Ένας χρόνος Ισλαμικό Κράτος
10/06/2015 19:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας χρόνος Ισλαμικό Κράτος

Έναν χρόνο αφού το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, έχει εξαπλωθεί στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία, παρά την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική εκστρατεία για να σταματήσει η ομάδα. Πλάνα από τη ζωή στη Μοσούλη, που γυρίστηκαν κρυφά και παρουσίασε το BBC, δείχνουν την δύναμη και τον έλεγχο της σουνιτικής μαχητικής ομάδας στην καθημερινή ζωή, στην μεγαλύτερη πόλη του αυτο-αποκαλούμενου χαλιφάτου.

Από την πτώση της Μοσούλης, το ΙΚ έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της επαρχίας Ανμπάρ, της μεγαλύτερης στο Ιράκ, και τη συριακή πόλη Παλμύρα, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής επαρχίας Ντέιρ ελ Ζουρ που παράγει πετρέλαιο. Και η ομάδα συνεχίζει να επεκτείνεται, ενώ έχει εδραιωθεί γύρω από τα αστικά κέντρα. Η Μοσούλη, η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ιράκ, είναι εδώ και καιρό μία εθνικά και θρησκευτικά ποικιλόμορφη πόλη που αποτελείται από σουνίτες και σιίτες Άραβες, Κούρδους και Τουρκμένους, χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Είναι η πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Νινευή, η οποία συνορεύει κατά μήκος 300 μιλίων με τη Συρία.

Η ποικιλομορφία της Μοσούλης ήταν ένας από τους πολλούς στόχους του ΙΚ, σύμφωνα με το αποκλειστικό υλικό που βιντεοσκόπησαν ντόπιοι ακτιβιστές. Τα βίντεο του BBC αποκαλύπτουν την στόχευση και τις διώξεις των μειονοτήτων, όπως η σήμανση στα σπίτια των Χριστιανών για καταστροφή και οι αυστηροί κανόνες για το πώς οι γυναίκες ντύνονται δημόσια. «Δεν με πειράζει να καλύπτομαι ολόκληρη δημόσια» λέει μια γυναίκα στην ταινία, της οποίας τα μάτια είναι ορατά μέσα από ένα μαύρο πέπλο. «Αλλά είναι ο τρόπος που το επιβάλουν που είναι πραγματικά σκληρός». «Η ζωή για τους κατοίκους της πόλης έχει αλλάξει δραματικά», αναφέρει το BBC. Τζαμιά και ιερά καταστράφηκαν. Οι πολίτες τιμωρούνται βάναυσα για εγκλήματα που θεωρούνται μικρά ή μεγάλα, ανάλογα με την ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου από τους μαχητές. Και βασικές ανάγκες, όπως τα καύσιμα και το καθαρό πόσιμο νερό, είναι σε έλλειψη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 10.000 μαχητές του ΙΚ και ότι η ομάδα ελέγχει περίπου κατά ένα τέταρτο λιγότερο έδαφος στο Ιράκ από ό,τι όταν ξεκίνησε η συμμαχική εκστρατεία, υπό αμερικανική ηγεσία, τον περασμένο Αύγουστο. Ο ισχυρισμός αυτός αντιμετωπίζεται με κάποιο σκεπτικισμό, δεδομένης της δυσκολίας της καταμέτρησης των θανάτων μαχητών. Εν τω μεταξύ, «στην καλύτερη περίπτωση, το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ μεγαλύτερη οργάνωση από ότι είχαν αρχικά φανταστεί οι αμερικανοί αξιωματούχοι», αναφέρει το McClatchy News.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν δυσκολεύεται καθόλου να στρατολογήσει νέα μέλη από όλο τον κόσμο. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν πέρυσι ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα εξαπολύσουν σύντομα μια επίθεση για να πάρουν πίσω τη Μοσούλη θεωρούνται πλέον μη ρεαλιστικές.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα κέρδη του Ισλαμικού Κράτους δείχνουν μια αλλαγή στη στρατηγική που απαιτείται. «Είναι ευκίνητοι, επιθετικοί και οπορτουνιστές» είπε για την ομάδα.

Πράγματι, η μαχητική ομάδα, η οποία έχει τις ρίζες της στην αντιαμερικανική εξέγερση της Αλ Κάιντα μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, συνεχίζει να στρατολογεί μέλη από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα social media και άλλα σύγχρονα εργαλεία. Στις τάξεις της περιλαμβάνονται περίπου 3.000 μαχητές από την Τυνησία και μόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης του King College τον Ιανουάριο.

Ένα γράφημα της Telegraph δείχνει ότι η Γαλλία αποστέλλει τους πιο πολλούς μαχητές στην Ευρώπη, σε απόλυτους όρους. Η ροή των ξένων μαχητών «έχει σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τους φόβους πως όσοι επιστρέφουν μπορεί να σχεδιάσουν επιθέσεις στις χώρες καταγωγής τους» γράφει η εφημερίδα. Ο Ομπάμα δήλωσε αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στη Γερμανία, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μια «ολοκληρωμένη στρατηγική» για να βοηθήσουν το Ιράκ να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από το ΙΚ. Σύμφωνα με έναν άνδρα στη Μοσούλη, που το BBC αναφέρει ως Χαΐντ, το ΙΚ προετοιμάζεται για εκείνη την ημέρα.

Το ΙΚ ξέρει ότι ο στρατός θα προσπαθήσει να ξαναπάρει τη Μοσούλη και έτσι παίρνει προφυλάξεις. Έχουν καταστρέψει την πόλη σκάβοντας σήραγγες, κατασκευάζοντας οδοφράγματα, φυτεύοντας νάρκες και βόμβες και γεμίζοντάς την με ελεύθερους σκοπευτές, κάτι που θα κάνει πολύ δύσκολο το έργο για τον στρατό.

csmonitor.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 10/06/2015 22:57:34

    "...τα σχέδια του διεθνους σιωνισμου δλδ της Αμερικής, παραδίδονται στον Παπα και εκεινος τα υλοποιεί μέσω του Ισλάμ..." Άγιος Παίσιος "τον Παπα να καταρασθε..." Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλος

  2. Naruto avatar
    Naruto 11/06/2015 09:08:26

    Εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αράβων τούρκων κλπ εναντίον του Ι.Κ , ιστορίες για νηπιαγωγείο .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.