Έκτακτη σύνοδο κορυφής ζήτησε η Μέρκελ για την προσφυγική κρίση
16/09/2015 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκτακτη σύνοδο κορυφής ζήτησε η Μέρκελ για την προσφυγική κρίση

Η Γερμανία ενέτεινε τη συμμετοχή της στην προσφυγική κρίση την Τρίτη, μια ημέρα αφού οι υπουργοί της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό μηχανισμό για τη διανομή 120.000 αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον αυστριακό ομόλογό της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ζήτησε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης σε υψηλότερο επίπεδο, λίγες ώρες αφού ο υπουργός Εσωτερικών της υπαινίχθηκε περικοπές στη χρηματοδότηση της ΕΕ για τις χώρες οι οποίες αντιτίθενται στην ανταλλαγή των προσφύγων.

«Είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι' αυτό ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φάιμαν στο Βερολίνο. «Ο χρόνος εξαντλείται, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», είπε. Μια τακτική σύνοδος κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί στις 15-16 Οκτωβρίου, μετά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών στις 8 Οκτωβρίου. Εναπόκειται στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, να καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ. Την Παρασκευή, ο Τουσκ δήλωσε ότι θα συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής, αν οι υπουργοί δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα.

Από τη Σεούλ, όπου ήταν βρισκόταν την Τρίτη για μια σύνοδο ΕΕ-Κορέας, ο Τουσκ δήλωσε ότι θα «συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και θα ανακοινώσει την απόφασή του την Πέμπτη». Το αίτημα της Μέρκελ και του Φάιμαν ακολούθησε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, απαιτώντας μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ενώ η Γερμανία και η Αυστρία θέλουν έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Σλοβακία είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Για ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, όπως το να υπαγορεύσεις σε μια χώρα πόσους ανθρώπους θα πρέπει να αποδεχθεί, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτούς τους ανθρώπους, σίγουρα θα πρέπει να αποφασιστεί μια σύνοδος κορυφής», δήλωσε ο Φίκο την Τρίτη.

Σύμφωνα με μια πηγή της ΕΕ, η Ουγγαρία, ο άλλος βασικός αντίπαλος στην πρόταση της μετεγκατάστασης, επέμεινε επίσης σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης της Δευτέρας. Εάν ο Τουσκ τελικά αποφασίσει τη σύνοδο, είναι πιθανό να υπάρξουν συγκρούσεις, καθώς ορισμένες χώρες ζητούν αλληλεγγύη και άλλες αρνούνται να παραλάβουν τους μετανάστες. Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Τσόβανεκ είπε ότι «το βασικό πρόβλημα όσον αφορά την αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι σήμερα η ασυνέπεια της γερμανικής πολιτικής». «Ούτε καν η επίδειξη δύναμης στους γείτονες κατά μήκος των συνόρων δεν κρύβει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Τσόβανεκ, ο οποίος ήταν αντίθετος σε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Εκβιασμός»

Οι εκκλήσεις για μια σύνοδο κορυφής ήρθαν λίγες ώρες αφού ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις περικοπές στα διαρθρωτικά ταμεία για τις χώρες που αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση. «Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι τέτοια που τίποτα δεν συμβαίνει σε χώρες οι οποίες αρνούνται», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Πρέπει να μιλήσουμε για τους τρόπους άσκησης πίεσης. Αυτές είναι συχνά οι χώρες που δέχονται πολλά διαρθρωτικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ «πρότεινε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε εάν αυτές οι χώρες θα πρέπει να πάρουν λιγότερο διαρθρωτικά κονδύλια, κάτι με το οποίο συμφωνώ».

Η Επιτροπή αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο για τη μείωση των κονδυλίων της ΕΕ εξαιτίας αποκλίσεων σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης. «Δεν προέκυψε ποτέ μια τέτοια ιδέα, ο Γιούνκερ δεν το είπε ποτέ», δήλωσε μια πηγή της Επιτροπής την Τρίτη. «Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί σε μια τέτοια περίπτωση». Στη συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ υπαναχώρησε από την ιδέα, λέγοντας ότι «οι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος για ενότητα».

Αλλά μετά από μια τεταμένη υπουργική συνάντηση τη Δευτέρα και την επιβολή ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας την Κυριακή, η δήλωση του ντε Μεζιέρ είχε ερμηνευθεί ως ένα άλλο μέσο για να πιέσει τις χώρες που διστάζουν. «Δεν είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να εκβιάζουν» δήλωσε ένας διπλωμάτης την Τρίτη. «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αλληλεγγύης, όπως η παροχή συνοριοφυλάκων και η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Γιατί να συνδέσουμε την αλληλεγγύη μόνο με αυτό το ηλίθιο σύστημα ποσοστώσεων που αντιμετωπίζει ένα συμβολικό μέρος του προβλήματος...» πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

euobserver.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/09/2015 13:47:30

  Έτσι,συνεδριάστε για να βολέψετε τους ''πρόσφυγες'' και τα ''προσφυγόπουλα'', έχουν ανάγκη από την αγάπη και τη στοργή της Ευρώπης,κι αυτά θα την ανταποδώσουν οπωσδήποτε...http://www.makeleio.gr/?p=437963

  • sender avatar
   sender @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/09/2015 14:01:42

   Οπως έγραψε κι'ένας σχολιαστής στο youtube''from the mouth of babies..''

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ sender 16/09/2015 18:45:03

    De tenero ungui...

    • sender avatar
     sender @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/09/2015 19:05:35

     Απαλούς δεν θα τους έλεγα τους όνυχες του σκύμνου,Κυθήριε!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ sender 16/09/2015 19:46:35

      Πράγματι sender,το μίσος με το οποίο ποτίζουν τα παιδιά τους αυτοί οι ισλαμοφασίστες, δημιουργεί παιδιά,εφήβους με δαιμονική καρδιά. Δεν πρέπει να απορεί κανείς,αφού από αυτήν την τρυφερή ηλικία τα μαθαίνουν αντί να παίζουν,να σκοτώνουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.