#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/05/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άραβες Χριστιανοί υπό εξαφάνιση

[caption id="attachment_216040" align="alignnone" width="600" caption="Φωτό: post-gazette.com"][/caption]

Οι πρόσφατες απαγωγές του συροϊακωβίτη Αρχιεπισκόπου  Γιοχάνα Ιμπράημ και του Ελληνορθόδοξου ομολόγου του Παύλου δεν αντανακλούν μόνο την αυξανόμενη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά και την κλιμάκωση της κρίσης για τους Χριστιανούς σε όλο τον αραβικό κόσμο - η οποία θα μπορούσε να καταλήξει στην ολοκληρωτική εκδίωξή τους, σχολιάζει ο Fiorello Provera, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα  με τη Διεθνή Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το 80% όλων των θρησκευτικών διώξεων σε όλο τον κόσμο το 2012 ήταν εναντίον Χριστιανών. Αυτή η απότομη αύξηση των διακρίσεων κατά των χριστιανικών κοινοτήτων, σε χώρες όπου έζησαν για πολλούς αιώνες, μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ισλαμικού φανατισμού και την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης. Καθώς τα ισλαμικά κόμματα έχουν πάρει την εξουσία στην περιοχή, ένα κύμα εκφοβισμού και διακρίσεων έχει εξαπολυθεί στους χριστιανικούς πληθυσμούς των μειονοτήτων.

Για παράδειγμα, στις 26 Φεβρουαρίου, σε μια αγορά ενδυμάτων στη Βεγγάζη της Λιβύης, τα μέλη μιας ισχυρής ισλαμικής πολιτοφυλακής περικύκλωσαν δεκάδες Αιγύπτιους Χριστιανούς  Κόπτες - που αναγνώρισαν από σταυρούς που είχαν σε τατουάζ στους δεξιούς καρπούς τους - τους οποίους στη συνέχεια βασάνισαν και απείλησαν με εκτέλεση. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας Κόπτης ιερέας, τον οποίο οι απαγωγείς χτύπησαν σοβαρά πριν του ξυρίσουν το κεφάλι και το μουστάκι του. Ιερείς έχουν επίσης δεχθεί επίθεση στην Τρίπολη και εκκλησίες έχουν καεί. Όλα αυτά στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: οι μη μουσουλμάνοι δεν είναι ασφαλείς στη Λιβύη.

Ενώ η Λιβύη δεν έχει σημαντική θρησκευτική μειονότητα, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι ζουν και εργάζονται στη χώρα, όπου ο χριστιανικός προσηλυτισμός είναι παράνομος - και όπου μπορεί να κατηγορηθείς για προσηλυτισμό απλά και μόνο επειδή έχεις μια Βίβλο. Αλλά η ελεγχόμενη από την Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη  να προστατεύσει τους χριστιανούς πολίτες της στη Λιβύη. Έκανε μόνο μια χλιαρή έκκληση για την απελευθέρωση των κρατουμένων πολιτών της.

Αυτό αντανακλά την παρόμοια επιδείνωση της κατάστασης για τους χριστιανούς στην Αίγυπτο, όπου αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού. Στις αρχές Απριλίου, η κηδεία τεσσάρων χριστιανών που σκοτώθηκαν κατά τις θρησκευτικές ταραχές λίγες ημέρες πριν, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου (έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο), κατέληξε σε χάος, με χιλιάδες πενθούντες να δέχονται επίθεση καθώς προσπαθούσαν να φύγουν μετά την τελετή. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, παρακολουθώντας αυτούς που έριχναν μολότοφ έξω από τον ναό, πετούσαν πέτρες και πυροβολούσαν αυτούς που ήταν μέσα. Τουλάχιστον δύο έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πεντάωρης σύγκρουσης.

Οι Χριστιανοί κατηγορούν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όχι μόνο επειδή επέτρεψε στους Μουσουλμάνους Αιγύπτιους να τους επιτεθούν χωρίς να τιμωρηθούν, αλλά και επειδή επέτρεψε - και εξέφρασε- εμπρηστική αντί-χριστιανική ρητορική. Για παράδειγμα, σε μια ανοιχτή συγκέντρωση για τον πρόεδρο Μοχάμετ Μόρσι πέρυσι, ο κληρικός Safwat Hegazy προειδοποίησε ότι οι Αιγύπτιοι Μουσουλμάνοι θα «χύσουν το αίμα» των Χριστιανών που αμφισβητούν τη νομιμότητα του Μόρσι.

Τον Φεβρουάριο, ο Κόπτης πατριάρχης της Αιγύπτου, Πάπας Τουάντρος Β΄, επέκρινε έντονα την ηγεσία της χώρας σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας ότι το νέο σύνταγμα κάνει διακρίσεις και χαρακτηρίζοντας τον «εθνικό διάλογο» του Μόρσι μια κενή χειρονομία. Αυτή η ασυνήθιστα επιθετική στάση αντανακλά την αυξημένη απογοήτευση των Χριστιανών, καθώς και της κοσμικής και φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, με τη μονοπωλιακή δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Συρία, η οποία κάποτε καλωσόρισε τους χιλιάδες χριστιανούς που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στο Ιράκ, βιώνει μια ανάλογη αλλαγή, καθώς ο ολοένα και περισσότερο σεχταριστικός εμφύλιος πόλεμος δημιουργεί φόβο και δυσπιστία σε όλο τον πληθυσμό. Παρά το γεγονός ότι οι Χριστιανοί έχουν σε μεγάλο βαθμό προσπαθήσει να παραμείνουν ουδέτεροι στη σύγκρουση, έχουν εμπλακεί σταδιακά, κάποιοι παίρνοντας τα όπλα και άλλοι ως θύματα απαγωγών και βίας.

Ο Έλληνας Καθολικός Πατριάρχης Γρηγόριος Γ’ των Μελχιτών δήλωσε πρόσφατα ότι, από το 2011, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 Χριστιανοί, ενώ πάνω από 40 εκκλησίες και άλλα χριστιανικά ιδρύματα (σχολεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία) υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Κάποιοι εκτιμούν ότι 300.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις από την αδυσώπητη περιφερειακή σύγκρουση αποσταθεροποιούν τον Λίβανο, μια χώρα που προσφέρει στους Χριστιανούς μια συνταγματική εγγύηση πολιτικής εκπροσώπησης. Περίπου 400.000 πρόσφυγες - πολλοί από αυτούς σουνίτες μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων των φυγάδων ανταρτών-  έχουν φύγει ​​από τα σύνορα από τη Συρία, επιδεινώνοντας τις θρησκευτικές εντάσεις και απειλώντας να διαταράξουν την ευαίσθητη κοινωνική και πολιτική ισορροπία του Λιβάνου.

Βάσει αυτού, όπως επισημαίνει ο Martin Göttingen του Πανεπιστημίου Tamcke, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τους χριστιανούς πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή από το  να κατευθύνονται όλο και περισσότερο προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, η Μέση Ανατολή θα χάσει σταδιακά τις χριστιανικές εκκλησίες της. Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια τραγική κατάληξη, οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην προάσπιση της προστασίας των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλο τον αραβικό κόσμο. Τελικά, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στον αραβικό κόσμο έχουν τις ίδιες επιθυμίες: την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα ίσα δικαιώματα. Όσοι διώκουν τους Χριστιανούς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Αραβική Άνοιξη θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Άραβες.

project-syndicate

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. helios avatar
  helios 16/05/2013 07:32:29

  Δεν χρειάζεται και να πάμε και πολύ μακριά:

  http://www.youtube.com/watch?v=sU9vhkhxPng&feature=player_embedded

 2. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 16/05/2013 08:01:21

  Εδώ διωκομαστε στη χώρα μας είμαστε είδος προς εξαφάνιση

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/05/2013 08:32:14

  Από πότε η πολυπολιτισμική μεταχριστιανική πολιτικώς ορθή Ευρώπη ενδιαφέρεται για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής ή για τους χριστιανούς εν γένει; Αφού σε λίγο θα απολύεται όποιος φοράει τον σταυρό του στον εργασιακό του χώρο. Αν φοράει μαντήλα ή το kipa, αλλάζει φυσικά....

 4. o deksios avatar
  o deksios 16/05/2013 09:55:26

  χαρες ο Συριζα...

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/05/2013 10:48:32

  Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως στο ζήτημα των Αράβων Χριστιανών η απειλή σε βάρος του προέρχεται απο τα ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται και συγκρούονται σε χώρες όπως Αίγυπτος,Ιράκ,Αφγανιστάν ,Λίβανος και Συρία

  Όμως στην Συρία η κατάσταση έχει και μια ακόμη σημαντική ιδιαιτερότητα.Τα στοιχεία της είναι πρώτον η θέση που καταλαμβάνουν ως μειονότητα στον Συριακό χώρο , θέση πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας .Τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία (Al Noshra) -η οποία και επίσημα έχει ενταχθεί στους κόλπους της Αλ Κάιντα - στοχεύει να ελέγξει μια μεγάλη περιοχή απο το Βελουχιστάν ως τις ακτές της Μεσογείου, επομένως οι άραβες χριστιανοί αποτελούν ισχυρό εμπόδιο στην πραγμάτωση των σχεδιασμών τους.

  Σε ότι αφορά το Συριακό καθεστώς Ασάντ η θέση απέναντι των χριστιανών αράβων υπήρξε αντιφατική. Πρώτα τους παρείχε κάποια προνόμια προκειμένου να το στηρίξουν και να κρατήσει με τον τρόπο αυτό διασπασμένη την Συριακή Κοινωνία.Δεύτερον μέσω αυτών των προνομίων τους ανάγκασε να ασκήσουν πολιτική υπέρ του καθεστώτος κάτι το οποίο τους στοχοποίησε

  Το καθεστώς Ασαντ απέναντι στην Κουρδική Εθνότητα άσκησε γενοκτoνική πολιτική παρόμοια με αυτή του τουρκικού καθεστώτος .Το 1982 ο Χαφέζ Αλ Ασαντ βρέθηκε αντιμέτωπος με εξέγερση της μουσουλμανικής αδερφότητας και άλλων ισλαμιστικών στοιχείων την οποία και κατέπνιξε βίαια

  Οι Αραβες Χριστιανοί στην Συριακή Κρίση τηρούν στάση ουδετερότητας.Για την Συριακή Αντιπολίτευση αποτελούν μια καλή αφορμή για να επιτύχει την στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης . Στην έκβαση της Συριακής διαμάχης η θέση τους έχει καθοριστική σημασία παρά το γεγονός πως η χριστιανική κοινότητα της Συρίας

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/05/2013 11:06:22

  Ιδού η λύση για την Ελλάδα, η οποία έχει πρόβλημα υπγεννητικότητας και έχει ανάγκη για μετανάστες. Να ανοίξουμε τα σύνορά μας στους Άραβες Χριστιανούς, οι οποίοι σιγά σιγά θα εκτοπίσουν τους Μουσουλμάνους έτσι ώστε να μη χαθεί η χριστιανική ταυτότητα τής Ελλάδας. Με 1 εκ. από τα 3 εκ Χριστιανών της Συρίας και με 2 εκ. από τα 12 εκ. Χριστιανών τής Αιγύπτου εξασφαλίζουμε μια οικονομία που δουλεύει και έναν πληθυσμό μεταναστών συμβατό με τον πολιτισμό μας, πολύ πιο συμβατών μάλιστα, από ό,τι οι διάφοροι Ορθόδοξοι Σλάβοι.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Στέργιος 16/05/2013 14:05:16

   Στη πραξη πολυ δυσκολο, αφου οι εν Ελλαδι Μουσουλμανοι Λαθρο, εχουν τις πλατες του ΣΥΡΙΖΑ (και δευτερευοντως των ΚΚΕ, ΑντασΣΙΑ, και λοιπων αριστεριστων) και δεν θα ειναι καθολου ευκολο να εκτοπιστουν.

   Θα μας κατηγορησουν για θρησκευτικες διακρισεις κι ισως μπλεξουμε με αλλες καταστασεις, και μεταφερθει κι εδω η διαμαχη που εχει αρχισει εκει. Η λυση ειναι, χτυπαμε ΠΟΙΝΙΚΑ σκληρα οσους προσλαμβανουν ΛΑΘΡΟ, οσους νοικιαζουν σπιτια σε ΛΑΘΡΟ, οσους ΛΑΘΡΟ εχουν εμπλοκη σε επιχειρησεις, επανεξεταση των Ελληνοποιησεων, αυστηροποιηση κριτηριων για ιθαγενεια σε ΛΑΘΡΟ και παιδια ΛΑΘΡΟ, συν οτι δινουμε κινητρα στις επιχειρησεις να προσλαβουν ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ανεργους ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ. Θα δεις μετα για ποτε οι ΛΑΘΡΟ θα ψαξουν για αλλου...

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Μικρασιάτης 16/05/2013 21:11:52

    @Μικρασιάτης
    Οι εν Ελλάδι μουσουλμάνοι έχουν, πρωτίστως, τις πλάτες της "αντιρατσιστικής" ΔΗΜΑΡ και του, εσχάτως αντιρατσιστικού, ΠΑΣΟΚ, που έχουν τις πλάτες της ΝΔ, που έχει τις πλάτες των Βρυξελλών και πάει λέγοντας..

    Αν και απ' ό,τι φαίνεται, λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων δηλώσεων του Μιλτιάδη, οι πλάτες (και οι αγκάλες) της ΝΔ προβλέπεται να.. ανοίξουν κι άλλο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.