#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/06/2011 08:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχει το ΝΑΤΟ λόγο ύπαρξης;Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Robert Gates, η Αμερική δεν κρύβει πλέον την αγανάκτησή της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της στη Βορειοατλαντική συμμαχία, ειδικά όσον αφορά στη περίπτωση του Αφγανιστάν.

Η αγανάκτηση όμως αυτή, όταν γίνεται φανερή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε δυο πολέμους, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για έναν οργανισμό, τα ¾ της χρηματοδότησης του οποίου προέρχονται από τις ΗΠΑ. Και πραγματικά, όπως τόνισε ο  Gates, μόνο τα πέντε από τα εικοσιοκτώ κράτη μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, και Αλβανία) δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όπως προβλέπει η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Εκφράζοντας τον αμερικανικό θυμό, ο  Gates δημοσιοποίησε τα υπαρξιακά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ από την εποχή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου το 1989 όταν εξανεμίστηκε ο στρατιωτικός λόγος ύπαρξής του: Τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ και ποιος ο σκοπός του;

Ο Οργανισμός συστάθηκε το 1949 ως μια αμοιβαία αμυντική συμμαχία. Όμως, στα 60 χρόνια λειτουργίας του, μόνο μια φορά (συμβολικά, λόγω της 9/11) εφαρμόσθηκε το άρθρο 5, βάσει του οποίου μια επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων.

Μην έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει την άλλοτε ξεκάθαρη απειλή της ΕΣΣΔ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκτήσει νέο ρόλο. Οι επιχειρήσεις που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αμφιλεγόμενες, όπως για παράδειγμα ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου το 1999, και οι περισσότερες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προκάλυψη των αμερικανικών στρατιωτικών περιπετειών.

Αντιμέτωπα με τους αρνούμενους να υποταχτούν Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η απόδοση των στρατευμάτων των μελών του ΝΑΤΟ είναι εντελώς διαφοροποιημένη, όσον αφορά στη θέληση της καθεμίας χώρας μέλους να συμμετάσχει στη μάχη.

Για τη περίπτωση  της Λιβύης, ο Gates εκφράσθηκε με σαρκασμό. Λοιδόρησε το γεγονός ότι μετά από μόλις 11 εβδομάδες εχθροπραξιών, κάποιες χώρες ξέμειναν από πυρομαχικά. Την ίδια μέρα, ήρθε ως επιβεβαίωση των λεγομένων του και η ανακοίνωση της απόφασης της Νορβηγίας να αποσυρθεί από την επιχείρηση της Λιβύης την 1/8/11.

Ούτε και στο «μέτωπο» της επέκτασης των μελών του στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ δεν τα πάει καλά. Τα σχέδια του κόλλησαν, μετά τον πενθήμερο πόλεμο της Γεωργίας με τη Ρωσία για τη Νότια Οσσετία.

Στη πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν αναχρονιστικό θεσμό, που αποφεύγει τα ρίσκα, που είναι διογκωμένος, στρατιωτικά αναποτελεσματικός, και που ο σκοπός του δικαιώνεται απλά και μόνο  από κάποιους κατά καιρούς «συνασπισμούς των προθύμων».

S.A.-The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 13/06/2011 12:13:04

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΝ ΔΕΟΣ, ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ, Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ. ΜΑΛΛΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ... ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΒΓΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΣΕ ΥΠΟΒΛΕΠΟΥΝ... ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΜΑ !!!

 2. unfair avatar
  unfair 13/06/2011 12:28:16

  Τα οπλικά συστήματα όμως που έχουν οι συμμετέχοντες χώρες από που τα προμηθεύονται; Αυτό μας το λέει ο κ. Gates;

 3. armagedon avatar
  armagedon 13/06/2011 12:49:09

  ΚΥΡΙΕ GATES ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ.ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ

 4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 13/06/2011 18:07:23

  ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟ ΠΩΛΟΥ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ,ΑΠΛΑ Η ΛΙΒΥΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ.ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΦΑΝΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ!!!.Ο ΓΚΕΊΤΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΑΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΗΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΧΩΡΗΣ ΛΟΓΟ Π.Χ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/06/2011 19:21:37

  Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ σήμερα, θα έπρεπε να το επανεφεύρουμε.

 6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 13/06/2011 23:40:54

  Φυσικά και έχει νόημα η ύπαρξη του ΝΑΤΟ, η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ, νέες γεωπολιτικές προκλήσεις υπάρχουν, η διεθνής τρομοκρατία, η άνοδος της Κίνας, ο δυτικός κόσμος χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο ενότητας της στρατιωτικής του ισχύος.

 7. Γιαννης avatar
  Γιαννης 14/06/2011 01:21:44

  κλειστε το!!!!! Τις δαπανες και περιουσια της συμμαχιας μετατρεψε τες σε ενα κοινοφελες οργανισμο για τη λοιμοκτονια σε αυτο το πλανητη.

 8. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 14/06/2011 09:49:04

  ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ; ΑΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ , ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΟΝ ΧΟΥΣΕΪΝ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΜΒΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ , ΘΑ ΒΟΜΒΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΒΥΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΪΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΣΑΝΤ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ:

 9. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 14/06/2011 16:28:39

  Απο τα πολλά συνθήματα που ειτε φωνάξατε είτε ακούσατε να φωνάζουν επι 40 έτη ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ το Μέτρο.

  Μην παρασύρεστε απο μπουρδοαναλύσεις (κρυφο)"αριστερων" περί ειρήνης, αφοπλισμού και ευτυχίας.

  Μην αφήνετε την ιδεολογική ασυναρτησία να σας επιρρεάσει.


  Το ΝΑΤΟ ειναι και θα ειναι η εγγύηση της παγκόσμιας ασφάλειας, όσο και εαν δεν σας αρέσει. Ειτε σας αρεσει ειτε οχι, και η ΡΩΣΙΑ θα βελτιώσει κατά πολύ την συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.

  Το μυχίως ποθούμενο Ξεχαρβάλωμα του ΝΑΤΟ , ειναι η ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ και η ΣΩΤΗΡΙΑ του κάθε ισλαμοφασίστα φονταμεταλιστη απο αυτό που ξέρει οτι του έρχεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.