#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2010 06:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας, δύο, τρεις … πολλοί ΜάοΣτη Κίνα, εκτός από τις εξαγωγές, πολύ καλά τα πάει και η «βιομηχανία» της κληρονομιάς του Μάο. Η εικόνα του πρώην ηγέτη έχει πλέον περάσει από τις πολιτικές αφίσες στα φλιτζάνια, και μάλιστα σήμερα όλο και πιο πολλοί σωσίες του, αναπαριστούν επεισόδια της παιδικής του ηλικίας, αλλά και της πολιτικής του ζωής, στο θέατρο, στη τηλεόραση, και στον κινηματογράφο.

Στη προσπάθεια τους να τελειοποιήσουν το νούμερό τους, οι σωσίες εκπαιδεύουν τη φωνή τους, μιμούνται τη γλώσσα του σώματος του Μάο, και πολλές φορές υφίστανται μέχρι και πλαστική χειρουργική προκειμένου να του μοιάσουν. Κάποιους από αυτούς μπορεί κανείς  να τους κλείσει για μια ιδιωτική παράσταση σε οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις.Σύμφωνα με τον φωτογράφο Tommaso Bonaventura που τους έχει γνωρίσει από κοντά και που έχει κάνει μια ολόκληρη σειρά από πορτρέτα τους, οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες και δεν διαθέτουν ατζέντη. Εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις, χορούς, εθνικές επετείους, γάμους κλπ. και βγάζουν πατριωτικούς λόγους χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά λόγια του μεγάλου τιμονιέρη, και μάλιστα στην δική του χαρακτηριστική διάλεκτο.

Το περίεργο είναι πως στη Κίνα απουσιάζει παντελώς η πολιτική σάτιρα, οπότε η μίμηση του Μάο είναι κάτι το παράδοξο. Η Κίνα απαγορεύει ακόμη και την απεικόνιση πολιτικών ηγετών της σε μορφή καρτούν ή σε γελοιογραφίες.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος David Moser, «Άναψα τη τηλεόραση για να δω ένα κινεζικό πρόγραμμα βαριετέ, και σοκαρίστηκα όταν είδα τον Μαο Τσε Τουνγκ και τον Τσου Εν Λαϊ να  παίζουν πίνγκ πονγκ. Στη συνέχεια έβγαλαν λόγο, και έδωσαν και συνέντευξη στον παρουσιαστή της εκπομπής, ο οποίος τους ευχαρίστησε που βρήκαν το χρόνο να αφήσουν το κυβερνητικό τους έργο και να συμμετάσχουν στο σόου του. Έπαθα τη πλάκα μου. Από όσα γνώριζα για τη Κίνα, φανταζόμουν πως κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ιεροσυλία, σαν να βλέπαμε ένα σκετς με τον Ιησού και τον Απόστολο Παύλο να παίζουν χαρτιά στη τηλεόραση…».

Οι περισσότεροι από τους σωσίες του Μάο δεν βγάζουν αρκετά χρήματα από αυτή τους την ενασχόληση, η οποία συνήθως είναι μια δεύτερη δουλειά για αυτούς. Αν και το εν λόγω «χόμπι» έχει τα τυχερά του. Ένας από τους σωσίες, που είναι και εστιάτορας, βλέπει το μαγαζί του να είναι συνεχώς γεμάτο, αφού οι πελάτες ελπίζουν πως μετά το γεύμα θα εμφανιστεί ο μεγάλος ηγέτης και θα τραγουδήσει το Happy Birthday σε κάποιο τραπέζι.

Υπάρχει πολύ σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ τους, λέει ο Bonaventura. «Όλοι θεωρούν πως οι ίδιοι είναι οι καλύτεροι». Μερικοί έχουν όμως και κάποια πλεονεκτήματα. Ο Μάο ήταν διάσημος και απολάμβανε σεβασμού εξαιτίας του ότι ήταν μαέστρος καλλιγράφος, οπότε ο σημερινός του σωσίας Gu Xiaoyue, που είναι και αυτός εξαιρετικός καλλιγράφος, έχει να προσθέσει και αυτό το στοιχείο αυθεντικότητας στο νούμερό του.

Οι σωσίες ποτέ δεν προφέρουν τα δικά τους λόγια μέσα από τα χείλη του Μάο. Σε αντίθεση με τους σωσίες του Έλβις, οι σωσίες του Μάο αποτίνουν φόρο τιμής στο είδωλό τους και δεν ειρωνεύονται. Όπως σημειώνει  ο Moser, «Στη κινεζική αισθητική δεν υπάρχει η έννοια του κίτς. Δεν τη γνωρίζουν οι Κινέζοι. Όταν παρακολουθούμε σωσίες του Έλβις, διασκεδάζουμε διότι βλέπουμε μια ελαφριά απαξίωσή του την ίδια ώρα που η εικόνα του δοξάζεται. Αυτό το στοιχείο της αισθητικής είναι καθαρά δυτικό και απουσιάζει από τη Κίνα».

Wired

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ο παγωτατζής avatar
    ο παγωτατζής 01/11/2010 18:25:27

    " Δεν τη γνωρίζουν οι Κινέζοι. Όταν παρακολουθούμε σωσίες του Έλβις, διασκεδάζουμε διότι βλέπουμε μια ελαφριά απαξίωσή του την ίδια ώρα που η εικόνα του δοξάζεται. Αυτό το στοιχείο της αισθητικής είναι καθαρά δυτικό και απουσιάζει από τη Κίνα»."

    Kάνε λίγο υπομονή μεγάλε ρεπόρτερ Moser, η΄μετάλλαξη τής αυτοκρατορίας μόλις άρχισε.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.