11/11/2009 14:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την εκλογή προέδρου της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε στις 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες η σουηδική προεδρία της ΕΕ, για την επιλογή του πρώτου προέδρου της Ένωσης και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Μετά από έναν προκαταρκτικό κύκλο συνομιλιών με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής στις 19 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας στις Βρυξέλλες», αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα της σουηδικής προεδρίας.

«Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύκλο συνομιλιών και ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τους υποψηφίους την ερχόμενη εβδομάδα», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Σουηδού πρωθυπουργού Ρομπέρτα Αλένιους.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής προτείνει επισήμως περίπου 10 ονόματα για τη θέση του Μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλα τόσα για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

Εντός της ημέρας, ο Σουηδός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την επικείμενη σύνοδο. Ως προεδρεύων της ΕΕ, ο κ. Ράινφελτ είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση της τελικής λίστας των υποψηφίων, την οποία και θα παρουσιάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων είναι επτασφράγιστο μυστικό. Διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, αναφέρουν ότι υπάρχει σθεναρή στήριξη στην υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, έχει εκτιμήσει ότι ισχυρές υποψηφιότητες είναι και αυτές του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα φέρεται επίσης ως ο επικρατέστερος υποψήφιος γαι τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, ύστερα από τις επανειλλημένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.

Η υποψηφιότητα Ντ' Αλέμα αντιμετωπίζεται ωστόσο με κάποιο σκεπτικισμό από τα νέα μέλη της ΕΕ και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας εξαιτίας της σχέσης του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ θα αναλάβει τα καθήκοντά του, βάσει όσων ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας την 1η Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.