22/11/2009 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένταση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, απείλησε με χρήση στρατιωτικής βίας την Αρμενία, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο ενός αμφισβητούμενης κυριότητας θύλακα , αυτόν του Nagorno Karabakh,  αν οι  συνομιλίες ειρήνης που διεξάγονται  στο Μόναχο αποτύχουν.

Στη περιοχή, που ρημάχθηκε από εχθροπραξίες στη δεκαετία του 1990, επικρατεί προς το παρόν μια εύθραυστη ανακωχή. Ο θύλακας βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, αλλά και τα δυο κράτη ισχυρίζονται πως η περιοχή ανήκει σε αυτά. Χθες Σάββατο, ο πρόεδρος Aliyev δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της χρήσης βίας. «Έχουμε το δικαίωμα να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας με στρατιωτικά μέσα» είπε. Οι δυτικοί διπλωμάτες που συμμετέχουν στις συνομιλίες, είναι αισιόδοξοι πως δεν θα χρειαστεί οι δυο χώρες να καταφύγουν στη χρήση βίας.

30.000 περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, όταν το 1991, το ορεινό Nagorno Karabakh κήρυξε την ανεξαρτησία του. Από τη εποχή της ανακωχής που έγινε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας το 1994, η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο της Αρμενίας. Το Αζερμπαϊτζάν ποτέ δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βία, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ενόπλων του δυνάμεων. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές, οι συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή. Η συνάντησή μεταξύ των δυο πλευρών,  είναι και η πρώτη που γίνεται από τότε που η σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν Τουρκία, και η Αρμενία, ομαλοποίησαν τις διπλωματικές και όχι μόνο σχέσεις τους, μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας. Η κίνηση αυτή έχει κάνει το Αζερμπαϊτζάν να αισθάνεται απομονωμένο.

BBC

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.