#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήρθε και η Τουρκική Άνοιξη;Οι διαμαρτυρίες σε ένα μικρό πάρκο της  Κωνσταντινούπολης έγιναν η πρόφαση για να εκφραστούν τα παράπονα εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό θα μπορούσε να έχει εκρηκτικά αποτελέσματα, σχολιάζει ο Richard Seymour στον Guardian.

Η τουρκική αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ, της κεντρικής πλατείας της Κωνσταντινούπολης, μπλοκάροντας όλες τις εξόδους και τους επιτέθηκε με σπρέι χημικών και δακρυγόνα. Ένα κίνημα σαν το Occupy ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη. Φαινομενικά, το ζήτημα της σύγκρουσης είναι ταπεινό. Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πάρκο στις 27 Μαΐου, για να αντιταχθούν στην κατεδάφισή του, ως μέρος ενός σχεδίου ανάπλασης. Αλλά αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια περιβαλλοντική διαμαρτυρία. Έχει γίνει η αφορμή για να εκφραστούν όλα τα παράπονα που είχαν συσσωρευτεί κατά της κυβέρνησης.
Η αστυνομία περίμενε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε πρωί για να επιτεθεί, όπως ακριβώς έκανε και η αστυνομία στις ΗΠΑ με το κίνημα Occupy. Έβαλαν φωτιά στις σκηνές όπου κοιμόντουσαν διαδηλωτές και τους ψέκασαν με σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα. Οι καταληψίες προσαρμόστηκαν και άρχισαν να φορούν μάσκες. Το πιο σημαντικό, ζήτησαν αλληλεγγύη. Σε απάντηση στην επίθεση, χιλιάδες διαδηλωτές εμφανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Τον Απρίλιο, ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προειδοποίησε ότι οι φιλελεύθεροι που τους είχαν στηρίξει κατά την τελευταία δεκαετία, δεν θα το κάνουν  πλέον. Αυτή ήταν μια πολύ καλή ένδειξη ότι η καταστολή θα αυξηθεί, καθώς το νεοφιλελεύθερο Ισλαμιστικό κόμμα αναγκάστηκε να εκσυγχρονίσει την ατζέντα του. Το ΑΚΡ αποτελεί ένα ιδιόμορφο είδος συντηρητικού λαϊκισμού. Το υπόβαθρο του, εμπλουτισμένο πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία, είναι η συντηρητική μουσουλμανική αστική τάξη, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών του Τουργκούτ Οζάλ στη δεκαετία του 1980. Αλλά, ενώ αρνείται ότι είναι ένα θρησκευτικό κόμμα, έχει χρησιμοποιήσει την πολιτική της ευσέβειας για να αποκτήσει μια λαϊκή βάση και για την ενίσχυση της αστικής δεξιάς.

Βρίσκεται  πάνω από μια δεκαετία στην κυβέρνηση, εδραιώνοντας την εξουσία του. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει οδηγήσει σε επιτάχυνση της ανισότητας, η οποία συνοδεύεται από καταστολή. Αλλά έχει προσελκύσει επίσης πληθώρα διεθνών επενδύσεων, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ανάπτυξης να φτάσουν σχεδόν το 5% ετησίως. Αυτό επέτρεψε στο καθεστώς να εξοφλήσει και τα τελευταία δάνεια στο ΔΝΤ, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 5 δισ. δολάρια για να βοηθήσει με την κρίση στην Ευρωζώνη το 2012.

Εν τω μεταξύ, το ΑΚΡ έχει εδραιώσει σταδιακά την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού και των μέσων ενημέρωσης και δεν χρειάζεται πλέον τους φιλελεύθερους υποστηρικτές του. Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία έχει υποχρεωθεί να δεχτεί τους ισλαμιστές, αφού υπέστη μια σημαντική απώλεια εξουσίας σε άλλους τομείς του κράτους, όπως η αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Ενώ η διάβρωση της στρατιωτικής εξουσίας θα έπρεπε να αποτελεί κέρδος για τη δημοκρατία, δημοσιογράφοι έχουν επίσης καταλήξει στη φυλακή με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικοπήματα.

Φυσικά, υπάρχει μια ιστορία στο σχεδιασμό πραξικοπήματος. Και η κυβέρνηση κατηγόρησε  86 άτομα ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση το 2008, στο πλαίσιο της έρευνάς της στο τουρκικό «βαθύ κράτος». Αλλά ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτό το φόβο για να συνδέσει κάθε αντιπολίτευση με αντι-δημοκρατική ηθική αυτουργία και να την συντρίψει ανελέητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ποσοστά της αυξήθηκαν από 34,28% σε 49,90%. Έδειξε επίσης αυτοπεποίθηση στον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να ασχοληθεί με το κουρδικό ζήτημα και στην περιφερειακή στρατηγική της. Η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές νέες διαπραγματεύσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το 2009, εν μέρει επειδή θέλει να σφυρηλατήσει μια προσοδοφόρα σχέση με την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το ΑΚΡ, η Τουρκία αυξάνει την σχετική αυτονομία της από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές στον Λευκό Οίκο και το Τελ Αβίβ, σφυρηλατώντας στενές σχέσεις με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και ακόμα - μέχρι πρόσφατα – με τον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας. Αυτό έχει ερμηνευθεί, υστερικά, ως «νεο-οθωμανισμός». Είναι απλά μια επιβεβαίωση της νέας δύναμης της Τουρκίας.

Ενώ ενισχύθηκε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση επίθεσης. Ποτέ δεν χρειάστηκε το αριστερό ή το εργατικό κίνημα, το οποίο έχει κατασταλεί. Δεν χρειάζεται πλέον τους φιλελεύθερους, όπως δείχνει η επίθεση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και στον περιορισμό του αλκοόλ. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένας αγώνας για ένα μικρό πάρκο στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης έχει γίνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το καθεστώς, καθώς και η βάση για μια πιθανή Τουρκική Άνοιξη.

guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αργατεία avatar
  αργατεία 03/06/2013 06:24:38

  ως γνήσια βρετανική αλεπού ο κ.Richard Seymour λέει τα δικά του...μπορεί όμως κάποιος να μας πει τι θα γίνει αν πέσει η κυβέρνηση ερντογαν? ποιοι θα έρθουν στην εξουσία και τι θα θελήσουν να κάνουν? τότε θα βγουν και οι ισλαμιστές στο δρόμο και θα αρχίσουν να συγκρούονται με τους ήδη διαμαρτυρόμενους σεκιουλαριστές, θα γίνουν προβοκάτσιες κλπ και να'σου πάλι ο στρατός στην εξουσία, και χαρείτε μετά με την "τουρκική άνοιξη" οι εν Ελλάδι υποτηρικτές της..... Απορώ γιατί αναπαράγετε ελαφρά τη καρδία κείμενα ξένων ανταποκριτών και δη Βρετανών....ακόμα τίποτα δεν έχουμε μάθει? πότε επιτέλους θα κατανοήσουμε με το δικό μας μυαλό, με τα δικά μας μάτια και με βάση τα δικά μας συμφέροντα αυτή την χώρα και τον περίγυρό μας? γιατί να τσιμπάμε σαν αφελής από κείμενα ξένων ανταποκριτών, γιατί να πάρει ευχή....

 2. αργατεία avatar
  αργατεία 03/06/2013 08:05:50

  πολύ ασχοληθήκαμε με το θέμα, σαν τους Έλληνες αγανακτισμένους θα ξεφουσκούσουν οι νεαροί διαμαρτυρομενοι και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα, σε 3-4 μέρες όλα θα είναι όπως πριν άσε τι λένε οι βρετανοί και οι άλλοι....

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ αργατεία 03/06/2013 08:55:37

   Δεν είναι έτσι όπως τα λες καθόλου. Οι έλληνες αγανακτισμένοι έφυγαν γρήγορα απο τις πλατείες αλλά υπήρχε ένας λόγος που βρέθηκαν εκεί, ένα λόγος που όλοι τον ξέρουμε.

   Στην τουρκία πάλι κάποιος λόγος υπάρχει που για 5 κομμένα δέντρα σε μία πλατεία, γίνεται πεδίο μάχης όλη η χώρα. Και το πολύ ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν ξέρουμε καλά - καλά ποιος είναι αυτός ο λόγος καθώς είχαμε συνηθίσει να δεχόμαστε μία ατσαλάκωτη εικόνα του ερντογάν. Ακόμη κι αν φύγουν από τις πλατείες οι τούρκοι το ότι βρέθηκαν εκεί κάτι σημαίνει.

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ Γιώργος Αχαιός 03/06/2013 11:14:13

    λόγο είχαν οι αγανακτισμένοι αλλά μετα το διέλυσαν και τι έγινε? απολύτως τίποτα! γνωρίζουμε πολύ καλά Γιώργο τι γίνεται απέναντι, το αποτέλεσμα μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις....οι τουρκοι "αγανακτισμένοι" από τον ερντογάν αφού εξέφρασαν την διαφωνία και τον θυμό τους φεύγουν σιγά σιγά....όποιοι γνωρίζουν καλά τι γίνεται απέναντι καταλαβαίνουν τι εννοώ...το σύστημα εκεί θα το ελέγξει το παιχνιδι, ήδη συμβαίνει αυτό...αυτό δεν σημαίνει ότι τμήματα της κοινωνίας δεν είναι δυσαρεστημένα αλλά αυτό δεν αρκεί για να επιφέρεις πολιτικό αποτέλεσμα...παρακολουθώ στενά τα της τουρκίας, διαβάζω και μιλώ με κόσμο εκεί και πληροφορούμε...τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν διάφοροι δημοσιογράφοι που θέλουν να πουλάνε...

 3. Nik avatar
  Nik 03/06/2013 11:23:15

  Το τούρκικο βιομηχανικό "θαύμα" βασίζεται σε ξένη τχνογνωσία, ξένα καιροσκοπικά κεφάλαια και μηδενική τουρκική συμβολή από την άποψη εφευρετικότητας και πρωτογενούς σχεδίασης. Τώρα που η κατασκευή γίνεται εξίσου φτηνή στην Ισπανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τρίζει το "θαύμα".

  Οι νέοι που μετατράπηκαν σε γρανάζια αυτού του "θαύματος" αντιδρούν. Είναι το πρώτο μήνυμα. Επονται και άλλα.

 4. αργατεία avatar
  αργατεία 03/06/2013 11:27:20

  διαμαρτύρονται για τον αυταρχισμό και το ύφος του ερντογάν, το ξεπούλημα των πάντων, που πολλοί εδώ στην Ελλάδα το θαυμάζουν, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ, την απαγόρευση πώλησης αντισυλληπτικών χωρίς συνταγή γιατρού (φακέλωμα δηλαδή), την αυξανόμενη ισλαμοποίηση του κράτους και της κοινωνίας, για αυτά διαμαρτύρονται, αλλά πρόκειται για ξέσπασμα που δεν θα έχει μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις γιατί είναι παντελώς ανοργάνωτοι όπως ακριβώς και οι αγανακτισμένοι....επιχειρησαν οι κεμαλικοί να τους καπελώσουν όπως οι συριζαίοι τους αγανακτισμένους στην Ελλάδα, αλλά δεν τους βγήκε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.