#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα ισπανικό χωριό, «εγκατέλειψε» ήδη το ευρώ! Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι μιας μικρής κωμόπολης στην ισπανική Γαλικία, αποφασισμένοι να αντιδράσουν στη κρίση που τους μαστίζει, άρχισαν να συναλλάσσονται στο παλιό εθνικό νόμισμα, την πεσέτα. Και μάλιστα με την ισοτιμία που ίσχυε το 2002. Έτσι, οι πελάτες άρχισαν και πάλι να πλημμυρίζουν την αγορά τους.

Όπως λέει η αισθητικός Ana Perez, από την έναρξη της «επιχείρησης πεσέτα», την 1/10/11, το μαγαζί της το επισκέπτονται πελάτες από ολόκληρη την Ισπανία.

Το ίδιο ισχυρίζονται και οι περίπου 50 μαγαζάτορες της Salvaterra de Miño, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως λένε, η χρήση της πεσέτα επανέφερε την αισιοδοξία στη πόλη τους.

Εδώ και καιρό, η μικρή αυτή κωμόπολη, στις όχθες του ποταμού Miño, είχε περιέλθει σε οικονομικές δυσκολίες. Τα εμπορικά της καταστήματα είχαν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό της γειτονικής πορτογαλικής κωμόπολης Monçào, που μεταξύ άλλων διαθέτει και ένα μεγάλο σουπερμάρκετ.

Για την Ana Perez, και τον άνεργο εδώ και ένα χρόνο αρραβωνιαστικό της, η επιχείρηση πεσέτα αποτέλεσε μια πνοή φρέσκου αέρα στη ζωή τους. Το στούντιο αισθητικής που άνοιξε τον Ιούνιο του 2008 δυσκολεύονταν να τα βγάλει πέρα. Πιο πριν δούλευε ως υπάλληλος σε μια κοντινή πόλη, αλλά αποφάσισε να γίνει αφεντικό του εαυτού της, ή τουλάχιστον έτσι πίστευε.

Η Salvaterra ήταν τότε σε άνθηση. Υπήρχαν μάλιστα σχέδια να κτισθεί ένα επιχειρηματικό πάρκο, το «βιομηχανικό πεντάγωνο» όπως το αποκαλούσαν, με σκοπό την προσέλκυση επιχειρήσεων όπως η Mitsubishi, και η  PSA Peugeot Citroën. Ξεκίνησε ακόμη και η κατασκευή κατοικιών, που θα στέγαζαν τις χιλιάδες των εργαζομένων που αναμένονταν να καταφτάσουν στη πόλη. Ο δήμαρχος Arturo Grandal Vaqueiro ήταν πεπεισμένος πως η πόλη τους επιτέλους θα μεγαλουργήσει…

Στα τέλη όμως του 2008, άρχισε η πτώση. Η κρίση είχε φτάσει και εκεί. Το «πεντάγωνο» παρέμεινε ένα απλό αρχιτεκτονικό σχέδιο, και τα κτίρια έμειναν ως γιαπιά. Όλα πάγωσαν.

Χάρη όμως στην «επιχείρηση πεσέτα», η κωμόπολη επανήλθε στην επικαιρότητα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Unes, «μιλάμε για μεγάλη επιτυχία».

Η πρωτοβουλία είχε αρχικά αποφασιστεί να ισχύσει για έναν μόνο μήνα. Ανανεώθηκε όμως ήδη δυο φορές, και τώρα θα συνεχιστεί ως την 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πεσέτες που έχουν εκδοθεί μετά το 1940, ανταλλάσσονται  με προϊόντα, όπως καφές, κολόνιες, ακόμη και ηλεκτρονικές συσκευές, με την ισοτιμία που ίσχυε το 2002, δηλαδή €1 προς 166.38 πεσέτες! Μάλιστα οι μαγαζάτορες προμηθεύτηκαν και ένα πακέτο λογισμικού, που τους επιτρέπει να υπολογίζουν αμέσως την τιμή, και να επιστρέφουν τα ρέστα σε ευρώ.

Μέχρι στιγμής, η πόλη Salvaterra έχει μαζέψει ένα εκατομμύριο πεσέτες, που σύμφωνα με τους εμπόρους της είναι θείο δώρο. Οι δε πελάτες δεν είναι τακτικοί, ούτε ντόπιοι, αλλά έρχονται από παντού προκειμένου να ξεφορτωθούν πεσέτες που τους ξέμειναν από το 2002. Μερικές φορές εξαργυρώνουν χρήματα που κρατούσαν ως ενθύμια, αλλά όπως λένε οι έμποροι της Salvaterra, η κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά δεν αφήνει πλέον περιθώρια για νοσταλγίες…

Η οπτικός Ameijeira Rivas ήταν αυτή που σκέφτηκε την αρχική ιδέα, όταν έμαθε πως η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας υπολόγισε πως συνεχίζουν να υπάρχουν σε ιδιωτικά χέρια πεσέτες αξίας περίπου €1.7 δισεκατομμυρίων.

Όταν εισήχθη το ευρώ στην Ισπανία, δεν μπήκε κάποιο χρονικό όριο ανταλλαγής, και συνεπώς οι πεσέτες μπορούν να εξαργυρωθούν νόμιμα ακόμη και σήμερα. Οι περισσότεροι όμως Ισπανοί το αγνοούν, ή αρνούνται να εξαργυρώσουν τα αγαπημένα τους παλιά χρήματα.

Η κρίση  της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τον φόβο της εγκατάλειψης του ευρώ, κάνει την πρωτοβουλία της Salvaterra να μοιάζει παράλογη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Pais, το 70% των Ισπανών θεωρούν πως το ευρώ δεν βοήθησε καθόλου, ή ελάχιστα βελτίωσε τη ζωή τους.

Και αυτό μας οδηγεί στην απορία: Μήπως η πρωτοβουλία της Salvaterra απλά τονίζει και υπογραμμίζει την αύξηση των τιμών που προκάλεσε το ευρώ, χωρίς όμως η αύξηση αυτή να συνοδεύεται και από  αντίστοιχες αυξήσεις στα ημερομίσθια;

Η πρωτοβουλία τους  δεν ήταν κακοπροαίρετη, λένε οι καταστηματάρχες. Ο σκοπός ήταν να ανέβουν οι πωλήσεις, και όχι να αρχίσει ο κόσμος να πιστεύει πως επιστρέφουμε στο παλιό νόμισμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν και δύσκολο, και ανεπιθύμητο, λένε.

Πάντως η κίνηση τους πέτυχε, και για αυτό συνεχώς παρατείνεται. Βέβαια, κανένας δεν πιστεύει πως θα διαρκέσει για πάντα. Εξάλλου, όπως λένε, οι πεσέτες που εισπράττουν δεν ανακυκλώνονται, αλλά καταλήγουν στην κεντρική τράπεζα.

 

Le Monde

http://www.lemonde.fr/economie/article/2011/12/28/a-salvaterra-de-mino-petite-ville-de-galice-les-espagnols-renouent-avec-la-peseta_1623359_3234.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 08/01/2012 08:43:53

  ρομαντικό και χαριτωμένο εγχείρημα,όσο και επικίνδυνο.Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εισαγωγές προιόντων,μόνο σε παροχή υπηρεσιών και αυτό σε περιορισμένη έκταση και περίοδο.

 2. JOHN avatar
  JOHN 08/01/2012 09:46:21

  Ρομαντικο η καποτε η ωμη πραγματικοτητα θα επιβληθει στους τεχνοκρατες,τις αγορες και σε ολα τα θλιβερα εξαπτεριγα που συνοδευουν το ευρω;

 3. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 08/01/2012 09:57:59

  Ρομαντικό και χαριτωμένο Ιωάννη (χρονια πολλά!) όντως....

  Σε καμμία περίπτωση πραγματικό όμως. Η υποτίμηση που θα "φάει" η πεσέτα όταν φύγει η Ισπανία από το ευρώ θα τους κάνει να χάσουν την αισιοδοξία τους..

  • jctergal avatar
   jctergal @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 08/01/2012 10:55:29

   Με 22% ανεργία στην Ισπανία, η υποτίμηση θα είναι το τελευταίο που θα τους νοιάξει.

   Αν βγούνε από το ευρώ θα πέσει σημαντικά η ανεργία. Θα αυξηθούν οι εξαγωγές και θα μειωθούν οι εισαγωγές.

   • Ιωάννης33 avatar
    Ιωάννης33 @ jctergal 08/01/2012 16:44:11

    Η ανεργία/εργασία σε μια κοινωνία δεν είναι η μοναδική παράμετρος της οικονομίας.Θα μειωθούν οι εισαγωγές;Και τι θα βάζουν στα αυτοκίνητα;Χόρτα;Και τα φάρμακα;Εμείς δεν παράγουμε τίποτα.Δυστυχώς,απο τις εισαγωγές ζούμε!

    • jctergal avatar
     jctergal @ Ιωάννης33 08/01/2012 22:57:35

     1. Προπαγάνδα

     Πρέπει να πάψει το παραμύθι ότι δεν παράγουμε τίποτα. Ήμαρτον με την προπαγάνδα.

     Η Ελλάδα είναι:
     No1 παραγωγός βαμβακιού στην Ευρώπη
     Νο3 παραγωγός ελαιολάδου στο κόσμο
     Νο3 στον κόσμο σε αριθμό τυριών Π.Ο.Π. (όπως η παρμεζάνα το ροκφόρ κτλ)
     Νο1 στον κόσμο στην Ναυτιλία
     No3 στην Ευρώπη σε παραγωγή σπαραγγιών
     Νο1 σε παραγωγή περλίτη κ μπετονίτη (ορυκτών) στον κόσμο
     Νο2 σε παραγωγή βωξίτη στην Ευρώπη (πρώτη ύλη για αλουμίνιο)
     Νο10 στην Ευρώπη σε παραγωγή αλουμινίου
     No7 στην Ευρώπη σε παραγωγή μελιού

     Παράλληλα η μεγαλύτερη εταιρεία στο κόσμο σε λογισμικό για marketing μέσω κινητών συσκευών είναι Ελληνική κ ο συνολικός κλάδος περιλαμβάνει πάνω από 20 εταιρείες εξαγωγικές με τζίρο άνω $0.5δις.

     Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού τυχερών παιχνιδιών είναι Ελληνική.

     2. Επί δραχμής;

     Προ ευρώ γιατί είχαμε παραγωγή; Τρεφόμασταν μήπως με χόρτα ή είχαμε έλλειψη φαρμάκων κ καυσίμων;

     Το 1994 παράγαμε ακριβώς όσα καταναλώναμε, ενώ το 1993 είχαμε εμπορικό έλλειμμα λιγότερο από $1δις. Χαρακτηριστικά το 2008 μετά από 7 χρόνια ευρωζώνης το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα $50 δις (!!). -16.5% του ΑΕΠ. Δηλ. αυξήθηκε μόλις 7.000% μόλις σε 15 χρόνια (!).

     • Ιωάννης33 avatar
      Ιωάννης33 @ jctergal 09/01/2012 00:11:39

      Κατάλαβα,θα τρώμε βαμβάκι και θα θεραπεύσουμε τον καρκίνο με ελαιόλαδο.Προπαγάνδα...Μάζεψες ποτέ σου κάτι απο τη γη;Πήγαινε δες στη κουζίνα σου τις πατάτες,Απο Αίγυπτο είναι ή απο Τουρκία.Πήγαινε μετά στο Νευροκόπι να δεις τους τόνους που σαπίζουν.Η πραγματική ζωή και η πραγματική οικονομία είναι εκτός λαπτοπ!!

     • jctergal avatar
      jctergal @ Ιωάννης33 09/01/2012 00:30:51

      Οι πατάτες που αγοράζεις εσύ μπορεί να είναι Αιγύπτου ή Ζιμπάμπουε, εγώ αγοράζω μόνο Ελληνικές, όπως αγοράζω ΜΌΝΟ Ελληνικά τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, κοτόπουλα, ψάρια, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά κ.ο.κ..

      Νο6 στην Ευρώπη σε παραγωγή τσιμέντου
      Νο2 σε παραγωγή Νικελίου.

      Εγώ σου μιλάω, για αλουμίνιο, μέταλλα, τρόφιμα, λογισμικό κ μου λες για οικονομία του λάπτοπ.

      Στα φάρμακα κ εκεί ανίδεος είσαι κ τρως ότι σου σερβίρουν. Π.χ. ο Γιαννακόπουλος κάνει εξαγωγές 80εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές Ελληνικές φαρμακευτικές που όχι μόνο καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες τις χώρες, αλλά κάνουν εξαγωγές εκατομμυρίων ευρώ.

      Φαρματέν, Demo, Genesis Pharma και πολλές άλλες.

      Ένα από τα λίγα καλά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, μάλλον το μοναδικό είναι ότι επέτρεψε την αγορά Generics φαρμάκων, με τεράστια κέρδη για το κράτος κ για την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφού απεξαρτάται από τις πολυεθνικές κ μπορεί να αγοράζει φάρμακα από την Ελληνική παραγωγή.

      Αλλά συμφωνώ μαζί σου, πριν το 2001 στην Ελλάδα τρεφόμασταν κουκουνάρια, ντυνόμασταν με δέρματα κ ζούσαμε σε σπηλιές κ δεν είχαμε φάρμακα.

     • Ιωάννης33 avatar
      Ιωάννης33 @ jctergal 10/01/2012 06:21:29

      Σε άλλη χώρα,φίλε ζεις.Αν τα είχε όλα αυτά η οικονομία μας,δεν θα χρειαζόμασταν πακέτα σωτηρίας.Δυστυχώς,η χώρα μας εξαρτάται απο τις εισαγωγές,τις οποίες δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αν δεν διαθέτει το ευρώ.Μέχρι την δεκαετία '90 το ισοζύγιο ήταν ισορροπημένο με έλλειμα που δεν ξεπερνούσε το 2% του ΑΕΠ.Μετά χάθηκε η μπάλα.Πλέον δεν εισάγουμε μόνο τα βιομηχανικά προιόντα,αλλά και τα αγροτικά.Ξαναδές τις πατάτες σου και ανίδεος γράψε στο κουδούνι σου!

     • jctergal avatar
      jctergal @ Ιωάννης33 10/01/2012 21:27:23

      Η Ελλάδα προ κρίσης ήταν 23η χώρα στον κόσμο σε ΑΕΠ κατά κεφαλή. Κ τώρα είναι 30η. Χαρακτηριστικά η Γερμανία είναι 17η.

      Πως νομίζεις έφτασε εκεί με βελανίδια;

      H Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω του ευρώ, λόγω ότι ξεκίνησε να εισάγει παραπάνω από αυτά που παράγει. Εσύ προτείνεις ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί;

      Για να ξαναχρεοκοπήσουμε σε 20 χρόνια;

      Σου επαναλαμβάνω αγοράζω ΜΌΝΟ Ελληνικές πατάτες, εσύ μπορεί να αγοράζεις Ζιμπάμπουε.

     • Αγρότης avatar
      Αγρότης @ Ιωάννης33 09/01/2012 00:33:48

      Και ποιός φταίει , αν όχι ο ίδιος , που έχει στην κουζίνα του τούρκικη ή αιγυπτιακή πατάτα? Καταναλώνουμε ότι μας πλασάρουν ? Δεν έχουμε επιλογές ως καταναλωτές να επιλέγουμε ¨ντόπια¨προιόντα , τουλάχιστον αγροτικά? Στην Αργεντινή απαγόρευσαν εισαγωγές κινητών εταιρειών που δεν έχουν εργοστάσια στην χώρα? Εμείς ξεχάσαμε το επιμένω ελληνικά?

     • Ιωάννης33 avatar
      Ιωάννης33 @ Αγρότης 09/01/2012 00:46:47

      Δεν σε πιάνω φίλε μου,με τόσα ερωτηματικά,δεν είμαι σίγουρος.Τι εννοείς ''κινητών εταιριών'';Πάντως,είμαι μαζί σου για την καταναλωση ελληνικών προιόντων.(Στα BARCODE τα ελληνικά προιόντα ξεκινούν με 520....)

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ Ιωάννης33 09/01/2012 12:55:32

      ....κινητών τηλεφώνων .....

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Ιωάννης33 09/01/2012 13:07:48

      Δεν είναι κατ' ανάγκη έτσι. Τα πρώτα ψηφία (520) του γραμμωτού κώδικα μπορεί να υποδηλώνουν ότι απλώς το προϊόν ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ (ή δευτερογενώς επεξεργάζεται) στην Ελλάδα.

     • jctergal avatar
      jctergal @ Ιωάννης33 09/01/2012 00:49:49

      Και το καύσιμα που ανέφερες, πάλι άκυρο είναι αυτό που γράφεις.

      Όλη η βενζίνη που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά είναι Ελληνικής παραγωγής. Συγκεκριμένα από 2 εταιρείες την Μοτορ Όιλ κ τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ενώ, από ότι γνωρίζω κάνουμε κ εξαγωγές καυσίμων.

      Τώρα θα μου πεις για το πετρέλαιο. Δες πρώτα τι ποσοστό της λιανικής τιμής της βενζίνης είναι το αργό κ τα ξαναλέμε. Από το 1.6 το λίτρο, το αργό πετρέλαιο είναι κάτω από 20 λεπτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.