "ανάπτυξης".
  Πλούτος και χλιδή απο τη μία, καθήλωση των εισοδημάτων των πολλών απο την άλλη, no future για τους νέους, χαλινάρια και "κλουβιά" για τις γυναίκες. Και καταστροφή ενός παραδοσιακά ήπιου τρόπου ζωης στις πόλεις, απο τα τερατώδη project της "οικονομικής επιτυχίας".
  Γνωστά και απο αλλού.

 7. Tassos avatar
  Tassos 02/01/2014 21:24:35

  Θα μας λείψει. Ο καλύτερος πρεσβευτής της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας. Θα κάνουν δεκαετίες οι Αμερικανοί να ξεπεράσουν την καχυποψία τους με τους Τούρκους.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Tassos 03/01/2014 01:44:56

   Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλό, εν αγνοία του , μας το έκανε .

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Diamond Angel 04/01/2014 16:29:11

    Σωστό. Άθελά του, η Τουρκία έχει αδειάσει από συμμάχους για πρώτη φορά από τον Κεμάλ και μετά. Και θα είναι η ταφόπλακά της οριστικά.

 8. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 02/01/2014 22:01:29

  Βάστα Ερντογάν!!!!

 9. τάσος avatar
  τάσος 02/01/2014 22:01:52

  αδερφέ μου, από τον "δεκέμβρη" και ύστερα, όπως έχεις παρατηρήσει, ξηλώθηκε η ηγεσία ολόκληρης της λεκάνης της μεσογείου. έχουν μείνει ασάντ και ερντογάν.

 10. Εμείς στο Νότο avatar
  Εμείς στο Νότο 02/01/2014 22:24:07

  Αυτός ο αισχρός σκώληξ είπε πρόσφατα : '' Η Ελλάδα έχει βουλιάξει και ανεβάζουν την βαθμολογία της κατά έξι μονάδες, ενώ της Τουρκίας με το σταγονόμετρο. Ακόμα αυξάνουν κατά έξι βαθμίδες την βαθμολογία μιας χώρας που πουλάει τα νησιά της'';
  Στην πυρά! Στάχτη και μπούρμπερη.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Εμείς στο Νότο 02/01/2014 22:35:15

   Αστον τον σκώληκα , είναι ότι καλύτερο μας έχει συμβεί!

   -Διέλυσε τον Κεμάλισμο και τον στρατό

   - Εκανε την Τουρκία ισλαμικό κράτος και την έφερε σε σύγκρουση με Αμερικάνους και Εβραίους (που έγιναν δικοί μας σύμμαχοι)

   - Οδηγεί την Τουρκία σε κατάρευση (η οικονομική αναπτυξη ήταν φούσκα έτσι κι'αλλιώς) και ίσως σε εμφύλιο ,γιατί δε θα αφήσει την εξουσία έτσι εύκολα.

   Την ανατροπή του...σκώληκα να φοβάσαι , οπότε θα τα ξαναβρούνε ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκία ,κι' εμείς θα μείνουμε με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο χέρι (για να μην πώ με τίποτα άλλο στο χέρι!)

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/01/2014 04:49:52

    Όλα τα λεφτα η τελευταια παραγραφος...

   • tpe avatar
    tpe @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/01/2014 13:38:30

    Ταυτόχρονα,
    * Έχτισε νέα πολεμικά πλοία ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ σχεδίασης.
    * Έφτιαξε νέους ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ κινητήρες σκαφών.
    * "Έφτιαξε" γίγαντες που εξαγόρασαν άλλους γίγαντες (έστω, πρώην), βλέπε Grundig)
    * Έφτιαξε την εγχώρια πολεμική του βιομηχανία, που πλέον κατασκευάζει πυραύλους cruise με εμβέλεια μέχρι την Αθήνα και πουλάει 129 ελικόπτερα(!) στους Αζέρους.
    * Έβαλε την Τουρκία στους G20, φούσκα ξε-φούσκα.
    * Έφτιαξε σοβαρή και ισχυρή διαστημική βιομηχανία.

    Εμείς τι είπαμε πως κατασκευάζουμε;

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ tpe 03/01/2014 15:22:48

     Αναμφισβήτητα όλα αυτά. Αλλα με πήλινα πόδια- που βασίζονται στην μεγάλη εσωτερική αγορά και σε πολύ φθηνά εργατικά- και, στην περίπτωση της πολεμικής βιομηχανίας, σε εξωφρενικές (και σαφώς μη βιώσιμες) παραγγελίες των Τουρκικών Ε.Δ.

     Αλλωστε, και το Πακιστάν έχει πολεμική βιομηχανία ,θα ζηλεύουμε και τους Πακιστανούς?

     Και πόση είναι η πραγματική Τουρκική προστιθέμενη αξία σε όλα αυτά? Εδώ ολόκληρο Ισραήλ κάποτε ξεκίνησε να φτιάξει δικό του αεροπλάνο (Lavi), και το σταμάτησε γιατί δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο.

     Συμβαίνει να συνεργάζομαι με μεγάλες Τουρκικές βιομηχανίες ,και σε διαβεβαιώ πως η ποιότητα κατασκευής και εργασίας είναι τόσο τραγικά χαμηλή ,που τελικά δε συμφέρει ,παρά τις καλές τιμές. Ασε το επίπεδο του προσωπικού ,ακόμα και του διοικητικού. Ανέκδοτο!

     Ο Ναστρεντίν Χότζας δεν μεταμορφώνεται έτσι εύκολα σε Στήβ Τζόμπς ,μόνο με λίγο περιτύλιγμα σε νεοπλουτίστικη γκλαμουριά!

     Ετσι κι αλλιώς όμως η ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας στην δεδομένη συγκυρία δεν ωφείλεται στον Ερντογάν ,θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Αλλα...για περίμενε λίγο!

   • Εμείς στο Νότο avatar
    Εμείς στο Νότο @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2014 07:18:55

    '' Εκανε την Τουρκία ισλαμικό κράτος και την έφερε σε σύγκρουση με Αμερικάνους και Εβραίους (που έγιναν δικοί μας σύμμαχοι)
    - Οδηγεί την Τουρκία σε κατάρρευση (η οικονομική αναπτυξη ήταν φούσκα έτσι κι’αλλιώς) και ίσως σε εμφύλιο ,γιατί δε θα αφήσει την εξουσία έτσι εύκολα.''
    Και γιατί να με χαροποιούν όλα αυτά;
    Οι Αμερικανοί κι οι Ισραηλινοί ''φίλοι μας '', Δ Ε Ν γίνονται. Ποτέ! Είναι τόσο ...φίλοι μας, όσο και οι φασιστοΓερμαναράδες κατακτητές.
    Οι εμφύλιοι στην περιοχή δεν αποτελούν αισιόδοξη ατμόσφαιρα και προοπτική για τη γονατισμένη μας χώρα και ο Ερντογάν είναι για μένα ακόμη ένας απεχθής και αξιομίσητος, βουλιμικός Τουρκαλάς.
    Στην πυρά! Στάχτη και μπούρμπερη.

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ Εμείς στο Νότο 04/01/2014 13:54:10

     Στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι , υπάρχουν συμφέροντα.

     Και συμφέρει τους Ισραηλινούς (και το Εβραικό λόμπυ που κυβερνά τις ΗΠΑ) τη στιγμή αυτή να είναι μαζί μας και κατά της Τουρκίας.

     Αν ,όμως πέσει ο Ερτογάν , θα τα ξαναβρούν αμέσως με την Τουρκία.

     Και τότε ,ποιός θα είναι ο "μόσχος ο σιτευτός" που θα σφάξουν οι Εβραιοαμερικάνοι για να ανταμείψουν τον άσωτο υιό (Τουρκία) που γύρισε στο μαντρί? Η Ελλάδα και η Κύπρος!

     Ενώ,οσο παραμένει ο Ερντιγάν ,έχουν την Τουρκία στο στόχαστρο.

 11. MCA avatar
  MCA 03/01/2014 01:53:09

  Παρόλα αυτά η δημοτικότητα του Ερντογάν παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστη.
  Άλλα θέλει ο λαός και άλλα οι ΄΄μεγάλοι΄΄.

 12. Aristophanes B. avatar
  Aristophanes B. 03/01/2014 07:57:56

  Ο Ερντογαν απλος ξερζωσε ενα παλιο και σαπιο συστημα.
  Σε αντικατασταση με ενα καινουργιο, εφαμιλλο του παλαιου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.