#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2014 19:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ για μαζικά βασανιστήριαΜια μέρα πριν αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, ένας σύρος αξιωματικός που αυτομόλησε παρέδωσε φωτογραφικά αρχεία σε εμπειρογνώμονες, με στοιχεία για μαζικής κλίμακας βασανιστήρια και δολοφονίες. Τα ντοκουμέντα αφορούν σχεδόν 11.000 κρατουμένους και δείχνουν σκελετωμένες σορούς και τραύματα από βασανιστήρια. Τα στοιχεία εξετάστηκαν από τρεις νομικούς, πρώην εισαγγελείς σε διεθνή δικαστήρια, οι οποίοι τα αξιολογούν ως αξιόπιστα και τα διαβίβασαν στον ΟΗΕ. Εάν ευσταθούν τα συμπεράσματα της έκθεσης, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κατηγορίες για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Η έκθεση συντάχθηκε με εντολή των αρχών του Κατάρ, το οποίο υποστηρίζει την συριακή αντιπολίτευση.

Στις φρικιαστικές φωτογραφίες εμφανίζονται σοροί κρατουμένων των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που έχουν φέρουν διάφορα τραύματα από βασανιστήρια, όπως σημάδια από στραγγαλισμό ή βγαλμένα μάτια. Τα περισσότερα πτώματα, που ανήκουν ως επί το πλείστον σε νεαρούς, είναι αποστεωμένα και δείχνουν να έχουν υποστεί μακρά περίοδο ασιτίας. Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν Σύρο που αυτομόλησε και αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Καίσαρας». Οι αρχές του Κατάρ ανέθεσαν την εξέταση των στοιχείων και την σύνταξη έκθεσης σε τρεις νομικούς, με βάση το Λονδίνο, που έχουν θητεία σε διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου. Πρόκειται για τους σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα, πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρρα Λεόνε, τον Ντέιβιντ Κρέιν, που συμμετείχε στο ίδιο δικαστήριο και τον σερ Τζέφρι Νάις, εισαγγελέα στη δίκη του Μιλόσεβιτς. Οι τρεις νομικοί εξέτασαν τα στοιχεία -περίπου 55.000 φωτογραφίες- καθώς και τον ίδιο τον πρώην σύρο αξιωματικό, για περίοδο δέκα ημερών. Όπως αναφέρουν στην έκθεση, θεωρούν τα στοιχεία αξιόπιστα.

Ο «Καίσαρας» υποστηρίζει ότι καθήκον του ήταν η φωτογράφιση των κρατουμένων και δεν ήταν ο ίδιος παρών σε βασανισμούς. Στην έκθεση περιγράφει ωστόσο ένα αυστηρά δομημένο γραφειοκρατικό σύστημα. Η διαδικασία που ακολουθούσαν, υποστηρίζει, αφορούσε κρατουμένους που είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις συριακές δυνάμεις. Οι σοροί μεταφέρονταν σε στρατιωτικά νοσοκομείο, όπου πήγαιναν ένας ιατροδικαστικής και ένας δικαστικός για την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου. Έργο του «Καίσαρα» ήταν η φωτογράφιση των πτωμάτων. Ο πληροφοριοδότης υποστηρίζει ότι σκοπός της διαδικασίας ήταν αφενός να εκδοθεί το πιστοποιητικό χωρίς οι οικογένειες των νεκρών να δουν τα πτώματα και αφ' ετέρου να επιβεβαιωθεί ότι είχαν εκτελεστεί οι διαταγές για βασανισμό. Οι οικείοι ενημερώνονταν ότι οι κρατούμενοι υπέστησαν ανακοπή ή είχαν προβλήματα με το αναπνευστικό.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian πως η έκθεση πυροδοτεί το κλίμα των συνομιλιών στη Γενεύη, παρότι το καθεστώς Άσαντ φαίνεται να έχει κάνει προόδους σε πολλούς τομείς.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris . avatar
  Aris . 21/01/2014 19:41:14

  Αν ο Ομπάμα ήθελε πόλεμο με τη Συρία δεν θα οπισθοχωρούσε όταν τον ξεκίνησε...

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Aris . 21/01/2014 22:50:28

   Τον πόλεμο στη Συρία δεν τον ήθελε ο νουνεχής Ομπάμα. Τον ήθελαν βέβαια αρκετοί πολεμοχαρείς τύποι στην Ουάσιγκτον, προεξάρχοντος του ψυχανώμαλου McCain. Τον ήθελαν επίσης οι άθλιοι Ολάντ και Κάμερον. Ευτυχώς κατατροπώθηκαν διπλωματικά από τον Πούτιν.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Aris . 22/01/2014 09:03:20

   Aris
   Συμφωνώ.
   Οι Αμερικανοί εκβιάζοντας με την επίθεση στη Συρία, υποχρέωσαν τους Ρώσους να πιέσουν το Ιράν για τα υπόλοιπα (πυρηνικά κ.λ.π).
   Δεν είχαν κανένα λόγο οι Αμερικανοί να φέρουν το Σουνιτικό Ισλάμ και στη Συρία.

 2. Grigoris Karaolidis avatar
  Grigoris Karaolidis 21/01/2014 20:21:31

  Πάλι οι καλοί Άγγλοι διαφωτίζουν την παγκόσμια κοινότητα .
  Με χρηματοδότηση τού Κατάρ !!!
  "Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν Σύρο που αυτομόλησε και αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Καίσαρας». Οι αρχές του Κατάρ ανέθεσαν την εξέταση των στοιχείων και την σύνταξη έκθεσης σε τρεις νομικούς, με βάση το Λονδίνο :σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα, Ντέιβιντ Κρέιν και σερ Τζέφρι Νάις...Εξέτασαν περίπου 55.000 φωτογραφίες ... και θεωρούν τα στοιχεία αξιόπιστα..."
  Βέβαια! Εποχή photoshop και την ακρίβεια των φωτογραφιών την βεβαιώνει ένας τύπος πληρωμένος από το Κατάρ που αντιμάχεται τον Άσαντ ... είναι
  δυνατόν να μην είναι αξιόπιστα τα στοιχεία ; Γιατί άλλωστε κυκλοφόρησαν την παραμονή τής έναρξης των συνομιλιών ;
  Με κάτι τέτοια θα καταφέρουν να μάς κάνουν να θεωρούμε θύμα συνομωσίας έναν τύραννο αντιπαθέστατο και αξιοκατάκριτο .
  Μα δεν θ' αλλάξουν ποτέ εκεί στην Ιντέλλιτζεντ Σέβις ; Τόσο "intelligent" !!!

 3. pythagorean avatar
  pythagorean 21/01/2014 22:38:14

  O Jeffrey Nice είχε λυσάξει να λογοκρίνει τους μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του Μιλόσεβιτς, ενώ δεχόταν ό,τι απίστευτη βλακεία ξεστόμιζαν οι ψευδομάρτυρες κατηγορίας. Τα φερέφωνα του ΝΑΤΟ, όμως, αν και είχαν τον πλήρη έλεγχο της δίκης - παρωδίας, δεν κατάφερναν να κάνουν πιστευτή καμιά κατηγορία. Για καλή τους "τύχη", ο Μιλόσεβιτς είχε υπέρταση, που υπό τη "φροντίδα" των Ολλανδών γιατρών της φυλακής επιδεινώθηκε και ήταν επί μήνες ανεξέλεγκτη. Τότε ανιχνεύτηκε στο αίμα του Ριφαμπικίνη, ένα αντιφυματικό (!) που παρεμποδίζει τη δράση πολλών αντι-υπερτασικών. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Μιλόσεβιτς πέθανε από καρδιακή προσβολή, συνήθη επιπλοκή της υπέρτασης. Οι καταφανείς ενδείξεις ιατρικής δολοφονίας γρήγορα ξεχάστηκαν. Ο "νομικός" μπράβος Jeffrey Nice εξακολουθεί να υπηρετεί το σύστημα.

 4. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 21/01/2014 23:08:33

  Είπαμε, πρέπει πάσῃ θυσίᾳ, να μείνει ο Ασαντ. Ασχετα από το τι λένε τα ΜΜΕ της Ευρώπης. Οταν φύγουν οι ισλαμοφασίστες, πληρωμένοι από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, βλέπουμε....

 5. NK avatar
  NK 23/01/2014 13:49:35

  Ενώ η αλ Κάιδα... Ο Ασάντ είναι το μη χείρον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.