#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/05/2009 23:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκρυθμη η κατάσταση στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Πεσαβάρ του βορειο-δυτικού Πακιστάν, ανακοινώθηκε από αστυνομική πηγή.

Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε με τηλεχειρισμό, παρέσυρε ένα διερχόμενο σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε αστυνομικός εκπρόσωπος, να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες. Ο στόχος της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστος. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Geo μετέδωσε ότι ένα ίντερνετ καφέ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της έκρηξης είχε δεχθεί πρόσφατα απειλές από τους Ταλιμπάν.
Θυμίζουμε  ότι τον  περασμένο Σεπτέμβριο είχε εκραγεί μια βόμβα σε παγιδευμένο φορτηγό έξω από το ξενοδοχείο Marriott στο Ισλαμαμπάντ με αποτέλεσμα τον θάνατο πενήντα ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Η έκρηξη έγινε την ώρα που ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας συνέτρωγαν στην κατοικία του δεύτερου μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Πρόσφατα  επίσης, μια ομάδα Πακιστανών ενόπλων είχε επιτεθεί στην εθνική ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα με αποτέλεσμα τον θάνατο εξι αστυνομικών αλλά και τον τραυματισμό διάφορων περαστικών.

Μια σειρά επιθέσεων που ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου στο Μουμπάι της Ινδίας και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 200 περίπου ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τόσων, λέγεται ότι οφείλεται στη δράση της Ισλαμικής ομάδας Lashkar-e-Taiba  (Στρατός των Αγνών) που εδρεύει στο Πακιστάν. Η οργάνωση αυτή που είναι δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν στη δεκαετία του`80 είχε ως στόχο την καταπολέμηση της Ινδικής παρουσίας στο μουσουλμανικό κομμάτι της περιοχής του Κασμίρ. Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ινδική κυβέρνηση για Πακιστανούς δράστες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διάσταση που κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Φεβρουάριο όμως ο Υπουργός εσωτερικών του Πακιστάν παραδέχτηκε ότι μέρος της προετοιμασίας της τρομοκρατικής επίθεσης έλαβε όντως χώρα στο Πακιστάν. Την ίδια  περίπου περίοδο η Πακιστανική κυβέρνηση προχώρησε και σε ανακωχή με τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ κάτι το οποίο ουσιαστικά σήμανε και το πράσινο φως για  την παραχώρηση ασφαλούς καταφυγίου στους Ταλιμπάν  αλλά και την παύση της όποιας στρατιωτικής αντιμετώπισής τους από το Πακιστάν.  Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα The New York Times οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη το 70% της περιοχής.

Η κατάσταση στο Πακιστάν είναι εύφλεκτη. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την συναίνεση των Ταλιμπάν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους στο Αφγανιστάν. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να συμβάλλουν στην επίλυση της διαμάχης που φέρνει αντιμέτωπους Ινδία και Πακιστάν στο Κασμίρ, το οποίο, από το 1947, είναι χωρισμένο στα δύο. Ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν τη στρατιωτική στήριξη του Ισλαμαμπάντ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μπορεί η ηγεσία του Νέου Δελχί να αρνείται κάθε ανάμειξη, δέχτηκε να συναντήσει, όμως, τον αρχηγό της CIA, Λέον Πενέτα, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Στον τόπο της διαμάχης, στο ινδικό κομμάτι του Κασμίρ, οι συγκρούσεις άρχισαν ξανά στις 20 Μαρτίου. Μέσα σε εξήντα χρόνια, η συγκεκριμένη διαμάχη υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει περισσότερα από εξήντα χιλιάδες θύματα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα σε σχέση με τους Ταλιμπάν, αποκαλύπτουν την περιπλοκότητα των διαρκώς μεταβαλλόμενων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση Ομπάμα παραδέχεται  ότι προσπαθεί να αντιληφθεί και να εκμεταλλευθεί τις συμμαχίες αυτές, στην προσπάθειά της να εκπονήσει αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της αφγανικής εξέγερσης. Πακιστανοί αξιωματούχοι όμως υποστηρίζουν ότι οι επαφές με τους Ταλιμπάν δεν απειλούν τη συμμαχική στρατηγική, αλλά αποτελούν προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης πολιτικής λύσης, στο Αφγανιστάν, μετά την σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. Το Πεντάγωνο καταγγέλλει, όμως, τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και χαμηλόβαθμους αξιωματικούς τους   ότι όχι μόνο έχουν εξοπλίσει τους Ταλιμπάν, αλλά και ότι αναλαμβάνουν ακόμη και  τη στρατολόγηση μαχητών για λογαριασμό τους, σε ισλαμικές σχολές του Πακιστάν.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.