To Κιλελέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
20/07/2015 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To Κιλελέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο μικρός και μεσαίος αγρότης που έπεσε θύμα των ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεων της Θεσσαλονίκης να έχει υπόψη του πως οδηγούμαστε σε μεγάλη συγκέντρωση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων σε χέρια ολίγων

Όπως διέρρευσε η κυβέρνηση, τα μέτρα για τους Αγρότες, δε θα περάσουν αυτήν την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση και έχοντας ως βασικό στόχο να δημιουργήσουμε μια “καλύτερη Ελλάδα”, οφείλουμε να έχουμε στο νου μας πως η ανάπτυξη της χώρας, περνάει μέσα από την διατήρηση της συνοχής της περιφέρειας.

Μια σειρά από προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φροντίσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν μακιαβελικές μεθόδους αλλά και τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, για να στρέψουν ολόκληρη την κοινωνία γύρω από το κοινωνικό στρώμα των αγροτών.

Ήταν τότε που οι αγρότες αγωνίζονταν για το δίκαιο των αιτημάτων τους και είχαν να αντιμετωπίσουν τα “κοράκια” της δημοσιογραφίας που έριχναν καθημερινά λάσπη για τις επιδοτήσεις των τρακτέρ.

Προσοχή. Δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση πως δεν υπήρξαν και υπάρχουν κομπίνες με “διπλοδηλώσεις’, επιδοτήσεις και άλλα τέτοια. Ούτε πως δε πρέπει οι αγρότες -αναλογικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό- να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της Ελλάδας. Άλλο όμως είναι η συμβολή στον κοινό σκοπό με μια προοπτική και άλλο να πληρώνεις την πιο διαλυτική πολιτική της μεταπολίτευσης.

Ο μικρός και μεσαίος αγρότης που πίστεψε στο “Κιλελέρ του ΣΥΡΙΖΑ”, να έχει υπόψη του πως οδηγούμαστε σε μεγάλη συγκέντρωση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων σε χέρια ολίγων.

Ο μικρός και μεσαίος αγρότης που έπεσε θύμα των ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεων της Θεσσαλονίκης, να έχει υπόψη του πως οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη μεγάλων εκτάσεων γης, την αγροτική παραγωγική αποδυνάμωση, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση μεγάλου μέρους του αγροτικού πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού δεν ευνοεί κανέναν.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ζήτημα για όσους αγρότες παραμείνουν.

Τα μέσα παραγωγής που διαθέτει ένας αγρότης δε μπορεί να τα κινήσει πλέον με τα χέρια του. Χρειάζεται κόσμο που ξέρει και έχει ειδικότητα από το πως κινείται το τρακτέρ, μέχρι πως κόβεται η ντομάτα.

Και προφανώς αυτό το κενό δε μπορούν να το καλύψουν αγρότες τύπου Μανωλάδας.

Αν δεν θέλουμε αγροτική παραγωγή καλό είναι να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε και για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Ένα ακόμα κύμα αστυφιλίας, εισαγόμενες διατροφικές βόμβες στα τραπέζια μας, επιπλέον μεσάζοντες που θα εισάγουν φθηνά και θα μας πουλούν ακριβά προϊόντα, διατροφική εξάρτηση της χώρας, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, με αμπαλάζ δακρύβρεχτα ρεπορτάζ για την ελληνική ύπαιθρο που ερημώνει και το κύμα των νέων αγροτών που ξαναγυρίζει άνεργο στην πόλη. Ένα κύμα το οποίο καταγεγραμμένα υπήρξε τα τελευταία 3 χρόνια.

Θέλουμε εγχώρια αγροτική παραγωγή που θα μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού με ντόπια προϊόντα και θα μπορεί να εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων αυτών ή όχι;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, χωρίς αγροτική ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς ανταγωνιστική αγροτική ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς ανάπτυξη ολόκληρου του πρωτογενούς τομέα: της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας. Γιατί άλλο πράγμα είναι η δίκαιη φορολόγηση των αγροτών και άλλο η ζημιά και η εξόντωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Vanzetti

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jim Beam avatar
  Jim Beam 20/07/2015 18:09:21

  έτσι ακριβώς, ειναι καιρός σε αυτή τη χωρα να λειτουργήσουμε Ευρωπαϊκά. Ειναι καιρός να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε τις υγειής προσπάθειες και να τελειώσουμε με την βιομηχανία της λαμογιάς και της μαϊμού επιδότησης ....

 2. λαέρτης avatar
  λαέρτης 20/07/2015 20:06:54

  τώρα τους μπέρδεψες!!! Θα σου απαντήσουν μόλις γνωμοδοτήσει ο καθοδηγητής τους!

 3. Βαγγελάκης avatar
  Βαγγελάκης 20/07/2015 22:54:06

  Θέλουμε εγχώρια αγροτική παραγωγή που θα μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού με ντόπια προϊόντα και θα μπορεί να εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων αυτών ή όχι; Φυσικά και θέλουμε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι απέχουμε έτη φωτός από μια τέτοια κατάσταση. Η χρήση φυτοφαρμάκων ήταν και παραμένει ανεξέλεγκτη. Όλα αυτά τα χρόνια καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που δεν ξέρουμε με τι έχουν ψεκαστεί και σε τι δόσεις. Όλα για το κέρδος. Και οι καρκίνοι να σαρώνουν. Για ποια πρωτογενή παραγωγή μιλάμε αλήθεια; Αγρότες χωρίς μόρφωση (για να μπορέσουν να διαβάσουν τις ετικέτες των σκευασμάτων και να τηρήσουν τις οδηγίες), αλλά με περισσή αγάπη για το εύκολο χρήμα (να αγοράσουμε το νέο L200, να πηγαίνουμε με την άνεσή μας στο κυνήγι). Πώς να το καταπολεμήσεις αυτό; Από τη στιγμή που γύρισα στο χωριό μου, βλέποντας τι γίνεται, έχω πάψει να τρώω οτιδήποτε δεν το καλλιεργώ ο ίδιος. Πολύ αμαρτωλή η ιστορία της συμβατικής (και όχι μόνο) γεωργίας. Ίσως όμως εδώ να υπάρχει και μια πραγματική ευκαιρία για τη δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αν στραφούμε σε πραγματικές βιολογικές καλλιέργειες. Μικρότερες αποδόσεις αλλά σε υψηλότερες τιμές.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Βαγγελάκης 20/07/2015 23:20:27

   Ο αγρότης έχει την «περισσή αγάπη για το εύκολο χρήμα»; Ο Αθηνέζος δεν την έχει; Ή μήπως εκεινού δεν επισύρει την κατακραυγή σου γιατί δεν είναι χωρίατης; Όσο για τις βιολογικές καλλιέργειες, για να στο πώ χονδρικά, άν αφαιρέσεις το νταβατζηλίκι του αεριτζή που και καλά «πιστοποιεί» (ενώ στην ουσία δεν κάνει τίποτα, στο 99% των περιπτώσεων), οι τιμές παύουν να είναι τόσο υψηλές, και έρχεται μία η άλλη το πράμα, με τις συμβατικές, από άποψη κερδοφορίας.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΚΜ 20/07/2015 23:45:58

    Το νταβαντζηλίκι του αεριτζή σίγουρα υπάρχει στα βιολογικά,αλλά νομίζω ότι δεν έρχεται μία η άλλη. Σίγουρα η παραγωγή είναι μικρότερη,πιό ευπαθής στις αρρώστιες και με αραιότερη περίοδο συγκομιδής. Όλα αυτά γέρνουν δυστυχώς την προτίμηση πρός την καλλιέργεια μή βιολογικών για πιό σίγουρο κέρδος...

   • Βαγγελάκης avatar
    Βαγγελάκης @ ΚΜ 21/07/2015 11:25:53

    Φίλε ΚΜ, με παρεξήγησες. Όλοι έχουμε αγάπη για το εύκολο χρήμα. Το θέμα είναι εάν αυτό γίνεται εις βάρος της υγείας των άλλων. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Απόδειξη οι παρτίδες φρούτων που κατά καιρούς επιστρέφονται από χώρες όπως η Ρωσία ή η Βρετανία. Εσωτερικά όμως γίνεται πάρτυ (πχ λαϊκές). Για τις βιολογικές καλλιέργειες, αν πρόσεξες μίλησα για πραγματικές και όχι γιαλαντζί, όπως είναι σήμερα, πρακτικά πάλι χωρίς ελέγχους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, εφαρμόζοντας μια πραγματική βιολογική γεωργία με αυστηρότατους ελέγχους, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Βαγγελάκης 21/07/2015 21:20:34

     Με συγχωρείς άν σε παρεξήγησα, και ασφαλώς, ούτε κι εμένα μου αρέσει η κατάσταση με την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων (που είναι υπαρκτό πρόβλημα). Φταίνε και οι αγρότες αλλά φταίνε επίσης και κάποιοι (όχι λίγοι!) ασυνείδητοι γεωπόνοι, που δεν έχουν το ελαφρυντικό της ελλιπούς μόρφωσης και αναλυτικής ικανότητας, και «συνταγογραφούν» υπερβολικά, για το εύκολο κέρδος και εις βάρος της υγείας των άλλων, όπως λες κι εσύ. Και μάλιστα εις βάρος της τσέπης του αγρότη που τα ακριβοπληρώνει, αυξάνοντας κυρίως το κοστολόγιο και όχι την παραγωγή (που μπορεί ακόμα και να πληγεί, άν το φυτό «καεί» από το πολύ φάρμακο). Χρειάζεται αποτελεσματική ενημέρωση για το τελευταίο, ότι, εκτός από απειλή για την δημόσια υγεία, είναι και οικονομικά ζημιογόνος πολλές φορές, η υπερβολική χρήση φαρμάκων. Αυτό, θα το λάβουν υπόψιν, ευσυνείδητοι και ασυνείδητοι εξίσου. Όσο για την βιολογική γεωργία, πρέπει να συμφέρει και οικονομικά τον αγρότη να στραφεί εκεί. Γιατί υπάρχει κι αυτό που λες (μούφα βιολογικά) αλλά υπάρχει και το αντίστροφο: Πολλές καλλιέργειες οι οποίες ντε φάκτο είναι βιολογικές αλλά δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να τις πιστοποιήσει ο παραγωγός και τις πουλάει ως συμβατικές, γιατί ό,τι όφελος (επιπλέον κίνητρο οικονομικό) θα είχε, του το απορροφά ο διαπιστευτής, και του μένει μόνο η γραφειοκρατία. Μακάρι να εξυγιανθεί το πλαίσιο.

 4. Vanzetti avatar
  Vanzetti 21/07/2015 10:57:59

  Πάντως με πληροφορούν για νέα μπλόκα σιγά-σιγά σε όλη την Περιφέρεια. Άντε να δούμε ποιος θα σκάσει τα λάστιχα των αγροτών τώρα. Προτείνω να πάει ο Φλαμπουράρης, που δε θα τον καταλάβει και κανένας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.