17/11/2010 13:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έως 100 δις ευρώ το σχέδιο για την Ιρλανδία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο, για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχτεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντείνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones.

"Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια", είπε ο κ. Katainen.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξη της στο χρηματοδοτικό μηχανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tsilivithras avatar
  tsilivithras 17/11/2010 14:11:07

  Αφού η ΕΕ με τις πολιτικές και το ευρώ της απέδειξε ότι μπορεί να καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες, τώρα φέρνει και τον μηχανισμό διάσωσης σαν μόνιμο "ταμείο ανεργίας" για να περάσει η μπίζνα στο επόμενο επίπεδο.

  Η μπίζνα είναι η χειραγώγηση των εθνικών οικονομιών μέσω του χρέους και του "ελλείματος" ώστε οι πιο αδύναμες χώρες να μην μπορούν να γλυτώσουν τον τοκογλυφικό δανεισμό υποθηκεύοντας την εθνική/κρατική περιουσία τους στα χέρια των δανειστών.
  Έτσι σιγά-σιγά θα περάσει και η εξουσία των εθνών στα χέρια των "οργανισμών" αφαιρόντας από τους πολίτες ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα να ορίζουν τις τύχες τους μέσω της ψήφου.

  Είναι η μπίζνα που ξεκίνησε πριν 300 χρόνια με τους τραπεζίτεςνα δανείζουν κυβερνήσεις αντί για άτομα και συνεχίζεται ακάθεκτη.
  Οι διεθνείς οργανισμοί είναι ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ των τραπεζιτών και οι "ισχυρές κυβερνήσεις" οι μεσίτες.

  Από όπου κι αν το πιάσεις, όπως και αν το αναλύσεις, όσο καλοπροαίρετος κι αν είσαι πάλι εκεί θα καταλήξεις.
  Περισσότερο από ποτέ, σήμερα, είναι άμεση η ανάγκη για πληροφόρηση καχυποψία και σκεπτικισμό.

  Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε άλλο παρά μόνο η μπίζνα.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/11/2010 14:42:11

  Τα πυροτεχνήματα θα σκάσουν, άν τελικά δεν καταφέρουν να σώσουν τις Ιρλανδικές τράπεζες. Ή άν επιλέξουν να μη τις σώσουν, "ελευθερώνοντας" από το βάρος το Ιρλανδικό Δημόσιο - μάλλον αδύνατο να το δεχθούν οι Άγγλοι. Είναι τόσο συνδεδεμένες με τις κρατικοποιημένες Βρετανικές (από τον Μπράουν), που οι Βρετανικές θα χρεωκοπήσουν ....για δεύτερη φορά.
  Το πιθανότερο είναι ότι στον μηχανισμό ΕΕ/ΔΝΤ θα μπεί αυτή τη φορά και το Η.Β., για να σώσει τις δικές του τράπεζες. Οι Ιρλανδοί επιμένουν να δανεισθούν απευθείας από το μηχανισμό οι Τράπεζες, και όχι το Ιρλανδικό Δημόσιο. Οι Βρυξέλλες (και εδώ συμφωνούν όλοι, από Γερμανία μέχρι ΕΚΤ, Ελλάδα και Φινλανδία) θέλουν να είναι ενδιάμεσος δανειολήπτης το Ιρλανδικό Δημόσιο. Το ΔΝΤ δεν παίρνει θέση.
  Ο καυγάς για τον μακροπρόθεσμο μηχανισμό διάσωσης μετά το 2013 και τη συμπερίληψη ή όχι ιδιωτικών τραπεζών, είναι μια άλλη μελλοντική ιστορία, ανεβάζει όμως τα επιτόκια τώρα! Εδώ, είναι όλοι κατά της Γερμανίας-Γαλλίας: Η Κομισιόν, η ΕΚΤ (ιδιαιτέρως σφόδρα ο ...Γάλλος Τρισέ), το ΔΝΤ, η Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανικές κρατικές τράπεζες ...
  Η κατάσταση, άν τη δεις λογικά, είναι απίστευτη, στα όρια του απολύτως παραλόγου. Από την άποψη αυτή, δεν έχει απολύτως άδικο και δεν είναι καθόλου παράλογος ο Πέρσης "μάγος" dr Doom, που άρχισε ήδη την τελετή εξορκισμού του Χρεωστικού Δαίμονα προς το απώτερο μέλλον...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/11/2010 14:47:00

  Ορθολογικό σύστημα ο καπιταλισμός, δεν λέω...
  Πού 'σαι καημένε Μάξ Βέμπερ, κάτι έγραψες για "εργαλειακό ορθολογισμό" (ένα εργαλείο η Λογική, ότι θέλουμε την κάνουμε οι μάγκες) και για "σιδερένιο κλουβί" !

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 17/11/2010 19:35:22

   Πες μας και ποιό καπιταλιστικό χαρακτηριστικό έχει αυτό το σύστημα?
   Στις ταμπέλες είστε καλοί οι "αριστεροι" αλλά αγνοείτε βασικά χαρακτηριστικά εννοιών.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Orestios 17/11/2010 22:08:30

    Έχει Orestios, το βασικό χαεακτηριστικό:
    "Από τον καθένα δυσ-ανάλογα με τις δυνατότητές του, σε κανένα ανάλογα με τις ανάγκες του".
    Ο άτιμος αντικαπιταλιστής Μάρξ την παραμόρφωσε αυτήν την ύψιστη αρμονία κι έβγαλε το δικό του κομμουνιστικό τερατούργημα:
    "Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του".

 4. Κάποιος avatar
  Κάποιος 17/11/2010 14:51:24

  Πολύ περίεργος λαός αυτοί οι Ιρλανδοί.
  Τους δίνουν 100 δις για να σωθούν και δεν τα θέλουν!
  Ευτυχώς που οι Ευρωπαίοι είναι καλοί άνθρωποι και θα επιμείνουν να τους σώσουν ακόμα και με το ζόρι αν χρειαστεί.

  • man8os avatar
   man8os @ Κάποιος 17/11/2010 14:52:55

   Βλεπουν ισως, τι συμβαινει στην μπανανια του Αιγαιου...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κάποιος 17/11/2010 15:07:28

   Μετά το σκάσιμο της φούσκας, οι Ιρλανδοί ήδη πήραν μόνοι τους σκληρά μέτρα λιτότητας, για να βελτιώσουν τα δημοσιοιοικονομικά τους. Χωρίς μνημόνιο και τυπική υποχρέωση. Αλλά τώρα "έσκασαν" και οι εκεί τράπεζες, δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δύο δρόμοι υπάρχουν, ή τις αφήνουν να πεθάνουν, ή τις κρατικοποιούν. Στην πρώτη περίπτωση χάνουν τα λεφτά τους επενδυτές, καταθέτες, ομολογιούχοι των τραπεζών, τη δουλειά οι υπάλληλοι των τραπεζών, και μένει η Ιρλανδία (σχεδόν) χωρίς τράπεζες. Στη δεύτερη περίπτωση, το Ιρλανδικό Δημόσιο δεν ...βγαίνει.
   Λέει λοιπόν η Ιρλανδική κυβέρνηση, εύλογα, "εγώ πήρα μέτρα λιτότητας σκληρά, και ως Δημόσιο, έστω και δύσκολα τα βγάζω πέρα. Κύριοι της ΕΕ και του Η.Β., εσείς να διασώσετε τις ιδιωτικές τράπεζες".
   Αλλά, ακόμα πιό εύλογα, Κομισιόν και λοιποί, απαντούν εν χορώ: "Τώρα η ΕΕ θα αρχίσει να σώζει και τις μπατιρημένες ή προβληματικές ιδιωτικές επιχειρήσεις";
   Καταλάβατε φίλοι, πόσο τρελό, πόσο παράλογο είναι αυτό που συμβαίνει στην "οικογένεια"; Διότι είμαστε τόσο μπλεγμένοι όλοι μεταξύ μας οικονομικά στην ΕΕ, που για οικονομικά οικογένειας πρόκειται.
   Κάτι άλλο για νούμερα: Τα διεσπαρμένα ομόλογα Ιρλανδικού Δημοσίου είναι γύρω στα 700 δις . Σε Αγγλικές τράπεζες 200, 138 σε Γερμανικές, γύρω στα 140 σε Ελβετικές γύρω στα 70 σε γαλλικές...
   Στοιχειώδης αριθμητική αρκεί για να καταλάβει κανείς.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Ο Θείος 17/11/2010 15:13:51

    Εγώ λέω να τα πληρώσει ο Μπους.
    Άτιμοι Ρεπουμπλικάνοι...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 17/11/2010 15:21:56

    Θείο, γιατί σου κάνει εντύπωση; Ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών: αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός.

    • Θραξ Αναρμόδιος avatar
     Θραξ Αναρμόδιος @ Αυριανιστής 17/11/2010 15:27:24

     Οι παλιοί σερβιτόροι και οι παλιοί μουσικοί είχαν έναν λόγο για αυτό το φαινόμενο: "συνεταίροι μόνο στη χασούρα", όταν οι εργοδότες τους, τους αρνούνταν το μεροκάματα γιατί "δεν είχε δουλειά σήμερα παιδιά"

     Θραξ Αναρμόδιος

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αυριανιστής 17/11/2010 15:35:10

     Ακριβώς. Αλλά τώρα, αυτό το γενικώς αποδεκτό "σύστημα ηθικών αξιών" κατέρρευσε, κι έτσι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι αποδεκτό.
     Εξ ού και ο σκυλοκαυγάς.
     Βλέπεις, στην πραγματικότητα ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι οικονομικό, αλλά ηθικό σύστημα: Ο Καντιανισμός γυρισμένος ανάποδα.
     Ο Καντιανισμός λέει "να πράττεις όπως θα ήθελες να πράττουν οι άλλοι σε σχέση με σένα. With the community you work, with the community must you share".
     Ο νεοφιλελευθερισμός λέει "να μή πράττεις όπως θα ήθελες να πράττουν οι άλλοι σε σχέση με σένα. Get the money and go".

   • Kώστας Θ. avatar
    Kώστας Θ. @ Ο Θείος 17/11/2010 16:15:28

    Ασφαλώς και δεν μπορεί η ΕΕ να διασώσει επιχειρήσεις. Πάνε όλοι οι κανόνες περί ανταγωνισμού της ΕΕ περίπατο. Εδώ τα ίδια τα κρατη έχουν περιορισμούς. Και η Ιρλανδία έχει ήδη διασώσει και κρατικοποιήσει (μερικές από τις τράπεζες). Να δω πως θα βγάλουν άκρη.
    Πολύ ωραίοι οι Pogues αλλά την βλέπω την Ιρλανδία να υποχωρεί. Θα δανειστεί και θα σώσει ότι μπορεί.

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 14:58:37

  Δεν πιέζουν οι "χώρες" την Ιρλανδία. Οι ηγεσίες των χωρών την πιέζουν. Οι οποίες είναι σαν και τις δικές μας. Εξαγορασμένες και διεφθαρμένες.

  Οι λαοί της Ευρώπης βλέπουν με τρόμο τι τους έρχεται. Τα κουστούμια με τους μεγάλους μισθούς έχουν παντού τον ίδιο εργοδότη και χορηγό.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 15:10:29

   Για τους Γερμανούς δεν παίρνω κι όρκο...
   Πάντως συμφωνώ ότι είναι κατεξοχήν πρόβλημα των ηγεσιών.

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 15:17:01

  @Ο Θείος

  Και οι δικές μας τράπεζες; Με τα καλυμμένα ομόλογα με τα οποία δανείζονται μια δεκαετία τώρα;

  Ακου "καλυμμένα"!

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 15:25:31

   Έχουν ακόμα και οι δικές μας τράπεζες Ιρλανδέζικα ομόλογα. Και οι Ιρλανδικές Ελληνικά. Γι' αυτό λέω, una famiglia και family quarrel.
   Αλλά επειδή "αέρας" έγιναν τα χρήματα, μάλλον πρόκειται για dogfight.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/11/2010 15:19:29

  Η ταπεινή μου συμβουλή ως γεροντότερου (μάλλον), είναι να βλέπουμε τα πράματα πιό πραγματιστικά, με νούμερα και πρακτικές επιπτώσεις. Η επανάληψη ιδεολογημάτων και βολικών σχημάτων σκέψης που απλώς δαιμονοποιούν τους "κακούς" (εντάξει κακοί είναι, αλλά δεν λύνεις το πρόβλημα λέγοντας ότι είναι κακοί), δεν κάνει σοφότερους τους ανθρώπους.
  Κι αυτό, μια γνώμη είναι, μπορεί και να έχω λάθος.
  Άν αποδείχθηκε κάτι σίγουρα, είναι ότι η πίστη στη συνεχή "ανάπτυξη" και άνοδο είναι ένα μεγάλο λάθος. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει. Ότι ανεβαίνει απότομα, κατεβαίνει απότομα, βλέπε την "κέλτικη τίγρη - πούμα". Αλήθεια τι δουλειά είχε το βίαιο ασιατο-αμερικάνικο αρπακτικό, στο πράσινο νησί των φίλτατων Ιρλανδών;

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 15:45:26

  Για την επικείμενη κατάρρευση του δολλαρίου και τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΕΕ, διαβάστε το πάντα άψογο άρθρο του κ. Βιλιάρδου, "Η μητέρα των κρίσεων"

  Εδώ: http://logioshermes.blogspot.com/2010/11/blog-post_3049.html

  Θραξ Αναρμόδιος

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/11/2010 16:10:51

  Όλο και περισσότερο καταλήγω, ότι άν δεις το πρόβλημα καθαρά αριθμητικά, μαθηματικά, ο Νούριελ Ρουμπίνι έχει δίκο με την πρόσφατη γραμμή του: Ο Δαίμονας του Χρέους, Ιρλανδικού, Ελληνικού, Ευρωπαικού, Αμερικανικού, πρέπει να εξορκισθεί προς το μέλλον.
  Το άρθρο του κ. Βιλιάρδου, φίλε Θράκα, μου το επιβεβαιώνει.
  Αλλά προκύπτει το "ηθικό πρόβλημα": Με ποιό δικαίωμα το φορτώνουν και το φορτώνουμε στους απογόνους μας; Τους ρωτήσαμε όταν θέλαμε μεγάλο σπίτι και αυτοκίνητο; Πολύ περισσότερο όταν ήθελαν "ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" οι φωστήρες της τρόμπας και ρουφήχτρες των bonus;
  Άσε που παραμονεύει και εκείνος ο καταραμένος νόμος της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους, του άλλου "Εβραίου" από το Trier.
  Άχ, σκέπτεται μάλλον ο Ρουμπίνι, "όταν σε 40 - 50 χρόνια λήγουν τα νέα Ευρωομόλογα, δεν θα υπάρχουν ιδιώτες ομολογιούχοι για ν' απαιτήσουν εξαργύρωση". Γιατί, άν υπάρχουν, που θα βρεθούν τόσα λεφτά!
  Και ίσως έχει δίκιο, ιστορικά, στις αλλαγές συστήματος: Πήραν οι βασιλιάδες και ευγενείς το αντίτιμο για τα φέουδα, όταν δημεύτηκαν;

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ Ο Θείος 17/11/2010 22:20:55

   Σκεφτείτε να είχε εκδώσει ο Τραϊανός ομόλογο
   και να έπρεπε σήμερα ο κάτοχός του να το εξαργυρώσει.

 10. co avatar
  co 17/11/2010 17:51:44

  "χάνουν τα λεφτά τους επενδυτές, καταθέτες, ομολογιούχοι των τραπεζών, τη δουλειά οι υπάλληλοι των τραπεζών, και μένει η Ιρλανδία (σχεδόν) χωρίς τράπεζες. " και μην ξεχνάμε ότι οταν λεμε ομολογιουχοι των τραπεζων μιλαμε για τις ξενες τραπεζες.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ co 17/11/2010 22:11:07

   Ναι, ακόμη και Ελληνικές!

 11. Orestios avatar
  Orestios 17/11/2010 22:28:18

  Οι σοσιαλιστές τα έπαιρναν από τον καθένα αποθυσαυρίζοντας τον πλούτο για τον καθένα που ανήκε στην ελίτ του κόμματος.
  Άστα Θείε, ένας αιώνας μεταμαρξιστικών σοσιαλιστικών σοσιαλιστικών πειραματισμών πάντα οδηγούσε στην μαζική εξαθλίωση των λαών όπου εφαρμόστειτε προς όφελος της κάστας του κόμματος.
  Κύριο χαρακτηριστικό του σοσιαλισμού η απουσία μεσαίας τάξης, που παράγει πλούτο και κεφάλαιο και αποτελεί σπονδυλική στήλη του καπιταλισμού.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Orestios 17/11/2010 22:31:34

   θα μας βγάλεις έξω σήμερα; τι λέει;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 17/11/2010 22:36:18

   χε, χε
   Έλα Αθήνα και βγαίνουμε

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/11/2010 22:30:16

  Τότε δίνανε "ομόλογα σε γή". Φεουδαρχία γάρ, το κτήμα περιλάμβανε και τους δουλοπαροίκους.
  Το Βατοπαίδι ξεκινά από τίτλους σε γή (για τη Βιστωνίδα), με σφραγίδα, παρακαλώ, Νικηφόρου Φωκά, δηλαδή 700 μόνον χρόνια μετά τον Τραιανό. Και μεταγενέστερη επικύρωση Μωάμεθ (του οίκου των Οθωμανών).
  Ανεξάρτητα, τέτοιοι τίτλοι, όταν σφορούν ιδιώτες, αλλά και εκκλησιαστικά ιδρύματα (αλλά όχι γαλαζοαίματους), θεωρούνται από τα Δικαστήρια έγκυροι. Όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σ΄όλη την Ευρώπη.

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ Ο Θείος 17/11/2010 22:44:26

   Μήπως τότε που δώσαμε τη Θεοφανώ στον Όθωνα τους γράψαμε για προίκα κάποιο κτηματάκι στην Ελλάδα και μας ξεφουρνίσουν τους τίτλους κυριότητας κάποια των ημερών;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 17/11/2010 23:03:52

   Άχ, δώσαμε και πριγκίπισσες σε κανακάρηδες των Μογγόλων Χάν. Σκέψου να ρθουν οι "διάδοχοι" να ζητήσουν την προίκα.
   Αλλά και πήραμε πριγκήπισσες μεσαιωνικές: Γαλλίδες των Ανζού, Βουλγάρες των Ασάν, Γερμανίδες Χόενστάουφεν, Ρωσίδες-Βίκιγκ των Ρουρικιδών. Κρίμα που δεν έχουμε πιά βασιλιάδες να ζητήσουμε τα ρέστα.

   • Φαινότυπος avatar
    Φαινότυπος @ Ο Θείος 17/11/2010 23:08:54

    Καμιά Ινδιάνα, κόρη φυλάρχου του Μανχάταν, μήπως;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 17/11/2010 23:22:06

    Κάτι καλά οικόπεδα στο Hampstead γυρεύουν οι Αλγκόνκουιν της Βιρτζίνια από τους Άγγλους, λόγω Ποκαχόντας.
    h**p://forum.kakapaidia.gr/showthread.php?t=2865

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/11/2010 09:37:10

  Δανειο με το ζορι λεγεται... φουσκωνω τα σπρεντ.. λεω λεω παρε παρε θα το χρειαστεις το ΔΑνειακι 100Δις.. παρτους κατω κ αυτους!!! καλα δεν ακοθγαν τον δικο μας που εκανε τη δουλεια μονος του χωρις βοηθεια με τις φωνες του>???? βουλιαζουμε κ αλλαζουμε δανειστη χαχαχααα

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.