#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2011 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας νέος Μάης του 1968;Όλα ξεκίνησαν από κάποιους ελάχιστους συγκεντρωμένους. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ισπανίας, και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Και όλα αυτά χωρίς την υποστήριξη κανενός πολιτικού κόμματος ή φορέως, κανενός συνδικάτου, και χωρίς τη προβολή των ΜΜΕ. Πράγμα ιδιαίτερα περίεργο για μια χώρα που δεν φημίζεται για τη συμμετοχική οργάνωση των πολιτών της.

Οι λεγόμενοι «αγανακτισμένοι» είναι κυρίως αυθόρμητοι ειρηνιστές, απολιτίκ, και αλτρουιστές. Δεν πρόκειται απλά για τη νέα γενιά χωρίς μέλλον, αλλά  για μια διαταξική συνάθροιση, που καλύπτει όλες τις γενιές. Πρόκειται για την απεικόνιση της απόρριψης το τεράστιου χάσματος, που έχει πλέον δημιουργηθεί μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του πληθυσμού της χώρας. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αγανακτισμένοι θέλουν τους πολίτες να ανακτήσουν τη φωνή τους, όπως αρμόζει σε μια συμμετοχική δημοκρατία. Στην ουσία θέλουν να έχουν λόγο στον εκλογικό νόμο, στα δημοσιονομικά, στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία, και γενικά στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που τους ελέγχει.

Η επαναστατική προοπτική αναδύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τη Βρετανία έως τη Μεσόγειο η κατάσταση είναι ίδια. Στη δεύτερη, η νέα γενιά μοιάζει καταδικασμένη. Τριαντάρηδες με μπόλικα τυπικά προσόντα είναι άνεργοι. Αν και τα κίνητρα τους ήταν διαφορετικά, οι διαδηλωτές της αραβικής άνοιξης δίδαξαν στους νέους της Ευρώπης, πως η μάχη για τη κοινωνική δικαιοσύνη είναι ακόμη δυνατή.

Η ισπανική αριστερά προσπάθησε να καπελώσει το κίνημα. Ακόμη και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που υπέστη οδυνηρή ήττα στις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε πως η φωνή τους θα πρέπει να εισακουστεί.

Από τη πλευρά της η  δεξιά κατηγορεί τους διαμαρτυρόμενους ότι είναι αντισυστημικοί, κομμουνιστές, αντάρτες πόλεων, και ότι έχουν δεσμούς με τους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ! Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι συνδέονται και με την Αλ Κάιντα…

Η απάντηση των διαδηλωτών είναι ότι αυτοί δεν πολεμούν το σύστημα, αλλά πως το σύστημα είναι αυτό που τους έχει βάλει απέναντι. Στην αρχική τους διακήρυξη, καταδικάζουν το σύνολο του ισπανικού πολιτικού κόσμου, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, και μιλάνε για «τσιράκια» του παγκόσμιου κεφαλαίου το οποίο ωφελείται από την οικονομική κρίση. Το κατηγορώ τους συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους οίκους αξιολόγησης, και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όντως η ισπανική οικονομίας τελεί υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. Και άσχετα με το τι άποψη έχει ο καθένας για τον ταπεινωμένο πλέον Dominique Strauss-Kahn, η αλήθεια είναι ότι επί της προεδρίας του, το Ταμείο επέβαλλε τη κοινωνική εξαθλίωση στην Ισπανία, στη Πορτογαλία, και στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η ανεργία των νέων της Ισπανίας που αγγίζει το 45%. Είναι και η μείωση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το ΔΝΤ έφερε την απόλυτη οικονομική οπισθοδρόμηση στη μεσογειακή Ευρώπη.

Το κίνημα που ξεπήδησε στις πλατείες μοιάζει να έχει εμπνευστεί από τη μαρξίστρια θεωρητικό Rosa Luxemburg, η οποία πίστευε πως ο καπιταλισμός είναι εχθρός της αληθινής δημοκρατίας.

Πρόκειται λοιπόν για ένα κίνημα που ξεπερνά τα φοιτητικά πλαίσια, και που αφορά στην  αναστάτωση που ταρακουνά ολόκληρη τη κοινωνία. Ένα κίνημα που δεν περιορίζεται σε οικονομικά αιτήματα, αλλά που αναρωτιέται για τη θέση του ανθρώπου στη νέα «τούρμπο καπιταλιστική κοινωνία».

Όλα αυτά που συμβαίνουν, μας θυμίζουν το μεγάλο φιλόσοφο Herbert Marcuse, που μιλώντας για το μεγάλο φοιτητικό κίνημα του 1968, ανέφερε την απάντηση του Jean-Paul Sartre όταν αυτός ρωτήθηκε γιατί συμβαίνουν οι εξεγέρσεις; Η απάντηση στο ερώτημα, είπε ο Sartre, είναι απλή. Οι νέοι αντιδρούν διότι ασφυκτιούν. Σύμφωνα με τον Marcuse, αυτή ήταν η καλύτερη εξήγηση που δόθηκε ποτέ για τις αιτίες της νεανικής εξέγερσης που συντάραξε τον καπιταλισμό.

Ο Marcuse είχε αναλύσει με ακρίβεια τη κατάπτωση του πολιτισμού ως μια μορφή καταστολής, και την ανάγκη ύπαρξης μιας κριτικής ελίτ η οποία θα διέλυε τη νάρκωση της καταναλωτικής κοινωνίας. Κάτι που βλέπουμε σήμερα στο κίνημα των αγανακτισμένων.

Σύμφωνα με τον Marcuse, η εξέγερση του 1968 ήταν μια εξέγερση ενάντια σε ένα ολόκληρο σύστημα, και όχι σε επιμέρους προβλήματα. Οι νέοι απέρριπταν το υπάρχον κοινωνικό καθεστώς, και όχι μόνος τις οικονομικές του εκφάνσεις.  Δεν πολέμησαν μόνο τους πολιτικούς φορείς της εποχής, αλλά ολόκληρο το σύστημα αξιών. Το 1968 οι νέοι έγιναν ρεαλιστές, και απαιτούσαν το αδύνατο. Σήμερα, σύμφωνα με πινακίδες που είδαμε στις πλατείες της Ισπανίας, αυτό που λένε είναι: «Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε».S.A.-Alter Net

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 27/05/2011 09:03:51

  Καλά όλα αυτά... εδώ όμως είναι "Eλλάdα" και οι "αγανακτισμένοι" μας, από τη δεύτερη μέρα κιόλας αποφάσισαν να εκλέξουν Πρόεδρο, Δ.Σ. να βρούν χρηματοδότες κ.λπ.! Τι μου θυμίζει αυτό άραγε;

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ Xrhstos Theocharis 27/05/2011 09:26:35

   Ποιος ειναι ο προεδρος και τα μελη του ΔΣ?

 2. Απλά Εγώ avatar
  Απλά Εγώ 27/05/2011 09:37:14

  Η φωτογραφία που βάλατε δείχνει μια συγκέντρωση γεμάτη σημαίες. Στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων σημαίες δεν υπάρχουν. Πρόκειται για διαμαρτυρία που ενώ φαίνεται ότι είναι πολοτική στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Συγκεντρώσεις χωρίς εθνικό, κοινωνικό, οικολογικό υπόβαθρο, χωρίς όραμα (εκτός κι αν εξυπνακίστικα συνθηματάκια συνιστούν όραμα) και "πιστεύω", χωρίς καν το αίτημα της αξιοπρέπειας. Μια απολιτίκ συγκέντρωση αγανακτισμένων, δηλαδή ανθρώπων που το μόνο τους όνειρο είναι η 50άρα HD τηλεόραση, οι celebrities και τα jeep.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Απλά Εγώ 27/05/2011 10:53:51

   Η φωτό είναι του Μάη του `68 από τη Γαλλία και οι σημαίες είναι της Γαλλίας.

 3. kiki avatar
  kiki 27/05/2011 09:38:11

  Αφηστε τους νεους επιτελους να ονειρευτουν, να ελπισουν, να δημιουργησουν, βαρεθηκαμε να ακουμε , τα αλλα σας, να το μικρηνετε το κινημα , να τους χωστε στα δικα σας αδιεξοδα τα κοινωνικοπολιτικα κυριως, φοβηκοι σε οτι καινουργιο γεννιεται,
  το μελλον τους ανηκει ας το διεκδηκισουν οπως μπορουν , και ας αφησουν τα αλλα, και μην υποβαθμιζετε τις κινητοποιησεις τους.
  Μακαρι Ξενε , ναναι ο Μαης τους.
  Μπραβο για το κομματι και παλι.

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/05/2011 09:42:23

  ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΄΄ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ΄΄ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ.. ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΄΄ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ΄΄, ΄΄ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ Ο ΚΑΝΕΝΑΣ΄΄ ΚΛΠ .ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ…ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΑΠΟ ΑΔΟΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΄΄ΤΙΠΟΤΕ΄΄ ,ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΄΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ΄΄ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ΄, ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΄΄ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ΄΄ ,ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΙ Ο Μ.Ο, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΄΄ΟΧΛΟΣ΄΄…

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 27/05/2011 10:34:45

  Να μην υποβαθμίζουμε την όρεξη για κινητοποίηση, αλλά και να μην απαξιώνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε κινητοποιήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΓΑΠ και τα ΜΜΕ τους τις έπνιξαν στα ΜΑΤ και στο δημοσιογραφικό κουκούλωμα. Οι Έλληνες δεν ξυπνήσαμε τώρα, ας μην αναπαράγουμε αυτήν την ηλιθιότητα που ο ΣΚΑΪ και άλλα ΜΜΕ μας ξεφουρνίζουν για τους δικούς τους λόγους.

 6. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 27/05/2011 10:53:28

  Καμία συγκέντρωση βαρβάτη έξω από το μαγαζάκι της Τρέμη και του Pretender ή έξω από το παραμάγαζο του Δευτεροσάλτε, θα οργανώσουμε?

  • Striker avatar
   Striker @ Παναγιώτης 27/05/2011 11:07:59

   Πέστα άνθρωπε! Να μην έχουν μούτρα να βγαίνουν στην οθόνη.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Παναγιώτης 27/05/2011 11:17:52

   Αυτοί είναι τόσο σαλτιμπάγκοι που άμα πεί το αφεντικό να πάνε να κάνουν ζωντανή κάλυψη της συγκέντρωσης, θα το κάνουν και θα ρωτάνε τον κόσμο τι μήνυμα έχει να δώσει στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Μέχρι να έρθει νέος χορηγός και να ξαναλλάξουν τροπάρι.

 7. parsifal avatar
  parsifal 27/05/2011 11:41:43

  Η κύρια "αιτία" για τον Μάιο του 68 ηταν οτι "La France s'ennuie", η Γαλλία βαριέται, πλήττει. Εδώ υπάρχει μια βασική διαφορά : Η Ελλάδα σε λίγο θα πεινά, δεν θα βαριέται.
  Μια ομοιότητα βέβαια είναι οτι εάν τότε η "γενική εφοδος" του Τρίτου Κόσμου, της "Ζώνης των καταιγίδων" λειτούργησε παραδειγματικά για την νεολαία και σήμερα, ειδικά στις μεσογειακές χώρες υπάρχει το ανάλογο "υπόδειγμα" των αραβικών εξεγέρσεων με παρόμοιο τρόπο κινητιποιήσεων.
  Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι απόπειρες "recuperation" θα γίνουν απο την κομματοκρατία ενθεν και ενθεν, σιγά μήν αφήσουν τόσο κόσμο ξεμάντρωτο !

 8. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 27/05/2011 11:47:51

  Τους ψάχνουν ακόμα...

 9. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 27/05/2011 11:52:14

  1.Η φωτογραφία είναι ...χρονικά από τον Μάη του 68, αλλά δεν είναι σημειολογικά από τον Μάη του 68.

  Είναι από τις συγκεντρώσεις των οπαδών του στρατηγού Ντε Γκολ στα Ηλύσια Πεδία ως αντίδραση στα γεγονότα του Μάη και στον φόβο απέναντι στο τί εξέλιξη μπορεί να έχουν αυτά. Εκφράζουν δηλαδή την αντίθεσή τους στην εξέγερση. Επομένως σημειολογικά δεν είναι εύστοχο .

  2. @Απλά Εγώ: Στις χτεσινές και τις προχθεσινές συγκεντρώσεις υπήρχαν ελληνικές σημαίες.
  Επιτέλους, αν θέλετε να έχετε τόση άποψη για τα γεγονότα, αφήστε το ιντερνετ και την τηλεόραση και κατεβείτε μία βόλτα!!!!

 10. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 27/05/2011 11:57:14

  "ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΄΄ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ΄΄ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ"
  "ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"

  Τί περιμένεις για να πειστείς; Να στο πει ο Τσίμας, ο Τράγκας ; Ασε λίγο την τηλεόραση και κατέβα να δεις τί γίνεται.

  Και εμένα με ενοχλεί ο μηδενισμός και συμφωνώ μαζί σου αλλά χαίρομαι που επιτέλους κατέβηκε κόσμος να διαδηλώσει για κάτι , κόσμος που δεν είχε κατέβει ποτέ του

 11. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/05/2011 14:24:42

  ΑΛΩΒΗΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΛΛΑ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 12. Ο Λωρενς του Βαρδαρη avatar
  Ο Λωρενς του Βαρδαρη 27/05/2011 18:45:14

  Δεν ξερω για σας αλλα προσωπικα οταν ακουω για "πολιτισμενες διαδηλωσεις" και διαδηλωτες που μαζευουν τα σκουπιδια που οι ιδιοι προκαλεσαν(!), μου ερχετε εμετος.Αμα οι διαδηλωτες δεν δινουν ενα ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ μνμ οτι πλεον εχουμε ως πολιτες σιχαθει το παρον πολιτικο σκηνικο με [b]ολους[/b] τους παρατρεχαμενους του, και επιλεγουν να διαδηλωνουν "με μετρο", τοτε προφανως και υπηρετουν οσους εχουν στοχο μια ηπια διαμαρτυρια με απωτερο στοχο την αποδοχη τετελεσμενων.
  Μου θυμιζει κατι βλαμενες Αμερικανιδες και το κινημα που εκανα για την απαγορευση του πολεμου ! χαχαχα
  Ξυπνατε ρεεεεε !
  Δεν ειναι μακρυα η εποχη που ολοι εσεις οι γλυκαναλατοι θα χασετε δια παντος το δικαιωμα του πολιτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.