#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2013 20:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτοιμοι για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας οι ΣκωτσέζοιΗ κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ήδη μεγάλες προσδοκίες για το πολυαναμενόμενο όραμά της να αποσχιστεί μελλοντικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση μιας Προτεινόμενης Ημέρας της Ανεξαρτησίας: την 24η Μαρτίου 2016. Η προτεινόμενη ημερομηνία είναι μέρος μιας λευκής βίβλου της κυβέρνησης που θα δημοσιευθεί την Τρίτη, και  το κυβερνόν Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ελπίζει ότι θα αφυπνίσει όσους ψηφοφόρους παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τα οφέλη της λήξης της 300ετούς κοινοβουλευτικής ένωσης της Σκωτίας με την Αγγλία.

Ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, δήλωσε ότι το έγγραφο των 670 σελίδων και των 170.000 λέξεων στοιχειοθετεί την «οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική υπόθεση για την ανεξαρτησία». «Αυτή η Λευκή Βίβλος θα αποδείξει ότι με τις δυνάμεις της ανεξαρτησίας μπορούμε και θα αναπτύξουμε την οικονομία μας, θα ενισχύσουμε τον πληθυσμό μας και θα εξασφαλίσουμε ότι όλοι στη Σκωτία θα ωφεληθούν από τον πλούτο μας» είπε ο Σάλμοντ. Αν η Σκωτία ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα του επόμενου Σεπτεμβρίου, το έθνος θα γίνει ανεξάρτητο στις 24 Μαρτίου του 2016 - ημέρα μετά την προγραμματισμένη διάλυση του σημερινού Κοινοβουλίου της Σκωτίας και η 413η επέτειος από την ενοποίηση των θρόνων της Σκωτίας και της Αγγλίας το 1603.

Αλλά όσοι υποστηρίζουν το «όχι» δεν φάνηκαν να εντυπωσιάζονται από τη ρύθμιση του χρονοδιαγράμματος του SNP, με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ, πρώην καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου, να δηλώνει ότι είναι «κάτι παραπάνω από λίγο αλαζονικό» να επιλέγουν ημερομηνία πριν από το δημοψήφισμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας υπερισχύει λίγο, αλλά πολιτικοί υπέρ της ένωσης έχουν εκφράσει αυστηρές προειδοποιήσεις εναντίον του εφησυχασμού. Ο Αλιστερ Καρμάικλ, σκωτσέζος γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι και υπάρχει κίνδυνος επανάληψης μιας μεταστροφής της κοινής γνώμης την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη το 2011 όταν πήρε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας το SNP. «Αυτός είναι ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε στο BBC.

Μια έρευνα των Sunday Times/ Panelbase που δημοσιεύθηκε την Κυριακή δείχνει ότι το χάσμα έχει μειωθεί ελαφρώς, με το 47 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Σκωτίας να είναι αντίθετοι με την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 38 τοις εκατό να είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και το 15 τοις εκατό αναποφάσιστοι. Η Panelbase  αναφέρει υψηλότερα επίπεδα στήριξης στην ανεξαρτησία από ό,τι άλλες δημοσκοπήσεις, αλλά εθνικιστικές ακτιβιστές που λένε ότι το συναίσθημα στρέφεται σταδιακά υπέρ τους θα χαρούν με την μετατόπιση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της έρευνας από τον Σεπτέμβριο, από το «δεν γνωρίζω» στο «είμαι υπέρ της εξόδου» από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, ο John Curtice , καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Strathclyde, είπε ότι τα κύρια μηνύματα της έρευνας ήταν η «αξιοσημείωτη» σταθερότητα των απόψεων σχετικά με την ανεξαρτησία και η δυσκολία που έχει το SNP να πείσει το λαό ότι αν εξέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν οικονομικά.

Το SNP ελπίζει ότι η Λευκή Βίβλος θα χτίσει την εμπιστοσύνη του λαού στα σχέδιά του να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη λίρα Αγγλίας και να εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετά την ανεξαρτησία, ενώ θα χρησιμοποιήσουν τους «οικονομικούς μοχλούς» που θα προκύψουν από την εθνική κυριαρχία για να οικοδομήσουν ένα πλουσιότερο και πιο δίκαιο έθνος.

Το έγγραφο θα θέσει τα θέματα προς διαπραγμάτευση κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ ψηφοφορίας και ανεξαρτησίας αλλά και τις πολιτικές που το SNP ελπίζει να εφαρμόσει αν επανεκλεγεί το Μάιο του 2016. Οι υπερασπιστές της ένωσης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει την κριτική του σχεδίου του SNP, λέγοντας ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις, ενώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον τομέα της άμυνας και τις ιδιωτικές συντάξεις.
Σε άρθρο του στην Daily Record της Σκωτίας, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε το σχέδιο του SNP να πιέσει ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αγγλική λίρα θα δημιουργήσει νομική σύγχυση και μια «αποικιακή» κατάσταση.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. περήφανος δεξιός avatar
  περήφανος δεξιός 25/11/2013 21:12:16

  H πλειοψηφια των σκοτσεζων ειναι προτεσταντες και ενωτικοι..πολυ δυσκολα να υπερισχυσει το ναι..

  • George avatar
   George @ περήφανος δεξιός 25/11/2013 22:32:32

   Απλά καταλαβαίνουν από οικονομικά. Ο μόνος τρόπος να γίνουν ανεξάρτητοι είναι να ψηφίσουν οι Αγγλοι να φύγουν οι ίδιοι από το ΗΒ.

  • Draco avatar
   Draco @ περήφανος δεξιός 25/11/2013 23:49:48

   περήφανε "δεξιέ" (;) η αξία του έθνους υπερτερούσε πάντοτε θρησκευτικών δοξασιών και οικονομικών συναλλαγών

   • περήφανος δεξιός avatar
    περήφανος δεξιός @ Draco 26/11/2013 08:29:21

    συμφωνω απολυτα..μονο που επειδη εμεινα στη γλασκωβη για 9 χρονια δεν ισχυσει το ιδιο και για τους Σκωτσεζους..

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 25/11/2013 23:25:02

  Τώρα που τα αποθέματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας πέφτουν(http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/10/07/scotland-independence-oil_n_4056092.html, επίσημη δήλωση του επικεφαλή του OPEC, δεν το λέω εγώ...)...τώρα η Αγγλία θα δώσει την ανεξαρτησία στους Σκοτσέζους...αφού οι Άγγλοι ξεζούμισαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ...τώρα τους αφήνουν στο έλεός τους...μόνο βουνά έχει πια η Σκωτία...
  Οποιαδήποτε ομοιότητα με τα δικά μας είναι τυχαία...για να μη το χοντρύνω κι άλλο:
  http://www.candianews.gr/2013/11/25/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%bc/

  • George avatar
   George @ Τί να λέμε; 26/11/2013 05:25:03

   Και στα προηγούμενα δημοψηφίσματα το 79 και το 97 γιατί ψηφίσανε οι Σκώτοι να μείνουν? Ο μόνος τρόπος να δούμε σκηνές σα τη φωτό πάνω είναι να τους ζητήσει η Αγγλία να φύγουν :-)

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ George 26/11/2013 12:25:28

    Και τί μ'αυτό;
    Με αυτή τη λογική, και οι Έλληνες ήταν κορόϊδα και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ξερό ψωμί επί 40 συναπτά έτη...αυτό σημαίνει πως έπραξαν σοφά; ΟΧΙ. Την πάτησαν κι οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
    Απλώς, δεν είχαν καταλάβει ΟΛΟΙ οι Σκωτσέζοι τί είχαν από κάτω τους (δεν εννοώ κάτω από το κιλτ...!!!). Κάποιοι το είχαν καταλάβει...έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους...ΑΥΤΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ...προσπάθησαν να ξυπνήσουν τους υπόλοιπους, αλλά φευ...αργά πια...

    • George avatar
     George @ Τί να λέμε; 26/11/2013 15:32:03

     Τους υποτιμάς. Και στα οικονομικά οι Σκωτσέζοι δεν παίζονται. Εχουν υπολογίσει τα loyalties από το πετρέλαιο, τους φόρους που πληρώνουν και πόσα χαλάει το UK στην Σκωτία και το πρόσημο βγαίνει υπέρ της παραμονής. Δεν επιβιώσανε στην άκρη της Ευρώπης μέσα στο κρύο τόσους αιώνες κάνοντας λάθος υπολογισμούς. Την ημέρα που το πρόσημο θα γίνει αρνητικό, έχουν φύγει.

 3. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 25/11/2013 23:51:46

  Καθολου τυχαιο, ότι ενώ ετοιμάζεται το δημοψήφισμα, εριξαν τη Ρειντζερς 4 κατηγοριες κατω, κι η Σελτικ θα είναι κυριαρχη για τουλάχιστον μια 5-ετια ακοκα. (Εχουν απιστευτη τρελα με τη μπαλα στη Σκωτια, αν και εχουν μετριο επιπεδο ποδοσφαιρου, οποτε το γεγονος αυτό παιζει καποιο -μικρο μεν- αλλα κρισιμο ρολο ).

  ΔΕΝ θα υπερισχυσει το ΝΑΙ. Κριμα , γιατι οι Σκωτσέζοι είναι πολύ καλυτερα ατομα απ τους Αγγλους. Προτεστάντες - Καθολικοι είναι περιπου αριθμητικα το ιδιο, αφου ενα ποσοστο τουλάχιστον 20% (ειδικα στους ''φιλο-'' Βρετανους) είναι εντελως ΑΘΕΟΙ...

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 26/11/2013 04:26:08

  Κύριοι,

  Επειδή ζω στην Σκωτία θα ήθελα να πως μερικά πράγματα. Πρώτον , η παραγωγή της Βόρειας Θάλλασας ναι μεν έπεσε αλλά το έπεσε σημαίνει από 500.000 βαρέλια σε 400.000 βαρέλια. Δεύτερον, οι Σκωτζέζοι θα πουν όχι στην απόσχιση . Αλλά ταυτόχρονα θα χρησιμηοποιήσουν το ποσοστό όσων πουν ναι για να πάρουν ελαφρύνσεις φορολογικές αφενός και περισσότερες ελευθερίες της σκωτζέζικης βουλής από την άλλη. από την αγγλία. αυτά.

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Κώστας 26/11/2013 12:19:30

   Καλή άποψη εν μέρει.
   1. Καταρχήν τα αποθέματα της Βόρειας θάλασσας και της Νορβηγίας πέφτουν. Έχουν περάσει το peak...
   2. Κακό είναι να χρησιμοποιούν την απειλή της απόσχισης ως μέτρο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση για μείωση της υπερβολικής φορολογίας;
   http://www.candianews.gr/2013/11/23/%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%86%cf%8c%cf%81%cf%89%ce%bd/
   Εγώ δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό...

 5. George avatar
  George 26/11/2013 05:31:25

  Οι Σκώτοι είναι μια χαρά με μόνο ένα μικρό μειονέκτημα. Δεν ξεχνούν. Θεωρούν λάθος την ένωση και έχουν αποφασίσει να μείνουν σε αυτήν και να γκρινιάζουν μέχρι κι ο τελευταίος Αγγλος να το παραδεχθεί.

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/11/2013 10:20:25

  Αν οι Σκωτσέζοι πουν "όχι" στο δημοψήφισμα, τότε πολύ απλά δεν τους αξίζει να θεωρούνται ξεχωριστό έθνος, αλλά μια απλή επαρχία τής Αγγλίας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Σκωτία, απόδειξε ΤΩΡΑ στον κόσμο ότι είσαι ελεύθερο έθνος και όχι αποικία της Ελισάβετ.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ Στέργιος 26/11/2013 13:37:30

   Μα αναγνωρίζονται ως ένα από τα τρία (τεσσερα) έθνη του Ηνωμένου βασιλείου. Και άμα πουν Ναι, τι θα γίνει; Θα είναι μια δημοκρατία στην άκρη της Ευρώπης, και πάλι εξαρτώμενη από την Αγγλία. Και αναρωτιέμαι, αν γίνουν ανεξάρτητο Βασίλειο... θα έχουν Κεφαλή την Ελισάβετ ξανά;

 7. lewnidas avatar
  lewnidas 26/11/2013 13:03:35

  επειδη περασα ενα 9μηνο στην γλασκωβη. μισουν τον λονδινο -αν και δεν μπορουν να σου απαντησουν γιατι-. στο τελευταιο δημοψηφισμα οι αγγλοι εκαναν τα γνωστα τους: στους εκλογικους καταλογους ειχαν πολλους που ειχαν πεθανει και το ποσοστο εβγαινε επι των εγγεγραμενων και οχι επι των ψηφισαντων.

  • Hawk avatar
   Hawk @ lewnidas 26/11/2013 16:26:56

   Θα έχουν την Ελλάδα ως πρότυπο φαίνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.