Έλληνες νεοναζί πολεμούν στο πλευρό Ουκρανών
29/08/2014 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έλληνες νεοναζί πολεμούν στο πλευρό Ουκρανών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, νεοναζί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία βρίσκονται ανάμεσα στις παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες που συμμετέχουν στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου, στις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Την παρουσία των Ελλήνων νεοναζί αποκάλυψε στην εφημερίδα ο επικεφαλής μιας εκ των ισχυρότερων παραστρατιωτικών ομάδων, του τάγματος Αζόφ.

Οι παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες συμμετέχουν στις μάχες με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, έχοντας το «πράσινο» φως της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα τους παρέχει και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Είναι νεοναζιστικές ομάδες που συνέβαλαν σημαντικά στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς, έχοντας ισχυρή παρουσία σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το τάγμα Αζόφ, μέλος της «εθελοντικής ουκρανικής Εθνοφρουράς», που ελέγχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας με έδρα τη Μαριούπολη.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ ο Tom Parfitt, κανείς δεν γνωρίζει από πού χρηματοδοτείται το τάγμα, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι γνωστό ότι απλά το κατευθύνει. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες παραστρατιωτικές ομάδες. Μέλη του τάγματος Αζόφ, με σημαίες που έχουν το νεοναζιστικό σύμβολο Βόλφσανγκελ, είχαν ισχυρή παρουσία στις συγκεντρώσεις της πλατείας Ανεξαρτησίας και συχνά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων επί προεδρίας Γιανουκόβιτς. Πρόκειται για το πιο σκληρό και βίαιο τάγμα που δρα αυτή την εποχή στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι «επιτυχίες» του είναι γνωστές σε ολόκληρο το ουκρανικό στράτευμα.

Ο Αντρέι Μπιλέτσκι, διοικητής του Τάγματος, μίλησε στην Telegraph ύστερα από την κηδεία ενός από τους συμμετέχοντες που έχασε τη ζωή του στη μάχη, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο και τη συνεργασία των νεοναζί με τον στρατό του Κιέβου. «Έχουμε δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα για την επίθεση στο Ντόνετσκ. Χρειαζόμαστε ένα δρόμο», είπε, δείχνοντας πως έχει απόλυτη γνώση του σχεδίου του ουκρανικού στρατού. Όπως ανέφερε ο Μπιλέτσκι, αποτελούν μια «ελαφριά μονάδα πεζικού, ιδανική για πόλεμο σε πόλεις, σαν αυτόν που χρειάζεται για να κατακτηθούν πόλεις όπως το Ντονέτσκ». Σύμφωνα με έναν άλλο μαχητή του τάγματος, «με την εξασφάλιση της Μαρίνκα, το τάγμα διεύρυνε το μέτωπο και γύρω από την πρωτεύουσα των ανταρτών».

Εκτός από το τάγμα του Αζόφ, οι νεοναζί έχουν σχηματίσει πρόσφατα και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, όπως το Ντόνμπας και το Ντίνπρο, με αρκετές χιλιάδες μέλη. Τα όπλα παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και ιδιωτικές χορηγίες που κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται. Οι νεοναζί έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και άρματα μάχης.

«Προσωπικά, είμαι Ναζί», δήλωσε ένα από τα μέλη του τάγματος Αζόφ, με το προσωνύμιο «Φάντασμα». «Η ιστορική αποστολή του έθνους μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι να οδηγήσει τους αγώνες των λευκών όλου του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία» αναφέρει ο Μπιλέτσκι. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι οι απόψεις των νεοναζιστών απέχουν πολύ από το πνεύμα της εξέγερσης στην πλατεία Ανεξαρτησίας μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλώσεις, τονίζει, ξεκίνησαν από τους νεοφιλελεύθερους υποστηρικτές της Δύσης, αλλά στη συνέχεια υπήρξε μια έκρηξη των εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων.

Τέλος, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίον στρατολογήθηκαν οι μισθοφόροι νεοναζί. Όπως επισημαίνεται, η πολυεθνική ομάδα συστάθηκε μέσω των εξτρεμιστικών προφίλ στα social media. Στη βάση τους στο Ουρζούφ, ένας πρώην ελεύθερος σκοπευτής του σουηδικού στρατού και της Εθνικής Φρουράς και ενεργό μέλος της ακροδεξιάς της Σουηδίας, ονόματι Μίκαελ Σκιλτ, ηγείται και εκπαιδεύει μια από τις μονάδες. Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη στους νεοναζί, με τον Άντον Γκερασένκο, σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όσοι πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους είναι ήρωες. Οι πολιτικές τους απόψεις είναι δική τους υπόθεση».

www.telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 29/08/2014 10:42:04

  Ο Πούτιν, έκανε έκληση στους εξεγερμένους πολιτοφύλακες, να επιτρέψουν στους εγκλωβισμένους Ουκρανούς στρατιώτες να φύγουν σώοι και αβλαβείς. Κανονικά, οι πολιτοφύλακες πρέπει να ψάξουν όσους απελευθερώνουν και τους ναζί να τους ξεκάνουν έναν έναν. Μπας και ξεβρωμίσει λίγο η Ευρώπη!

 2. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 29/08/2014 12:21:09

  προσωπικά δεν ν το πιστεύω. Οι ουκρανοί είναι ουνίτες. Αποκλείεται Έλληνας να έχει συνταχθεί μαζί τους. Εκτός κι αν ειναι άθεος. Και το ς αθεους συνηθως τους βρίσκεις στους αναρχικούς και όχι στους νεοναζί. Κλασσικές βρεττανικές μούφες.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Βασιλική Κ. Σ. 29/08/2014 12:36:58

   Ναι, οι νεοναζί είναι θεοσεβούμενοι και ότι κάνουν το κάνουν για του Χριστού την πίστη την αγία.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Βασιλική Κ. Σ. 29/08/2014 12:42:31

   Παντού υπάρχουν άθεοι.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 29/08/2014 16:57:57

  Τελείως απίθανο μου φαίνεται να πήγαν έλληνες εκεί: 1)Οι ξένες εφημερίδες δεν είναι πιο σοβαρές από τις δικές μας. Υπέθεσαν ότι επειδή έχουμε ένα ναζιστικό κόμμα στην ελλάδα, πήγαν και έλληνες. Μπαρούφες. 2)Οι έλληνες ναζί έχουν άριστες σχέσεις με την Ρωσία. Δεν θα έκαναν ποτέ πουτινιές στον πούτιν. Και γενικά όλοι οι ακραίοι έχουν άριστες σχέσεις με τους ρώσους... 3)Οι ξένοι δημοσιογράφοι ίσως δεν γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι έλληνες δεν νιώθουν κάποιο πάθος ενάντια σε έναν ορθόδοξο λαό, είτε μιλάμε για ρώσους ούτε για ουκρανούς. 4)Πολλοί δυτικοί ναζί θεωρούν τους ρώσους "μη λευκούς", κάτι που είναι αδιανόητο στην ελλάδα.

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/08/2014 19:26:06

  Είχα γράψει πριν λίγες μέρες σε έναν φανατικό αντιρώσο σχολιαστή, τον Τάσσο, ότι ως χώρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να έχουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κι άν έχει κάποιο πρόβλημα, ας πάει εκείνος στην Ουκρανία να πολεμήσει εναντίων των φιλορώσων του Ντονμπάς. Ελπίζω να μην άκουσε τη συμβουλή μου! Άλλωστε, οι ίδοι οι Ουκρανοί κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τη στράτευση από το καθεστώς του Κιέβου (που πλέον κάνει χρήση βίας και απειλών για να επανδρώσει το μέτωπο). Προσωπικά, ξέρω για δυο παιδιά που δραπέτευσαν και μέσω Θεσσαλονίκης θα φύγουν για τη Δυτική Ευρώπη.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/08/2014 20:52:09

  Ρωσόφικοι, ξε-ρωρόφιλοι οι εδώ ακροδεξιοί, εν τούτοις ποτέ δεν ξέρεις: άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, κατάμαυρη άβυσσος η ψυχή του φανατικού εξτρεμιστή. Γνωστόν άλλωστε πως άρχισε την καριέρα του ο leader των eggs: Βάζοντας βόμβες σε κινηματογράφους όπου έπαιζαν Ρωσικά φίλμ. Κυρίως έργα ενός ..."αδιόρθωτου κουμμουνιστή" καλλιτέχνη, του σημαντικότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών κατα τον Μπέργκμαν, του Αντρέι Ταρκόφσκι

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Uncle Stgm 29/08/2014 21:52:35

   Χαχαχαχα!!! Δεν το ήξερα αυτό για τις βόμβες στα έργα του Ταρκόφσκι. Το ζώον, δεν ήξερε ότι ο Ταρκόφσκι ήταν αντικαθεστωτικός?

 6. pythagorean avatar
  pythagorean 29/08/2014 21:57:14

  Το σπουδαίο μήνυμα του άρθρου είναι το εξής: Η δύση αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τη νεοναζιστική φύση του καθεστώτος του Κιέβου. Ελάχιστη σημασία έχει αν στους σαλεμένους του τάγματος Αζόφ συμπεριλαμβάνονται και λίγοι "Έλληνες". Στο απεικονιζόμενο λάβαρο του τάγματος, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των 2 αγριανθρώπων οθωμανικής εμφάνισης (ίσως Τάταροι?). Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε τη στενή γερμανο-οθωμανική συμμαχία έως το 1918, καθώς και το "παράδειγμα" που αποτέλεσε η γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς για το Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Γνωστός είναι και ο θαυμασμός που έτρεφε ο Χίτλερ και πολλοί άλλοι ναζί για το μαχητικό Ισλάμ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.