09/05/2010 20:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα βαρετό κράτος, που κανένας δεν γνωρίζει

Πολλοί  την μπερδεύουν με τη Σλοβενία. Άλλοι πάλι την αγνοούν παντελώς. Μιλάω για τη Σλοβακία,  που επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την άρνησή της να συμμετάσχει στην οικονομική  βοήθεια προς την Ελλάδα. Ποια; Η Σλοβακία, που επειδή οι κάτοικοί της κάθε άλλο παρά την αγαπούν,   προχώρησε πριν μια εβδομάδα στη ψήφιση  ενός «πατριωτικού νόμου» βάσει του οποίου υποχρεούνται τα σχολεία να ανακρούουν τον εθνικό ύμνο, να αναρτούν την εθνική σημαία κλπ. Το νομοσχέδιο προωθήθηκε από το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα του Jan Slota, ο οποίος παρά τις άκρως πατριωτικές  του κορώνες, απέδειξε πρόσφατα πως δεν γνωρίζει ούτε τον στιχουργό, αλλά  ούτε καν όλους τους στίχους του σλοβακικού εθνικού ύμνου. Τόσο καλά.

Πάρα τη σχετικά καλή οικονομική τους ανάπτυξη, οι Σλοβάκοι δεν πολυσυμπαθούν τη χώρα τους και κατατάσσονται μάλιστα  ως ο τέταρτος λιγότερο πατριωτικός λαός του κόσμου, με βάση στοιχεία του International Social Survey Program.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 1993 όταν διαχωρίστηκαν η Τσεχία και η Σλοβακία και ο τότε πρωθυπουργός Vladimir Meciar ξεκίνησε μια τετραετή απολυταρχική διακυβέρνηση απομονώνοντας  τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα ήταν τόσο απομονωμένη που η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright την είχε χαρακτηρίσει ως «μια μαύρη τρύπα στη καρδιά της Ευρώπης». Από τότε μέχρι σήμερα σημειώθηκαν αρκετές πρόοδοι, όπως η είσοδος της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, και πρόσφατα (2009) στην ΟΝΕ.

Η θέσπιση όμως νόμου επιβολής υποχρεωτικού πατριωτισμού έχει εξαγριώσει τους Σλοβάκους, οι οποίοι επιμένουν πως ο πατριωτισμός δεν επιβάλλεται. Ήδη έχουν μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές, πιέζοντας τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο στον νέο νόμο. Τη περασμένη εβδομάδα χιλιάδες νέοι συμμετείχαν σε πορεία στους δρόμους της Μπρατισλάβας διαμαρτυρόμενοι για τον υποχρεωτικό πατριωτισμό. «Είναι όπως επί κομμουνισμού» λένε. «Οι πολιτικοί αρπάζουν όλα τα λεφτά, και έχουμε ένα βαρετό κράτος που κανένας δεν γνωρίζει…».

Μέσα στις γενικότερες προσπάθειες για τη τόνωση του εθνικού φρονήματος, η σλοβάκικη Βουλή ψήφισε πέρσι ένα νόμο που μεταξύ άλλων ορίζει χρηματικό πρόστιμο $6,800 σε όσους δεν χρησιμοποιούν τη σλοβακική ως γλώσσα σε επίσημες και δημόσιες επικοινωνίες! Ο νόμος είχε στόχο την ουγγρική μειονότητα που αριθμεί 500.000 άτομα. «Τέτοιοι νόμοι γελοιοποιούν τη χώρα μας…» λέει η 57χρονη δασκάλα Eliska Slavikova, και συμπληρώνει πως «…μας επιστρέφουν  στον 19ο αιώνα».

(Time)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.