Έτοιμη για συμβιβασμό η Μέρκελ υπό τον φόβο Brexit
05/06/2015 12:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτοιμη για συμβιβασμό η Μέρκελ υπό τον φόβο Brexit

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στο BBC ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι ευέλικτη με τη Βρετανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει την αλλαγή των συνθηκών της αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να αποφευχθεί ένα Brexit, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη. Όπως είπε, ήταν «αισιόδοξη ότι αν όλοι μας θέλουμε, θα βρούμε μια καλή λύση».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προωθεί έντονα τα σχέδια για επαναδιαπραγμάτευση στους όρους της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη της χώρας, έως το 2017. Ωστόσο, η αλλαγή της συνθήκης είναι ένα πολύ ακανθώδες θέμα, για το οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χρονοτριβήσει στο παρελθόν: χρειάστηκαν 8 χρόνια και 2 ιρλανδικά δημοψηφίσματα πριν να υπογραφεί η Συνθήκη της Λισαβόνας τελικά το 2009.

«Μπορώ να υποστηρίξω κάποια από τα πράγματα που ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά» δήλωσε η Μέρκελ στο BBC. Ωστόσο, δεν ήταν απόλυτα συγκαταβατική με τα αιτήματά του, λέγοντας: «Υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία έχουμε μια διαφορετική άποψη, αλλά πάντα ήμασταν σε θέση να ακολουθήσουμε μια Ευρώπη με διαφορετικές ταχύτητες, για να έχουμε εναλλακτικές λύσεις, για παράδειγμα».

Οι αυστηρότεροι κανόνες για τα επιδόματα των μεταναστών αποτελούν προτεραιότητα για τους Συντηρητικούς του Κάμερον, όπως και η απομάκρυνση από την ιδέα μιας «διαρκώς στενότερης ένωσης» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, την οποία περιέγραψε ως «μη ορθή για τη Βρετανία» σε ένα άρθρο για την Telegraph. Στην ερώτηση αν οι απαιτήσει του Ηνωμένου Βασιλείου την εκνευρίζουν, η γερμανίδα καγκελάριος χαμογέλασε και είπε: «Ξέρουμε ο ένας τον άλλον ...και ως Γερμανίδα καγκελάριος μπορώ να πω ότι έχω και δικές μου ιδέες για το πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια ένωση 28 κρατών-μελών στην οποία πρέπει να βρούμε συμβιβασμούς. Μόνο όταν όλοι συμφωνούν και είναι ευτυχείς θα έχουμε σωστά αποτελέσματα. Αυτή η θέληση υπάρχει. Έχουμε ήδη βρει πάρα πολλές λύσεις για πολλά, και πολύ δυσκολότερα, ζητήματα- αυτό θα πρέπει να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση».

politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.