#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας Νεοναζί κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στην ΣλοβακίαΈνας ακροδεξιός πολιτικός ο οποίος ζήτησε να αποχωρήσει η Σλοβακία από το ΝΑΤΟ και να περιοριστούν οι ξένες επενδύσεις κέρδισε κάποιες περιφερειακές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, επωφελούμενος από τη διαμάχη των κεντροδεξιών κομμάτων. Ο Μαριάν Κοτλέμπα κέρδισε το 55,5 % των ψήφων στο δεύτερο γύρο το Σάββατο, στην κεντρική περιοχή της Μπάνσκα Μπίστριτσα, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα.

Η μάχη στις  περιφερειακές εκλογές ήταν μια από τις οκτώ σε όλη τη χώρα, που ανέδειξαν το αριστερό κόμμα Smer του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο ως το ισχυρότερο της χώρας, λαμβάνοντας κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις σε έξι από τις οκτώ περιφέρειες. Αλλά η νίκη του Κοτλέμπα εναντίον του υποψήφιου που στήριζε το Smer ξεχώρισε επειδή σηματοδότησε την πρώτη φορά που το εθνικιστικό και ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα Η δική μας Σλοβακία, γνωστό και ως LSN, κέρδισε μία περιφερειακή ή εθνική θέση. Ο Κοτλέμπα ήταν επικεφαλής του εξτρεμιστικού Εθνικιστικού Κόμματος Συντροφικότητα της Σλοβακίας, που διοργάνωνε διαδηλώσεις κατά των Ρομά και απαγορεύθηκε από το ανώτερο δικαστήριο της χώρας το 2006 για υποδαύλιση μίσους και μισαλλοδοξίας σε εθνικό επίπεδο. Και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει την συμπάθειά τους προς του Ναζί.

Ο Κοτλέμπα και άλλα μέλη του LSN κυκλοφορούν συχνά δημόσια με ναζιστικές στολές και το λογότυπο του κόμματος μοιάζει πολύ με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος κατά τη ναζιστική εποχή της Σλοβακίας. Η εθνικιστική πολιτική ρητορική έχει απήχηση σε αρκετούς Σλοβάκους μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989 και την ειρηνική διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Στη γειτονική Ουγγαρία, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik εκλέγεται στο Κοινοβούλιο από το 2010.

Οι εκκλήσεις του Κοτλέμπα να καταργήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ για να εξοικονομήσουν χρήματα, έχει βρει απήχηση στους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τις περικοπές των κρατικών δαπανών για τη μείωση των εθνικών και περιφερειακών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της χώρας. «Το Λαϊκό Κόμμα Η Σλοβακία μας θα προσπαθήσει να επιτύχει ισοσκελισμένους κυβερνητικούς» είπε ο  Κοτλέμπα εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου, «ακυρώνοντας όλες τις ξένες αποστολές Σλοβάκων στρατιωτών και εγκαταλείποντας την τρομοκρατική οργάνωση του ΝΑΤΟ. Επίσης, θέλουμε  να εξαλείψουμε την υποστήριξη των ξένων επενδυτών εις βάρος των Σλοβάκων» είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η Σλοβακία επιδιώκει να προσελκύσει ξένους επενδυτές, κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών ειδών, προσφέροντας φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, ο Κοτλέμπα και το κόμμα του δεν θα είναι σε θέση να τροποποιήσουν  την εθνική νομοθεσία. Πάντως, θα επιβλέπει τις περιφερειακές δαπάνες για προγράμματα υποδομών, υγείας και εκπαίδευσης.
Ο Φίκο δήλωσε ότι η  νίκη του Κοτλέμπα είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της εσωτερικής διαμάχης μεταξύ των κεντροδεξιών αντιπάλων τους. Τα κεντροδεξιά κόμματα αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν τον υποψήφιο του Smer στις επαναληπτικές εκλογές του Σαββάτου.
Ο Βλαντίμιρ Μάνκα, ο υποψήφιος του Smer που ηττήθηκε από τον Κοτλέμπα, είπε ότι πιθανόν ο Κοτλέμπα να κερδίσει και άλλες περιφερειακές εκλογές, καθώς ο «πολιτικός εξτρεμισμός» είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Πάβολ Φρέσο, ηγέτης της κεντροδεξιάς Σλοβακικής Δημοκρατικής και Χριστιανικής Ένωση - Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτήρισε  τη νίκη του Κοτλέμπα «ένα μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία».

 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304281004579217772522335750

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στέργιος avatar
    Στέργιος 25/11/2013 13:45:28

    Ζοφερή χώρα ζοφερών μουζίκων, βασίζει την ανάπτυξή της στην εθελούσια υποδούλωσή της στις γερμανικές πολυεθνικές. Η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.