#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2013 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα: Διώκουν τους άθεους σε όλο τον κόσμοΣε 13 χώρες σε όλο τον κόσμο, όλες μουσουλμανικές, άνθρωποι που ασπάζονται ανοιχτά την αθεΐα ή απορρίπτουν την επίσημη κρατική θρησκεία του Ισλάμ αντιμετωπίζουν την εκτέλεση σύμφωνα με το νόμο, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Και πέρα από τα ισλαμικά έθνη, ακόμα και μερικές από τις φαινόμενα πιο δημοκρατικές κυβερνήσεις της Δύσης στην καλύτερη περίπτωση κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που δεν πιστεύουν σε έναν θεό και στη χειρότερη περίπτωση τους φυλακίζουν για αδικήματα που σχετίζουν με τη  βλασφημία.

Η μελέτη, η Έκθεση Freethought 2013, εκδόθηκε από τη Διεθνή Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση (IHEU), έναν παγκόσμιο οργανισμό που ενώνει άθεους, αγνωστικιστές και άλλους σκεπτικιστές της θρησκείας, για να τιμήσει την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη. «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δεν σέβεται τα δικαιώματα των άθεων και των ελεύθερων στοχαστών, αν και έχουν υπογράψει συμφωνίες του ΟΗΕ για να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες εξίσου», δήλωσε ο Πρόεδρος της IHEU Sonja Eggerickx.

Η μελέτη κάλυψε και τα 192 κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού και ολοκληρώθηκε με τη συμβολή δικηγόρων και ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εξέτασαν καταστατικά, δικαστικά αρχεία και αρχεία μέσων ενημέρωσης για να δημιουργήσουν την εικόνα της παγκόσμιας κατάστασης. Μια πρώτη έρευνα από 60 χώρες πέρυσι έδειξε ότι σε επτά χώρες η τιμωρία ήταν ο θάνατος, συχνά με δημόσιο αποκεφαλισμό, είτε για βλασφημία είτε για άρνηση της πίστης ή μετάβαση σε άλλη θρησκεία που επίσης προστατεύεται βάσει συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά η πιο ολοκληρωμένη μελέτη του τρέχοντος έτους κατέδειξε άλλες έξι χώρες, με την πλήρη λίστα να περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μαλαισία, τις Μαλδίβες, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία σε μια πρόσφατη υπόθεση που αφορούσε έναν κορυφαίο επικριτή της θρησκείας, οι ανθρωπιστές λένε ότι η αστυνομία συχνά διστάζει ή δεν επιθυμεί να διερευνήσει τις δολοφονίες των άθεων που πραγματοποιούνται από θρησκευτικούς φονταμενταλιστές. Σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση, «υπάρχουν νόμοι που αρνούνται το δικαίωμα των άθεων να υπάρχουν, ανακαλούν την υπηκοότητά τους, περιορίζουν το δικαίωμά τους να παντρευτούν, εμποδίζει την πρόσβαση τους στη δημόσια εκπαίδευση, ή τους εμποδίζουν να εργάζονται για το κράτος». Η κριτική της θρησκευτικής πίστης ή ακόμα και η ακαδημαϊκή μελέτη για την προέλευση των θρησκειών συχνά αντιμετωπίζεται ως έγκλημα και μπορεί να εξομοιωθεί με το αδίκημα της βλασφημίας, υποστηρίζει η έρευνα.

Διακρίσεις και στην ΕΕ


Η IHEU, η οποία έχει μέλη σε 50 περίπου χώρες και υποστηρικτές σε πολλές ακόμα, όπου οι εν λόγω οργανώσεις απαγορεύονται, είπε ότι υπάρχουν συστηματικές ή σοβαρές διακρίσεις εις βάρος των άθεων και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση ήταν σοβαρή στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Πολωνία, όπου οι νόμοι περί βλασφημίας επιτρέπουν ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών με την κατηγορία ότι προσβάλλει μια θρησκεία ή τους πιστούς.

Σε αυτές και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ολλανδία και το Βέλγιο το οποίο η έκθεση χαρακτηρίζει «ελεύθερο και με ισότητα», υπήρξε συστηματική διάκριση σε ολόκληρη την κοινωνία, που ευνοεί τις θρησκείες και τους πιστούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει, αν και η κατάσταση ήταν «ως επί το πλείστον ικανοποιητική» όσον αφορά το νομικό σεβασμό των δικαιωμάτων των άθεων, υπήρξαν μια σειρά από νομοθεσίες και πρακτικές «που εξισώνουν το να είσαι θρησκευόμενος με το να είσαι Αμερικάνος».

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι άθεοι αντιμετωπίζουν συστηματικά διακρίσεις στις περισσότερες χώρες εκτός από τη Βραζιλία, όπου η κατάσταση ήταν «ως επί το πλείστον ικανοποιητική» και την Τζαμάικα και την Ουρουγουάη, την οποία η έκθεση κρίνει ως «ελεύθερη και με ισότητα». Σε όλη την Αφρική, οι άθεοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ή συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους όσον αφορά την ελεύθερη σκέψη, ενώ σοβαρές παραβιάσεις υπάρχουν και σε αρκετές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Ζιμπάμπουε και η Ερυθραία.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 10/12/2013 19:23:41

  "Η μελέτη, η Έκθεση Freethought 2013, εκδόθηκε από τη Διεθνή Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση (IHEU), έναν παγκόσμιο οργανισμό που ενώνει άθεους, αγνωστικιστές και άλλους σκεπτικιστές της θρησκείας"

  Μιλάμε για τελείως αντικειμενική μελέτη δηλαδή. Πάντως τώρα τελευταία, από ότι ακούγεται, σφαγιάζονται ελληνορθόδοξοι και μετριοπαθείς μουσουλμάνοι.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 10/12/2013 19:36:52

  Πλάκα μάς κάνει το Ρόιτερς τώρα;

 3. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 10/12/2013 20:53:22

  Για τους χριστιανους-Μάρτυρες της Συρίας και της Αιγύπτου, κουβέντα το Reuters έτσι; Θα μου πείς τώρα.... ψιλά γράμματα... με τους χριστιανούς που σφάζονται θα ασχολούμαστε... δεν πουλάει.

 4. TopGunZ avatar
  TopGunZ 11/12/2013 09:19:42

  Άλλο άθρησκος και αγνωστικιστής και άλλο άθεος. Οι άθεοι είναι σαν τους φονταμενταλιστές, παντελής έλλειψη πνευματικότητας, πιστέυουν (ω, ναι, το σωστό ρήμα είναι όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται) σε μια δικιά τους ιδεοληψία χωρίς έρευνα, αναζήτηση και αποδοχή του αντιθέτου. Μπορεί να μη ζώνονται με εκρηκτικά, αλλά ζώνονται με τα χειρότερα επίπεδα αλαζονείας και ματαιοδοξίας, οικτίρωντας τον "λαουτζίκο" που δε συμμερίζονται την ηδονή τους να θεωρούν εαυτούς ασήμαντους.

 5. κ.σ.μαυρόπουλος avatar
  κ.σ.μαυρόπουλος 11/12/2013 14:09:00

  -πάντως στην χριστιανική [ακόμη] Ελλάδα δεν τους ενοχλεί κανείς.
  -όταν όμως επικρατήσει η θρησκεία των προστατευομένων τους, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους, πρώτοι θα δοκιμάσουν το βερύκοκο.

 6. Στέφανος avatar
  Στέφανος 15/12/2013 10:55:41

  Ειδικά αυτοί του ΑΝΤΑΡΣΥΑ πολύ πρεμούρα για το τζαμί. Για τα δικαιώματα των ελληνορθοδόξων στη Συρία που τους απαγάγουν και τους σκοτώνουν τι λέει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.