#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/12/2011 23:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Σύνοδο Κορυφής(Ανανεωμένο). Απαισιόδοξη εμφανίζεται η Γερμανία ενόψει της αυριανής συνόδου, καθώς τα νέα στοιχεία  που προκύπτουν δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές  τράπεζες χάνουν τις ελπίδες τους  για την ανάκαμψη της αγοράς που έχει πέσει θύμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο Νικόλα Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, σε επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, παρουσίασαν λεπτομερώς το σχέδιο τους για την τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, που κάνει λόγο για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχεία στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε, ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν πρόκειται να σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνόδου εάν δεν επιτευχθεί μια «ισχυρή» συμφωνία που θα ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και αποτρέψει να τεθεί έκτος ελέγχου η κρίση χρέους.

Ωστόσο, ενώ το Παρίσι εμφανίζεται αισιόδοξο για το αποτέλεσμα της συνόδου, ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος προέβη σε μία απαισιόδοξη εκτίμηση για το αποτέλεσμα της συνόδου, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας να αποδεχτούν τους όρους της , καθώς και τις κόκκινες γραμμές της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όξινε όμως ακόμα περισσότερο το κλίμα. Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε, ότι αν  δεν υλοποιηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξε την Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη δεν θα βγει από την κρίση, ενώ θα αυξηθούν οι κίνδυνοι έκρηξης, είτε κοινωνικής, είτε πολιτικής, με την μορφή της διάσπασης της ΕΕ.

Παράλληλα, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της συνθήκης της ΕΕ.

Στο μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε, οι μετοχές υποβαθμίστηκαν και οι αποδώσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς η δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου εξανέμισε τις ελπίδες των επενδυτών για λύση στην κρίση, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι διπλωμάτες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα λεγόμενά του.

Τέλος, ο Van Rompuy συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi τα σχέδια του για την στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης στο Reuters.  Επίσης, ο Mario Draghi  θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να αποδεχτούν τη λύση της δημοσιονομικής ένωσης, πρόσθεσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

 

Διπλασιασμός του ...μπαζούκα

Στον διπλασιασμό της δύναμης πυρός, ήτοι των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, φέρεται να προσανατολίζονται στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διαπραγματεύσεων προκειμένου να δημιουργήσουν έναν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό μπαζούκα, τον οποίο και θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, το μπαζούκα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον συνδυασμό δύο διαφορετικών μηχανισμών διάσωσης, ενώ πρόκειται για μια ιδέα που φέρεται να υποστηρίζεται και από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η ιδέα ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) με δύναμη πυρός 440 δισ. ευρώ να συνεχίσει να ισχύει και όταν τεθεί σε εφαρμογή, στα μέσα του 2012, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) ο οποίος υπολογίζεται ότι θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εν λόγω πρόταση ενδεχομένως να περιλαμβάνει την επιτάχυνση των πληρωμών επί της μετρητοίς, μέσω του ESM.

Απειλεί με βέτο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

Αποφασισμένος να μπλοκάρει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας, σε περίπτωση που θιγούν τα βρετανικά συμφέροντα είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον. Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του, η όποια προσπάθεια επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, κάτι που πλήττει άμεσα την υπόσταση του Σίτι του Λονδίνου ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης.

Ωστόσο, ο κ. Κάμερον συντάσσεται στη φάση αυτή με την φιλο-ευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματός του απορρίπτοντας το αίτημα 80 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Δεν θα υπογράψω μια συνθήκη που δεν θα διασφαλίζει την κοινή αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», δήλωσε στο BBC ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ενώ σε άρθρο του στους Times κρίνει εμμέσως πλην σαφώς ως όχι ιδιαίτερα πειστική την προτεινόμενη από Μέρκελ-Σαρκοζί, αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση της ευρωζώνης.

 Ρόμπεϊ: Γρήγορες αλλαγές, χωρίς έγκριση εθνικών κοινοβουλίων

Σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ γράφει, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 07/12/2011 19:50:16

  Πάντως και οι τρείς, περπατάν σε σειρά ιεραρχίας

 2. Κωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
  Κωστας Ε. Χριστοδουλου 07/12/2011 20:08:50

  Μάλλον παραμυθιάζουν τόν κόσμο ,περιμένοντας τούς "παγκόσμιους νταβατζήδες" νά τούς "καθοδηγήσουν". Σιγά σιγά ,φοβάμαι θά άρχίσει νά ξεκαθαρίζει τό τοπίο .Όσο γιά τούς δικούς μας "άρχοντες",όπως έγραφε ό ποιητής "μοιραίοι καί άβουλοι" .......

 3. victoria (true) avatar
  victoria (true) 07/12/2011 21:22:21

  Υπήρχε και το πρωτόκολλο 28 της Λισαβόνας..

 4. Orestios avatar
  Orestios 08/12/2011 00:08:55

  Ο Ρομπέι πάντως φαίνεται πόσο σεβασμό δείχνει στα εθνικά κοινοβούλια.
  Τα μισεί

  • sawas avatar
   sawas @ Orestios 08/12/2011 03:58:10

   Αν δεν είναι και αυτός κρυφο-σοσιαλιστής......... κάποιος θα του μεταλαμπάδευσε τον σοσιαλιστικό ήθος και κοινοβουλευτικό σεβασμό του Βενιζέλου.

 5. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 08/12/2011 00:30:42

  τον μαρτιο φιλοι τελειωνει το παραμυθι...
  οι καθηγητες μαγοι , και οχι μαθητευομενοι που ηθελαν και θελουν να μας τους παρουσιαζουν το προδοτικα μμε , θα εχουν πετυχει τον στοχο τους...
  απο εκει και μετα ξεκινα ο αγωνας ολων μας.
  εκει πρεπει να ειμαστε ολοι ενωμενοι.
  ολοι οι εργαζομενοι ενωμενοι και να μην αφησουμε το αδουλευτα , χωρις ενα ενσημο λαμογια , να το σκασουν σε αλλες χωρες.
  την λυση στην κριση , μονο εμεις ολοι μαζι μπορουμε να δωσουμε , χωρις να περιμενουμε τιποτα απο τους ''φιλους μας'' της ευρωπαικης ενωσης !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.